موتور و قطعاتی که داخل سیستم خودرو قرار دارند، بسیار حساس هستند و ممکن است در اثر گردوغبار، آلودگی و ذراتی که در هوا وجود دارند، فرسوده شوند. از این رو باید ورود این ذرات و آلودگی ها را به داخل موتور و سیستم خودرو کنترل کنید. قطعه ای که مانع از ورود آلودگی و گردوغبار به داخل اتومبیل می شود فیلتر هوای خودرو است.
فیلتر هوای خودرو تمام آلودگی ها را جذب کرده و کمک می کند که موتور، پیستون ها، سیلندر، سوپاپ ها و … تمیز مانده و دچار فرسایش و خوردگی نشوند. پس کثیف شدن فیلتر خودرو، ممکن است عواقب جبران ناپذیری در پی داشته باشد.
فیلتر هوا به مانند تمام تجهیزات و وسایل دارای یک عمر مفید است. زمانی که عمر مفید فیلتر هوا به اتمام می رسد باید اقدام به تعویض آن نماییم. در برخی مواقع بسته به نوع فیلتر هوا می توان درصورت مسدود شدن فیلتر هوا ، آن را شست و شو داد و مجددا مورد استفاده قرار داد اما برخی از انواع فیلتر هوا مانند فیلتر هوا کاغذی فاقد قابلیت شست و سو هستند و در نتیجه در صورت مسدود شدن باید آنها را تعویض کرد.
زمان مناسب تعویض فیلتر هوا معمولا در هنگام خرید خودرو از طرف شرکت سازنده اعلام می شود اما به طور معمول لازم است بعد از طی مسافتی معادل 50 تا 100 کیلومتر، فیلتر هوا را تعویض کرد. البته زمان تعویض برای فیلتر هوا به عواملی نظیر شرایط آب و هوایی، میزان گرد و غبار موجود و آلودگی هوا بستگی دارد. در شرایط آلودگی بیشتر، عمرمفید فیلتر هوا به شدت کاهش پیدا خواهد کرد. شرایط آب و هوایی مرطوب نیز موجب کاهش قابلیت فیلتر هوا خواهد شد.
مراحل چک کردن فیلتر هوا و تعویض آن
فرآیند تعویض و چک کردن فیلتر هوا بستگی به نوع خودروی شما دارد اما بهتر است از یک تعمیرکار مجرب و ماهر برای این کار کمک بگیرید و یا حداقل به دفترچه راهنمای مخصوص آن مراجعه کنید ولی اگر خودتان اقدام به این کار نمودید به این مراحل توجه کنید:
- درپوش محفظه را باز کنید. (موقع باز کردن همه قسمت ها به خوبی دقت کنید تا موقع بستن دچار مشکل نشوید)
- فیلتر را بردارید و با ضربه زدن به فیلتر روی یک سطح صاف و یا با استفاده از یک مکنده، تا حدی منافذ آن قسمتها را باز کنید. سپس گرد و خاک و ذرات جمع شده بر روی فیلتر را کاملاً تمیز کنید
- از موادی شوینده ای که برای این کار به کار برده می شود برای شستن آن کمک بگیرید
- سپس فیلتر هوا را توسط آب معمولی آبکشی نمایید
- فیلتر را در معرض جریان هوا قرار دهید تا کاملاً خشک شود
- فیلتر را در جای خود جاگذاری نمایید
- هرگز فیلتر کاغذی را نشویید زیرا باعث خرابی فیلتر می شود.
اما بهتر است در صورت کثیف شدن فیلتر و با توجه به قیمت نسبتا ارزان آن، فیلتر هوا را تعویض کنید زیرا با وجود شستشو و تمیز کردن فیلتر هوا، دیگر آن کارایی اولیه و لازم را جهت جذب گرد و خاک نخواهد داشت.
برای جاگذاری مجدد فیلتر نیز در صورتی که فیلتر هوا به درستی و در جای خود قرار نگیرد و درز های آن به طور صحیح بسته نشود، هوای ورودی به جای عبور از سطح کاغذ فیلتر از بین درز ها به موتور وارد خواهد شد و چون عمل فیلتر شدن به خوبی انجام نمی گیرد به مرور زمان انواع ذرات معلق در هوا به همراه گرد و غبار به درون موتور وارد شده و سبب آسیب های جدی به سیلندر و پیستون ها و در نتیجه به موتور وارد خواهد شد.
در هنگام چک کردن فیلتر به یاد داشته باشید که در اثر کثیف بودن فیلتر هوا و یا نامرغوب بودن آن، بنزین به صورت ناقص می سوزد و ناقص سوختن بنزین، آلودگی هوا را در پی خواهد داشت.
همچنین این امر یعنی کثیف یا غیر استاندارد بودن فیلتر هوا، باعث افزایش میزان مصرف سوخت و بنزین می گردد.
که این مسئله با دقت به هزینه بالای سوخت برای دارندگان اتومبیل نیز مقرون به صرفه نخواهد بود.
پس در مورد چک کردن فیلتر و تعویض به موقع و نصب فیلتر هوا توسط افراد ماهر و مجرب با توجه به اثرات مخرب آن جدی باشید و به موقع اقدام نمایید.