قلعه پیروز گت از مکان های دیدنی چابهار است که در پنج کیلومتری شمال غربی چابهار، در روستای تیس قرار دارد. این اثر از دوره اشکانیان و ساسانیان بهجامانده است. در اضلاع شمالی و جنوبی میتوان آثاری از برجها را دید و در قسمت شمالی دو اتاق بهمنظور دیدبانی جای گرفتهاند. سنگهای بهکار رفته در بنا غیرآهکی هستند و با توجه به جنس سنگهای تپه، به نظر میرسد که از مکان دیگری برای ساخت به اینجا آورده شده باشند.
آثاری از برجها در ضلع شمالی و جنوبی دیده میشود. در قسمت ضلع شمالی دو اتاق کوچک در اندازههای 3×2 متر به منظور دیدبانی روی یک گوشواره زمین مانند دو طبقه واقع شدهاند. وبلندترین قسمت دژ و برج بر روی همین گوشوارهاست و بر اطراف اشراف دارد. در گوشههای شرقی و غربی در مرکز حیاط دژ آثاری از سکوهای بلند که از سنگ تراشیده ساخته شدهاند آشکار است و بخشهایی که باقی ماندهاند نشاندهندهٔ محلی برای اجتماع، عبادت یا نشستن اهل دژ در یک مجلس بودهاست.
سنگهای به کار رفته در بناها غیر آهکی هستند که از جایهای دیگری به اینجا آورده شدهاند زیرا جنس خود تپه آهکی و سیلیسی میباشد. این بنا با توجه به آثار باقی مانده مشابه بناهای دوره اشکانی است و نام پیروز ساسانی این احتمال را افزونتر میکند.
برای معرفی قلعه پیروز گت اجازه بدهید تا درباره وجه تسمیه آن سخن بگوییم. گت در گویش بلوچی به معنای بزرگ یا سردار است. چنین به نظر میرسد که سرداری به نام پیروز، فرمانده قلعه بوده و یا بر منطقه چابهار قدیم حکمرانی کرده است. قلعه در نزدیکی بندر چابهار قرار دارد و در دره تیس استوار میباشد. همان طور که در بخش ابتدایی اشاره کردیم، قدمت قلعه به زمان اشکانیان باز میگردد. بدیهی است که در طی قرنها متمادی، قلعه دچار ویرانی شده و جز دیوارهها از آن چیزی باقی نمانده باشد. با این حال با مشاهده قلعه پیروز گت در دل کوه، به عظمت آن پی میبرید.
قلعه پیروز گت از سنگهای خارا ساخته شده در حالی که جنس سنگهای کوه از آهک است. بر همین اساس باستان شناسان اعتقاد دارند برای ساخت قلعه، سنگهای خارا از مکانی نامعلوم به این منطقه آورده شدهاند. وجود شواهد مختلف در قلعه پیروز گت و اطراف آن نشان میدهد این سازه تا زمان ساسانیان مورد استفاده قرار گرفته است. اولین مدرک از وجود ساسانیان در قلعه، نام پیروز گت میباشد. پیروز نامی ایرانی متعلق به دوران حکومت ساسانیان میباشد. همچنین بقایای سفالهایی در قلعه یافت شد که با هنر زمان ساسانیان برابری میکنند.
قلعه پیروز گت در 5 کیلومتری شمال غربی چابهار و در روستای تیس، یکی از مهمترین جاهای دیدنی چابهار قرار دارد. کوهی که قلعه بر روی آن ساخته شده از تمام کوههای اطراف خود مرتفعتر میباشد. دو برج شمالی و جنوبی در قلعه وجود دارد که در آنها اتاقهایی کوچک ساختهاند. واضح است که برجها محله زندگی دیدهبانها بودهاند. معماری قلعه به معماری دوران اشکانیان شباهت دارد. در ساخت دیوارها از سنگ خارا و ملاط ساروج استفاده کردهاند. این مصالح بسیار مقاوم هستند و به همین دلیل تا به امروز قلعه پا بر جا است. در نزدیکی قلعه پیروز گت چابهار یک آب انبار باستانی دیده میشود. همچنین خندقی به عمق 3 متر اطراف قلعه حفر کردهاند که این استراتژی متعلق به ساسانیان میباشد.
برای دسترسی به قلعه پیروز گت، از مسیر چابهار، حدود 10 دقیقه با خودرو در راه خواهید بود. جاده تیس در شمال غرب بندر چابهار قرار گرفته است. بهترین فصل برای بازدید از قلعه پیروز گت، اواخر پاییز و زمستان میباشد. در فصلهای دیگر، هوای منطقه به شدت شرجی و گرم است و حشرات موذی زیادی در اطراف قلعه وجود دارند.
قلعه پیروز گت چابهار بنایی تاریخی در شمال غرب بندر چابهار است. این قلعه مرموز در ارتفاعات دره تیس ساخته شده و قدمت آن به دوران اشکانیان میرسد. قلعه بر فراز یک تپه مرتفع قرار دارد و از سنگهای سخت خارا ساخته شده است. اگر تصمیم دارید در آیندهای نزدیک به استان سیستان و بلوچستان سفر کنید حتما سری به بندر چابهار بزنید. در بندر چابهار علاوه بر جاذبههای طبیعی، بناهای تاریخی مختلفی هم وجود دارند که قلعه پیروز گت چابهار جزو آنها میباشد.