همه آنچه مادر در طول دوره بارداری انجام می دهد، روی جنین تأثیرگذار است. زنان در دوران حاملگی نسبت به عوامل خارجی حساس تر هستند و در نتیجه احساساتی شدن و گریه در بارداری می تواند به یک عادت تبدیل شود. ولی این عادت یک موضوع نگران کننده است چرا که گریه مادر در بارداری می تواند روی جنین هم اثر داشته باشد. بنابراین کسب اطلاعات بیشتر در این مورد، اهمیت زیادی پیدا می کند.
شاید باور نکنید ولی گریه کردن به تنهایی برای سلامتی بدن شما مفید است! چون باعث حس تندرستی می شود، مواد سمی بدن را از بین می برد و استرس را کاهش می دهد. حتی گاهی اوقات بعد از گریه کردن راه حل بعضی از مشکلات به ذهنتان می رسد، احساس بهتری دارید و حس می کنید سبک شده اید. درواقع همین تأثیرات مثبت است که باعث می شود مادر در طول حاملگی انگیزه بیشتری برای گریه کردن پیدا کند. ولی در مقابل، گریه در بارداری روی جنین اثرات منفی می گذارد که با اطلاع از برخی دلایل اصلی آن می توانید از آن جلوگیری کنید.
علل گریه مادر در دوران بارداری
اگر در یک چشم به هم زدن اشک می ریزید, فکر نکنید که مشکلی وجود دارد. بسیاری از زنان باردار تجربه مشابهی دارند و قطعاً تنها نیستید.دلایل زیادی وجود دارد که چرا زنان در هنگام بارداری گریه می کنند.اینها شامل عوامل فیزیکی و عاطفی نیز هستند.در اینجا برخی از آنها آورده شده است:
- نوسانات و تغییرات هورمونی:سه هورمون استروژن, پروژسترون و گنادوتروپین جفت انسان (hcg) در بدن شما تولید می شوند.تغییرات در میزان این هورمون ها می توانند سیگنال های مختلفی را به مغز منتقل کنند، که بعداً می تواند بر حالات شما تاثیر بگذارد آن ها عمدتاً مسئول تحریک احساسات بارداری و گریه کردن بدون هیچ تحریکی هستند.به ویژه, سطوح پروژسترون در دو ماه آخر در سطح بالاتری قرار دارند و شما را کاملاً آسیب پذیر می کند.
- استرس:مهم نیست که چقدر خوب دوران بارداری خود را برنامه ریزی کرده اید, عوامل استرس زا وجود دارند که هر از گاهی بیرون می آیند و در شما تاثیر می گذارند.سلامت جسمی و روحی, سلامتی فرزند متولد نشده شما, مراجعات و آزمایش های پزشکی, روابط خانوادگی, روابط دوستانه و کودکان بزرگ تر همگی در دوران بارداری دچار استرس می شوند.
- آثار ترک خوردگی:تقریباً هر زن بارداری در این مدت حداقل چند نشانه ترک روی شکمش خواهد داشت.معمولاً با گذشت زمان محو می شوند، اما دیدن آن ها برای اولین بار می تواند کمی شوکه کننده باشد و شما را به گریه می اندازد.
- ناراحت بودن:ناراحتی فیزیکی، بخشی از هر بارداری است.خوش هیکل بودن یا سالم بودن قبل از بارداری, ربطی به درد و ناراحتی شما ندارد.خوابیدن با وزن اضافی و شکم بزرگ بدون تقلا کردن به اندازه کافی برای اشک ریختن کافی است!
- لباس هایی که مناسب نیستند:شما می توانید در مرحله ای در دوران بارداری خود به گریه نزدیک باشید, زمانی که برای لباس های معمولیتان بیش از حد بزرگ هستید.خرید لباس می تواند در زمانی که به دنبال چیز خوبی برای پوشیدن باشید, بسیار ناراحت کننده باشد.
- تماشای صحنه های احساسی:ممکن است که با دیدن فیلم یا سریال احساسی در یک چشم به هم زدن اشک بریزید.هم چنین عکس هایی از نوزادان, روابط والد - کودک, و حتی حیوانات نوزاد در ناراحتی شما تاثیر گذار باشند و به گریه بیندازنتان.
- توضیحات درباره بارداری شما:اگر کسی از شما بپرسد که آیا دوقلو دارید یا خیر, فقط به این دلیل که شکمتان بزرگ به نظر می رسد, می تواند به اندازه کافی ناراحت کننده باشد که باعث گریه شما شود.این می تواند زمانی رخ دهد که افراد بر این واقعیت تاکید کنند که کودک به زودی اوضاع را تغییر خواهد داد.
- مراحل بارداری:چند لحظه از بارداری و زایمان، برای اولین بار که ضربان قلب کودک را می شنوید، برای اولین بار که کودک کوچک خود را در تصویر سونوگرافی می بینید، اولین باری که نوزادتان به شما لگد می زند، و غیره. بنابراین تعجب نکنید که چشم های خود را در طول این لحظات اشک دار ببینید.
- گذشت تاریخ سررسید:برای مدتی صبر کرده اید تا نوزادتان را در آغوشتان داشته باشید، و اگر تاریخ سررسید شما پیش بیاید و هیچ نشانه ای از زایمان نداشته باشید، این اتفاق باعث ناراحتی شما خواهد شد. احتمالاً از ناراحتی های جسمانی که با آن ها درگیر بوده اید، خسته شده اید.
- فکر کردن درباره زایمان و درد آن:مهم نیست که در چه تعداد از کلاس های زایمان شرکت کرده اید و یا چقدر کتابچه های راهنمای حاملگی را خوانده اید، زایمان می تواند دردآور باشد. صرفنظر از اینکه طبیعی زایمان می کنید یا سزارین، درد را خواهید داشت.
تاثیر گریه های مادر بر جنین
آنچه کودک شما احساس می کند و تجربیات درون شکم شما به طور مستقیم به آنچه که برایتان اتفاق می افتد، ارتباط دارد و در همین لحظه شما همه چیز او هستید.شما نزدیک ترین ارتباط او با دنیای خارج و دنیای درونش هستید.علم نشان داده است که در دوران بارداری نوزاد همان چیزی را احساس می کند که شما احساس می کنید و با همان شدت.اگر از ناراحتی گریه کنید، نوزاد شما احساس یکسانی را خواهد داشت؛ احساس خواهد کرد که این غم و اندوه تماماً متعلق به اوست , در طول دوره حاملگی، شما کودکتان را برای زندگی آماده می کنید؛ و او از طریق پیام هایی که شما، به عنوان یک مادر، برای او می فرستید، این کار را می کند.مطالعه ای نشان داد که وضعیت عاطفی یک مادر بر رشد کودک قبل و بعد از زایمان تاثیر می گذارد و در یکی از یافته های این مطالعه مشخص شد که نوزادان می توانند حس عاطفی مادرشان را نیز تجربه کنند.
- تأثیر بر رشد مغز کودک:افسردگی طول دوران بارداری با تأثير بر سیستم عصبی جنین روی رشد آن اثر می گذارد. سیستم عصبی احساسات، خلق وخو ، عواطف و پاسخ عصبی را کنترل می کند و گریه کردن مادر با تأثیر منفی احتمال ابتلا به بیماری های روحی را در کودک در حال رشد افزایش می دهد.
- تولد زودرس و سقط جنین:زمانی که گریه مادر در دوران بارداری به علت نگرانی و استرس اتفاق بیفتد، جریان خون کم می شود. در واقع جریان خون است که ماده های غذایی ضروری را به جنین منتقل می کند. با گریه کردن مشکلات تنفسی جنین، داشتن وزن کم و در بدترین شرایط تولد زودرس یا سقط اتفاق می افتد.
- تأثیر بر شخصیت کودک :زمانی که مادر به علت استرس گریه می کند، سطح هورمون کورتیزول در خون او افزایش پیدا می کند و بر عملکرد جفت اثر می گذارد. این مسأله میتواند برای کودک زیان آور باشد، زیرا یکی از وظایف جفت مراقبت از جنین دربرابر هورمون کورتیزول است. افزایش این هورمون تأثیر منفی دارد و پیدایش مشکلات رفتاری در بچه ها مانند بیش فعالی، اختلال کم توجهی و بیماری های ذهنی ديگر را افزایش می دهد.
- رشد اهسته:اگر حالت ناراحتی و همراه با گریه طولانی مدت مادر باردار ادامه پیدا کند، سبب می شود روند رشد کودک کند تر گردد. حتی زمانیکه کودک داخل رحم است هم احساس و حال مادر را درک می کند.
چگونه از گریه کردن در دوران بارداری جلوگیری کنید؟
برای اینکه استرس و ناراحتی را از خود دور کنید و بتوانید کنترل زندگی را در دست بگیرید، ورزش، استراحت و رژیم غذایی سالم روش های مؤثری هستند. انجام حرکات یوگای مناسب برای بارداری و مدیتیشن هم می تواند برای پاک کردن ذهن و از بین بردن استرس مفید باشد.سعی کنید زندگی خود را آرام کنید. زمانی که مسئولیت های زیادی بر دوش شما باشد، استرستان بیشتر می شود. پس منبع اضطراب و ناراحتی را پیدا کنید و تا حد ممکن آن را از بین ببرید یا تغییر دهید. شرکت کردن در کلاس های بارداری یا پیش از تولد نوزاد به شما کمک می کند بدانید با چه مسائلی روبرو هستید و با مادران دیگری که شرایط مشابه شما دارند، آشنا شوید.