به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، توربو شارژ با هدف طراحی موتورهای سبک تر و در عین حال قدرتمند تر و با راندمان بالاتر اختراع شد. توربین تعبیه شده بین خروجی دود و ورودی هوا، قدرت خود را از دود خارج شده از منیفولد دود گرفته و به نوعی باعث بهینه تر شدن مصرف سوخت می شود.
وظیفه توربو شارژ دمیدن هوا با فشار به داخل سیلندر می باشد توربوشارژ با این کار در خروج دود کمک کرده در ضمن توربوشارژ با این کار هوای بیشتری به داخل سیلندر تزریق می کند این کار توربوشارژ باعث بهتر پر کردن سیلندر خواهد شد و راندمان موتور افزایش می یابد.
تامین هوای بیشتر در واقع مهیا ساختن اکسیژن بیشتر برای انجام احتراق بوده و این امر سبب احتراق بهتر سوخت در محفظه احتراق و در نهایت قدرت بیشتر موتور خواهد بود .
در موتورهای دیزل دو زمانه از یک دمنده به همین منظور استفاده می شود که قبلا شرح داده شد فشار هوای ارسالی توسط دمنده تنها اندکی از فشار جو (فشار اتمسفر) بیشتر است و بنابراین اثر توربو شارژ را ندارد، توربو شارژ نیروی خود را از دودهای خروجی موتور می گیرد.
مزایا و معایب سیستم توربو شارژ
این سیستم دارای مزایا و معایبی است که در این قسمت به آن خواهیم پرداخت.
ابتدا به بعضی از مزایای توربو شارژرها خواهیم پرداخت که عبارتند از:
سیستم توربو شارژ باعث کاهش در مصرف سوخت خواهد شد.
توربو شارژر باعث افزایش قابل توجهی در قدرت و گشتاور و بازده موتور می شود.
میزان آلایندگی کربن را با توجه به قسمت هایی که بر روی آن وجود دارد، کاهش می دهد و بر روی آلایندگی تاثیر مثبتی می گذارد.
با کمک توربوشارژر حتی موتوری کوچک، می تواند قدرتی را تولید کند؛ که توان و قدرت نسبت به حجم موتور بسیار بالاست.
راندمان موتور های مجهز به توربو بالاست. چون این قطعه انرژی مورد نیازش را از گازهای خروجی از موتور می گیرد و مستقیم به موتور متصل نیست.
چون سیستم توربو شارژ به موتور اتصال ندارد و برای عملکرد خود متکی به انرژی تولیدی موتور نیست، از نظر قدرت کلی موتور و از نظر اقتصادی دارای مزیت بالایی است.
معایب سیستم توربو شارژ:
اما بعضی از معایب توربو شارژرها عبارتند از:
فشار بر روغن موتور:
گفتیم که در توربو شارژرها دمای بسیار بالایی تولید می شود و غالباً برای رفع آن و کمتر شدن دما از روغن موتور استفاده می کنند. این کار سبب می شود که به لوله های بیشتری نیاز داشته باشیم و فشار وارده بر روی روغن موتور در این صورت افزایش می یابد. زیرا روغن موتور باید قسمت های بیشتری را روغن کاری کند؛ که خود از معایب این قطعه محسوب می شود.
تأخیر در کار توربو:
در استفاده از این قطعه مخصوصاً توربوشارژرهای بزرگ، مدت زمانی طول می کشد تا سرعت چرخش توربین به حدی برسد که بتواند، شتاب قابل توجه و مورد نظر را به وجود آورد. همین موضوع سبب تأخیر در کار توربو خواهد شد.
در بعضی از انواع توربو شارژ مدت زمانی که طول می کشد تا خودرو به آستانه ی شتاب برسد، باعث افزایش قدرت لحظه ای و آنی در موتور خواهد شد، که این اتفاق خود سبب کاهش چسبندگی لاستیک های خودرو، با سطح جاده و کاهش پایداری در آن خواهد شد. مخصوصاً توربو هایی که ابعاد بزرگتری دارند.
عمل کردن توربو در محدوده ی کوچک تر از دور موتور:
در توربو شارژهای معمولی ابعاد و اندازه ی آن به صورتی است که فقط در محدوده ی خاصی از دور موتور،که میزان گازهای خروجی به حد و اندازه ی کافی باشد، می تواند شتاب اضافه برای موتور ایجاد کند. پس این قطعه در محدوده ی کوچکتری از دور موتور عمل نمی کند.
اتومبیل هایی که مجهز به این سیستم هستند، طراحی پیچیده و اجزای فنی بیشتری دارند پس به همان نسبت نیاز به رسیدگی و مراقبت بیشتری نیز خواهند داشت. همچنین در صورت خرابی قطعات، هزینه ی تعمیرات در آن ها بالاتر از موتورهای معمولی خواهد بود.
با همه ی معایبی که بر شمردیم دلیل بر این نیست که از استفاده ی این وسیله در اتومبیل خودداری کنیم، بلکه باید با آگاهی بیشتری نسبت به این قطعه، از آن مراقبت و رسیدگی بیشتری را انجام دهیم.