به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، احتراق و انفجارهای مخلوط هوا و سوخت منجر به ایجاد گازهای با فشار و حرارت بالا می گردد. با وجود پیشرفتهای مهندسی، باز هم بخش عمده حاصل از سوخت خودرو به گرما تبدیل می گردد و بازدهی چندان از نظر تبدیل انرژی وجود ندارد به طوری که کمتر از 30% سوخت تبدیل به نیروی محرکه خودرو می گردد و بیش از 70% سوخت، تبدیل به حرارت می گردد. عمده حرارت تولید شده ناشی از اشتعال سوخت و اصطکاک قطعات متحرک موتور می باشد.
برای داشتن عملکرد مداوم و پایدار موتور خودرو، می بایست گرمای بیش از حد ایجاد شده از محفظه موتور خارج شود. چرا که حرارت تولید شده می تواند موجب تغییر شکل یا حتی ذوب قطعات موتور گردد. بخش زیادی از حرارت تولید شده در موتور خودرو، از طریق اگزوز خود دفع می گردد. وظیفه سیستم خنک کننده موتور خودرو نگهداری دمای موتور، در دمای عملیاتی مناسب است. ازسوی دیگر کاهش دمای بیش از اندازه محفظه موتور در برخی موارد موجب ایجاد مشکلاتی می گردد:
- سوخت درون محفظه احتراق، در صورت پایین بودن دما به خوبی تبخیر نمی گردد و احتراق به درستی رخ نمی دهد و گازهای آلاینده بیشتری تولید می گردد.
- افزایش اصطکاک قطعات فلزی موتور به دلیل افزایش گرانروی روغن موتور و عدم روانکاری مناسب قطعات فلزی موتور. همین امر موجب می گردد در دمای پایین هدر رفت انرژی بیشتری در هنگام به حرکت درآوردن قطعات متحرک موتور صورت پذیرد که اصطلاحا موجب کاهش قدرت و کشش موتور می گردد.
- افزایش فرسایش قطعات فلزی موتور
سیستم خنک کننده اتومبیل در خودرو های قدیمی و جدید تفاوت های یافته است که اگر از آن آگاه نباشید و زمان تعویض آب رادیاتور به آن ها اهمیتی ندهید؛ قطعاً با مشکلات جدی در خودرو و در هنگام رانندگی مواجه خواهید شد.ُِ
در این مطلب به این موضوع خواهیم پرداخت که دانستن آن خالی از فایده نخواهد بود.
تفاوت تخلیه و پر کردن سیستم خنک کننده اتومبیل در خودروهای قدیمی و جدید
در خودروهای جدید و نوع سیستم خنک کننده اتومبیل در آن، برای تعویض مایع خنک کننده و آب رادیاتور باید از یک ابزار خاص کمک بگیرید که به وسیله آن هوای موجود در سیستم خنک کننده تخلیه شود.
اما در صورتی که این کار را به درستی نتوانید انجام دهید و هوا در مدار موجود باشد در هنگام گردش مایع و آب رادیاتور اختلال به وجود آمده و موتور خودرو به درستی خنک نخواهد شد.
شاید لازم باشد که ابتدا برای تعویض آب رادیاتور و مایع خنک کننده رنگ آن را بررسی کرده و می دانید که این کار را هنگامی که موتور خودرو خاموش و کاملاً سرد است؛ باید انجام دهید.
حالا درب رادیاتور را باز کنید و ابتدا رنگ مایع خنک کننده را با دقت نگاه کنید.
اگر رنگ مایع شفاف است و تغییری در رنگ آن مشاهده نمی کنید؛ احتمالاً هنوز زمان تعویض آن نرسیده؛ اما اگر رنگ مایع خنک کننده به رنگ نارنجی و زنگ خوردگی شباهت دارد؛ زمان تعویض آب رادیاتور خودرو فرا رسیده است و باید هر چه زودتر دست به کار شوید.
می توانید مانند تعویض آب رادیاتور در سیستم خودروهای قدیمی عمل کرده و ابتدا جک را زیر ماشین بگذارید و ظرف مناسب و بزرگی را هم در زیر رادیاتور قرار دهید.
پیچ تخلیه رادیاتور در اغلب ماشین ها، اگر روبروی رادیاتور بایستید؛ در زیر رادیاتور و سمت چپ قرار دارد و اگر زیر اتومبیل خود دراز بکشید به راحتی می توانید این پیچ را ببینید.
این پیچ ها معمولا از نوع به اصطلاح خروسکی هستند که با دست باز می شوند و نیاز به آچار ندارند؛ البته محل پیچ تخلیه رادیاتور در اصل بستگی به نوع اتومبیل شما دارد.
لوله ی پایینی رادیاتوررا جدا کنید و اجازه دهید که مایع داخل رادیاتور کاملاً تخلیه شود سپس لوله را مانند قبل به رادیاتور متصل کنید.
در بیشتر ماشین ها تقریباً بین ۳ تا ۴ دقیقه طول می کشد که آب رادیاتور به طور کامل تخلیه شود.
حالا پیچ هواگیری را پیدا کرده و آن را باز کنید.
ابزار مخصوص پر کننده را به دهانه ی رادیاتور یا مخزن متصل کرده و لوله خروجی را به دستگاه مکش هوا متصل کنید.
دستگاه را روشن کنید و اجازه دهید که مکش هوا به محدوده قرمز رنگ برسد؛ بعد شروع به پر کردن با مایع خنک کننده ی مناسب اتومبیل خود کنید.
هنگامی که دیدید مایع خنک کننده به اندازه کافی وارد رادیاتور یا مخزن شده؛ درب رادیاتور را ببندید.
به این نکته خیلی دقت داشته باشید که مقدار کم مایع در سیستم خنک کننده اتومبیل می تواند سبب جوش آوردن موتور و ایجاد خسارات جبران ناپذیری به خودرو و قطعات آن شود.
پایین آمدن سطح مایع خنک کننده می تواند نتایج و آثار بسیار زیان باری را برای موتور به وجود آورد که هزینه تعمیر آن بسیار گزاف خواهد بود.
البته پایین آمدن سطح مایع خنک کننده می تواند به علل مختلفی از جمله نشتی در داخل و خارج خودرو باشد که باید این موارد به سرعت بررسی و در نهایت برطرف شود.