وقتی که نام باغ پرندگان اصفهان را می شنویم، ذهنمان ناخودآگاه به سمت زیبایی های بی بدیل شهر تاریخی اصفهان پر می کشد. دلیل این موضوع هم قطعا می تواند این باشد که کشور ایران و علی الخصوص استان اصفهان بیشتر به خاطر جاذبه های تاریخی و اماکن قدیمی شناخته می شنوند؛ به گونه ای که در میان عموم مردم جهان و حتی کشور خودمان، به داشتن تاریخی غنی و پر آوازه مشهور است. اما نکته جالب توجه درباره باغ پرندگان اصفهان، اهمیت حضور پرندگان در این مکان است. قطعا تجربه تماشای انواع پرندگان زیبا از جمله طاووس، طوطی، قرقاول و غیره از قاب تلویزیون یا در اینترنت و صفحات مختلف مجازی حس و حال خوبی دارد اما بدون شک احساسات غیر قابل وصف تماشای این پرندگان از نزدیک، زمین تا آسمان با قاب تلویزیون فرق دارد. باید اعتراف کنیم، حضور پرندگان در طبیعتی که زندگی می کنیم به یک نیاز تبدیل شده است؛ چرا که به وسیله زیبایی های منحصر به فرد خود، جلوه ای زیبا و عطر و بویی دلنشین به محیط پیرامون ما اضافه می کنند. تصور این که بتوانیم تعداد زیادی پرنده را در مکانی واحد ببینیم، بی شک حس و حال خارق العاده ای دارد. باغ پرندگان اصفهان جزو معدود اماکن تفریحی و گردشگری کل ایران به شمار می می رود که مختص پرندگان باشد و مسافران بتوانند از جذابیت های آن لذت ببرند. باغ پرندگان اصفهان با بیش از سه دهه فعالیت، توانسته تجربه لازم برای میزبانی از مسافران را به دست آورد و مقصد ایده آلی برای بازدید هنگام سفر به شهر اصفهان محسوب شود.
چرا باغ پرندگان اصفهان؟
- یکی از دیدنی های شهر اصفهان که در نوع خود بسیار جذاب است.
- محیطی مناسب برای علاقه مندان به پرنده نگری به شمار می رود.
- بیش از 130 گونه پرنده در آن وجود دارد.
- می توانید نظاره گر پرندگان کمیاب در این مجموعه باشید.
- این باغ در مجموعه گردشگری ناژوان واقع شده که امکانات و دیدنی های دیگری نیز در اطراف آن قرار دارد.
- محلی برای پژوهش های محققان است.
تاریخچه باغ پرندگان اصفهان
اگر بگوییم استان اصفهان همیشه جزو برترین استان های کشور در زمینه های مختلف از جمله گردشگری، شهرسازی و غیره بوده، اغراق نکرده ایم. بدون تردید یکی از دلایل اصلی این موضوع، ساخت و ساز ساختمان ها و جاذبه های گردشگری است. در همین راستا، اوایل دهه ۷۰ بود که مسئولان استان اصفهان در صدد احداث جاذبه ی گردشگری جدیدی بودند. تا اینکه در مرداد ماه سال ۱۳۷۵ این اتفاق افتاد و باغ پرندگان اصفهان شروع به فعالیت کرد. در واقع، از همان دوران آغازین و روزهای اول شروع به کار، این باغ به محبوبیت خاصی میان مردم اصفهان دست پیدا کرد و به یکی از مقاصد مسافران هنگام سفر به استان اصفهان تبدیل شد.
تفریحات باغ پرندگان اصفهان
باغ پرندگان اصفهان دارای بخش های دیدنی متنوعی است و به لطف همین موارد بوده که در دل مسافران جا باز کرده است. بخش های دیدنی باغ پرندگان به شش دسته و بر اساس نوع هر کدام از پرندگان تقسیم شده است که در ادامه هر یک از آنها به تفصیل شرح داده خواهند شد. باغ پرندگان اصفهان دارای ۴ برکه بزرگ و کوچک است که انواع پرنده ها مانند اردک ، فلامینگو، پلیکان و قو در این بخش قابل رویت هستند. بزرگترین برکه، در مرکز باغ قرار دارد و یکی از زیبا ترین بخش های این مکان به شمار می رود. این بخش از باغ، مختص پرندگان آبچر زیبا و همچنین کمیاب هست. دومین بخش تفریحی باغ، قفس های شیشه ای هستند که انواع طوطی ها، مرغ عشق ها و توکان ها در این بخش قرار دارند.
بخش قفس های شیشه ای به شکل گلخانه ای ساخته شده است و امکاناتی از قبیل کولر و دستگاه تهویه دارد تا برخی از پرندگان این بخش که به آب و هوای خشک استان اصفهان عادت ندارند، بتوانند در آن زندگی کنند. صخره، دیگر بخش تفریحی باغ است که مختص پرندگان بیابانی و سنگلاخی مانند تیهوها، کبک ها و بلدرچین ها است. به همین دلیل، فضای این بخش به گونه ای طراحی شده است که این پرندگان حال و هوای زندگی در محیطی صخره مانند را همچنان حفظ کنند. این بخش علاوه بر اینکه شباهت زیادی به صخره دارد، نامش نیز صخره است. یکی دیگر از جذاب ترین و زیبا ترین بخش ها، فضاهای سبز و پر درخت است که پرندگان زیبایی همچون طاووس ها و قرقاول ها در آن حضور دارند.
منظور از فضای سرسبز و پر درخت، همان محیط باغ است که این پرنده ها به سبب طبیعت و خوی آرام خود می توانند بدون هیچ مزاحمتی به بازدید کنندگان و سایر پرندگان، در آنجا قدم بزنند. همچنین، بخشی از باغ هم با عنوان قفس های فلزی شناخته می شود که در آنجا انواع پرندگان شکاری مانند عقاب ، جغد، شاهین و کرکس سیاه زندگی می کنند و طبیعتا به علت نوع تغذیه، نمی توان آنها را از فقس خارج کرد. علاوه بر خطری که این پرندگان می توانند هنگام خروج از قفس بر دیگر پرندگان به وجود بیاورند، بازدید کنندگان نیز نمی توانند با آرامش خاطر از فضای باغ لذت ببرند. اما با حضور این پرندگان در قفس، آرامش و امنیت بر باغ حاکم می شود. بخش پایانی به بازدید کنندگانی اختصاص دارد که برای تحقیقات و پژوهش از باغ پرندگان بازدید می کنند. خود این بخش، به چند دسته تقسیم می شود و در هر کدام از این بخش ها، عمل خاصی صورت می گیرد. به عنوان مثال، بخش تکثیر به پرندگان نادر اختصاص دارد که بتوانند در آنجا تخم گذاری کنند. در این بخش، از جوجه ها نیز محافظت می شود. همچنین قسمتی نیز به نام بخش تغذیه در این باغ وجود دارد که به تغذیه پرندگان توجه می کند.
تغذیه پرندگان به چند دسته دانه خوار، میوه خوار، گوشت خوار و همه چیز خوار تقسیم می شود که در این قسمت از باغ به هر یک از آنها رسیدگی می شود. اما بخشی هم وجود دارد که در آنجا به عمل تاکسیدرمی پرندگان می پردازند. در واقع، این عمل به جدا سازی و فن نگهداری دراز مدت پیکر جانوران برای نمایش مربوط است. همچنین، قسمتی از باغ پرندگان به پرندگانی اختصاص دارد که تازه به این مجموعه اضافه شوند. در نتیجه، این پرندگان به مدت ده الی چهارده روز قرنطینه می شوند و آزمایش های متعدد روی آنها صورت می گیرد. این قسمت با اسم بخش قرنطینه شناخته می شود.
زیستگاه های باغ پرندگان اصفهان
در باغ پرندگان اصفهان زیستگاه های متفاوتی بسته به شرایط زندگی طبیعی پرندگان در نظر گرفته شده است:
- بركه ها : چهار بركه كوچک و بزرگ در باغ پرندگان وجود دارد كه محل زندگی پرندگان آبچر مانند انواع اردک ها، قوها، غازها و… است. بركه بزرگی در قسمت مركزی باغ قرار دارد؛ به طوری كه تعداد زيادی از اين پرندگان آبچر را در برمی گيرد.
- صخره: صخره باغ كه در ضلع شرقی قرار دارد محيط زيستی مناسب جهت پرندگان كوهستانی و بيابانی است. پرندگانی چون كبک ها بيشتر در اين محيط ديده می شوند.
- قفس های شیشه ای : از آنجا كه اصفهان دارای شرایط اقلیمی خاص خود است، این قفس ها با داشتن امكانات ویژه ای چون دستگاه تهویه، شوفاژ و كولر محیط مناسبی را برای پرندگانی فراهم می کند كه در محیط زیست طبیعی آن ها شرایط خاص آب و هوایی حاكم است.
- قفس های آهنی : اين قفس ها به دليل نوع تغذيه پرندگان شكاری ساخته شده است؛ زيرا اين پرندگان در صورت آزاد بودن در محيط از ساير پرندگان و جوجه آن ها استفاده می كنند. همچنين سعی شده است محيط زيست طبيعی آن ها كه مناطق صخره ای كوهستانی است، در قفس های مربوط مهيا شود.
- فضاهای سبز جنگلی : اين فضا كه از جمله مناطق زيست پرندگان جنگلی است در سراسر محيط باغ ايجاد شده است و پرندگان به صورت آزاد در اين فضا پرواز می كنند.
واحدهای تخصصی باغ پرندگان اصفهان
باغ پرندگان اصفهان علاوه بر جاذبه های تفریحی، دارای واحدهای آموزشی علمی و تحقیقاتی نیز است. واحدهای تخصصی فعال در باغ پرندگان اصفهان عبارت اند از :
-
واحد تکثیر : در این بخش شرایط و امکانات مناسب جهت تخمگذاری و جوجه آوری پرندگان فراهم می شود. نگهداری از جوجه های تکثیر یافته تا مرحله رسیدن به سن خاص جهت رهاسازی در باغ پرندگان به عهده این بخش است.
- واحد تغذیه: گونه های مختلف پرندگان نیازهای غذایی متفاوتی دارند، به علاوه منبع تامین این نیازها نیز در هرگونه متفاوت است. برخی از پرندگان میوه خوار، برخی دانه خوار، برخی گوشت خوار و برخی همه چیزخوار هستند. در این بخش نیازهای پرندگان بر اساس جداول احتیاجات غذایی برآورده می شود.
- واحد کلینیک و بهداشت: پرندگان بیمار پس از تشخیص بیماری وارد این بخش می شوند و پس از معاینه کامل بر اساس نظر دامپزشک باغ پرندگان و تجارب کارشناس مربوطه درمان می شوند. ضدعفونی و بهداشت کلیه قسمت های باغ به عهده این بخش است. واکسیناسیون ماهانه پرندگان علیه بیماری نیوکاسل نیز از وظایف این بخش است.
- واحد قرنطینه: باغ پرندگان پذیرای پرندگانی است که از سوی افراد دوستدار پرنده به باغ اهدا می شود. علاوه بر این در دوره های زمانی مختلف بسته به نیاز، پرندگان جدیدی خریداری می شود. جهت کنترل بیماری ها و جلوگیری از گسترش آن ها در این مجموعه، پرندگان تازه وارد ابتدا به مدت ۱۴-۱۰ روز وارد قرنطینه و پس از انجام آزمایش ها لازم در صورت سلامتی وارد باغ پرندگان می شوند.
- واحد تاکسیدرمی : تاکسیدرمی به معنای فن نگهداری درازمدت پیکر جانوران است. در این بخش پس از پوست کنی لاشه و چربی زدایی از پوست و همچنین پر آرایی، قالبی به اندازه بدن پرنده تهیه و پس از اسکلت بندی پوست پرنده روی این قالب کشیده می شود.
در هر یک از این بخش ها تحقیقات علمی و عملی مفیدی روی گونه های پرندگان انجام می شود، به طوری که باعث شده باغ پرندگان علاوه بر جاذبه های گردشگری و تفریحی جنبه های علمی آموزشی و تحقیقاتی نیز پیدا کند و علاقه مندان به تحقیق در مورد پرندگان می توانند از این جنبه ها بهره مند شوند. البته برخی از فعالان حقوق حیوانات و دوستداران حیات وحش با نگهداری پرندگان در چنین محیطی موافق نیستند. از نظر این عده، پرندگان می بایست مانند سایر جانوران در محیط های بومی خود، آزادانه زندگی کنند و چنین محیط بسته ای موجب افسردگی آن ها می شود.
مسیریابی باغ پرندگان اصفهان
آدرس: اصفهان، میدان سهروردی، خیابان الفت.
این باغ در پارک ناژوان اصفهان قرار دارد و برای بازدید باید به میدان سهروردی بروید و مسیر خیابان الفت را در پیش بگیرید تا به باغ پرندگان برسید. جالب است بدانید قرارگرفتن این باغ در پارک جنگلی ناژوان باعث شده است تا در این منطقه با امکانات تفریحی دیگری نیز سروکار داشته باشید. در نتیجه اگر اهل تفریح های پرهیجان هستید، می توانید در کنار بازدید از باغ پرندگان، در دریاچه این پارک جنگلی قایقرانی کنید یا اینکه سوار بر تله سیژ، فضای سرسبز پارک جنگلی ناژوان را زیر پا بگذارید. اگر هم حوصله هیجان را ندارید و می خواهید لحظه های احساسی و عاشقانه ای را تجربه کنید، پیشنهاد می کنیم سری به باغ موزه پروانه ها اصفهان بزنید و غرق تماشای پروانه های زیبا و دوست داشتنی شوید.