دسته بندی ها

سیاست
جامعه
حوادث
اقتصاد
ورزش
دانشگاه
موسیقی
هنر و رسانه
علم و فناوری
بازار
مجله خانواده
ویدیو
عکس

جستجو در ساعدنیوز

اقتصاد /

فاجعه اقتصادی بازنشستگی/ چرا افزایش سن بازنشستگی ناگزیر است؟ 

چهارشنبه، 01 آذر 1402
کد خبر: 363476
قانون افزایش سن بازنشستگی از سال 1405، حواشی بسیاری به همراه داشته است. چرا دولت و مجلس رأی به افزایش سن بازنشستگی دادند؟ چرا صندوق بازنشستگی از پرداخت حقوق بازنشسته ها ناتوان شده اند؟ این سؤالاتی است که دکتر محمد حسن قدیری ابیانه در این گفتگو با ساعدنیوز به آن ها پاسخ داده است.

به گزارش پایگاه خبری-تحلیلی ساعدنیوز، دکتر محمد حسن قدیری ابیانه تحلیلگر مسائل اقتصادی در واکنش به طرح مجلس برای افزایش سن بازنشستگی شاغلان و حواشی آن به خبرنگار سرویس اقتصادی ساعدنیوز گفت: ما 4 میلیون شاغل حقوق بگیر داریم و 4.5 میلیون نفر بازنشسته حقوق بگیر! در دنیا معمولاً به ازای هر 6 الی 7 نفر شاغل یک نفر بازنشسته هست، در ایران، تعداد بازنشسته ها بیشتر از تعداد شاغلین حقوق بگیر است! این یک فاجعه است. علت این چیست؟ در دنیا که امید به زندگی رفته بالا، سن بازنشستگی هم به تناسب آن رفته بالا. آلمان، انگلیس، ایتالیا سن بازنشستگی را به 67 سال رسانده اند، آمریکا رسانده به 67 سال و 8 ماه و در تلاش است تا به 70 سال برساند. قبل از انقلاب اسلامی، امید به زندگی 52 سال بود و 30 سال که کار می کردند، 2 سال هم به طور متوسط زنده بودند، الان خوشبختانه امید به زندگی رسیده به 76 سال و من امیدوارم که این رقم در آینده بیشتر شود بشود 80، 85، 90 حتی 100. بر فرض اگر 30 سال کار کنند و در 52 سالگی بازنشست شوند قرار است 26 سال حقوق بازنشستگی بگیرند.

قدیری ابیانه افزود: نه تنها ما این 30 سال را افزایش ندادیم بلکه حتی یک جاهایی گفتیم با 20 و 25 سال خدمت هم می توانید بازنشسته شوید. وقتی کسی را بازنشسته می کنید به او حقوق می دهید بدون این که کار بکند. یک نفر هم جای او می آید. برخی عوامانه می گویند که این فرد را بازنشسته می کنیم تا یک جوان بیاید جای او کار کند! خب شما این رو بازنشست کردید، 2 تا حقوق دارید پرداخت می کنید، یکی به این بازنشسته بدون این که کاری بکنه و از جیب مردم دارد حقوق می گیرد، یکی هم به آن فردی که جای او گذاشته اید. کشورهای دیگر چرا سن بازنشستگی را افزایش دادند؟ چون اقتصادشان این حجم از پرداخت را کفاف نمی دهد. در فرانسه سن بازنشستگی 62 سال است و دولت تصمیم گرفت که این سن را 2 سال افزایش دهد، آن همه جنجال و تظاهرات در آنجا رخ داد. تظاهرات را سرکوب کردند و تصویب شد که سن بازنشستگی بشود 64 سال. چرا این کار را کردند؟ برای این که تو 3 ماه اول هر سال 55 میلیارد یورو کسری داشتند. اگر این کارمند به جای 62 سال تا 64 سال کار کند، هزینه های دولت کاهش می یابد و درآمدزایی می شود و کسری کاهش می یابد.

این تحلیلگر مسائل راهبردی با اشاره به بار مالی سنگین تداوم روند فعلی بازنشستگی در کشور تصریح کرد: سالانه بیش از 300 هزار میلیارد تومان به صندوق های بازنشستگی واریز نکند، این صندوق ها قادر به پرداخت حقوق بازنشستگان نخواهند بود. حالا بازنشسته ها چه می گویند؟ در این 30 سال سالیانه 17 درصد از حقوق ما را کسر کردند تا به ما حقوق بازنشستگی بدهند! خب 17 درصد طی 30 سال کم کردند، اگر در 50 سالگی بازنشسته بشوی بعد از 30 سال، 26 می خواهی حقوق کامل بگیری نمی رسه! صندوق های بازنشستگی ما همگی ورشکسته اند. این نمی تواند به این شکل ادامه پیدا کند. روز به روز این خطر پررنگ تر می شود. آدمی که در 50 سالگی بازنشست می شود – هرچند مورد داریم که فردی در 40 یا 45 سالگی هم بازنشست شده است – این که نمی تواند بیکار بنشیند. یا در همان دستگاه متبوعه خودش یک کاری پیدا می کند یا می رود در بازار آزاد. اگر این فرد توان کار در بازار آزاد را دارد چرا در همان جایگاهی که هست کار نکند؟! چرا یک معلم را بازنشسته می کنید در حالی که توان تدریس دارد؟ یا کارمندهای دیگری که تازه تجربه کسب کرده اند و می توانند در سطوح مختلف مفید واقع شوند. این را بازنشسته می کنید، این نمی تواند در خانه بنشیند و می رود در بازار آزاد.

قدیری ابیانه با اشاره به تمایل بازار آزاد به استفاده از نیروهای بازنشسته به دلیل پائین بودن هزینه های مصرفی در بیمه تأمین اجتماعی و حواشی گفت: ما می گوئیم که این فرد بازنشست شود یک فرصت شغلی برای جوان مملکت ایجاد شود ولی نتیجه این می شود که یک فرصت شغلی در بازار آزاد توسط همین فرد اشغال می شود. بعد می گوئیم که جوانان گناه دارند شاغل شوند! چه کسی گفته که جوان حتماً باید استخدام دولت شود؟! چه کسی گفته که شاغل شدن یعنی این؟! خب بعد از این که شخص در 65 سالگی بازنشست شد آن وقت شما جای او یک نفر را بیار. اما وقتی فرد هنوز توانایی کار دارد شما او را بازنشسته می کنی این اشغال دارد. اقتصاد کشور ما توان این کار را ندارد.

این استاد دانشگاه افزود: گزارش هایی وجود دارد که ساعت مفید کاری در ادارات دولتی ما 22 دقیقه در روز است!!! اگر 22 دقیقه در روز است، این 4 میلیون شاغل یک بخشی شان می شود که نباشند و دولت باید کوچک شود. چرا باید دولت بودجه کشور را اختصاص بدهد به کارمندانی با 22 دقیقه ساعت مفید کاری؟! شما شرکت های دولتی مثل ایران خودرو و سایپا را ببینید. هر کس آمده در آنجا رئیس شده هر چی فک و فامیل و رفیق و آشنا و هم حزبی بوده جذب کرده است. الان گفته می شود که تعداد کارمندان این شرکت ها دو برابر پرسنل مورد نیاز است. حقوق شان را که پرداخت می کنند. این حقوق شان را می کشند روی قیمت ماشین! مصرف کننده ای که از این دو شرکت ماشین خریداری می کند باید حقوق این کارمندان مازاد را پرداخت کند. به هر حال، ما باید سن بازنشستگی را ببریم بالا. من معتقدم که با شرایط کشور ما این سن باید 65 سال بشود. حالا اگر یک نفری در 50 سالگی یا 40 سالگی یا 60 سالگی توان کاری اش را از دست می دهد، مثلاً فلج می شود، این فرد را باید از صندوق های دیگری کمک کنیم. این که هی بازنشسته بکنیم، این کار درستی نیست. این کار را کردند با این ایده که دارند خدمت می کنند، این باعث شده است که اقتصاد کشور کشش ندارد.

قدیری ابیانه با اشاره به کسری بودجه دولت در سال های اخیر تأکید کرد: ما دائماً کسری بودجه داریم. حقوق را هم که نمی شود عقب انداخت. نمی شود که گفت ندارم نمی دهم؟! دولت مجبور است که پول بدون پشتوانه چاپ و خلق کند و این خودش عامل کاهش ارزش پول ملی و تورم است. همه ما دچار تورم و گرانی می شویم برای این که یک عده می خواهند حقوق بگیرند. این را باید درستش بکنیم. این طوری نمی شود ادامه داد. معمولاً این جوری است که وقتی بودجه ای تصویب می شود آن قدر محقق نمی شود چون ارزیابی درآمد بودجه محصول کار کارشناسی نیست بلکه تابع کارهای سیاسی است. این یکی از معضلاتی است که ما در کشور داریم و هر جای ایران هم برویم، کلی پروژه نیمه کاره را مشاهده میکنیم. نباید از نماینده ها انتظار داشته باشیم که او بیاید برای جلب نظر مردم حوزه انتخابیه خودش به منافع ملی ضربه بزند. اگر کلنگ یک پروژه ای که قرار نیست تکمیل شود به زمین زده شود، این که سودی برای مردم ندارد. این ها همه برمی گردد به رأی مردم که چه ملاکی داشته باشند برای انتخاب.


6 پسندیدم 39 دیدگاه

استخاره آنلاین
فال حافظ آنلاین
فال امروز شنبه 06 مرداد
از سراسر وب
دیدگاه خود را ثبت نمایید
چگونه پایان نامه را به کتاب تبدیل کنیم؟
دختر 14 ساله تبریزی با خودرو وارد پارکینگ یک خانه شد! + فیلم
(تصاویر) معماری منحصربه‌فرد و بینظیر خانۀ مکزیکی که با طبیعت یکی شده است/ آدم اینجا با این ویو و سرسبزی و اون دریاچه زیبا پیر نمیشه!
نگاهی به آشپزخانه مدرن همسر گئورگی گولسیانی در تهران با اکسسوارهای فوق مدرن و دکوراسیونی فوق العاده شیک و زیبا/ عجب خانواده پرجمعیتی داره ستاره پرسپولیس +عکس
آموزش گام به گام نحوه سابمیت مقاله در مجلات ISI (آی اس آی)
تبدیل پایان نامه به مقاله
اکسپت فوری مقاله علمی پژوهشی
بهترین ترجمه با بهترین مترجم آنلاین + معرفی 8 پلتفرم برتر ترجمه
ترجمه تخصصی کتاب
تعرفه استخراج مقاله از پایان نامه