قلعه کنجانچم از بناهای دیدنی و تاریخی ایلام به شمار میرود که در 15 کیلومتری شمال شهر مهران در منطقه امیرآباد در میان تنگهای موسوم به کنجانچم و در نزدیکی رودخانه کنجانچم بنا شده است. این قلعه در جاده ایلام به مهران در مسیر راه کربلا قرار دارد. قدمت قلعه کنجانچم به اواخر دوره قاجار میرسد. این قلعه در سال 1326 هجری قمری به دستور غلامرضا خان ابوقداره آخرین والی ایلام ساخته شد. این اثر در 22 تیر ماه 1397 در فهرست آثار تاریخی ایران ثبت ملی شد. امروزه این قلعه به یکی از مراکز مهم گردشگری کشور تبدیل شده است.
قلعه کنجانچم دارای ابعاد مستطیلی و در یک طبقه با زیرزمین ساخته شده است. قلعه به شیوه چهار ایوانی با سقفهای قوسدار نیمدایره و طاق گهوارهای بنا شده است. قلعه کنجانچم شامل اتاقهایی مرتبط به هم، حمام، برج نگهبانی، قسمت مسکونی و دیوانخانه است. قلعه سه ورودی دارد و دارای چهار برج دیدهبانی است. تمام اتاقهای قلعه به وسیله درهای تو در تو به هم وصل شده است و ارتباط ورودی به تمام اتاقها و حیات اصلی به وسیله راهروهای پوشیده صورت میگیرد. نمای خارجی آن از سنگ تشکیل شده است. حمام قلعه کنجانچم نیز در پشت ساختمان قلعه ساخته شده است. این بخش از بنا شامل سه اتاق، یک راهرو اختصاصی و خزینه است که از طریق کانال و تنبوشههای سفالی آب آن تأمین میشده است. مصالح به کار رفته در ساخت این حمام سنگ و گچ بودهاند.
قاببندی اطراف طاقهای ورودی قلعه با آجر و سطح داخلی آن به صورت گلچین آجری در نقش حصیری نماکاری شده و در لبه قوس یک گره چینی آجری کار شده است. نمای سر در تمام اتاقهای قلعه که رو به حیاط مرکزی هستند، به همین روش، قاببندی و تزیین شدهاند. قاببندی آجری در نمای دیوار هشتی ضلع شمال شرقی و قوسهای نیمدایره از نوع گچی در فضاهای بین قوسها بخش دیگری از تزیینهای آجری در قلعه است. وجود گچبری در نقوش ساده، تلفیق خطوط و گلبرگهای ریز در اطراف طاقنماها و بدنههای دیوار قلعه از تزیینهای داخلی اتاقهاست.