ساعدنیوز
ساعدنیوز

گفتگوی اختصاصی ساعد نیوز با حبیب الله صادقی بازپرس ویژه قتل دادسرای جنایی تهران درباره راهکارهای پیشگیری از وقوع قتل

  شنبه، 22 آبان 1400 ID  کد خبر 177576
گفتگوی اختصاصی ساعد نیوز با حبیب الله صادقی بازپرس ویژه قتل دادسرای جنایی تهران درباره راهکارهای پیشگیری از وقوع قتل
قتل ایستگاه پایانی بزهکاری است. شاید در ذهن ما هیچ بزه و جرمی سنگین تر از قتل نباشد. ارتکاب قتل دلایل مختلفی می تواند داشته باشد. اما تکان دهنده ترین قتل ها، قتل های درون خانوادگی است. قتل بابک خرمدین به دست پدرش بحث فرزندکشی را در میان نخبگان حقوقی و اجتماعی کشور داغ کرد. چرا یک پدر فرزند خود را مثله می کند؟

وقتی زن و مرد برای رفع امیال جنسی شان به کانون خانواده اکتفا نمی کنند و در این زمینه زیاده خواه می شوند و ارتباطات نامشروع شکل میگیرد و در نهایت زن یا مرد تصمیم می گیرد که با همکاری شریک نامشروع جنسی اش همسر خود را به قتل برساند.

ساعد نیوز: چه انگیزه هایی می تواند باعث وقوع قتل در درون یک خانواده شود؟
حبیب الله صادقی: جز موارد نادر و شاذ، چنین قتل هایی اصولاً نه می تواند ریشه در انگیزه های مالی داشته باشد نه سیاسی نه فرهنگی؛ هرچند در برخی موارد مسائل قومیتی نیز تأثیرگذار است. عمده انگیزه چنین قتل هایی، تنفر یا انزجار قاتل از مقتول یا مقتولین است. بعضاً در دادسرا با پرونده هایی مواجه می شویم که مثلاً شخصی دو دختر 14 و 11 ساله خودش را سلاخی کرده است؛ یا فردی دیگر، پدر زن و مادر زن اش را ذبح کرده است؛ یا یک دختر با معاونت دو نفر دیگر، خواهر، مادر و شوهر مادرش (پدر ناتنی) را کشته است. اما این که چرا چنین کینه هایی در دل قاتل کاشته می شود، این خود بحث دیگری است و می تواند دلایل متفاوتی داشته باشد. یکی از دلایل، وجود چنین کینه هایی مسائل ارتباطات نامشروع زن و مرد است؛ وقتی زن و مرد برای رفع امیال جنسی شان به کانون خانواده اکتفا نمی کنند و در این زمینه زیاده خواه می شوند و ارتباطات نامشروع شکل میگیرد و در نهایت زن یا مرد تصمیم می گیرد که با همکاری شریک نامشروع جنسی اش همسر خود را به قتل برساند. ما در دادسرا، هر روز شاهد افرادی هستیم که جرایم سنگینی را مرتکب شده اند در حالی که هیچ نوع سابقه کیفری نداشته اند. این افراد نوعاً آدم هایی قانونمدار هستند؛ حتی وقتی شما با مجرم صحبت می کنید، میگوید که من فعال حقوق حیوانات هستم یا فردی دیگر می گوید که من حتی قوانین راهنمایی و رانندگی را هم به شدت رعایت میکنم چه برسد به این که بخواهم جان یک نفر دیگر را بگیرم. متأسفانه همین تنفرهای ناشی از زیاده خواهی زمینه را برای جنایت مهیا می کند. البته امروز بحث روانگردان ها و مواد مخدر صنعتی نیز جدی است و ممکن است فردی به دلیل استفاده از این روانگردان ها، اعضای خانواده خودش را مُثله کند بی آنکه به این کار آگاهی داشته باشد. ولیکن همان طور که عرض کردم، اکثر این قتل ها ریشه در نفرت هایی دارد که در جان قاتل نهادینه شده است.
تصویر

زمانی که فطرت و نهاد پدر و مادر بیدار است، وقوع چنین فجایعی امکان ناپذیر است. قتل فرزند در صورتی رخ می دهد که این فطرت به محاق رفته باشد.

ساعد نیوز: قتل و سلاخی بابک خرمدین توسط پدرش یکی از نمونه های تکان دهنده فرزندکشی در همین اواخر است که به خاطر پوشش خبری بسیار موجب شد که بار دیگر بحث درباره قتل درون خانوادگی داغ شود. واقعاً چه چیزی می تواند باعث شود که یک پدر یا مادر تصمیم بگیرد که فرزند خود را سلاخی کند؟
حبیب الله صادقی: طبیعت و فطرت آدمی به گونه ای است که هیچگاه پدر و مادر راضی به آزار و اذیت فرزندشان نمی شوند. حتی حاضرند تا آسایش خودشان را فدای راحتی فرزندشان بکنند. بنابراین، وقتی والدین اقدام به کشتن فرزند خودشان می کنند در اینجا باید بیشتر به دنبال اختلال روانی باشیم. یعنی فرد دچار یک نوع استحاله روانی شده است و طبیعتاً فعل و انفعالات خاص روانی در او، منجر به وقع قتل فجیعی در حد فرزندکشی گردیده است. شما فردی قاتل را در دادسرا ملاقات می کنید که در ظاهر بسیار جنتلمن است در حالی که در باطن دچار اختلالات شدید روانی است. بنابراین، کشتن فرزند مسبوق به یک نوع ناملایماتی است که می تواند به اختلالات روانی منجر شود. البته تنش های موجود نیز به این موضوع دامن می زند. تا زمانی که فطرت و نهاد پدر و مادر بیدار است، وقوع چنین فجایعی امکان ناپذیر است. قتل فرزند در صورتی رخ می دهد که این فطرت به محاق رفته باشد.
تصویر

قاتل در ذهن خودش این طور فرض می کند که بدون هیچ مانعی مقتول را به قتل می رساند؛ جسدش را نیز در جایی چال می کند یا حتی در بشکه اسید می سوزاند و آب هم از آب تکان نمی خورد.

ساعد نیوز: برخی از منتقدین اجتماعی معتقدند که خلأهای قانونی موجود خود زمینه ساز قتل هایی از این دست می شود. یعنی قاتل با علم به مجازات سبک فرزندکشی به این موضوع می پردازد و جنایت را مرتکب می شود. نظر حضرتعالی درباره این موضوع چیست؟
حبیب الله صادقی: افرادی که مرتکب این نوع قتل ها می شوند، نه از خلأ قانونی اطلاع دارند و نه از سرانجام قاتل! شخصی که به این جنایت دست می زند دنبال این موضوعات را نمی گیرد. این که مثلاً ما بگوئیم طبق ماده 612 قانون تعزیرات مصوب سال 1375 "هر کس مرتکب قتل عمد شود و شاکی نداشته یا شاکی داشته ولی از قصاص گذشت کرده باشد و یا بهر علت قصاص نشود در صورتیکه اقدام وی موجب اخلال در نظم و صیانت و امنیت جامعه یا بیم تجری مرتکب یا دیگران گردد دادگاه مرتکب را به حبس از سه تا ده سال محکوم می نماید. تبصره - در این مورد معاونت در قتل عمد موجب حبس از یک تا پنجسال خواهد بود." قاتل اصلاً به این موضوعات توجهی ندارد. قاتل در ذهن خودش این طور فرض می کند که بدون هیچ مانعی مقتول را به قتل می رساند؛ جسدش را نیز در جایی چال می کند یا حتی در بشکه اسید می سوزاند و آب هم از آب تکان نمی خورد. این ذهنیت یک قاتل است. او حتی به مخیله اش هم خطور نمی کند که یک زمانی ممکن است که قتل فاش شود و او در دام قانون بیفتد. بنابراین، طرح چنین مسائلی به نظر من، خارج از موضوع است؛ چون قاتل عملاً به این موضوع علم ندارد.
تصویر

پدر و مادر باید با فرزند خودشان رفیق باشند. طوری با فرزندتان رفتار کنید که احساس کند که رفیق اش هستید و صمیمی ترین کس اش شمائید. در این صورت، هر مشکلی داشت سریع به شما مراجعه می کند و مشکل اش را با شما در میان می گذارد.

ساعد نیوز: با توجه به تجربه های حضرتعالی در دادسرای جنایی به عنوان بازپرس ویژه قتل، چه توصیه هایی برای خانواده ها جهت پیشگیری از وقوع قتل دارد؟
حبیب الله صادقی: وقتی ما با پرونده های قتل مواجه می شویم و پدر و مادرها را ملاقات می کنیم؛ اولین چیزی که من می گویم این است که "دست نجنباندید و دست جنباندند!" وقتی فضای خانواده فضای رفاقت و محبت نباشد طبیعتاً فرزند شما برای کسب این رفاقت و محبت به خارج از خانواده مراجعه می کند و به همین دلیل، فجایع رخ می دهد. فرزند شما تشنه محبت بود و با دیدن اولین محبت هرچند کاذب و دروغ، دلباخته شد! وقتی شما به فرزندتان حال خوب را نمی دهید، او برای خوب شدن حال اش به کسان دیگری مراجعه می کند. اگر پدر و مادری می خواهد که شاهد چنین فجایعی نباشد باید با فرزند خودش رفاقت کند. پدر و مادر باید با فرزند خودشان رفیق باشند. طوری با فرزندتان رفتار کنید که احساس کند که رفیق اش هستید و صمیمی ترین کس اش شمائید. در این صورت، هر مشکلی داشت سریع به شما مراجعه می کند و مشکل اش را با شما در میان می گذارد. اگر دست نجنبانید، ممکن است یکی بیاید و با ادعاهای دروغ محبت و عشق فرزندتان را قاپ بزند و آن وقت کار از کار گذشته است. در دادسرا، وقتی به پدر و مادری می گوئی که فرزندتان مرتکب قتل شده است، میگوید که من به فرزندم نان حلال دادم؛ شب و روز برای راحتی اش کار کردم؛ و فلان و بهمان. روزی 12 ساعت کار می کنید برای دادن رفاه به فرزندتان؛ این 12 ساعت را بکنید 8 ساعت و آن 4 ساعت را با فرزندتان وقت بگذرانید. این توصیه بنده به همه پدر و مادرها است. با همدیگر بیرون بروید؛ در پارک قدم بزنید؛ در یک رستوران در کنار خانواده با همدیگر غذایی میل کنید. پدر و مادر هم باید رابطه عاشقانه ای با همدیگر داشته باشند تا فرزند این عشق را در خانه تجربه کند و احساس امنیت کند. اختلافاتتان را پیش فرزندتان علنی نکنید؛ این باعث فرار بچه از خانواده می شود. وقتی با رفتار نسنجیده و نادرست فرزندتان را از خانه فراری می دهید؛ این بچه نیاز به تعامل و همسخن دارد؛ به خاطر این که هنوز به سن تمییز نرسیده، با افرادی همنشین می شود که ممکن است نهایتاً آینده بچه را تباه کنند.
با فرزندتان تلویزیون تماشا کنید یا سینما بروید. در پارک قدم بزنید؛ و با همدیگر وقت بگذرانید. نکته ای که مد نظر من است ضرورت ایجاد حس رفاقت در بچه است. فرزندتان باید شما را رفیق خودش بداند. طبیعتاً وقتی پدر و مادر هر دو خارج از خانه هستند و کل روز را صرف کار کردن می کنند بچه تنها می ماند! این تنها ماندن یعنی ایجاد زمینه برای مراجعه به خارج از خانه برای کسب محبت و توجه! این نخستین گام سقوط فرزندتان است. خدایی ناکرده ممکن است ایستگاه پایانی این سقوط، قتل باشد! ما در قدیم، موارد قتل و جنایت کمتر داشتیم دلیل اش همین وجود کانون گرمتر خانواده بود. پدر و مادرها وقت بیشتری برای گذراندن با فرزندشان داشتند.
تصویر

ما خودمان را عالم هر علمی و ماهر هر مهارتی می دانیم و این اوج جهالت است./ رجوع به یک متخصص، تأثیر بسیار زیادی در کاهش نرخ بزهکاری و خصوصاً جلوگیری از وقوع قتل دارد.

ساعد نیوز: قتل تکان دهنده ای در هفته گذشته در بوشهر رخ داد و یک پسر تحت تأثیر مواد مخدر صنعتی پدر و مادرش را در کوچه سلاخی کرد. نوعاً خانواده های ایرانی ترجیح می دهند به جای مواجهه با مشکلاتی از این دست، تمام انرژی شان را صرف پنهان کردن این موضوع کنند. خصوصاً درباره اعتیاد فرزندان، اولین استراتژی این است که نباید کسی خارج از خانواده این موضوع را متوجه شود. هیچ اعتقادی هم به مشورت و رجوع به یک عالم وجود ندارد چون همه خودشان را علامه دهر می دانند و همین موضوع باعث می شود که چنین فجایعی رخ دهد. حضرتعالی درباره این موضوع چه نظری دارید؟
حبیب الله صادقی: ما برای دریافت آموزش های مختلف در کلاس های مختلفی ثبت نام می کنیم؛ هم برای خودمان، هم برای فرزندمان؛ کلاس زبان، کلاس موسیقی، کلاس ورزش، کلاس خطاطی و غیره! اما هیچگاه به این موضوع فکر نمی کنیم که برای تنظیم روابط خانوادگی و تعاملات بهتر اجتماعی مان نیازمند دریافت مشاوره هستیم. هیچگاه این ضرورت را حس نمی کنیم که من برای بالا بردن کیفیت زندگی ام نیازمند مراجعه به یک عالم دینی یا یک مشاور یا روانشناس هستم. پول های کلانی را برای کلاس های مختلف خرج می کنیم ولی اصلاً اعتقادی به صرف هزینه برای گرفتن مشاوره نداریم. مهارت پائین در تعامل در درون خانواده یکی از ریشه های فجایعی است که رخ می دهد. در مورد مواد مخدر هم شما در سؤال کاملاً واضح به پنهانکاری و نسخه نویسی جاهلانه اشاره کردید. ما خودمان را عالم هر علمی و ماهر هر مهارتی می دانیم و این اوج جهالت است. اگر اشتباه نکنم حدیثی از حضرت رسول اکرم (ص) وجود دارد مبنی بر این که جاهل ترین انسان ها کسی است که خودش را خیلی عالم بداند! وقتی مشکلی ایجاد می شود، می گویند که ما راه حل اش را از همه بهتر می دانیم. بعد وقتی از او می پرسی که اگر تو می دانی پس چرا زندگی ات این شکلی است؟ چرا فرزندت مرتکب فلان جرم شده است؟ چرا دخترت دچار فحشا شده است؟ چرا خانواده ات این همه به هم ریخته است؟ ما اصلاً اعتقادی به گرفتن مشورت از یک متخصصی که عمر خودش را در حوزه یا دانشگاه برای مطالعه مشکلات اجتماعی و روانی صرف کرده است نداریم. این سخن کلیشه ای که پیشگیری کم هزینه تر از درمان است واقعیت محض می باشد. فرزند شما در هر دوره ای اقتضائات تربیتی خاص خودش را دارد؛ در نونهالی، در نوجوانی، در جوانی باید شما یک سری مهارت های تربیتی خاص را بلد باشید تا تعامل کنید. اینها اطلاعاتی نیست که شما در فطرت خودتان داشته باشید. اینها اطلاعات اکتسابی است. فردی 20 سال عمر خودش را در حوزه علمیه یا دانشگاه صرف مطالعه این موضوع کرده است. بنابراین رجوع به یک متخصص، تأثیر بسیار زیادی در کاهش نرخ بزهکاری و خصوصاً جلوگیری از وقوع قتل دارد.
دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
رهبر معظم انقلاب: از وقتی که رهبر شده‌ام آجیل نخوردم؛ چون رهبر باید مثل فقرا زندگی کند! (507 نظر) 10 اقدامِ منجر به گرانی در 100 روز (254 نظر) 10 ایده تبلیغات مؤثر برای کسب‌وکارهای کوچک (246 نظر) (تصاویر) سفر به عصر قاجار؛ منظره‌های «کلاردشت»، 158 سال قبل (244 نظر) داریوش ارجمند: زنی که وزنه برداری می کند نه رَحِم دارد و نه تخمدان ریش درآورده نه می‌تواند شوهر کند و نه می‌تواند بچه داشته باشد! (243 نظر) مهران مدیری: من رفتم مسافرت و بهترین هتل اون شهر رو پیدا کردم ولی من رو نشناخت و گفت اتاقامون پُره، من هنوزم که هنوزه فکر میکنم دارم خواب میبینم+ویدیو (204 نظر) الهام چرخنده: من برای همه کسانی که کتکم زدند، باعث بیماری قلبی شدند نفرین ندارم اما الهی که به درد من دچار بشید+ویدیو (69 نظر) بهاره رهنما: من کاهل نماز بودم که بعد از شرط گذاشتن همسر دومم درباره نماز خواندن الان نمازم را میخوانم و دیگه کاهل نماز نیستم (64 نظر) رونالدو: برای اولین بار جورجینا را برای شام دعوت کردم متعجب بود چون باورش نمی شد که به جای اتوبوس با بوگاتی به خانه برمی گردد+فیلم (58 نظر) مازیار لرستانی: ای کاش به جای روز زن و روز مرد، روز شرف و انسانیت داشتیم+عکس (53 نظر) شعرخوانی زیبا و دلنشین رهبر معظم انقلاب: ای تکیه گاه و پناه زیباترین لحظه های پرعصمت و پر شکوه تنهایی و خلوت من+ویدیو (46 نظر) خلاقیت خنده دار پدر ایرانی با طراحی سینما در توالت خانه اش حماسه آفرید+عکس/ هنر نزد ایرانیان است و بس😂 (41 نظر) تعجب بازیگر مطرح ترکیه با دیدن خونه زندگیِ شاه‌نشین پوریا پورسرخ، آرش سریال کیمیا+ ویدیو/ میزبانی درجه یک در خانه‌ای درجه یک👌 (40 نظر) پریناز ایزدیار؛ هرچقدر هم شلوغ باشم بازم وقت دارم که به ازدواج فکر کنم، شرایط خانواده‌مون این مدلی نیست که ازدواج حتما باید سنتی باشه یا نباشه، ولی خودم دوست دارم همسرم رو انتخاب کنم (39 نظر) مهران مدیری: شایعه نیست؛ هواپیمای شخصی دارم سوئیچ رو هم دادم به بچه‌های پشت صحنه! / برشی از برنامه تلویزیونی جذاب «دورهمی» با اجرای بی‌نظیر مهران مدیری (39 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
تذکر جدی علی دایی به اعجوبه طنز ایران: دفعه آخرت باشد که ادای من را درآوردی!
فال قهوه با نشان روز شنبه 3 آذر ماه 1403
فال انبیاء روزانه شنبه 3 آذر 1403
فال روزانه امروز شنبه 3 آذر ماه 1403
فال شمع روزانه امروز شنبه 3 آذر 1403
فال حافظ با تفسیر امروز شنبه 3 آذر 1403+فیلم
فال ابجد روزانه شنبه 3 آذر 1403
رونمایی از سند ازدواج در زمان قاجار؛ آداب عجیب خواستگاری رفتن بدون خبر دادن به صاحبخانه+ عکس
یک فیلم ایرانی نداریم که مردها در آن نرقصند!
بشار اسد و نبیه بری به پیام رهبر انقلاب چه جوابی دادند؟
واکنش ایران به قطعنامه ضد ایرانی شورای حکام چیست؟
تصویب قطعنامه ضدایرانی کشورهای غربی در آژانس اتمی
ابلاغیۀ رئیس جمهور مبنی بر اصلاح مصوبۀ ماده واحدۀ تأسیس سازمان ملی هوش مصنوعی
ویدیو | فلسفۀ زندگی از نگاه حسین پناهی: عشق یک جفت النگو، عدالت نیم کیلو سیب‌زمینی!
معنا و مفهوم ضرب المثل «هر چی سنگه، مال پای لنگه» در ادبیات فارسی / ضرب المثل در حقیقت یک باور هست، و هر باور یک ماتریکس!
منتخب روز   
دورهمی پارسا پیروزفر و پریناز ایزدیار در یک کافه شیک و دلباز/ دو بازیگر خوش استایل و دوست‌داشتنی در یک قاب هدیه‌ دست‌ساز مادران سرزمین آفتاب، سیستان و بلوچستان به مسعود پزشکیان+ویدیو استفاده از ویروس کووید 19 برای مبارزه با سرطان! تب دنگی خطرناک شد؛ شیوع در جنوب شرقی ایران! سردار آزمون: وقتی دو تا گل میزنیم فکر میکنیم بازی رو بردیم و این ایراد بزرگ ماست/ناراحتی سردار آزمون بعد از بازی با قرقیزستان جزئیات پرونده آزار و اذیت دختر 16 ساله مشهدی از طرف 2 برادر ناتنی و پناه بردن او به کلانتری / از چند سال قبل که 2 برادر ناتنی ام به مصرف شیشه اعتیاد پیدا کردند مدام مرا کتک می زدند... مرگ پسر جوان بعد از خوردن الکل ضدعفونی اولین تمرین تیم ملی در استادیوم شهر بیشکک/ماشالله به این انرژی گروگانگیری افغان‌ها در تهران توسط 3 پاکستانی اخاذ اندروید 15 برای شیائومی و سامسونگ کی میاد؟ /لیست کامل تبلت‌هایی که اندروید15 سامسونگ را دریافت می‌کنند سلیقه‌ی خاص همسر پوریا پورسرخ برای سوپرایز تولد شوهر خوش‌تیپش با دیزاین شیک و کیک روکش طلا/ چه تیپ خفنی زده شادوماد! تصاویری از اولین تمرین ستاره های همیشه درخشان تیم ملی ایران، از طارمی گرفته تا بیرانوند و... در بیشکک قبل از بازی با قرقیزستان/به امید پیروزی✌