به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، یکی از مسائل مهم در مورد خودرو، حجم آن محسوب می شود که بر روی قدرت خروجی موتور و مصرف سوخت خودرو تاثیر زیادی دارد. مبحث حجم موتور شامل؛ تعداد سیلندرها، قطر سیلندر و اندازه مسیری که پیستون درون سیلندر طی می کند، است. پیستون ها در داخل موتور به صورت رفت و برگشت، در حال حرکت هستند . داخل سیلندرها بالا و پایین می روند و در نهایت میل لنگ را به چرخش در می آورند.
زمانی که پیستون در داخل سیلندر به حرکت در می آید، باعث می شود تا حجم داخل سیلندر تغییر پیدا کند. همچنین در طی چرخه احتراق به صورت همزمان، حجم دیگر سیلندرها با حرکت پیستون ها در داخل آن ها تغییر پیدا می کند؛ از همین رو با تغییر حجم یک سیلندر، حجم دیگر سیلندرها هم دچار تغییر می شود و در نتیجه حجم کل موتور ثابت می ماند.
پیشرانه خودرو دارای تعدادی سیلندر و پیستون است که این پیستون ها در سیلندرها بالا و پایین می روند و طی این امر، هوا و سوخت در درون سیلندرها با یک دیگر ترکیب می شوند.
حجم موتور ارتباط مستقیمی با حجم سیلندر خودرو دارد، یعنی میزان معینی از اکسیژن و سوخت وارد یک سیلندر با قطر معین می شود و از ترکیب شدن آن دو با هم مقدار معینی انرژی به وجود می آید.
عامل محدودکننده قدرت تولیدی، اکسیژن است. یعنی حتی اگر میزان سوخت ورودی به سیلندرها افزایش یابد، به دلیل اینکه همان حجم هوای قبل وارد آن می شود، میزان قدرت تولیدی ثابت می ماند و سوخت اضافه هیچ تاثیری ندارد.
هرچقدر قطر سیلندر ها بیشتر باشد، خودرو می تواند نیروی بیشتری تولید کند. به معنی دیگر، در شرایط مساوی، یک پیشرانه 10 لیتری، نیرویی 10 برابر بیشتر از خودرویی تولید می کند که حجم موتوری برابر با 1 لیتر دارد.
اما نکته اینجا است که وقتی می گوییم مثلا حجم موتور یک خودرو دو لیتر است، یعنی اگر میلنگ این خودرو دو دور بچرخد، هر 4 سیلندر مقدار 2 لیتر هوا را مکش می کنند یا به عبارت ساده تر اگر بخواهیم فضای هر 4 سیلندر را با آب پر کنیم، مجموعا مقدار 2 لیتر آب در تمامی 4 سیلندر جای می گیرد.