هدف ما در شورای ششم هوشمندسازی روندهای اداری برای پیشگیری از فساد است. نه تنها در حوزه مراجعات به شهرداری، بلکه در حوزه خود شهر تبریز به سوی هوشمندسازی حرکت می کنیم.
ساعدنیوز: یکی از شعارهای اصلی حضرتعالی در انتخابات شورای ششم "شفافیت از طریق هوشمندسازی روندهای اداری شهرداری تبریز برای پیشگیری از فساد" بود. در نشستی که در زمان انتخابات در ساعدنیوز با حضور حضرتعالی داشتیم قول دادید که در هنگام حضور در شورا این ایده مهم را با جدیت تمام پیگیری کنید. بفرمایید که چه اقداماتی در این مدت برای عملی سازی این ایده صورت گرفته است و چه برنامه هایی برای تحقق آن در دست اجرا دارید؟
روح الله دهقان نژاد: بسم الله الرحمن الرحیم؛ مطلبی که به آن اشاره کردید یکی از ضروریات شهر تبریز بود و توفیقاتی هم در این حوزه داشته ایم. آخرین اقدامی که در شورای شهر و در کمیسیون تحقیق و نظارت داشتیم، مصوبه تشکیل کمیسیون فناوری و شهر هوشمند است. این مصوبه در صحن شورا تصویب رأی آورد؛ اعضاء مشخص شد؛ و الان اولین جلسه هم برگزار شد. هدف هم دقیقاً هوشمندسازی روندهای اداری برای پیشگیری از فساد است. نه تنها در حوزه مراجعات به شهرداری، بلکه در حوزه خود شهر تبریز به سوی هوشمندسازی حرکت می کنیم.
این هوشمندسازی هم در عبور و مرور در سطح شهر تأثیر دارد؛ هم در حوزه شفافیت عملکرد تأثیر دارد؛ این هوشمندسازی در تسهیل و تسریع در ارائه خدمات شهرداری تأثیر دارد که یکی از اهداف بنده بود؛ فسادزدا است، چون کار سیستمی است و نظارت مستمر وجود دارد؛ دوستان ما در فاوای شهرداری در حال تدارک یک داشبورد برای شهروندان جهت دریافت هوشمند خدمات شهرداری هستند؛ بنده این پیشنهاد را مطرح کردم که یک گزینه ای هم برای اعلام میزان رضایت شهروندان متقاضی خدمات شهرداری از عملکرد کارمند مربوطه در این داشبورد تعبیه شود؛ این باعث می شود که کیفیت ارائه خدمات افزایش می یابد و دیگر سیکل معیوب قدیم در حوزه خدمت رسانی و اطاله های گذشته در امر خدمات و راه انداختن کار شهروندان وجود نخواهد داشت؛ چون کارمند مربوطه میداند که کیفیت ارائه خدمت به شهروندان به صورت مستمر در حال رصد است؛ مدیران، سیستم و عوامل نظارتی این سامانه را مشاهده می کنند و با این کارمند در صورت هر نوع قصور برخورد خواهد شد. همچنین برعکس این موضوع نیز صادق است؛ وقتی کارمند در قبال تسریع و تسهیل خدمت رسانی به شهروندان تشویق شد، این باعث افزایش راندمان کاری شهرداری می شود. همین کار در حال انجام است؛ سامانه هایی در حال تدارک است.
در بحث فیبر نوری دوستان در حال انجام مقدمات هستند؛ ما در شهر تبریز می خواهیم 250 کیلومتر فیبر نوری تعبیه کنیم؛ مناقصه این طرح آماده شده است که انشالا شرکت هایی که آماده عهده دار شدن عملیاتی کردن و اجرای این طرح هستند به میدان بیایند. بنابراین، نه تنها در شهرداری بلکه در سطح شهر تبریز هم ما به دنبال هوشمندسازی هستیم. داریم به سمتی می رویم که مردم بیشتر با سامانه ها طرف باشند؛ بیشتر کارشان را از خانه پیگیری بکنند و نیازی به مراجعه حضوری به شهرداری نداشته باشند. مراجعت کمتر شود و همین مسأله باعث کاهش فساد در شهرداری خواهد شد. دریافت خدمات تسریع و تسهیل خواهد شد. نفر سفرهای ما در سطح شهر کاهش خواهد یافت و همین مسأله در مدیریت بهتر ترافیک مؤثر خواهد شد. کمیسیونی که به پیشنهاد بنده در کمیسیون تحقیق و نظارت ایجاد کرده ایم، در راستای تسریع هوشمندسازی روندهای اداری و جلوگیری از فساد است.
پیشنهاد صریح بنده در صحن شورا این بود: ما از شرکت های آسفالت و پیمانکاران حتی اگر پیمانکار خود شهرداری باشد که چند تا کارخانه آسفالت دارد؛ 5 سال تضمین بگیریم! یعنی تا 5 سال اگر اتفاقی برای آسفالت افتاد و چیزی شد، پیمانکار مسئول است.
ساعدنیوز: یکی از مشکلات و چالش هایی که در سطح کلانشهر تبریز وجود دارد و شهروندان به شدت به این موضوع اعتراض دارند و این اعتراض هم با توجه به جایگاه محوری تبریز به عنوان قطب اقتصادی، فرهنگی، سیاسی و اجتماعی شمالغرب کشور به حق است، بحث وضعیت اسفناک آسفالت خیابان های اصلی و فرعی شهر است. خصوصاً در مرکز شهر این موضوع برجسته تر است. در شورای شهر آیا اقداماتی برای رفع این مشکل صورت گرفته است؟
روح الله دهقان نژاد: سال های گذشته، شهرداری خدماتی ارائه می داد. دست شان درد نکند. اما مشکلاتی در این زمینه وجود داشت. بحث کیفیت آسفالت بود؛ حتی در مورد نحوه آسفالت کردن ما مشکلاتی داشتیم؛ در مورد نحوه اجرا؛ مثلاً با وجود کیفیت بالای آسفالت، به دلیل مشکلات فنی در حین آسفالت، ماحصل کار، رضایت بخش نبود. بارندگی بوده یا کیفیت خود آسفالت پائین بوده است. به هر صورت، امروز شورای ششم میراث دار سهل انگاری های گذشته است. آسفالت یک شبه خراب نمی شود. مطمئناً نظارتی که باید انجام میشد که آسفالت ریزی دقیق و صحیح و علمی انجام شود، نشده است! پیشنهاد صریح بنده در صحن شورا این بود: ما از شرکت های آسفالت و پیمانکاران حتی اگر پیمانکار خود شهرداری باشد که چند تا کارخانه آسفالت دارد؛ 5 سال تضمین بگیریم! یعنی تا 5 سال اگر اتفاقی برای آسفالت افتاد و چیزی شد، پیمانکار مسئول است. باید بیاید و مشکل را برطرف کند. اگر این شرط گذاشته شود، دیگر هیچ پیمانکاری از کار نمی زند؛ ناظر اگر بداند، در صورت بروز مشکل، در ارزیابی سهم تقصیری هم برای ناظر منظور خواهد شد، دیگر کارش را با دقت چند برابر انجام خواهد داد.
گفتیم که کمیته آسفالت باید اعضایش تغییر کند و یکی از اعضای شورا هم باید برود در کمیته آسفالت. یقیناً دوستان حاضر دراین کمیته متخصص هستند ولی آن چیزی که ما امروز شاهدش هستیم، قابل قبول مردم نیست. اعضای کمیته آسفالت باید تغییر کند. مسأله دیگر، میزان آسفالت بود. مناطقی که درآمد بالاتری داشتند، آسفالت را روی آسفالت می گذاشتند، در حالی که مناطق کمتربرخوردار، فرصت آسفالت نداشتند، چون هزینه اش هم خیلی زیاد است! همان طور که قبل از انتخابات گفتم، ما باید در شهرداری خزانه متمرکز داشته باشیم. ماه اول همین کار را انجام دادیم. یک بسترهایی وجود داشت که ما از آنها اطلاعی نداشتیم؛ وزارت کشور در این خصوص، دستورالعمل هایی داشت؛ این ها را فعال کردیم. بنابراین، نیازی به ارائه طرح جدید نبود. بستری که وجود داشت باید به صورت عملی مورد استفاده قرار میگرفت. استارت خزانه متمرکز را در شهریور ماه زدیم. به محض این که شهردار جدید شورای ششم مستقر شد، ما دستور اجرایی شدن خزانه متمرکز را ابلاغ کردیم و شهردار دستورات لازم را صادر کرد. این کار باعث می شود که ما در مدیریت شهری به سمت عدالت حرکت کنیم. مناطق کمتربرخوردار نباید از خدمات شهری محروم بمانند.
در بحث آسفالت ما دو کار انجام دادیم؛ اولاً دو بودجه تخصیص دادیم؛ 50 میلیارد تومان برای لکه گیری گذاشته ایم و 100 میلیارد تومان برای آسفالت اساسی؛ قبلاً این دو مورد، ذیل یک عنوان مطرح می شد. بودجه آسفالت! قبلاً پولی برای لکه گیری نمی ماند ولی با تخصیص بودجه ویژه برای لکه گیری این مسأله حل می شود. شهردار قبلی در این حوزه موفق نبود اما در این یک ماه بعد از حضور شهردار جدید در تبریز، بحث آسفالت شروع شده است، هم آسفالت اساسی، هم لکه گیری؛ این خدمت رسانی به مناطق و معابر اصلی و مهم شهر محدود نشده بلکه در جاهایی هم دنبال می شود که جلوی چشم نیست ولی مردم آن را لمس می کنند. از سر کوچه شهروندان بحث آسفالت به صورت جدی دنبال می شود. این کار هم بر اساس اولویت انجام می شود؛ دو سه روز پیش، بازدیدی داشتم از منطقه آخر طالقانی، تراکم مردم زیاد است، و وضعیت آسفالت اسفناک بود؛ الحمدلله لکه گیری شده است و مشکل حل شده است.
من از یک منطقه دیگر کمتر برخوردار دیداری داشتم که گفتند تا به حال مسئولی از جمهوری اسلامی از این منطقه دیدن نکرده است! نیاز به لکه گیری داشت، پیگیری کردیم و این کار انجام شد. تأکید شورای ششم افزایش خدمات محله ای است. بریم سر کوچه و دم در مردم! تا 22 اسفند طرح ضربتی ارائه خدمات بود؛ بعد از این تاریخ هم بحث نگهداری پیگیری شده است. بسیاری از آبنماهای تبریز که سال ها خاموش بود، روشن شده اند؛ ما در بحث روشنایی مشکل داشتیم؛ تأکید کردیم و آمدند پای کار و در حال حل و فصل این مشکل هستند. لایحه شهرداران نواحی هم آمده است، شورا موافق است، از این لایحه استقبال خواهیم کرد. تبریز به 35 ناحیه تقسیم خواهد شد، شهردار ناحیه تعیین خواهیم کرد؛ قرارمان این است که شهرداران ناحیه زیر 40 سال باشند. تربیت مدیر هم برای آینده صورت می گیرد. انگیزه هم بیشتر می شود. تسلط بر منطقه هم افزایش خواهد یافت.
حل مشکل پروژه های عمرانی مستلزم سه چیز است: استفاده از علم روز، مطالعه دقیق و در نهایت واگذاری به مجری دارای صلاحیت!
ساعدنیوز: یکی از مشکلات کلانشهر تبریز تعدد پروژه های عمرانی نیمه کاره است. این پروژه ها عمدتاً برای تسهیل خدمات شهری و جهت راحتی بیشتر شهروندان تعریف شده اند ولی در عمل باعث تشدید مشکلات شده اند. علاوه بر این موضوع ما افتتاح پروژه های نیمه کاره را هم داریم. به طور نمونه، پارک باغشمال نمونه ای از این پروژه ها است. در این خصوص توضیح بفرمایید که آیا در شورا این مسأله دنبال می شود؟
روح الله دهقان نژاد: از دو زاویه باید به این موضوع نگاه کنیم. اول این که ما چه دیدی درباره استفاده از علوم روز در پروژه های عمرانی داریم؟ آیا روش های اجرای پل ها در تبریز روش های روزآمدی است؟ یک زمانی من از ضرورت استفاده از روش سگمنتی در پل سازی با استفاده از قطعات بتنی آماده جهت تسریع اجرا صحبت می کردم. یکی از دوستان گفت که این روش هم در تهران دیگر منسوخ شده است و روش های دیگری به کار می رود. ما بر لزوم استفاده از علوم روز در اجرای پروژه های عمرانی در شهر تأکید داریم؛ مثلاً در آسفالت ریزی از علوم نانو می شود استفاده کرد و ما یک نمونه در تبریز به این روش آسفالت ریزی داشتیم که نتیجه فوق العاده بود. مسیر چهارراه مارالان به طرف حافظ؛ این مسیر به صورت علمی و به روز آسفالت ریزی شده است؛
ما مشکلی که در پروژه های عمرانی داریم، بحث مطالعه و واگذاری پروژه است؛ سه پل فلاحی، شهید فروزنده و شهید فهمیده را به یک شرکت دادیم. شرکت کار نمی کرد. زمانی که ما در شورا مستقر شدیم، این شرکت باید طبق قرارداد، بیش از 80 درصد پروژه را انجام داده بود و آن سال این پروژه ها افتتاح می شد؛ ما با 26 درصد تحویل گرفتیم؛ شهردار قبلی هم در دوران تصدی 5 ماهه اشف 3 الی 4 درصد پیشرفت داشت؛ پروژه ها قفل بود؛ شهردار جدید آمد یک کار خیلی خوب انجام داد؛ چون پیمانکار کار نمی کرد، ماده 46 کردند؛ پیمانکار خلع ید شد. ضمانت نامه هایی که گذاشته بودند را برداشتند؛ آنها را گذاشتند کنار، خودشان کار را پیش می برند؛ من همین جا به شهروندان عزیز اعلام می کنم که حداکثر تا آخر شهریور، این پل ها را تحویل مردم خواهیم داد. یعنی باید کار شود؛ با گفتاردرمانی چیزی حل نمی شود؛ میدان عمل و کار مهم است. تغییر سیستم مدیریت شهری قبلی و شهردار پیشین دقیقاً به دلیل همین گفتاردرمانی کنار گذاشته شد. همین ماده 46 زمان آقای رنجبر هم می شد انجام شود و نشد!
بحث مطالعه هم بحث بسیار مهمی است. پل رسالت مطالعه اش خوب نیست. پلی که تعبیه کرده اند، زیرش یک لوله بزرگ فاضلاب قرار دارد. اجرای پل مستلزم جابجایی لوله فاضلاب است و 11 میلیارد این جابجایی هزینه دارد! این چه مطالعه ای است؟! جالب است که مطالعه این پل در شرکت نمودار بوده است و رئیس این شرکت در زمان مطالعه این پل، شهردار قبلی آقای رنجبر بود! هر زمان درباره این موضوع سؤال می کردیم، جواب ایشان این بود: حل می شود! این دقیقاً همان چیزی است که من به آن گفتاردرمانی می گویم. من نه به شهردار فعلی رأی دادم و نه به شهردار قبلی؛ هر دو نفر هم این موضوع را میدانند؛ ولی شهردار فعلی کارهای تحسین برانگیزی انجام داده است. یکی همین استفاده از ماده 46 برای خلع ید پیمانکار پل ها. بنابراین، حل مشکل پروژه های عمرانی مستلزم سه چیز است: استفاده از علم روز، مطالعه دقیق و در نهایت واگذاری به مجری دارای صلاحیت!