خودروهای سبز سالهاست که در کشور های پیشرفته جهان در حال عرضه و استفاده می باشند.اما کشور ما بدلیل ارزان بودن قیمت سوخت و عدم توجه به مسائل زیست میحطی استفاده از خودروهای کم مصرف مانند هیبریدی و الکتریکی چندان مورد توجه قرار نگرفته است. اما چند سالی است که خودروهای هیبریدی به تعداد محدودی وارد کشور شده است و همین تعداد محدود مورد توجه مردمان کشور ما قرار نگرفته است.
خودروی هیبریدی (HEV) به اتومبیلی گفته می شود که نیروی خود را تنها از یک موتور دریافت نمی کند، این نوع خودرو ها علاوه بر این که از انرژی سوخت هایی همچون بنزین استفاده می کنند، انرژی الکتریکی تأمین شده توسط باتری ها را نیز به کار می گیرند تا در نبود یا محدود بودن هر یک از آنها کارایی خودرو حفظ شود.
فناوری خودروهای برقی هر روز در حال پیشرفت است. این فناوری در حال حاضر به مرحله ای رسیده است که سه نوع خودرو به مصرف کننده پیشنهاد می دهد. اگر خودروهای جهان را بر اساس سوخت طبقه بندی کنیم، با چهار نوع روبرو خواهیم شد؛ بنزینی یا دیزلی، هیبرید، پلاگین هیبرید و تمام برقی. هر خودرو باتوجه به نیاز مصرف کننده و عوامل محیطی، نکات مثبت و منفی دارد.
انواع ماشین هیبریدی
خودرو تمام هیبریدی یا خودروی فول هیبرید (Full Hybrid)
در این نوع از خودرو امکان استفاده به طور همزمان از هر دو موتور برقی و احتراقی وجود دارد. یا اینکه می توان حتی یکی از موتورها را بر حسب نیاز برای استفاده انتخاب کرد. این خودرو می تواند تنها با تکیه بر موتور الکتریکی هم حرکت کند. به شرط اینکه تمام مسائل لازم بررسی شده باشد. مثلاً باتری ها کاملا شارژ باشند. در این نوع از خودرو هم مثل نوع ماشین هیبریدی موازی، انرژیِ ترمز است که باتری را شارژ نگه می دارد. موتورهای الکتریکی فقط می توانند مسافت کوتاهی اتومبیل را هدایت کنند مثلاً حدود ۳۰ کیلومتر. اما باز این موتورهای بنزینی هستند که بخش اعظم کار بر عهده آنهاست.
مزایا: مصرف سوخت کمتر، نیازی به شارژ باتری ها به صورت جداگانه نیست، نگرانی بابت برد حرکتی خودرو وجود ندارد.
معایب: تنها در سرعت های بسیار پایین می توان با آن به صورت تمام برقی رانندگی کرد.
خودروی هیبریدی ملایم (Mild Hybrid)
در این مدل از ماشین هیبریدی موتور الکتریکی به تنهایی قابل استفاده نبوده و باید به موازات آن از موتور احتراقی نیز کمک گرفت مثل هیبریدهای موازی. و همچنین نیازی به استفاده از باتری های با قابلیت ذخیره سازی به مقدار زیاد و باتری های قوی وجود ندارد. برای همین هم از نظر اقتصادی مقرون به صرفه است و دیگر ماشین های هیبریدی ارزان تر تمام می شود.
مزایا: افزایش عملکرد موتور و کاهش مصرف سوخت، فضای کمتر و قطعات کمتر در نتیجه وزن کمتر و امکان تعمیر راحت تر را فراهم می کند.
معایب: امکان رانندگی در حالت تمام برقی وجود ندارد.
خودروی هیبریدی شارژی یا پلاگین (Plug-in Hybrid)
ماشین هیبریدی شارژی همانطور که از اسم آن پیداست از قدرت بیشتر باتری های بزرگ بهره می برد و در صورتی موتور بنزینی شروع به کار می کند که باتری ها کاملاً تخلیه شده باشد. جالب است بدانید که این خودروها با اتصال به پریز های برق شهری هم می توانند شارژ شوند و امکان استفاده از خودروی هیبریدی شارژی حتی بیش از یک ماه بدون اینکه نیاز به سوخت داشته باشد نیز میسر است. زیرا که ماشین ها قادرند به کمک موتور الکتریکی حدود ۳۰ تا ۵۰ کیلومتر را طی کنند و برای رانندگی با مسافت کم و رانندگی های روزمره بسیار مناسب اند، مزیتی که در ماشین های هیبریدی ملایم و تمام هیبریدی وجود ندارد.
مزایا: امکان رانندگی در حالت تمام برقی، موتور احتراق داخلی نگرانی راننده را از برد حرکتی خودرو برطرف می کند، میزان تولید گازهای گلخانه ای CO2 و مصرف سوخت کاهش پیدا می کند.
معایب: خودرو برای تولید کمتر گازهای گلخانه ای و مصرف سوخت کمتر حتما باید شارژ شود، برد حرکتی آن تنها جوابگوی مسیرهای کوتاه است، مصرف سوخت در صورت شارژ نبودن باتری ها می تواند از مدل های هیبرید معمولی بیشتر باشد.