بیشتر افراد تصور می کنند که هرگونه تغییر در انگشتان پا و دست نشانه ی ابتلا به قارچ ناخن است. قارچ ناخن در اصطلاح علمی با عنوان «اونیکومایکوزیس» یا «تینه آ» شناخته می شود. عفونت قارچی ناخن می تواند به دلیل رعایت نکردن بهداشت ایجاد شود یا از شخص دیگری به فرد سرایت کند. براساس آمار، بیش از ۱۰ درصد از افراد بزرگسال در کشورهای غربی به قارچ ناخن مبتلا هستند. این میزان در افراد بالای ۶۰ سال به ۲۰ درصد می رسد. قارچ ناخن در انگشتان پا بسیار شایع تر از انگشتان دست است. فراموش نکنید که بروز هرگونه مشکل یا تغییر غیرعادی در ظاهر ناخن ها دلیل بر وجود قارچ نیست. دلایل متعددی برای بروز مشکل و تغییر ظاهر ناخن ها وجود دارد. همراه ما باشید، در این مطلب هر آنچه را که درباره ی قارچ ناخن باید بدانید، برای تان نوشته ایم.
چه مشکلاتی با قارچ ناخن اشتباه گرفته می شوند؟
رگه رگه شدن ناخن ها
ممکن است که این موضوع برای شما عادی به نظر برسد و در بسیاری از افراد نیز دیده شود. خط خط شدن ناخن ها در زمان بارداری شدیدتر می شود. این شیارهای عمیق در مرکز ناخن بر اثر ناخن جویدن نیز ایجاد می شوند. در برخی موارد نیز شیمی درمانی می تواند موجب پیدایش این شیارها شود.
پیری ناخن
با بالا رفتن سن، ناخن ها شکننده و دارای شیار می شوند و ممکن است که نوک ناخن ها لایه لایه شود. برای پیشگیری از وقوع پیری ناخن، بهتر است که مراقبت های لازم را از ناخن هایتان به عمل آورید و ضمن رعایت نظافت از قرار دادن زیاد ناخن ها در آب بپرهیزید.
زردی یا سفیدی ناخن ها
این مشکل می تواند در اثر «اونیکولیسیز» یعنی جدا شدن ناخن از بستر خود رخ دهد. تغییر رنگ ناخن نیز به دلیل ورود هوا به زیر ناخن هاست. برای رفع زردی یا سفیدی ناخن باید ناخن ها را کوتاه کنید و به هیچ عنوان زیر آنها را تمیز نکنید. برای اینکه رنگ بد آنها مشخص نباشد باید از لاک استفاده کنید، برای بهبودی ۲ تا ۳ ماه صبر نمایید. اگر این زردی و سفیدی ادامه پیدا کند، احتمال ابتلا به قارچ ناخن وجود دارد.
قرمزی یا سیاهی ناخن ها
قرمزی یا سیاه شدن ناخن پا و دست، بر اثر هِماتوم یا جمع شدن خون در زیر ناخن ها به وجود می آید که خود ناشی از ضرب دیدگی ناگهانی هستند؛ مثل زمانی که به طور ناگهانی با چکش روی انگشت خود بکوبید. با رشد ناخن ها، این نواحی تغییر رنگ می دهند و از بین می روند. اگر زیر ناخن تان لکه ای سیاه می بینید که در اثر تروما یا همان ضربه ی ناگهانی ایحاد نشده است، باید به متخصص پوست مراجعه کنید و اگر این لکه در ناحیه ی پا ایجاد شده بود، حتما با یک متخصص پا ملاقات کنید تا وضعیت را از نظر ابتلا به ملانوما بررسی کند. ملانوما نوعی سرطان پوست است که با سلول های رنگدانه ای در ارتباط است. یک آزمایش بیوپسی ساده می تواند بدخیم یا خوش خیم بودن این موضوع را مشخص کند.
سبز شدن ناخن ها
سبزی ناخن می تواند به خاطر وجود باکتری «سودومونا» باشد. این باکتری، در زیر ناخنی که تا حدودی از گوشت جدا شده است رشد می کند و باعث ایجاد بوی بدی (بوی پا و دست) می شود. برای درمان این وضعیت باید هر ۴ هفته ناخن ها را کوتاه کنید و زیر آنها را تمیز نکنید. اگر از رنگ سبز ناخن ناراحت هستید بهتر است از لاک استفاده کنید. باید ۲ تا ۳ ماه صبر کنید و منتظر رفع این مشکل باشید. توصیه مؤکد برای رفع این مشکل این است که دست تان را از آب دور نگه دارید و حتی با وجود دستکش هم نگذارید که دست ها به مدت طولانی در آب بمانند. بعد از استحمام نیز ناخن ها را خشک کنید. اگر مشکل تان حل نشد، باید به پزشک مراجعه کنید و داروهای تجویزشده از سوی او را مصرف نمایید.
وجود حفره در ناخن ها
باکتری «پسوریازیس» می تواند عامل ایجاد حفره در ناخن ها باشد. سایر مشکلات پوستی نیز می توانند پوست زیرین ناخن (ناحیه ای که ناخن از آنجا شروع به رویش می کند) را تحت تأثیر قرار دهند. پسوریازیس می تواند باعث تغییر رنگ ناخن ها از رنگ طبیعی شان به قهوه ای مایل به زرد شود.
علائم عفونت قارچ ناخن
اگر یکی از علامت های زیر و یا بیشتر را در ناخن های خود داشته باشید، مبتلا به قارچ ناخن هستید:
- ضخیم شدن غیر طبیعی ناخن ها
- شکنندگی ناخن ها
- تغییر شکل و ظاهر ناخن
- تیرگی و از بین رفتن درخشندگی ناخن
راهکار های درمان قارچ ناخن
ناخن را خشک نگه دارید.
برای خلاص شدن از شر قارچ ناخن باید آن را خشک نگه دارید، زیرا این قارچ در محیط گرم و مرطوب رشد می کند. لذا موقع سروکار داشتن طولانی مدت با آب مثل شستن لباس یا شستن ظرف، باید یک دستکش پلاستیکی و یا دستکش یک بار مصرف بپوشید تا ناخن شما خیس نشود. البته باید توجه داشته باشید که هوا در دست های شما جریان داشته باشد تا عرق نکنند.
لاک ناخن خود را پاک کنید.
برای درمان قارچ ناخن بایستی ناخن در معرض روشنایی و نور قرار بگیرد، زیرا این قارچ در محیط تاریک رشد می کند. لذا به محض مشاهده علائم قارچ ناخن، فورا لاک ناخن خود را پاک کنید.
از کرم یا پماد ضد قارچ ناخن استفاده کنید.
کرم ها یا پمادهای موضعی ضدقارچ معمولا طی شش هفته عفونت ناخن را درمان می کنند. این پمادها برای عفونت های طولانی مدت همراه با درد مفیدند. از این پمادها طبق دستورالعمل آنها استفاده کنید.
ناخن عفونی خود را کوتاه کنید.
قبل از مصرف دارو برای ناخن خود با استفاده از ناخن گیر آن را کوتاه کنید سپس لکه های ضخیم ناخن را سوهان ناخن بکشید.
ناخن گیر یا سوهان ناخن را ضدعفونی کنید و یا دور بیندازید.
عفونت ناخن مسری است. لذا برای جلوگیری از سرایت این عفونت به سایر ناخن ها و یا ناخن دیگران، سوهان ناخن و ناخنگیر مورد استفاده برای ناخن عفونی را ضدعفونی کنید و یا دور بیندازید.
سرکه سیب و آب اکسیژنه
سرکه سیب و آب اکسیژنه (پراکسید هیدروژن) را نصف به نصف با هم مخلوط کنید. سپس برای چند روز و هر روز مدت 45 دقیقه دست های خود را در این محلول قرار دهید.
وایتکس
به اندازه یک درپوش قوطی، وایتکس را در یک لیوان بزرگ پراز آب بریزید. سپس ناخن عفونی خود را مدت یک دقیقه در این محلول قرار دهید. چند روز این کار را انجام دهید تا قارچ ناخن برطرف شود.
سرکه سفید مقطر
3 لیوان آب گرم را با یک و نیم لیوان سرکه سفید مقطر در یک کاسه بریزید. 15 تا 20 دقیقه ناخن های خود را در این محلول قرار دهید. سپس دست های خود را با آب بشویید و با حوله تمیز خشک کنید.
لاک ناخن ضدقارچ
می توانید از لاک ناخن ضدقارچ که در داروخانه ها می فروشند، استفاده کنید.