فلفل از بوته ای باریک و بلند و در رنگ های متنوعی چون سیاه، سبز، قرمز، زرد و نارنجی به دست می آید و میوه آن که به صورت خشک شده مصرف می شود، به دانه فلفل معروف و برای خوش طعم کردن غذا استفاده می شود. فلفل سیاه بالاترین رده را در داد و ستد ادویه در جهان برخوردار است و یکی از رایج ترین ادویه جات مورد مصرف است. تندی فلفل سیاه به علت ماده شیمیایی پیپرین است و تقریباً روی همه میزهای شام در جهان صنعتی، در کنار نمک طعام یافت می شود. خواص فلفل سیاه گسترده بوده، برخی خواص دارویی آن عبارتند از: فلفل سیاه پرزهای چشایی را تحریک می کند و پیامی به معده می فرستد که باعث ترشح اسید هیدروکلریک و در نتیجه هضم بهتر غذا می شود. همچنین به عنوان محرک اشتها، مدر، بادشکن، گرم کننده و ضد سم و برای رفع انواعی از مسمومیت های غذایی به کار می رود. از فلفل سیاه برای معالجه اسهال تابستانه، اسهال خونی، کاهش احتمال سرماخوردگی و دردهای روماتیسمی استفاده می گردد. با وجود خواص فلفل سیاه و فواید درمانی آن، مصرف آن برا همه افراد مناسب نیست و کودکان، مادران شیرده و باردار بایستی در مصرف آن احتیاط کنند.
ارزش غذایی فلفل سیاه
فلفل سیاه (نام علمی: Piper nigrum) ارزش غذایی زیادی دارد. هر 100 گرم فلفل سیاه حاوی 251 کالری انرژی است. مقدار سدیم آن 20 میلی گرم و محتوای چربی آن 3.3 گرم است. مواد معدنی رایج عبارتند از ویتامین A (10%)، آهن (53%)، کلسیم (44%)، منیزیم (42%) و ویتامین B-6 (15%). هر 100 گرم فلفل سیاه حدود 64 گرم کربوهیدرات و حدود 10 گرم پروتئین دارد. محتوای پتاسیم حدود 1329 میلی گرم است. فلفل سیاه کلسترول ندارد. از این رو فلفل تند و بارداری به خوبی پیش می روند.
مصرف فلفل سیاه در بارداری مفید است یا مضر؟
یکی از زمان هایی که به هیچ وجه نباید مواد غذایی مختلف، انواع ادویه و داروهای گیاهی را بدون مشاوره با پزشک مصرف کرد، دوران بارداری است. مهمترین دلیل این موضوع این است که برخی از خوراکی ها و گیاهان باعث نقایص مادرزادی و یا سقط جنین می شوند. به طور کلی وجود ادویه در مواد غذایی باعث افزایش مواد معدنی و ویتامین ها در بدن می شود، با این وجود مصرف بیش از اندازه غذاهای تند حاوی انواع فلفل در دوران بارداری، مقدار اسید معده را تا حد زیادی افزایش می دهد.
مزایای استفاده از فلفل سیاه در بارداری
خوردن فلفل سیاه در برنامه غذایی دوران حاملگی می تواند برای سلامتی شما در این دوران خیلی مفید باشد که در ادامه به معرفی مهمترین فواید این ماده غذایی پرداخته ایم.
- جلوگیری از نقص لوله عصبی :اسید فولیک نوعی ویتامین خیلی مهم برای مادران باردار می باشد بویژه در سه ماهه اول حاملگی اهمیت فراوانی دارد. استفاده از اسید فولیک برای پیشگیری از ایجاد ناهنجاری های لوله عصبی حیاتی می باشد. شما در صورت تمایل می توانید فلفل و دیگر غذاهای غنی از اسید فولیک را در برنامه غذایی خود بگنجانید تا احتیاج روزانه شما به این خوراکی تامین گردد.
- دارای خاصیت ضدافسردگی :در دوران حاملگی بیشتر زنان درگیر استرس و افسردگی می شوند. قرار دادن کمی فلفل به برنامه غذایی شیوه درستی برای جلوگیری از بروز افسردگی می باشد.
- مقاومت سیستم ایمنی بدن :سیستم دفاعی بدن در طی دوران حاملگی خیلی ضعیف می باشد. فلفل دارای ویتامین ث می باشد که موجب بهبودی دستگاه ایمنی بدن شده و از بیماری هایی همچون سرماخوردگی جلوگیری می کند.
- تسهیل عمل هضم غذا :در طول دوران حاملگی عملکرد دستگاه گوارشی عوض می شود. فلفل سیاه می تواند تاثیر زیادی در هضم غذا داشته باشد و مشکلاتی همچون نفخ و گاز معده را رفع می کند.
- تنظیم میزان فشار خون :داشتن فشار خون زیاد خطر بزرگی برای وضعیت سلامتی مادر در طی دوران حاملگی به حساب می آید. فلفل سیاه سرشار از پتاسیم بوده و می تواند از فشار خون زیاد و پره اکلامپسی پیشگیری نماید.
معایب مصرف زیاد فلفل سیاه در دوران بارداری
فلفل سیاه را می توان در دوران حاملگی استفاده نمود و در صورتی که آن را در برنامه غذایی خود در حد متعادل قرار دهید هیچ گونه صدمه ای برای مادران حامله نخواهد داشت. ولی برخی از مادران حتی اگر آن را به میزان کم استفاده کنند امکان دارد با عوارض و مشکلاتی رو به رو شوند که در ادامه به بیان برخی از آن ها پرداخته ایم.
- نوسانات هورمونی :اختلالات هورمونی دوران حاملگی عضلات شکم را بیش از اندازه تحت تاثیر قرار داده و ماهیچه های شکم تضعیف پیدا می کنند. در زمان استفاده از غذاهای تند معده احتیاج به عملکرد زیادتری دارد و به دلیل این که عضلات در این دوره خیلی ضعیف می باشند در نتیجه میزان درد و ناراحتی بیشتر می شود.
- شدت گرفتن حالت تهوع و ویار صبحگاهی :خوردن غذاهای حاوی فلفل سیاه در حاملگی می تواند تهوع صبحگاهی را شدت دهد به گونه ای که حتی بوی ادویه های تند درون غذا نیز سبب بالا رفتن میزان ویار در دوران حاملگی می گردد.
- بروز سوزش معده و رفلاکس اسید :رفلاکس اسید معده موجب می شود زمان منتقل شدن غذا از معده به لوله مواد غذایی حس سوزش ایجاد گردد. زمان حاملگی هورمونی به اسم پروژسترون عضله ها و رگ های بدن را سست می کند. هورمون دریچه استقرار یافته در مری را شل کرده به گونه ای که میزان اسید زیادتری در معده ایجاد می گردد و اسید ترشح یافته به درون مری وارد می شود. استفاده از مواد غذایی تند و حاوی فلفل سیاه در حاملگی این رفلاکس اسید را شدت می بخشد. ضمن این با پیشرفت روند بارداری جنین و شکم سایز بزرگتری پیدا کرده و اسید معده را زیر فشار گذاشته و موجب ایجاد سوزش در معده می گردد.
- بالا رفتن میزان خطر عفونت مجاری ادرار :به عبارت کلی پیشنهاد می شود مادران بارداری که عفونت مجاری ادرار دارند از مصرف فلفل سیاه پرهیز نمایند.
- ایجاد واکنش های حساسیت زا :برخی خانم ها امکان دارد در دوران حاملگی یک نوع واکنش حساسیت زا به برخی مواد غذایی را تجربه نمایند. فلفل سیاه می تواند مجموعه ای از نشانه ها را بوجود آورد که بیانگر آلرژی می باشد.
- بالا بردن میزان گرمای بدن :در صورتی که دوران حاملگی مادران در طی تابستان می باشد بهتر است که از ادویه جات استفاده نکنند چرا آن ها موجب بالا رفتن مقدار گرمی بدن خواهد شد. خوردن فلفل یا دیگر ادویه ها در برنامه غذایی مادران می تواند درجه حرارت بدن را بالا برده و موجب مشکلات مختلفی همچون سوء هاضمه، زخم دهان و دیگر عوارض گردد.
بررسی تاثیر فلفل سیاه در باردار شدن پسر
بررسی هایی که انجام شده حاکی از آن است که رژیم غذایی نمی تواند در تعیین جنسیت جنین تاثیرگذار باشد و اگر نوع جنسیت جنین برای زوجین مهم است، باید از روش های آزمایشگاهی مانند IVF استفاده کنند. اما گفته می شود اگر پدر و مادر قبل از بارداری به رژیم غذایی شان دقت کنند و سعی کنند در این زمان از برنامه ی غذایی دارای غذاهای گرم استفاده کنند، می توانند نوزاد پسر داشته باشند. این برنامه ی غذایی گرم می تواند حاوی عسل، فلفل، آجیل و غذاهای شور باشد. با اینکه تاثیر این برنامه ی غذایی گرم کم است اما توصیه می شود زن و شوهر هر دو از این رژیم غذایی استفاده کنند تا احتمال پسردار شدن افزایش یابد.