بورکینافاسو در غرب قاره آفریقا و پایین صحرای بزرگ در همسایگی ۶ کشور مالی، نیجر، بنین، توگو، غنا و ساحل عاج قرار دارد. این کشور که از اواخر دهه ۵۰ تا اواسط دهه ۸۰ میلادی با نام جمهوری ولتای علیا در دنیا شناخته می شد در سال ۱۹۸۴ با دستور توماس سانکارا رییس جمهوری وقت آن کشور به بورکینافاسو (سرزمین مردان درستکار) تغییر نام یافت. بورکینافاسو از دو کلمه محلی بورکینا به معنی (مردان درستکار) و فاسو به معنی (سرزمین) تشکیل می شود.
تاریخ بورکینافاسو
بورکینا فاسو یک کشور کوچک، فقیر و بدون محاصره در غرب آفریقا است. این کشور از شرق به نیجر محدود شده است، از مالی در شمال و غرب به بنین، توگو، غنا و ساحل عاج در جنوب، بورکینا فاسو، که قبلاً با عنوان ولو والا شناخته می شد، از زمان ۱۸۹۶ تا سال ۱۹۶۰ بخشی از آفریقای غربی بود. اولین افرادی که در این منطقه ساکن شده اند، قوم موسی در قرن یازدهم و سیزدهم هستند. آن ها پادشاهی های قدرتمندی مانند اوگادوگو، تنکودگو و یاتنگا را تأسیس کردند. این پادشاهی ها مراکز تجارت فرامرزی بودند. این پادشاهی ها توانستند در برابر فتح امپراتوری های مالی و سونگای مقاومت کنند. بعداً در سال ۱۸۹۰، توسط فرانسویانی که مرزها را بازنویسی می کردند، طبق این مرزهای فعلی، استعمار شد. وال ولو در سال ۱۹۶۰ مستقل شد. در سال ۱۹۸۴، این کشور نام خود را به بورکینا فاسو تغییر داد. به این دلیل بورکینا فاسو یک کشور فقیر است، نتوانسته است نیازهای جمعیت خود را تأمین کند. این امر منجر به کودتای بیشمار و مهاجرت جوانان به کشورهای مرفه تر مانند غنا، ساحل عاج و نیجریه شده است.
دین مردم بورکینافاسو
بورکینا فاسو جامعهای متنوع با مذهب است. براساس سرشماری اخیر (2019) که توسط دولت بورکینا فاسو انجام شده، 60.5 درصد از مردم به اسلام پایبند هستند. اکثریت قریب به اتفاق مسلمانان در بورکینا فاسو، اهل سنت مالکی هستند و عمیقا تحت تأثیر تصوف قرار دارند. آمار بر وابستگی مذهبی تقریبی هستند زیرا عقاید ، ترکیب باورهای سنتی بومی و شیوهها، در میان مسیحیان و مسلمانان گسترده است. اکثر شهروندان اعتقادات مذهبی بومی سنتی را به درجات مختلفی تمرین میکنند، و پیروی دقیق از اعتقادات مسیحی و مسلمان اغلب نامی است. تقریباً همه شهروندان مؤمن هستند، و الحاد عملاً وجود ندارد. در یک مطالعه سال 2015، حدود 200،000 مؤمن مسیحی با سابقه مسلمان در کشور تخمین زده می شود، گرچه همه آنها شهروند نیستند.
فرهنگ بورکینافاسو
۲۳ درصد مسیحی و بقیه پیرو ادیان بومی هستند زبان رسمی این کشور، فرانسوی است. جامعه سنتی Burkinabé از نظر ماهیت مردسالارانه است. اگرچه جامعه شهری کشور تا حدی مدرن شده است، اما جامعه روستایی هنوز از نظر طبیعت کاملاً محافظه کار است. زنان و مردان به عنوان کارگر کشاورزی در مناطق روستایی فعالیت می کنند. با این حال، مردان معمولاً کارهای کشاورزی بیشتری، شکار و قصابی انجام می دهند. زنان وظایف خانگی و فرزندان را اداره می کنند. در شهرها، دختران و پسران برای دستیابی به آموزش تشویق می شوند. زنان تقریباً در تمام موقعیت های خود مانند مردان مشغول به کار هستند. ازدواج های مرتب شده در مناطق روستایی بورکینا فاسو بیشتر دیده می شود. قیمت عروس توسط والدین داماد در ازای دخترشان به خانواده عروس پرداخت می شود. انتظار می رود زنانی که ازدواج مجدد کرده اند، قیمت عروس را به خانواده شوهر سابق برگردانند. ازدواج چند همسری بسیار نادر است، به خصوص در خانواده هایی که اسلام و مذاهب بومی را تمرین می کنند. زنان بیوه غالباً با برادرزاده ازدواج می کنند. خانواده های گسترده در بورکینا فاسو بسیار متداول هستند. اغلب، سه یا چند نسل در کنار هم زندگی می کنند. خانواده های بیش از 8 نفر در مناطق روستایی و بیش از 6 نفر در مناطق شهری رایج هستند. نوزادان توسط مادر و سایر خواهران و برادران و نزدیکانشان پرورش می یابند. در مناطق روستایی، اغلب کل روستا در تربیت فرزند و القای ارزش های اجتماعی در کودک شرکت می کند. دسترسی به آموزش کیفیت در مناطق روستایی ضعیف است اما در مناطق شهری متوسط است. Burkinabès از ادب و میهمان نوازی ارج می برد سلام و احوالپرسی های پیچیده همیشه شامل دست دادن است. با بزرگان با احترام رفتار می شود حتی اگر ممکن است فقط چند سال بیشتر باشد. به طور سنتی، زنان Burkinabé دامن پنبه ای بلند و تاپ های رنگارنگ در بالای دامن ها می پوشند. مردان معمولاً پیراهن نخی و شلوار می پوشند، کفش های دوزی توسط برخی از مردان پوشیده می شود.
قوانین عمومی در بورکینافاسو
- ۵۲٪ دختران قبل از ۱۸ سالگی ازدواج کرده اند. ۱۰٪ قبل از ۱۵ سالگی، ۲۹٪ از کودکان سن مدرسه، آموزش ابتدایی را دریافت می کنند.
- میزان سوادآموزی یکی از پایین ترین نرخ های جهان با 36 درصد است.
- ۳۶٪ از مردم سواد دارند.
- ۱٪ دختران دبیرستان فارغ التحصیل هستند.
- ۵۰٪به آب تمیز دسترسی دارند.
- در طی ۴۵ سال گذشته میزان دسترسی آب سالانه کاهش یافته است.
- پوشش بهداشتی در سراسر کشور ۲۰٪ است. ۳٪ در مناطق روستایی
- بیش از ۵۰٪ مرگ و میر نوزادان به دلیل آب کثیف است.
- از نظر سلامتی مادران، بدترین رتبه در این کشور را دارد.
- بیش از ۲۹٪ از کودکان زیر ۵ سال از نوعی سوء تغذیه به نام stunting رنج می برند.
- از کل مرگ و میر مالاریا در جهان در سال ۲۰۱۷، شش درصد در این کشور محصور ۱۹ میلیون نفر رخ داده است. این کشور در رده سوم مرگ و میر ناشی از بیماری مالاریا، پشت سر کشورهای بسیار بزرگ تر، پرجمعیت تر مانند نیجریه و جمهوری دموکراتیک کنگو قرار دارد.
خرافات در بورکینافاسو
خرافات در خصوص قربانی کردن انواع حیوانات در بورکینا فاسو هنوز هم دیده می شود و بخشی از آیین سنتی این کشور است. موقعیت این کشور و بررسی سنت بخشی از زندگی مردم محسوب می شود. قربانی کردن مرغ گاو و حتی حیوانات بزرگتر، اصلی ترین آیین عمل سنتی مذهبی است. حیوانات به طیف گسترده ای از نیروهای معنوی که به وسیله زیارتگاه ها یا خصوصیات طبیعی برجسته مانند تپه ها، صخره ها، غارها، درختان، چهارراه ها ، تپه های موریانه، رودخانه ها و استخرها نماد گرفته می شود، ارائه می شود. ترکیبات سنتی ممکن است حاوی ده ها زیارتگاه و اشیاء قدرت باشد. تعدادی از گروه های قومی برای جوانان مراسم مذهبی را آغاز می کنند. دیگران دارای جوامع مخفی قدرتمندی هستند که در موارد خاص با ماسک هایی انجام می دهند.
سخن آخر
قبل از رفتن به بورکینافاسو باید واکسن تب زرد بزنید و کارتش رو همراه داشته باشید. کنترل کردن موارد امنیتی و بدست آوردن آخرین اخبار از مناطق پرخطر را حتما انجام دهید. اوضاع در بورکینافاسو بسیار سیال است و روز به روز تغییر می کند. اکثر کشورهای غربی به شهروندانشان توصیه می کنند فقط در صورت داشتن کار ضروری به بورکینافاسو سفر کنند.