حس قدردانی برای کودکان و خود شما خوب هست.قدردانی کردن باعث می شود شما در زندگی شادتر و راضی تر باشد و روابط اجتماعی قوی داشته باشید.هنگام حق شناسی ما از اتفاقات مثبت زندگی لذت می بریم و وقتی حس حق شناسی خودمان را به دیگران ابراز می کنیم، یک ارتباط قوی با آنها برقرار می کنیم.هر چه ما بیشتر قدردان محبت دیگر باشیم، خودمان بیشتر سعی در کمک و یاری رساندن به دیگران داریم و روابط دوستانه بیشتری داریم و کمتر تنها خواهیم بود.
فواید قدردانی کردن
احساس مثبت بیشتر
لذت بردن از تجربه های خوب
بهبود سلامتی
مقابله با سختی
ایجاد ارتباطات قوی
آموزش سپاسگذاری و قدر شناسی به کودک
قدرشناسی یکی از هفت ویژگی فرزندپروری موثر است و یک ماده اصلی برای ایجاد تواضع است ، که یک عنصر اساسی در رشد کودک است.
برای پرورش قلب سپاسگزاری در خود و فرزندانمان کار و توجه لازم دارد ، اما چند تغییر در عادت ها و نگرش های ما میتواند به ما کمک کند تا شکرگزاری را در زندگی خود پرورش دهیم.
1. قدردانی کودکان را با استفاده از لنزهای قدرشناسی آموزش دهید
فرزندان شما آینه کاری شما هستند. آیا شما از یک ذهنیت قدرشناسانه صحبت می کنید و عمل می کنید؟ قدرشناسی به ذهن شما فرصتی می دهد تا دوباره بازسازی شود. وقتی در شرایط دشواری قرار دارید یا حتی زندگی روزمره را پشت سر می گذارید، این جمله را برای خود تکرار کنید: "آیا روش دیگری برای بررسی این مسئله وجود دارد؟" از طریق "لنز سپاسگزار" به شرایط خود نگاه کنید. ناگهان کارهای خانه بیشتر از اینکه به دردسرهای روز شما تبدیل شود به فرصتی برای خدمت تبدیل می شود. دشواری هایی از قبیل کشمکش های مالی می تواند به فرصت های رشد یا فرصت هایی برای ثبت نام سپاسگزارانه از آنچه شما دارید تبدیل شود. نگاه کردن به موقعیت ها از طریق این دریچه سپاس می تواند کل دیدگاه ، تجربه و نگرش شما را تغییر دهد.
2- آلبوم عکس قدردانی
از چیزهایی که در طول سال از آنها سپاسگزار هستید عکس بگیرید و یک آلبوم عکس یا دفترچه یادداشت قدردانی درست کنید. از هر یک از اعضای خانواده بخواهید از چیزهایی که به خاطر آنها سپاسگزار هستند (یا می توانند سپاسگزار باشند) عکس به اشتراک بگذارند. شما می توانید به همه افراد خانواده (پیر و جوان) خود مأموریت دهید تا از چیزهایی که به خاطر آنها سپاسگزار هستند ، حتی کارهای بسیار کوچک ، عکس بگیرند و یک نمایش و آگهی (آلبوم دیجیتال ، چاپی یا روی صفحه) برای روز سال نو تهیه کنند.
3- تابلو پوستر قدردانی
یک چالش خانوادگی را مطرح کنید و به یک چیز متفاوت برسید که خانواده شما در طول یک روز هر روز از آن سپاسگزار است. هر روز چیزی را که خانواده شما از آن سپاسگزار هستند انتخاب کنید و آن را روی یک تکه پوستر با رنگ های مختلف بنویسید. اعضای خانواده می توانند به نوبت در آن روز مشارکت کنند ، و یکی دیگر از اعضای خانواده وظایف کاتبی را بر عهده بگیرد. بگذارید بچه هایتان هنگام نوشتن مطالب هنری و خلاق باشند. نکته اصلی در اینجا این است که به 365 چیز مختلفی که خود و خانواده تان از آنها سپاسگزار هستید، بیایید و کمی وقت بگذارید تا در مورد شکرگذاری آن چیزها تأمل کنید.
4- با پیاده روی سپاسگزاری کنید
برای پیاده روی وقت بگذارید ، نفس های عمیق بکشید و بگذارید ذهن شما در مورد چیزهایی که از آنها ممنون هستید تأمل کند. به اطراف خود نگاه کنید و از آنچه می بینید ، تجربه می کنید یا به خاطر می آورید قدردانی کنید.
این کار را می توانید به تنهایی یا به صورت خانوادگی انجام دهید. شما می توانید بچه های کوچک را به خاطر اینکه در طول پیاده روی از آنها سپاسگزار باشید. با بچه های بزرگتر ، می توانید از طریق لنزهای سپاسگزاری درباره چیزهایی که می توانید در زندگی خود مشاهده کنید صحبت کنید. درباره این واقعیت بحث کنید که گاهی اوقات تمایل داریم تا وقتی چیزها را از دست نمی دهیم متوجه آنها نشویم. چگونه شما و خانواده می توانید با استفاده از پیاده روی های سپاسگزاری فرهنگ سپاسگذاری را در خانه خود ایجاد کنید؟
5- سپاسگزاری را برای اعتبارات نوردی ما به کودکان بیاموزید
در پایان یک فیلم ، اسامی افرادی را که در ساخت فیلم سهیم بوده اند و به آن اعتبار داده اند نشان می دهد. به همین ترتیب ، ما افراد زیادی داریم که در زندگی ما سهیم بوده اند. کدام افراد برای سرمایه گذاری در شما وقت گذاشته اند؟ چه کسی شما را با گفتار یا عمل تشویق کرده است؟ چه کسی روی شما تأثیر گذاشته است؟ کمی وقت بگذارید و در مورد آن افراد در زندگی خود صحبت کنید. با یادداشت ، متن یا تماس تلفنی از آنها تشکر کنید. به افراد موجود در زندگی خود بگویید که چگونه بخشی از "اعتبارات کلان" شما بوده اند.
چند روش برای بالا بردن حس قدردانی در کودکان
هنگامی که کاری را برای فرزندتان انجام می دهید و او تشکر نمی کند به جای اینکه با او دعوا کنید، می توانید به آرامی بگویید: «متشکرم مامان» در تعاملات روزانه از کلمه ممنون با صدای بلند زیاد استفاده کنید. از صندوقدار فروشگاه گرفته تا معلم مدرسه، نگهبان پارکینگ، رفته گر محله، کسی که در را برایتان باز نگه می دارد، گارسون رستوران و اعضای خانواده تشکر کنید. نشان دهید که شما نسبت به محبت دیگران قدرشناس هستید و فرزندتان را نیز تشویق کنید که شما را همراهی کند.
تشکر کردن از فرزندتان هم خیلی مهم است. هنگامی که اتاقش را مرتب می کند یا در انجام کاری به شما کمک می کند و رفتار مثبتی انجام می دهد، اجازه بدهید تا متوجه شود که مورد قدردانی شما قرار گرفته هست.
وقتی یادداشت تشکر برای شخصی می نویسید به فرزندتان بگویید در انتها او هم چند کلمه ای بنویسد. اگر فرزندتان هنوز کوچک هست و نمی تواند بنویسد، می تواند یک نقاشی کوچک بکشد. از فرزندان بزرگتر بخواهید خودشان یک کارت تشکر بنویسند و یا برای تشکر از افرادی که با آنها در تماس هستند مانند مربی ورزش و معلم مدرسه یک هدیه درست کنند.
در انتهای هر روز از فرزندتان بخواهید، سه موردی که در روز خوشحالش کرده، اتفاق خوبی بوده یا هر چیزی که بخاطرش قدردان هست را مطرح کند و فراموش نکنید که خودتان هم این تمرین را اجرا کنید تا یک الگو برای فرزندتان باشید و این تمرین را بطور منظم انجام دهید.
همیشه از کلمه متشکرم و لطفا برای فرزندتان، همسر و دیگران استفاده کنید.
هنگامی که فرزندتان کار خوبی انجام می دهد، آن را به زبان بیاورید. به عنوان مثال بگویید:« ازت ممنونم که ظرف غذایت را خودت جمع می کنی و در سینک می گذاری. این کار تو خیلی به من کمک می کند» یا اینکه «ازت متشکرم که پازل هایت را خودت جمع می کنی».
هنگام شام یا هر زمان دیگری که به نظرتان مناسب است سعی کنید نسبت به آنچه که در طول روز برایتان اتفاق افتاده و حتی آن چیزهایی که دوست داشتید در آن روز اتفاق بیفتد، سپاسگزار باشید.
هنگامی که از قدرنشناس بودن فرزندتان ناراحت می شوید از خودتان سوال کنید که با این کار چه چیزی را از دست می دهید؟ من از فرزندم چه می خواهم؟ آیا این خواسته من واقع گرایانه و منطقی است؟ آیا من می خواهم او همان کاری را انجام دهد که من هم سن وسال او بودم انجام می دادم؟
قبل از هر چیز والد ین باید خود، قد رشناسی را آموخته باشند. برخی از روانشناسان احتمال می دهند یکی از دلایل پرتوقعی و خود خواهی کودکان می تواند داشتن والد ین متوقع باشد.حتما شما هم دیده اید، بعضی ها وقتی کسی برای شان هد یه ای می آورد، شروع به ایراد گیری و مسخره کردن نموده و از جملاتی مانند خجالت نکشید این را آورد؛ استفاده می کنند. این والدین غافلند که فرزندان شان در حال یاد گیری از آن ها هستند، بنابراین قبل از هر چیز والدین باید قدردان یکدیگر و دیگران باشند.
بهتر است از محبت و حمایت های افراطی بپرهیزید و با همسرتان هم عقیده و همراه باشید. به عنوان مثال: گاهی دیده می شود، پدری از فرزند ش کمک می خواهد و مادر می گوید : نه درس دارد و یا خسته می شود و یا موارد دیگر این چنینی.بعضی از والدین به دلیل دلسوزی نه تنها به کودکان شان مسئولیت نمی دهند؛ حتی کار های شخصی آن ها را نیز خود انجام می دهند و متاسفانه این گونه رفتار می تواند باعث شود آن ها در آینده نیز فکر کنند، دیگران باید کار های آن ها را انجام دهند.
به کود کان بیاموزید؛ دلیلی ندارد هر آنچه را که دوستان شان دارند، آن ها هم داشته باشند به خصوص وقتی که اصلا نیازی به آن ها ندارند.
گاهی از خاطرات خوب خود با آن ها صحبت کرده و ذهن آن ها را به سمت قدرشناسی جهت دهید.
آن ها را راهنمایی کنید تا کمک کننده ها را در جامعه بشناسند، مثلا توجه آن ها را به افراد ی که سخت کار می کنند، اما کمتر دیده می شوند جلب کنید، مانند : رفتگر محله، نگهبانان، راننده های تاکسی و ... و خود نیز سعی کنید در برخورد با این گونه افراد تا می توانید قدرد انی و تشکر کنید؛ و یا از زحمتی که همسرتان برای زندگی می کشد در حضور کود کان و با صد ای بلند قدردانی و تشکر کنید. شک نکنید که کود کان دنباله رو شما هستند.
مراقب قول هایی که به کودکان می د هید باشید، قول هایی مانند : اگر خوب درس بخوانی و یا خوب رفتار کنی و ... برایت کیف فلان مارک را می خرم و یا می برمت به فروشگاه تا هر چه خواستی بخری. آگاه باشید این گونه باج دادن ها و پاداش های افراطی باعث می شود تا مجبور شوید هر بار چیز با ارزش تری برایش خریداری کنید و همین موضوع می تواند خود عاملی باشد برای ناخشنود ی و عدم رضایت آنها.به جای قول های این چنینی بهتر است قرار هایی مثل رفتن به پارک، سینما یا بازی کردن با آن ها بگذارید.
با کودکان تان در مورد تاثیری که حس قدرد انی برد یگران دارد، صحبت و او را متوجه تاثیر رفتارش برد یگران کنید. در حقیقت این گونه به احساسات آن ها می پرد ازید.
از همه مهم تر از خود کود کان به خاطر رفتار مثبت شان قد رد انی کنید. تشکر شما باعث می شود آن ها یاد بگیرند چه کار هایی مورد تایید است و به د رستی و غلطی رفتارشان پی ببرند.در واقع شما با تشکر به او احساس مورد توجه بودن می دهید و با تکرار این روش به او در پی بردن به رفتار و گفتار های خوب خود کمک می کنید؛ بنابراین مد ام از کار های مثبت آن ها تشکر کنید، حتی از جزئی ترین کار های خوب آن ها هم تقد یر و تشکر کنید، با جملاتی مانند : ازت متشکرم که در نگهد اری از براد ر کوچکت به من کمک کرد ی و یا ممنونم که د ر جمع کرد ن ظروف شام با من همراهی کردی و ....
به کود کان بیاموزید به خاطر سلامتی، تحصیل، د اشتن پدر و ماد ر حتی آب و غذایی که می خورند، قدردان خد اوند باشند.
به آن ها بگویید که هستند کود کانی که از شانس کمتری در زند گی نسبت به آن ها بهره مند هستند و چیز هایی که د اشتنش برای او عادی است، برای بسیاری از کود کان آرزوست.
از کود کان بخواهید راجع به زندگی خود فکر کرد ه و نظر بدهند.