خودروی هیبریدی مجهز به هر دو نوع موتورهای بنزینی و الکتریکی می باشد و در واقع بیش از یک نوع پیشرانه برای حرکت و کار کردن را داراست.
خود کلمه هیبرید به معنی مرکب یا ترکیب دو عنصر متفاوت می باشد.
در خودروی هیبریدی موتور بنزینی یا دیزلی موتور معمولا کوچکتر است و بدین معناست که در این نوع از اتومبیل سوخت کمتری مصرف می شود و سبکتر نیز هستند.
صرفاً برای بالا رفتن از سربالایی ها و یا برای شتاب گرفتن بیشتر از موتور بنزینی در این نوع از اتومبیل ها کمک گرفته می شود.
اما گاهی خودروی هیبریدی را با خودروی برقی اشتباه گرفته و تصور می کنند که این دو خودرو یکی هستند.
در صورتی که در خودروهای برقی فقط و صرفاً از موتورهای الکتریکی استفاده و کمک گرفته می شود اما در خودروی هیبریدی از هر دو موتور الکتریکی و بنزینی (یا دیزلی) به صورت مکمل استفاده می شود.
این خودروها از نظر کارکرد و عملکرد بین خودروهای بنزینی و الکتریکی قرار می گیرد.
همچنین به این خودروها خودروی برقی دوگانه و یا خودروی سبز هم اطلاق می شود.
سیستم ماشینِ هیبریدی شامل چه اجزایی است؟
بعضی از اجزای این اتومبیل ها شامل موارد زیر هستند:
- باک بنزین
- موتور بنزینی
- ژنراتور
- باتری
- موتور الکتریکی
باک بنزین
باک بنزین در نوع خودروی هیبریدی محل ذخیره انرژی برای موتور بنزینی است و همینطور که می دانید چگالی انرژی بنزین نسبت به باتری بالاتر است.
موتور بنزینی
موتور بنزینی در این خودروها کوچک تر و دارای تکنولوژی بالاتری نسبت به خودروهای معمولی است که البته افزایش کارایی و کاهش آلودگی از مزیت های این سیستم به شمار می آید.
ضمن اینکه موتور بنزینی که در این خودرو وجود دارد، شباهت زیادی به موتورهای بنزینی معمولی دارد.
ژنراتور
وظیفه ژنراتور تامین الکتریسیته مورد نیاز موتور است و شبیه به موتور الکتریکی است.
باتری
در ماشین هیبریدی باتری یک وسیله ذخیره انرژی برای موتور الکتریکی محسوب می شود بر عکس موتورهای بنزینی که بنزین فقط می تواند از باک بنزین به موتور سوخت لازم را برساند و یک انتقال یک سویه صورت می گیرد.
موتورهای الکتریکی علاوه بر کاری که انجام می دهند می توانند انرژی را به باتری برگردانند.
موتور الکتریکی
کاملا واضح هست که در ماشین هیبریدی موتور الکتریکی بسیار پیشرفته است و علاوه بر اینکه یک موتور است، یک ژنراتور نیز هست.
بدین معنی که زمانی که به این موتور نیاز است با استفاده از باتری شتاب مورد نظر را ایجاد می کند ولی در زمانی که نیاز به موتور الکتریکی وجود ندارد مثل حرکت در یک سراشیبی موتور به عنوان یک ژنراتور نیرو و قدرت را به باتری مجدد باز می گرداند.
بخش های مختلف خودروهای هیبریدی
1-پلاگین هیبریدی
این یک تکنولوژی کاملا مجزا و اختصاصی است که از طریق سوکت های مخصوص، شارژ مورد نیاز خودر را به دست می آورد که جزو بهترین خودروهای هیبریدی در دنیا است که بسیاری از مردم دنیا بین مدل های هیبریدی این نوع را می پسندند و نسب به سه نوع دیگر دارای مزایای بیشتری می باشند
2-هیبریدی سری
این خودرو ها مصرف انرژی خود را ارزیابی می کنند و به همین علت از نوع های دیگر میزان آلایندگی کمتری دارند که فقط موقعی از موتور احتراقی یا بنزینی استفاده می کنند که شارژ باتری تمام شده باشد. یکی از عیوب این مدل از خودرو های هیبریدی این است که باید باتری هایی بسیار بزرگتر از سایر مدل ها داشته باشند
3-هیبریدی موازی
این مدل کاملا بر عکس نوع سری است و کارکرد آن بدین صورت است که اول خودرو از موتور بنزینی استفاده می کند و موقعی که خودرو نیازمند توان بیشتری باشد، موتور الکتریکی به کار می افتد.
این نوع از خودرو هیبریدی به این معنی نمی باشد که خودرو فقط از سوخت بنزین استفاده می کند ولی در تکنولوژی این مدل از خودروها در هنگامی که از موتور الکتریکی استفاده می شود خودرو با محدودیت مسافت بیشتری روبه رو است. این نکته را هم باید ذکر کرد که این مدل طرفداران زیادی دارد و سیستمی که در تولید نیرو برای این خودرو بکار رفته پیشرفته است
4-هیبریدی ملایم
این مدل را بیشتر خودرو های سوپر اسپرت استفاده می کنند زیرا نسبت به مدل های دیگر جذابتر هستند و جالب است بدانید که خودرو فراری به تازگی از این مدل در خودروی هیبریدی خود استفاده کرده است و کاربرد آن بدین صورت است که تماما از سوخت بنزین استفاده می کند و دارای یک موتور الکتریکی و چند عدد باتری های کوچک هستند که جهت افزایش قدرت موتور و شتابدهی بیشتر خودرو مورد استفاده قرار می گیرد