آب همواره در زندگیت بشریت نقش ویژهای را ایفا کرده و عنصری حیاتی برای انسان در طول تاریخ بوده است، به طوری که در گذشتههای دور برای ذخیره آب و فرستان آن به نقاط مختلف شهر از نوآوریهای زیادی استفاده میشد و با سفر به نقاط مختلف ایران آب انبارهایی را می بینید که برای ذخیره آب در زمانهای قدیم به کار میرفتند. گرداب سنگی در شهر خرمآباد هم بنایی است که در زمان ساسانی درست شد تا آب چشمه ذخیره و برای استفاده به نقاط مختلف شهر منتقل شود. گرداب سنگی به زبان محلی «گرداو بردینه» یکی از آثار تاریخی بر جای مانده از دوره ساسانیان در شهر خرمآباد است.
بنای گرداب سنگی دایرهای شکل بوده و به دور چشمهای با استفاده از آهک و گچ ساخته شدهاست تا آب خارج شده از چشمه را ساماندهی کرده و سپس از طریق کانال آب چشمه را به نقاط مختلف شهر باستانی شاپورخواست منتقل کند. چشمه گرداب سنگی تقریباً در تمام ایام سال آب دارد.
قطر این بنا 18 متر با محیط 256 متر مربع با پهنای 3 متر و ارتفاع آن تا کف چشمه 18 متر است. بنای گرداب سنگی دارای یک دریچهای به ابعاد 90×160 برای انتقال آب از گرداب به کانالها توزیع آب است.
گرداب سنگی در مرکز شهر خرمآباد و در میان بافت قدیمی شهر در کنار میدان تختی واقع شدهاست.
گرداب سنگی در سال 1355 در فهرست آثار ملی ایران ثبت شد و امروزه جزو مهمترین جاذبههای گردشگری خرم آباد محسوب میشود. تمام گردشگرانی که از گرداب سنگی خرم آباد بازدید میکنند، سبک معماری آن را تحسین کرده و از اطلاعات معماری آن بهرهمند میشوند. بازدید از این گرداب تقریبا کمتر از یک ساعت طول میکشد و بازدید از آن رایگان است.
بهترین زمان بازدید از این گرداب فصل بهار و علی الخصوص اوایل فصل بهار میباشد، چرا که در این فصل از سال علاوه بر این که آب و هوای استان لرستان بسیار مناسب و خوب است چشمه این گرداب نیز بیشترین میزان آبدهی را نسبت به سایر مواقع سال دارد و شما می توانید این مکان تاریخی فوق العاده زیبا را در بهترین و زیباترین حالت خود مشاهده کنید.