به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، علائم بیش فعالی، مواردی مانند مشکل در سازماندهیِ وظایف، پرت شدن حواس، اجتناب از انجام کارهای سختی که نیاز به تلاش دارند، ناتوانی در حفظ توجه به یک کار و مشکل در دنبال کردن یک کار تا انتها است. بیش فعالی، با بی قراری، بیش از حد صحبت کردن، و ناآرامی در کودک، خود را نشان می دهد. اصلی ترین علامتِ آن، وجود الگوی مداومی است که در عملکرد یا رشد کودک، اختلال ایجاد می کند.
معمولا علائم بیش فعالی، در دو یا چند حوزه از زندگی فرد مشاهده می شوند: یعنی خانه، محلِ کار، مدرسه و روابط اجتماعی. شیوه ی بروز و میزانِ نشانه های بیش فعالی، باید به صورتی باشد که با میزانِ رشدی که از کودک انتظار داریم، در تضاد باشد. یعنی کودک باید به میزان قابل توجهی، در مقایسه با همسالانِ خود، بیش فعال تر باشد.
بیش فعالی را اشتباه نگیرید
یکی از اشتباهاتی که بسیاری از پدران و مادران انجام می دهند و به خاطر آن به هوش کودک بیش فعال شک می کنند این است که بیش فعالی را با مشکلات روانی دیگری اشتباه می گیرند و به همین دلیل پایین بودن هوش کودک بیش فعال را جدی نمی گیرند. مسئله ای که وجود دارد این است که والدین باید با بیماری های مختلف روانی آشنا باشند.
بیماری های مختلفی وجود داردند که می تواند باعث ایجاد تغییر در رفتار کودکان شود. اما در سال های اخیر هر مشکلی که کودک در زمینه مشکلات تحصیلی دارد، مربوط به بیش فعالی تلقی می شود و به شکل جدی پیگیری نمی شود. افسردگی، اختلال شیدایی، اوتیسم و سایر بیماری های روانی ممکن است در روند تحصیل کودک تاثیر بگذارند. هم چنین این بیماری ها ممکن است هوش کودک بیش فعال را تحت تاثیر قرار دهند.
اشتباهی که در چنین مواردی انجام می شود این است که پدر و مادرها به دنبال بررسی مشکل و درمان مشکلات روانی نمی روند. این سهل انگاری ممکن است آسیب های جدی روانی را برای کودک به دنبال داشته باشد. بنابراین در صورتی که کودکی افت تحصیلی داشته باشد یا دچار گوشه گیری شود مراجعه به مشاور یک راه حل بسیار مناسب است.
یک مشاور متخصص و مجرب با بررسی شرایط بهترین راهکار درمانی و یا مشاوره ای را برای حل مشکل کودکان می دهد.
چه فعالیت هایی مناسب کودکان بیش فعال است؟
همان طور که گفته شد کودکان بیش فعال ممکن است در زمینه های درسی موفق نباشند اما این عامل نباید باعث شود که والدین تصور کنند که هوش کودک بیش فعال با سایر کودکان قابل مقایسه نیست. تاکنون هیچ پژوهش ثابت شده ای وجود ندارد که بتواند نشان دهد آیا کودکان بیش فعال باهوش هستند یا نه.
در چنین شرایطی پیشنهادی که به پدر و مادرها می شود این است که می توانند کودک شان را به انجام فعالیت های جانبی تشویق کنند. اگر پدر و مادری متوجه می شوند که فرزندشان بیش فعالی دارد و درس خواندن را دوست ندارد بهتر است به او اجازه بدهند تا فعالیت های دیگری انجام دهد که به آن ها علاقه مند است.
جالب است بدانید که به همان ترتیب که کودکانی که بیش فعالی دارند در هنگام درس خواندن دچار حواس پرتی می شوند می توانند در هنگام انجام فعالیت های دیگر تمرکز بسیار زیاد و بیشتر از حد معمولی داشته باشند.
تعدادی از فعالیت ها که کودکان بیش فعال می توانند انجام دهند عبارت است از:
۱- نویسندگی
بسیاری از شاعران و نویسندگان بزرگ که در طول تاریخ ظهور کرده اند، به احتمال زیاد در دوران کودکی شان بیش فعالی داشته اند! داشتن یک قلم قدرتمند و قدرت نویسندگی بالا نیازمند این است که فرد قدرت تداعی بالایی داشته باشد و بتواند موضوعات زیادی را به صورت همزمان در ذهنش پرورش دهد.
به همین دلیل هوش کودک بیش فعال می تواند به او در نوشتن شعر یا مطالب دیگر کمک کند. بسیاری از کودکانی که بیش فعالی دارند در دوران مدرسه شان انشاهای خوبی می نویسند و از نظر نمره انشا معمولا جزو بهترین های کلاس هستند. توانایی توصیف کردن اتفاقات و استفاده از کلمات متفاوت نیازمند این است که شخص بتواند به جنبه های مختلف یک موضوع نگاه کند و بنابراین این شغل می تواند مناسب باشد.
۲- فعالیت های هنری
یکی از راه های دیگری که می تواند به والدین اثبات کند که هوش کودک بیش فعال با سایر کودکان تفاوتی ندارد، تشویق کودک به شرکت در فعالیت های هنری است. تجربه و پژوهش های انجام شده نشان می دهد که کودکانی که بیش فعال هستند می تواند در زمینه های هنری موفق باشند
خلاقیت یکی از اصول اولیه ای است که هر فرد برای انجام فعالیت های هنری داشته باشد و به وسیله خلاقیت می تواند فعالیت های مختلفی انجام دهد. در چنین شرایطی است که بیان می شود نقاشی و یا مجسمه سازی می تواند هوش کودک بیش فعال را به چالش بکشد و باعث شود که کودک بتواند ذهنش را برای فعالیت های اجتماعی آماده کند.