ژل میکروسیلیس چیست؟
ژل میکروسیلیس بهترین شکل استفاده از دوده سیلیسی است که در بتن های پرمقاومت، نفوذناپذیر و بادوام مورد استفاده قرار می گیرد. این افزودنی کاربردی در اختلاط با بتن، خلل و فرج بتن را می پوشاند و به عنوان جایگزین مناسب بسیاری از انواع افزودنی بتن مورد استفاده قرار می گیرد. فرمول این افزودنی، از ۷ جزء اصلی تشکیل شده که اجزا و توضیحات مربوط به هر یک در ذیل آمده است:
- میکروسیلیس (Microsilica): مهم ترین ترین قسمت تشکیل دهنده ژل، حضور ۴۰ تا ۵۰ درصدی میکروسیلیس در این محصول است که با نام های دیگری چون سیلیکا فیوم (Silica fumes) و دوده سیلیسی نیز شناخته می شود. این ماده (دوده سیلیسی)، محصول جانبی کارخانه های فروآلیاژ یا همان گرد و غبار خارج شده از دودکش کارخانه های فروآلیاژ است که به نوعی ضایعات محسوب شده و به عنوان پوزولان، خواص بسیاری، اعم از افزایش مقاومت، افزایش دوام، آب بندی و… را در بتن ایجاد می کند.
- روان کننده و فوق روان کننده بتن: حضور روان کننده ها و فوق روان کننده ها در ژل میکروسیلیس، به پخش بهتر دوده سیلیسی داخل بتن کمک نموده و موجب بهبود خواص بتن تازه و سخت شده، مثل: افزایش کارایی، افزایش مقاومت، کاهش آب به سیمان و… می شود.
- مواد پلیمری آب بند کننده بتن:مواد پلیمری آب بند کننده بتن، یکی دیگر از اجزای ژل میکروسیلیس است کهانواع مختلفی دارد و به خواص آب بندی دوده سیلیسی کمک می کند.
- الیاف: الیاف از دیگر افزودنی های ژل میکروسیلیس است که به طور دائمی در فرمولاسیون ژل مورد استفاده قرار نمی گیرد و حضور آن در ژل، زمانی الزامی می شود که حذف ترک های مویی در بتن اهمیت داشته باشد. در واقع الیاف پلی پروپیلن و فولادی که در ساختار ژل به کار می روند، رکن ثابت فرمولاسیون ژل نیستند. از این رو، زمانی که در ساخت این محصول حضور داشته باشند، به محصول مزبور، ژل الیافی گفته می شود.
- مواد آنتی باکتریال: مواد آنتی باکتریال از دیگر افزودنی های فرمولاسیون ژل میکروسیلیس است که جهت جلوگیری از فاسد شدن و گندیدن ژل به آن اضافه می شود و نوعی ماده نگهدارنده است.
- آب: آب نیز از جمله افزودنی های اصلی ساخت ژل است و همان طور که در ساخت بتن به عنوان رکن اصلی شناخته شده، در ساخت ژل نیز بسیار حائز اهمیت است.
-
افزودنی های خاص: به طور معمول برای دستیابی به اهداف خاص، ممکن است افزودنی های دیگری نیز به فرمولاسیون این ماده اضافه شود که میزان افزودن آنها به ترکیب ژل، روش میکس آنها و همچنین میزان مصرف آنها، بستگی به فرمولاسیون شرکت تولید کننده دارد.
انواع ژل میکروسیلیس
این محصول در بازار فروش افزودنی های بتن انواع مختلفی دارد و شرکت های تولیدکننده، این محصول را بر اساس فرمولاسیون مختلف ژل، کیفیت متفاوتی که در تولید ژل وجود دارد و بازی های تجاری و کد گذاری هایی که صرفاً با هدف فروش بیشتر و متناسب با سلایق مشتری انجام می گیرد، طبقه بندی می کنند.
- ژل میکروسیلیس بر پایه لیگنو، نفتالین یا کربوکسیلات: روان کننده بتن استفاده شده در ژل، ممکن است از انواع مختلفی باشد، به همین دلیل ژل ها با نام های تجاری متفاوتی معرفی می شوند؛ برای مثال شرکتی به ژل های بر پایه نفتالین، عنوان سوپر ژل و به ژل های پایه کربوکسیلات، عنوان پاورژل را اطلاق نموده است.
- ژل میکروسیلیس الیاف دار: همان طور که پیش از این گفته شد، ژل الیاف دار از دیگر انواع این محصول است که در بازار صنایع شیمی خرید و فروش می شود.
- ژل میکروسیلیس بر اساس گیرش: ژل میکرو با توجه به افزودنی هایی که به آن اضافه می شود، می تواند در رده دیرگیر، زودگیر یا نرمال قرار گیرد.
ویژگی های ژل میکروسیلیس چیست؟
از جمله توانایی های برجسته ای که با استفاده از ژل میکروسیلیس در بتن حاصل می شود نفوذ ناپذیری بتن می باشد که این مزیت به دلیل استفاده از مواد اولیه ای می باشدکه در فرمولاسیون آن به کار رفته است. این فراورده همچنین باعث روان نمودن ملات های سیمانی می شود. ملات روان شده که حاوی ذرات ریز میکروسیلیس است، روزنه ها و فضاهای خالی در بین سنگدانه های درشت تر را پر می کنند و به این صورت ملات را نفوذ ناپذیرومقاوم می نمایند. زمانیکه بتن را با استفاده از ژل میکروسیلیس نفوذ ناپذیر می نمائیم، در واقع خوردگی و تحلیل فولاد و آرماتورهای به کار رفته در داخل بتن مسلح شده را به میزان چشمگیری کاهش می دهیم. در واقع خوردگی و خرابی آرماتورهای مسلح کننده ملات های سیمانی یکی از خرابی های پرهزینه می باشد که در اثر نفوذ مواد تخریب کننده مانند کلراید و…. اتفاق می افتد. کلراید نفوذ کرده به داخل ملات سیمانی از هر نوعی که باشد چه از آب اقیانوس و چه از نمک های یخ زدا خرابی یکسانی از خود بر جای می گذارد. برای خرید ژل میکروسیلیس می توانید با کارشناسان ما تماس بگیرید.(محصول مکمل چسب بتن و چسب پودری)
چگونه از ژل میکروسیلیس استفاده شود ؟؟؟
این فراورده را می توان به دو حالت به کار برد
- روش اول به این صورت است که تمام اجزاء مورد نیاز بتن را با هم مخلوط کرده و در پایان این محصول را به ترکیب اضافه می کنیم و چند دقیقه میکسر را روشن کرده تا کاملا مواد با هم ترکیب شوند. در پایان ملات برای بتن ریزی آماده است.
- حالت دوم به این صورت است مقداری از آب را با درصد متناسب با سیمان مخلوط کرده و ژل میکروسیلیس را به این مخلوط اضافه می کنیم و بعد از آن این ترکیب را به کل بتن می افزائیم. البته نکته حائز اهمیت این است که آب بندی بتن باید در شرایط مناسب کارگاهی و محیطی بهینه صورت گیرد، زیرا این موارد برکیفیت و کارایی بتن تاثیر گذار است و این شرایط است که تعیین می کند برای ترکیب ژل از چه روشی استفاده شود. بر اساس اصول و استاندارد مناسب با توجه به رعایت شرایط آزمایشگاهی می توان با توجه به مقدار سیمان به کار رفته در بتن پنج تا یازده درصد از این افزودنی استفاده نمود. البته با توجه به نظر مهندسین می توان مقدار استفاده از ژل میکروسیلیس را تا بیست درصد بالا برد بدون اینکه مسئله خاصی پیش بیاید. البته نکته ای که باید بسیار به آن توجه کرد تا به کیفیت و نتیجه مطلوب رسید این است که تعین درصد استفاده از این افزودنی به شرایط محیطی، خصوصیات آب و هوایی و جوی بستگی دارد. در صورت استفاده کمتر از حد مجاز شاهد خواهیم بود که ملات سیمانی کیفیت و عملکرد بهینه و مناسبی نخواهد داشت و این دو فاکتور افت می کنند. اسلامپ مورد نظر حاصل نمی شود و با کاهش اسلامپ سریع روبه رو خواهیم شد. در نتیجه توان جذب و کشش آهک آزاد کم می شود و تمام قابلیت ها و ویژگی های بتن را تحت تاثیر قرار می دهد.