ساعدنیوز
ساعدنیوز

حالت شب در دوربین گوشی‌های هوشمند، چگونه کار می‌کند؟

  یکشنبه، 05 بهمن 1399   زمان مطالعه 6 دقیقه
حالت شب در دوربین گوشی‌های هوشمند، چگونه کار می‌کند؟
این روزها دوربین تقریبا تمام گوشی‌های پرچم‌دار و میان‌رده از حالت شب (Night Mode) بهره می‌برند. اما این قابلیت نرم‌افزاری چگونه کار می‌کند که به گوشی‌ها اجازه می‌دهد در محیط‌های کم‌نور عکس‌های بهتری را ثبت کنند؟

حالت شب روزبه روز بهتر می شود

هر ساله تولیدکنندگان گوشی ها، دوربین های جدید و باکیفیت تری را بر روی اسمارتفون های خود قرار می دهند و برای این کار نیز دلایل خوبی دارند. در چند سال گذشته، دوربین گوشی ها و تکنیک های پردازش تصویر در زمینه عکاسی در شرایط نوری کم، به صورت نمایی رشد کرده اند.

چند سال پیش، دوربین گوشی ها در هنگام شب بدون استفاده از فلش، عملکرد نامطلوبی داشتند، اما اکنون دوربین گوشی ها می توانند در شب هنگام، سوژه ها را با جزئیات بالا ثبت کرده و در واقع کاری را انجام دهند که حتی برای دوربین های حرفه ای بدون آینه و یا DSLR نیز، چالش محسوب می شود.

اپل نیز قابلیت عکاسی در نور کم گوشی های سری آیفون 12 را بهبود بخشیده است. تصاویر مطبوعاتی این گوشی ها، مناطقی کم نور را در میانه شب نشان می دادند. با استفاده از تکنیک های عکاسی محاسباتی، این شرکت توانست که قابلیت حالت شب را بر روی دوربین تمامی دستگاه های خود، قرار دهد. این قضیه شامل لنزهای اولترا واید و تله فوتو نیز می شود.

تصویر

قابلیت Night Sight شرکت گوگل باعث شد که این کمپانی در زمینه عکاسی در محیط های کم نور، نقش رهبری پیدا کند. گوگل اخیرا یک ویژگی منحصربه فرد مربوط به عکاسی نجومی را بر روی دستگاه های خود، معرفی کرد. این ویژگی به کاربران این امکان را می دهد که بتوانند از آسمان شب، عکس هایی پرجزئیات و پرستاره تهیه کنند. انجام چنین کاری در اکثر گوشی های هوشمند، تقریبا غیرممکن است.

نور و عکاسی

پیش از اینکه بیشتر در مبحث حالت شب دوربین گوشی ها عمیق شویم، ابتدا به چند اصطلاح پایه ای در عکاسی می پردازیم. بدین ترتیب می توانید دید بهتری نسبت به این موضوع داشته باشید.

  • نوردهی (Exposure): مقدار نوری است که به حسگرهای دوربین می رسد. این خصیصه می تواند میزان روشن و یا تاریکی یک تصویر را تعیین کند.
  • سرعت شاتر (Shutter Speed): مدت زمانی است که طی آن، حسگر دوربین در معرض نور قرار می گیرد. هر چه سرعت شاتر طولانی تر باشد، آنگاه دوربین نیز بیشتر در معرض نور خواهد بود، اما چنین موضوعی می تواند باعث تاری تصویر شود.
  • دامنه پویا (Dynamic Range): طیف رنگی بین تاریک ترین (سایه ها) و روشن ترین (هایلایت ها) ناحیه های یک تصویر است.
  • دامنه پویای بالا (High Dynamic Range) یا همان HDR: یک تکنیک پردازش تصویر بوده که با استفاده از آن، دوربین با تغییر سرعت شاتر، چندین تصویر با چندین نوردهی متفاوت را ضبط می کند. در ادامه، تصاویر ضبط شده با یکدیگر ترکیب شده تا سایه ها و هایلایت ها جلوه بهتری داشته باشند.

خروجی یک تصویر HDR به طرز گسترده ای به نرم افزاری که مسئول پردازش تصویر است، بستگی دارد. برخی از تولیدکنندگان ممکن است که اولویت بیشتری برای برخی از جزئیات قائل شوند.

فرایند حالت شب

تصویر

بسته به دستگاه مورد استفاده شما، حالت شب می تواند یک ویژگی باشد که به محض تشخیص شرایط کم نوری، فعال شده و یا اینکه حالتی باشد که به صورت دستی باید آن را انتخاب کنید. در هر صورت، عکاسی در حالت شب، همانند عکاسی در شرایط عادی خواهد بود. اولین چیزی که شاید متوجه آن شوید، این است که تهیه یک عکس در حالت شب، بیشتر از شرایط نوری عادی، زمان می برد. در واقع همین سرعت پایین تر ضبط تصویر، برای عکاسی در حالت شب، حیاتی است.

حالت شب دوربین یک گوشی هوشمند، به نوعی از تکنیک HDR استفاده می کند. این حالت نیز از سوژه شما در شرایط نوری متفاوت (با استفاده از سرعت شاتر متفاوت)، چندین تصویر تهیه می کند. در ادامه، نرم افزار پردازش تصویر دوربین، تصاویر ضبط شده را تراز و ترکیب کرده تا بدین ترتیب بتواند دامنه پویای حالت شب تصویر نهایی را گسترش دهد.

این فرایند باعث می شود که هایلایت های تصویر، بیشتر قابل رؤیت بوده و در عین حال نیز تاریکی سایه ها حفظ شود. بدین ترتیب جزئیاتی را در محیط مشاهده خواهید کرد که در حالت استاندارد عکاسی، نمی توانید آن ها را ببینید. برخی از گوشی ها بسته به میزان کم نور بودن محیط، مقدار زمان مورد نیاز جهت تصویربرداری را به صورت پویا، تنظیم می کنند. سایر گوشی ها نیز به شما این امکان را می دهند که خودتان به صورت دستی این زمان را تنظیم کنید. کل این فرایند در عرض چند ثانیه رخ می دهد. به محض اینکه توانستید تصویر گرفته شده را مشاهده کنید، آنگاه فرایند تهیه چندین تصویر، ترکیب آن ها و همچنین بهینه سازی نیز به اتمام رسیده است.

تغییرات حالت شب

تصویر

بسیاری از پرچمداران شرکت های اپل، گوگل، سامسونگ، هواوی و ال جی، از حالت شب برخوردار هستند. دستگاه های این شرکت ها با استفاده از الگوریتم های اختصاصی، نمای بهینه تصویر را تشخیص داده و سپس تصویر نهایی را برای شما پردازش می کنند. فرایندهای متفاوت ترکیب (که bracketing نیز نامیده می شوند) که توسط شرکت های مختلف مورد استفاده قرار می گیرند، باعث به وجود آمدن تفاوت میان حالت شب دستگاه های آن ها می شوند.

برخی از تصاویر، ظاهری طبیعی تر دارند. این در حالی است که برخی دیگر جهت روشن تر نشان دادن کل تصویر، بیش از حد هایلایت ها را برجسته می کنند. چنین مواردی بستگی به این دارد که هر تولید کننده ای بخواهد که بر کدام جنبه تأکید کند.

علاوه بر این، نوع حسگر نیز اهمیت دارد. برخی از دستگاه ها، دوربین های با مگاپیکسل بالا را با استفاده از تکنیکی به نام ترکیب پیکسل ها (Pixel Binning)، با یکدیگر ترکیب می کنند تا بدین ترتیب بتوانند در شرایط کم نوری، تصاویر واضح تری به دست آورند. در این فرایند، اندازه پیکسل های بزرگ جهت به دست آوردن تصاویر روشن و پرجزئیات تر، کاهش پیدا می کند.

چگونه در شب، عکس های بهتری بگیریم؟

فارغ از مدل گوشی، اگر دوربین گوشی شما از حالت شب پشتیبانی کند، آنگاه جهت تهیه تصاویری بهتر، باید چند نکته ای را در نظر داشته باشید. بخش اصلی این فرایند، تراز کردن تمامی تصاویر گرفته شده است. اگر تصاویری که در حالت شب و با نوردهی بالا ضبط شده، بیش از حد تار باشند، آنگاه تصویر چندان بهینه ای نخواهید داشت.

به همین دلیل است که بسیاری از تولیدکنندگان به کاربران توصیه می کنند که در حین عکاسی با استفاده از حالت شب، کاملا بدون حرکت بمانند. از این رو در بیشتر تصاویر تبلیغاتی، تنها سوژه های ثابت را مشاهده می کنید. به همین دلیل در صورت استفاده از حالت شب دوربین گوشی خود، بهتر است که از یک سه پایه نیز استفاده کنید.

علاوه بر این، بهتر است که در محیطی به عکاسی بپردازید که حداقل یک منبع نوری داشته باشد (حتی اگر نور زیادی نیز نداشته باشد). چنین موردی نه تنها کیفیت تصاویر شما را افزایش می دهد، بلکه می تواند پس از پردازش، تاحدودی نیز جنبه نمایشی به تصویر شما بدهد.

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
سوگل طهماسبی بازیگر سریال کیمیا: بازیگران زنی که حیا و حجاب دارند در سینما جایی ندارند (99 نظر) سحر زکریا: بهنوش بختیاری نخود هر آشه در حد من نیست که بخوام باهاش دهن به دهن بشم! خانم بختیاری در بین همکاران جوک هستن!+فیلم (96 نظر) (فیلم) نظر رهبر معظم انقلاب درباره تخت جمشید / افتخاری ندارد، خدا می‌داند چقدر بیگناه مقابل تخت طاغوت‌های زمان به قتل می‌رسیدند ... (95 نظر) (فیلم) مصاحبه با دختری که با پوشش متفاوت از رهبر انقلاب در غرفه‌اش استقبال کرد / هیچ گونه صحبتی درباره پوشش و حجاب من نشد (71 نظر) پزشکیان: کلاس‌ های درس 45 نفره خیلی هم خوب است؛ خبرهای امیدوارکنننده در رابطه با اصلاح روش های آموزش در مدارس (59 نظر) الهام حمیدی: من مجبورم با سیلی صورتم را سرخ نگه دارم، ترجیح می‌دهم چهره‌ام همان الهام همیشه باشد تا یک چهره عمل شده تغییر یافته (53 نظر) فریبا نادری خطاب به صدف طاهریان: اگر نخواهند به تو پیشنهاد بی‌شرمانه بدهند پس باید به کی بدهند؟ والا من روم نمیشه حتما نباید اسم بدکاره روت باشه که+فیلم (43 نظر) نعیمه نظام دوست: با رنو افتادیم دنبال آقای عابدزاده سر یه چهارراه پیچیدیم جلوش محل نذاشت رفتم گفتم وایسا من هنرمند مملکتم گفت نه و رفت برگشتم خونه عکساشو جِر و واجِر کردم +ویدئو (40 نظر) هزینه هنگفت تزئینات لاکچری توالت فرح در دوره پهلوی + سند/ رسیدگی به تزئینات توالت ملکه از رسیدگی به اوضاع برق و آب مردم واجبتر بوده (39 نظر) پزشکیان: اکثر یارانه‌ها به کسانی می‌رسد که احتیاجی به آن ندارند (38 نظر) شهربانو منصوریان: زنگ زدم به همسرم گفتم باید رضایت نامه خروج بدی گفت نمیدم منم گفتم بلیت پرواز میگیرم برمیگردم کتک سفتی بهت میزنما😂+فیلم (38 نظر) نگاهی به استایل بسیجی رؤسای جمهور ایران در زمان جنگ: از آیت الله خامنه ای تا مسعود پزشکیان +تصاویر (37 نظر) خیابانی خطاب به خداداد عزیزی:چرا فکر میکنی همه ی حرف های تو درسته؟!خداداد عزیزی:معلومه حرف من درسته برای اینکه کار من فوتباله و .../دعوای شدید خیابانی و خداداد عزیزی در برنامه تلویزیونی (30 نظر) یک شب زباله‌گردی؛ درآمد خالص یک زباله‌گرد چقدر است؟ / قیمت کدام ضایعات بالاتر است؟ (30 نظر) امید عالیشاه: ارزشمندترین انگیزه برای برگشتم به دنیای فوتبال ارسال پیام های شما عزیزان بود+فیلم (29 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
وزیر ورزش دولت دکتر پزشکیان: رئیس جمهور پیگیر کارهای بازگشت عادل فردوسی پور به تلویزیون است!
گلوریا هاردی: هم ایران خانه من است و هم فرانسه؛ هر دو وطن من هستند/اگر روزی تیم ملی ایران و تیم ملی فرانسه بازی کنند، من دوست دارم بازی مساوی شود
فال شمع روزانه امروز شنبه 10 آذر 1403
فال قهوه با نشان روز شنبه 10 آذر ماه 1403
فال روزانه امروز شنبه 10 آذر ماه 1403
فال ابجد روزانه شنبه 10 آذر 1403
فال انبیاء روزانه شنبه 10 آذر 1403
فال حافظ با تفسیر امروز شنبه 10 آذر 1403 + فیلم
خبر فوری: طناز روحانی در اتریش، آزاده حداد عادل در ژاپن و سپس در آمریکا / فرزندت کجاست؟
ماجرای حادثه تصادف در مترو مهرشهر کرج
مرگ محمد پسر حسن روحانی در روز دوم عید به ضرب گلوله در منزل شخصی‌اش ...
کاپیتان پرسپولیس زیر تیغ جراحان ایرانی/ امید عالیشاه بینی اش را عمل میکند!
معرفی دختران همه روسای جمهور سابق ایران + عکس ؛ از فیروزه بنی صدر تا زهرا پزشکیان
چگونه با کودکی که مدام گریه می‌کند رفتار کنیم؟ / 8 راهکار برای مقابله با گریه مکرر کودک
حکایت های خواندنی/ قصه‌ی فتنه روباه برای نفاق و دشمنی بین دوستان( از داستان‌ های کلیله و دمنه)
منتخب روز   
دعا و نیایش؛ بخش 2/ اجابت خواسته‌ها با دعای سمات در عصر جمعه تهران گردی؛ معرفی 15 مکان دیدنی تهران برای طبیعت‌گردی / همیشه که نباید شمال رفت، مکان های طبیعی پایتخت را بشناسید (ویدئو) بهنوش بختیاری: از بی‌پولی رفتم واسه تبلیغ عطر/ حدیث میرامینی: عطرش لیز بود؟ ربات‌های بامزه و کیوت به زودی جایگزین حیوانات خانگی می‌شوند؟ (ویدئو) نوستالژی شب‌های برره با بهنوش بختیاری و مهران مدیری/ تو هم خوب بلدی از خودت حرفهای عشقولانه در وکنیا😃 سرشناسترین دختر شاه قاجار در روز عروسی با لباس و تاج مدرن و بسیار شیک/ باورتون میشه 150 سال پیش واسه عروسی ساقدوش داشتن اونم با لباس‌های مخصوص؟ احسان علیخانی خطاب به جومونگ: به سوسانو حسادت نکن! من اصلا این سریال را ندیدم/ ایرانی ها جرعت ندارند مثل جومونگ دوتا زن بگیرند+فیلم (ویدئو) با خنده‌دارترین سکانس «در حاشیه»، امروزت رو شاد کن😁/ جواد رضویان: بالقوه شی شی هست؟/ سیامک انصاری: مال چراغ قوه هستش آتش سوزی یک انبار در محله خاوران مهار شد + ویدئو مفاخر ورزشی ایران/ حسین رضازاده از تولد و ورزش تا سیاست و رد پیشنهاد تغییر تابعیت گشت و گذاری در تنها کوچه‌ی دو طبقه‌ی جهان در کاشان/ خاص‌ترین کوچه‌ای که نظیرش در هیچ جای جهان وجود ندارد تهران گردی / معرفی 21 مرکز تفریحی و مهیج تهران پایتخت