بیشتر دانش آموزان ملاک انتخاب یک کوله مناسب را زیبا بودن آن می دانند ولی باید دانشت استفاده از کوله پشتی نامناسب عوارضی را برای دانش آموزان به دنبال دارد، فقط خرید کوله پشتی و سایر وسایل برای فصل مدارس نشانه توجه به کودک نیست و در این بین باید به کیفیت بسیاری از وسایل توجه کنید از جمله کوله پشتی مناسب؛ در اینجا به بیان عوارض استفاده از کوله پشتی نامناسب برای دانش آموزان می پردازیم چرا که ممکن است خیلی از ما شنیده باشیم که کوله پشتی و کیف نامناسب عوارضی برای دانش آموزان دارد، ولی تا به حال به این نکته که این غیر استاندارد بود بودن می تواند چه عوارضی به دنبال داشته باشد نپرداخته ایم.
حمل کوله پشتی سنگین چه عواقب و ضررهایی دارد؟
نتایج یک مطالعه در ایران نشان داده که تقریبا 58 درصد از کودکانی که مورد بررسی قرار گرفتند، کیف سنگین حمل می کردند و از این تعداد حدود 26 درصد از کودکان از کمر درد رنج می بردند. نکته مهم در این مطالعه وجود یک رابطه معنادار بین حمل کوله پشتی سنگین و کمردرد بین کودکان (به خصوص کودکانی که کیف سنگین خود را بر روی یک شانه حمل می کردند) بود. پس کوله پشتی سنگین خطر ابتلا به کمر درد را در کودکان افزایش می دهد.
در تکمیل این مطالعه، توجه شما را به پژوهشی در نیوزلند جلب می کنم. پژوهشگران مشاهده کردند که وزن کوله پشتی های دانش آموزان پایه سوم 13.2 درصد وزن خود آن ها است، این نسبت در پایه ششم برابر 10.03 درصد بود. متاسفانه نتایج این مطالعه نشان داد که حدود 77 دردصد از این دانش آموزان علائم درد اسکلتی-عضلانی در نواحی شانه، گردن و کمر تجربه کرده بودند.
از نتایج این مطالعه به این نتیجه می رسیم که هر مقدار وزن کوله پشتی افزایش یابد، احتمال بروز درد های اسکلتی-عضلانی در نواحی گردن، شانه و کمر نیز بیشتر می شود.
حمل کوله پشتی بر روی یک شانه چه عواقب و ضررهایی دارد؟
در مطالعه دیگر که در یکی از کشورهای خارجی انجام شده است پژوهشگران به این نتیجه رسیده بودند که حمل کوله پشتی بر روی یک شانه باعث به وجود آمدن خمیدگی و وارد کردن فشار و استرس بر ستون فقرات می شود. این فشار و خمیدگی احتمال انحراف در ستون فقرات کودک شما را افزایش می دهد. پس یکی از روش های نادرست حمل کوله پشتی، انداختن فقط یکی از بند ها بر شانه است. اشخاصی که کوله پشتی خود را بر روی دو شانه به صورت درست حمل می کنند در دراز مدت ستون مهره هایشان کمتر دچار انحراف خواهد شد.
در تکمیل این تحقیق، مطالعه دیگری بر روی بزرگسالان انجام شده است. این پژوهش نشان داده است که افرادی که در دوران مدرسه کوله پشتی شان را بر روی یک شانه انداخته بودند در بزرگسالی از انحراف ستون فقرات و کمر درد بیشتری نسبت به اشخاصی که کوله پشتی را بصورت درست حمل می کردند رنج می بردند.
نحوه حمل صحیح کوله پشتی
هنگام حمل کوله پشتی باید توجه کرد که کوله پشتی نباید روی پشت جابجا شود لذا بندهای شانه ای آن باید طوری تنظیم شوند که کوله پشتی به طور کامل قالب پشت بدن را بپوشاند.بندهای شانه ای متقارن تنظیم شوند یعنی یکی شل و یکی سفت نباشد و حتماً بندهای سینه ای و کمری بسته شوند. استفاده از یک بند کوله پشتی در کوله پشتی های دوبندی، کوله پشتی های تک بندی و کوله پشتی هایی با بند نازک، باعث افزایش فشار وارده بر شانه ها و ستون مهره ها و ایجاد درد می شود؛ از این رو موقع خرید کوله پشتی دقت کنید که حتما دارای دو بند اسفنجدار باشد و هنگام حمل آن حتما از هر دو بند آن استفاده کنید.بهتر است در چیدمان وسایل کوله پشتی، اشیاء سنگین تر در قسمت عقب کوله پشتی(نزدیک به پشت)، اشیاء با وزن متوسط در قسمت میانی و اشیاء سبک در جلوی کوله پشتی قرار بگیرند و تا حد امکان از تمام فضای کوله پشتی استفاده شود.چنانچه پس از چیدمان وسایل در کوله پشتی، وزن آن بیش ازحد استاندارد شود، وسایل مازاد با دست ها حمل شود.برای حمل کوله پشتی بهتر است ابتدا آن را روی میز قرار داده و سپس حمل کنید.کوله پشتی(به همراه محتویات آن ) نباید بیشتر از 10 درصد وزن فرد باشد مثالً اگر فردی 60 کیلوگرم وزن داشته باشد، نباید کوله پشتی سنگین تر از 6 کیلوگرم را حمل کند.در فاصله های طولانی به طور مداوم کوله پشتی حمل نشود؛ در صورت احساس خستگی، کوله پشتی کنار گذاشته شود و تعدادی حرکات کششی انجام شود.
کیف های دانش آموزی استاندارد
کیف دستی وسیله ای مناسب برای دانش آموز نیست؛ چراکه استفاده از این کیف باعث فشار به یک طرف اندام فوقانی می شود و پس از مدتی، فرد به دردهای ناحیه آرنج و مچ دست و حتی درد گردن دچار میشود. کیف دانش آموزی باید حتما کوله پشتی باشد که از دو بند آن در ناحیه شانه استفاده شود و در صورت وجود بند در ناحیه کمر، این بند سوم هم بسته شود تا با افزایش نقاط اتصال و تقسیم وزن کوله پشتی، فشار کمتری به بدن وارد شود. در این صورت می توان گفت این وسیله از نظر پزشکی بیشتر مورد تائید است.
البته نکته ای که در بسیاری موارد نادیده گرفته می شود نقش موثر معلمان در سلامت دانش آموزان است. کما این که برای جلوگیری از وارد آمدن آسیب های ناشی از کیف های سنگین بر دانش آموزان، معلمان باید با تدوین برنامه هفتگی مناسب و جلوگیری از حمل روزانه کتاب های اضافی، مانع سنگینی کیف دانش آموزان شوند.
کوله های پارچه ای برای دانش آموزان بهتر است
کیف های کوله ای پارچه ای برای دانش آموزان مناسب تر از سایر کیف ها هستند.کیف های کوله ای فشار کمتری را روی بدن دانش آموز وارد می کنند و بهترین کوله پشتی ها کوله هایی هستند که بندشان آویزان نشود.بهتر است کوله پشتی در ناحیه مهره های پشتی قرار بگیرد و به سمت مهره های کمری و لگنی کشیده نشود و روی ناحیه باسن قرار نگیرد.بند باریک کوله پشتی سبب فشار آمدن روی بدن فرد می شود. پهنای بندهای کوله بایستی به اندازه پهنای کف دست فرد باشد تا فشار کمتری روی ناحیه شانه و گردن وارد شود.بهترین وزن برای کیف سه تا چهار کیلوگرم است. کیف دانش آموزان و بخصوص کلاس اولی ها نباید سنگین باشد.