به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، بیش فعالی اختلالی است که کودک در آن مبتلا به پرتحرکی، بی توجهی و رفتارهای ناگهانی می باشد. حدود 5 درصد کودکان به این اختلال مبتلا هستند که هر روز این آمار، رو به افزایش است. در پسران شایع تر از دختران است. ممکن است در بعضی علائم پر تحرکی و رفتار های ناگهانی، بیشتر دیده شود که به آن ADHD یا Attention Deficit Hyperactivity Disorder می گویند و یا در گروهی علائم بی توجهی بیشتر یافت شود که به آن ADD یا Attention Deficit Disorder می گویند.
به نظر می رسد علت آن بیشتر نقص در تکامل سیستم اعصاب باشد. کودکان مبتلا احتمالاً در قسمت هایی از مغز که مسئول توجه و تمرکز و تنظیم فعالیت های حرکتی می باشد، دچار نقص جزئی هستند. توارث و ژنتیک می تواند در این اختلال نقش داشته باشد. همچنین در بعضی موارد در جریان حاملگی یا زایمان یا پس از آن، صدمات جزئی به ساختمان مغز وارد می شود که می تواند باعث بروز این مشکل گردد.
افکار خود را تغییر دهید
رفتار کودک مربوط به اختلال است و کارهایش از روی قصد و عمد نیست . باید در کودک خود به دنبال ویژگی ها و توانایی های خوشایند او باشید و هر چقدر که می توانید در مورد این بیماری بیشتر بیاموزید تا بتوانید بهتر به او کمک کنید .
به کودکان توجه کنید
از صفات مثبت و خوب فرزند خود تعریف کنید . این تعریف و تحسین می تواند به شکل های بوسیدن ، در آغوش گرفتن ، نوازش کردن ، و … با توجه به سن کودک باشد .
گوش کردن و صحبت کردن را یاد بگیرید
همیشه سعی کنید که با کوکان رابطه داشته باشد و حتی اگر می توانید این رابطه را زمانی که به اختلال او پی می برید قوی تر کنید.
زمانی که کودک صحبت می کند به حرف هایش با دقت گوش کنید .
متناسب با سن کودک با او برخورد کنید .
وقتی با فرزند خود صحبت می کنید به چشمانش نگاه کنید .
کودکانه و ساده و با احساس صحبت کنید .
کودک را مجبور به حرف زدن یا گوش کردن نکنید .
اهداف کودک را از چنین رفتارهایی کشف کنید .
سعی کنید احساسات خود را به کودک بگویید . برای مثال : ” وقتی جیغ میزنی من میترسم و ناراحت می شم “
به کودک خود بیاموزید چگونه کار ها را به صورت درست انجام دهد
از کودک خود انتظار نداشته باشد که مانند یک فرد معمولی یا یک انسان بالغ رفتار کند . باید سطح توقع خود را پایین بیاورید و در تعامل با او رفتاری ثابت و قابل پیش ارائه دهید .
راه های پیشنهادی برای آموزش
- شروع کار کودک را با توجه له علائم ثابتی اطلاع دهید و کاری کنید که او گزارش مار های خود را به شما بدهد .
- وظایف کوچک و آسان بدهید. به طوری که قادر به انجام آنها باشد .
- قوانین را کاملا شفاف و خلاصه شده تعریف کنید
- برنامه ثابت و با یک ساختار سازمانی منظم برای او در نظر بگیرید . باید علایق کودک مانند تلویزیون ، بازی و … مورد توجه قرار بگیرند
- برای انجام تکالیف مدرسه کودک برنامه ریزی کنید و حتی زمان خاصی را به آن اختصاص دهید .
- با رفتار خود به کودکتان کار های درست و غلط را نشان دهید .
- گر کاری را به درستی انجام می دهد به او پاداش دهید.
- اگر کار غلطی انجام می دهد از تصحیح استفاده کنید . مثلا اگر غذا را در روی زمین می ریزد باید به او بگویید که جایش را جارو کند .
به مشاور مراجعه کنید
در میان گذاشتن رفتار کودک با روان شناس بهترین راهکار در کنترل رفتاری و درمان کودکان مبتلا به بیش فعالی است . مشاور روانشناس می تواند اختلال کودک شما را شناسایی و در جهت رفع آن برای شما نسخه تجویز کند.