قلعه فین واقع در بخش فین شهرستان بندرعباس یکی از نقاط دیدنی استان هرمزگان در جنوب ایران است. قلعه فین، در حدود صد کیلومتری شمال بندرعباس قرار دارد.این قلعه بر روی تپهای مرتفع قرار دارد و قدمت آن را از روی سفالهای بهدست آمده میتوان به قرون میانه اسلامی نسبت داد، اما بنای یاد شده تا دهههای اخیر نیز مورد استفاده خوانین منطقه قرار گرفتهاست.قلعه فین که احتمالاً در زمان ساخت جنبه نظامی داشتهاست، در سال 1381 به شماره 7270 به ثبت آثار ملی ایران رسیدهاست.
این قلعه در زلزله سال 1386 کمی خسارت دیدهاست. متأسفانه این قلعه امروزه ویران شده و تنها بخشهایی از برجها و فضاهای معماری آن باقی است. اجزای باقیمانده قلعه هم در شرایط بسیار نامطلوبی قرار گرفته و هرلحظه احتمال ریزش بخشهای بزرگی از آن وجود دارد.در سال 1395 بخشهایی از این قلعه شامل جدارهها و دیوار سنگی آن مرمت شدهاست و همچنین نقشه برداری جهت تعیین حریم قلعه توسط داود صدیق پور در سال 1397 انجام شده و حریم پیشنهادی به میراث فرهنگی هرمزگان فرستاده شده است .
پاییز و زمستان، فصل سفر به جنوب کشور است. آبوهوای متعادل، جاذبههای فراوان، آبهای شفاف خلیجفارس، مردم خونگرم همگی در کنار هم جمع شدهاند تا یک مسافرت فراموشنشدنی را برای گردشگران تور بندرعباس رقم بزند.
استان هرمزگان بااینهمه دیدنی همیشه زبانزد خاص و عام بوده است. اگر در سفر به بندرعباس به 95 کیلومتری استان هرمزگان بروید، به شهر فین میرسید و از شاهکار معماری دوره ایلخانی و تیموری به نام قلعه فین بندرعباس دیدن میکنید.
این قلعه عجیب و اسرارآمیز، بر روی تپه بلندی واقعشده است که شکوه و عظمت خود را به رخ تمام گردشگران این شهر میکشاند. قلعه فین با فضای بزرگی و وسیعش 180 متر عرض و 290 متر طول دارد که بسیار تماشایی و دیدنی است. باستانشناسان معتقدند که این قلعه در اواسط ورود اسلام به ایران احداثشده است که درگذشته بیشتر کاربرد نظامی و حفاظتی داشت.
این قلعه با فضای بزرگ و وسیع، 180 متر عرض و 290 متر طول دارد که بسیار تماشایی و دیدنی است. باستانشناسان معتقدند که این قلعه در اواسط ورود اسلام به ایران احداثشده است که درگذشته بیشتر کاربرد نظامی و حفاظتی داشت.
در ساخت بخشهای مختلف قلعه فین بندرعباس، از مصالحی همچون ساروج، خشتهای مربع و سنگهای نامنظم و در بخشهای بالایی نیز از خشتهای مربع شکل به ابعاد 5 2020 سانتیمتر استفادهشده است.در بازدید از این قلعه در گوشه شمال شرقی برج مدوری به چشم میخورد که قسمتهای زیادی از آن فرو ریخته و اکنون تنها دیواری با حدوداً 9 متر طول دارد و ارتفاع باقیمانده این دیوار به حدوداً 3 متر میرسد.
کلانتر و حاکم فین و هفده توابع آن در این قلعه مستقر بوده و دفتر کار و خانه وی در این قلعه قرار داشته است. همچنین در زمان فرارسیدن اعیاد از این قلعه 7 توپ زده میشد و فضاهای آن شامل یک مهمانخانه، یک دفتر کار، یک چاه، یک زیارتگاه و یک پذیرایی بزرگ بوده و اطراف آن چهار برج در بالا و چهار برج در پایین و حوض وجود داشته است.
سفالهای پراکنده در دامنههای تپه طبیعی قلعه فین حکایت از این داستان دارد که زمان ساخت و قدمت این قلعه تاریخی به 700 سال پیش و دوره ایلخانی و تیموری برمیگردد و تا دهههای اخیر نیز مورد استفاده خانهای منطقه قرار میگرفت، چرا که بر روی دامنه تند آن الحاقاتی با اسکلت فلزی، سیمان، آجر و کاشی ساخته شد و بعدها به بدنه این قلعه اضافه شد.
متأسفانه این قلعه امروزه ویران شده و تنها بخشهایی از برجها و فضاهای معماری آن باقی است. اجزای باقیمانده قلعه هم در شرایط بسیار نامطلوبی قرار گرفته و هرلحظه احتمال ریزش بخشهای بزرگی از آن وجود دارد. همچنین قلعه فین در زلزله سال 1386 هجری شمسی کمی خسارت دید.البته در سال 1395 هجری شمسی بخشهایی از این قلعه شامل جدارهها و دیوار سنگی آن مرمت شده است.
قلعه فین در بخش فین، در فاصله 95 کیلومتری از بندر عباس قرار دارد و از جاهای دیدنی استان هرمزگان به شمار میآید. این قلعه روی تپهای مرتفع جای گرفته است و قدمت آن را از روی سفالهای بهدست آمده میتوان به قرون میانه اسلامی نسبت داد. قلعه فین تا دهههای اخیر نیز مورد استفاده خوانین منطقه قرار میگرفت و احتمالا در زمان ساخت جنبه نظامی داشته است. با توجه به اهمیت تاریخی، این اثر در سال 1381، با شماره 7270 بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید.