حاجی آباد یکی از شهرهای جنوب ایران و شمال استان هرمزگان است. حاجی آباد شمالی ترین شهر استان هرمزگان است.این شهر در بخش مرکزی شهرستان حاجی آباد قرار دارد. فاصله حاجی آباد تا بندرعباس ۱۶۵ کیلومتر است.
موقعیت حاجی آباد
ارتفاع متوسط آن از سطح دریا ۱۲۰۰ متر است و ارتفاع شهر حاجی آباد از سطح دریا ۹۴۵ از سطح دریاست. از شمال به شهرستان سیرجان در استان کرمان ،از شمال غرب به شهرستان نی ریز (استان فارس)، و از شرق شهرستان ارزوئیه در استان کرمان، از غرب به شهرستان داراب (استان فارس) و از جنوب به بخش فین (شهرستان بندرعباس) محدود است. مرکز این شهرستان در فاصله ۱۶۵ کیلومتری شمال بندرعباس و در کنار جاده بندرعباس ـ تهران واقع شده است.
جمعیت حاجی آباد
بر پایه سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵ جمعیت این شهر ۲۸٬۹۷۷ نفر بوده است.شهرحاجی آباد از لحاظ جمعیتی هشتمین شهر استان هرمزگان است.
آب و هوای حاجی آباد
حاجی آباد تابستان های گرم وخشک و زمستان های نسبتاً سردی دارد. البته دوره گرما در حاجی آباد به دلیل نزدیکی به استان کرمان نسبت به بقیه شهرهای هرمزگان کمتر است. اطراف شهر حاجی آباد را کوه احاطه کرده است. شهر حاجی آباد نسبت به بقیه مراکز شهرستان های هرمزگان از ارتفاع بیشتری از سطح دریا برخوردار است. ارتفاع شهر حاجی آباد طبق منابع سازمان هواشناسی کشور ۹۳۱٬۲ متر از سطح دریاست.
فرهنگ حاجی آباد
شهر حاجی آباد به لحاظ فرهنگی از چندین فرهنگ متفاوت تشکیل شده است.گويش و پوشش خاص هرمزگانی دارند در این میان با نزدیک شدن به روستاهای حاشیه استان فارس گویش ها و فرهنگ مردم به سمت گویش و فرهنگ مردم این استان نزدیک شده است؛ که این موارد خود از ظرفیت های بالای فرهنگی این شهرستان حکایت دارد . با نگاهی به پوشش جنوب شهرستان حاجی آباد گویش و پوشش هرمزگان بیشتر نمایان است .
تولیدات عشایری حاجی آباد
- تولیداتی که بیشتر می تواند جنبه فروش داشته باشد مثل: قالی، قالیچه، گلیم چهل ماشوله و گلیم شریکی پیچ.
- تولیداتی که اکنون به مصرف عشایری می رسند ولی در گذشته هم جهت مصرف خود و هم برای فروش تولید می شدند مانندخورجین، جوال یاخوره، جاجیم و چادرشب.
- تولیداتی که صرفاً جنبه خود مصرفی دارند مانند سیاهچادر، چغ، آینهدان، نمکدان، کشکدان، دو کارتن که تولیدکنندگان در بافت آن ها از نقشه استفاده نمی کنند و موتیف های گیاهی وحیوانی بکار برده شده، عمدتاً از محیط زندگی عشایری الهام گرفته شده است و سینه به سینه به بافندگان انتقال یافته است. تولیدکنندگان این نوع محصولات در شهرستان حاجی آباد در مقایسه با سایر شهرستان های استان کمتر تعدادشان کاهش یافته است و کسانی که در گذشته بافته های مثل خورجین، جاجیم، کشکدان را می بافتند. اکنون دست به تولید بافته های دیگر که پر فروش هستند در حقیقت همچنان تولیدکننده باقی ماندهاند.
صنایع دستی حاجی آباد
قالی بافی، شیریکی پیچ (نوعی گلیم)، چادر شب بافی، سبدبافی و حصیربافی
غذاهای محلی حاجی آباد
لای برنجی، آبگوشت، تاس کباب، آبگرمو، مژگو، کباب، نان مهیاوه، آب بنه،سیب مچو،کشک کله جوش و …
سوغات حاجی آباد
سوغات شهر حاجی آباد شامل خرما (منحصر به فردترين نوع آن كه جنبه تجاري و صادراتي دارد به نام پيارم شناخته ميشود كه در دنيا به نام خرماي شكلاتي معروف است) و مرکبات است.
جاذبه های گردشگری حاجی آباد
اگر با حاجی آباد آشنایی ندارید و یا این که برای نخستین بار نام این مکان را شنیده اید، در ادامه معروفترین و دیدنی ترین جاذبه های گردشگری حاجی آباد را به شما عزیزان معرفی می کنیم تا با دید بازتری به این دیار سفر کنید.
قلعه تاریخی حاجی آباد
یکی از آثار باستانی شهرستان حاجی آباد قلعه تاریخی این شهر است که قدمت آن به دوران ایلخانان، تیموریان و صفویه می رسد. این قلعه در ورودی شهر حاجی آباد قرار دارد و احتمالاً در دوره صفویه نیز از آن استفاده می شده است. این قلعه روی صخره ای در جنوب غربی شهر قرار دارد. ارتفاع آن بین ۳۰- ۲۷ متر و طول و عرض۸۰ متر و دارای چهار برج است.
چشمه سبز پوشان
این چشمه در 25 کیلومتری جنوب شهرستان حاجی آباد و در وسط روستای «برغنی» واقع شده است و در مسیر آبشار «تزرج» و در بالای تپه «کنار چشمه» بقعه امامزاده را زینت داده است .چشمه سبز پوشان با نام محلی « گُلم سوز پوشُن» خاصیتی عجیب دارد، زیرا در تابستان سوزان جنوب، آبی خُنک و زلال و پایین تر از دمای بدن انسان دارد و در زمستان سرد و خشک، آبی ولرم، دلنشین و متناسب با دمای بدن انسان دارد و شنا را دلپذیر و خاطره انگیز می کند.
آبشار تزرج حاجی آباد
تزرج منطقه ای کوهستانی در روستای آفتاب از توابع شهر حاجی آباد است. تزرج ییلاقی خوش آب وهواست و رود و آبشاری که در آن جریان دارد طراوت بیشتری به طبیعتش بخشیده است.
منطقه حفاظت شده هماگ
منطقه حفاظت شده هماگ درشمال شهرستان بندرعباس و قسمت جنوبی شهرستان حاجی آباد قرارگرفته است و وسعت منطقه درحدود ۳۶۰۰۰ کتارمی باشد. این منطقه در قسمت مرتفع استان قرارگرفته و حداقل ارتفاع آن درحدود ۷۰۰ متر بالاتر از سطح دریا می باشد. کوه هماگ بلندترین ارتفاع استان هرمزگان از رشته کوههای زاگرس جنوبی است.
چشمه بالنگان حاجی آباد
چشمه بالنگان یکی از چشمه های استان فارس است که در نزدیکی روستاهای حاجی آباد و آسپاس از توابع بخش سده در شهرستان اقلید قرار دارد. این چشمه یکی از سرچشمه های رود کُر است. در سال های اخیر به دلیل بارش کم، آبدهی این چشمه تا حدّ زیادی کاهش یافته اما با وجود پوشش گیاهی زیبا در این منطقه که از درختان بید تشکیل شده و وجود یک آبگیر عمیق در میان درختان بید که محل زندگی چند نوع ماهی می باشد، گردشگران بسیاری به این منطقه مراجعه می نمایند که متأسفانه همین امر سبب تخریب طبیعت زیبای این منطقه و سنگ نوشته ساسانی (متعلق به شاهپور یکم) شده است.
و در پایان....
حاجی آباد (Haji Abad) یکی از شهرهای شمال استان هرمزگان و شمالی ترین شهر این استان است. این شهر در بخش مرکزی شهرستان حاجی آباد قرار دارد. فاصله حاجی آباد تا بندرعباس ۱۶۵ کیلومتر است. حاجی آباد در نزدیکی استان کرمان قرار گرفته و به همین دلیل نسبت به دیگر شهرهای استان هرمزگان آب و هوای خنک تری دارد. تابستان های این شهر بسیار گرم و زمستان های آن بسیار سردند. حاجی آباد از شهرهای تاریخی است و بعضی از آثار تاریخی اش از دوره ایلخانان به یادگار مانده است.امیدواریم از خواندن این مطالب لذت برده باشد با ساعد نیوز همراه باشید.