ساعدنیوز
ساعدنیوز

حجاب یکی از عوامل مهم در انتخاب مجدد اردوغان بود/ ائتلاف ششگانه برنامه مدونی برای حل مشکلات ترکیه نداشت

  پنجشنبه، 11 خرداد 1402 ID  کد خبر 342561
حجاب یکی از عوامل مهم در  انتخاب مجدد اردوغان بود/ ائتلاف ششگانه برنامه مدونی برای حل مشکلات ترکیه نداشت
ساعدنیوز: علی حیدری کارشناس مسائل ترکیه در گفتگو با خبرنگار ما با اشاره به تشدید سیاست های اردوغان در قفقاز جنوبی بر حضور فعالانه تر ایران در معادلات این منطقه و ورود به گفتگوهای بازیگران فعال مانند روسیه، ترکیه و آذربایجان برای بهره مند شدن از امتیازات بیشتر تأکید کرد.

به گزارش پایگاه خبری-تحلیلی ساعدنیوز، علی حیدری کارشناس مسائل ترکیه در گفتگویی اختصاصی با خبرنگار ما و در تبیین علل پیروزی رجب طیب اردوغان در انتخابات ریاست جمهوری 2023 علیرغم کمپین سنگین رقبا گفت: درباره پیروزی آقای اردوغان باید عرض کنیم که هم عوامل ایجابی از سوی آقای اردوغان و هم عوامل سلبی از طرف رقیب شان یعنی ائتلاف ششگانه باعث این پیروزی شد. عوامل سلبی از طرف رقیب، اولاً این که در ائتلاف ششگانه، برنامه مشخص و مدوّنی برای حل بحران های اقتصادی، سیاسی و اجتماعی ترکیه در شرایط فعلی وجود نداشت و تنها بر انتقاد از عملکرد آقای اردوغان تکیه و تأکید شده بود. برنامه اقناعی برای ملت وجود نداشت. دوم این که بخش زیادی از جامعه ترکیه، محافظه کار و سنتی است که این بخش از روی کار آمدن جریانی که با اسلام و حجاب چندان میانه ای نداشت، نگران بود. بنابراین، این طیف دغدغه تکرار شرایط سخت محجبه ها در دهه 90 در ترکیه را داشت. هرچند آقای کلیچداراوغلو تأکید داشت که در صورت به قدرت رسیدن، قانونی برای استفاده از حجاب ایجاد خواهد کرد و بحث علوی بودن خودش را مطرح می کرد و با استفاده از حزب سعادت در ائتلافش تلاش کرد تا جامعه اسلامگرای سنتی را قانع کند که هیچ جای نگرانی در این خصوص وجود ندارد ولی موفق به این کار نشد و این نگرانی همچنان وجود داشت. بنابراین، این بخش از جامعه ترکیه تصمیم گرفت که شرایط فعلی حفظ شود و کسی بر سر کار نیاید که ممکن است آرامش روانی آنها را به خطر بیندازد.

انتخابات ریاست جمهوری ترکیه

حیدری افزود: موضوع دیگر، این بود که این ائتلاف از اجزای ناهمگون و ترکیب متفاوتی تشکیل شده بود که هیچ همگونی خاصی با همدیگر نداشتند و تنها هدف مشترکشان کنار زدن اردوغان بود و مشخص نبود که آیا با کنار رفتن اردوغان و به قدرت رسیدن آنها، دعواهای داخلی این ائتلاف باعث سخت تر شدن وضعیت خواهد شد یا نه. در صورت روی کار آمدن این ائتلاف ششگانه ممکن بود که شاهد دولت های ائتلافی کوتاه مدت یکی دو ساله به مانند دهه 90 می بودیم.

این کارشناس مسائل ترکیه درباره عوامل ایجابی پیروزی اردوغان در برابر کلیچداراوغلو گفت: باید به تلاش آقای اردوغان بر برجسته کردن موضوع امنیت و ثبات اشاره کنیم. اردوغان سعی کرد تا به مردم ترکیه یادآور شود که پیش از روی کار آمدن حزب عدالت و توسعه، این کشور از بی ثباتی در رنج بود و درگیر اختلافات و درگیری های سیاسی و اجتماعی و بحران های اقتصادی متعددی بود که باعث شده بود این کشور وضعیت نامطلوبی داشته باشد و با حضور آقای اردوغان، ترکیه به ثبات، امنیت و توسعه اقتصادی رسید. اردوغان تلاش کرد تا این موضوع را به مردم یادآوری کند و مردم هم متوجه شدند که اگرچه وضعیت اقتصادی فعلی مطلوب نیست، اما کسی که بتواند این وضعیت را تغییر دهد و بهبود ببخشد، خود اردوغان است، چرا که وی تجربه و توانایی ایجاد و حفظ ثبات و امنیت در ترکیه را دارد، و می تواند وضعیت اقتصادی را به مانند 20 سال گذشته بهبود ببخشد. این چیزی بود که در طیف مقابل در دسترس نبود. این ها از جمله عواملی بود که باعث شد آقای اردوغان به پیروزی برسد.

ترکیه

حیدری در پاسخ به سؤالی درباره رویکردهای دولت اردوغان در دوره جدید در عرصه داخلی و خارجی گفت: درباره سیاست داخلی تصورم این است که وضعیت اقتصادی تغییراتی خواهد کرد. تورم فعلی اگرچه در یک سال آتی ادامه خواهد داشت و وضعیت اقتصادی نامطلوب خواهد بود، اما تصورم این است که وضعیت در میان مدت از لحاظ اقتصادی بهبود خواهد یافت. به لحاظ سیاسی، به نظرم وضعیت یک کمی بسته تر خواهد شد، چرا که اردوغان تلاش می کند تا برای 5 سال آتی و جانشینانش فضا و شرایط را مهیا کند تا حزب عدالت و توسعه همچنان بر سر کار باشد. اما در سیاست خارجی، توازن بیشتری بین شرق و غرب شکل خواهد گرفت. روابط با غرب بهبود خواهد یافت، چرا که اگر آقای اردوغان بخواهد وضعیت اقتصادی ترکیه را بهبود ببخشد، لازم است که روابط را با کشورهای غربی خصوصاً آمریکا بهتر کند. از طرف دیگر، آمریکایی ها و غربی ها هرچند تمام تلاش شان را کردند تا به حضور اردوغان در قدرت پایان دهند، با شکست برنامه هاشان رویکرد نرمتری به دولت اردوغان خواهند داشت تا این 5 سال تمام شود.

برگه رأی در انتخابات ترکیه

این کارشناس مسائل بین الملل تصریح کرد: احتمال می دهم در این دوره، فروش جنگنده های اف 16 و بهسازی جنگنده های ترکیه را داشته باشیم. روابط اقتصادی و سیاسی دو کشور بهبود خواهد یافت. توازن بین غرب و شرق شکل خواهد گرفت. دولت اردوغان کمی از روسیه فاصله خواهد گرفت. علیرغم همه کارهایی که پوتین برای اردوغان انجام داده و می دهد، به نظرم دولت ترکیه از روسیه کمی فاصله خواهد گرفت تا اروپا و آمریکا نزدیکتر شود. در حوزه سوریه، وضعیت فعلی تداوم خواهد داشت و تصورم این است که این وضعیت با شدت بیشتری تداوم پیدا کند. با توجه به پیروزی ای که اردوغان کسب کرده است، اردوغان دیگر نیاز چندانی به عکس یادگاری با بشار اسد ندارد و تلاش خواهد کرد تا سیاست خودش در شمال سوریه را پیش ببرد و با کمک قطر شاهد آن هستیم که دست به ساخت خانه هایی زده برای انتقال پناهجویان به شمال سوریه. این موضوع دو حُسن برای ترکیه و اردوغان در پی خواهد داشت. اولاً به نوعی از مصائب و مشکلات پناهجویان در دو سه سال آتی خلاص خواهد شد و با انتقال این پناهجویان به شمال سوریه در این منطقه حضور و نفوذ خودش را برای آینده سیاسی سوریه تثبیت خواهد کرد.

حیدری در پایان با اشاره به سیاست های اردوغان در قفقاز تأکید کرد: در حوزه قفقاز، سیاست فعلی را با قدرت ادامه خواهد داد. برنامه های خودش را پیش خواهد برد. از پیروزی که در میدان در 2020 کسب کرده، حداکثر بهره را در حوزه سیاسی و اقتصادی برخواهد داشت. در قفقاز تا جای ممکن، به الهام علیف کمک خواهد کرد، که برنامه های بلندپروازانه خودش را دنبال کند. در این خصوص، ما با مشکلات و چالش هایی مواجه خواهیم بود. ما باید تکلیف خودمان را با قفقاز جدید مشخص کنیم تا با توجه به وضعیت جدیدی که وجود دارد و در حال شکل گیری است، برنامه و سیاست جدیدی تدوین و اجرایی کنیم. با حضور روسیه و ترکیه و آذربایجان این کار میسر خواهد شد. باید با این کشورها وارد گفتگو شویم و خودمان را با این طرح جامعی که در قفقاز در حال شکل گیری هست، جا دهیم. خودمان را دخیل کنیم تا امتیازات لازم را از آن اتفاقات کسب کنیم.

** این مصاحبه توسط دکتر بیت الله ندرلو دبیر سرویس اندیشه ساعدنیوز تهیه شده است.

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
رهبر معظم انقلاب: از وقتی که رهبر شده‌ام آجیل نخوردم؛ چون رهبر باید مثل فقرا زندگی کند! (505 نظر) 10 اقدامِ منجر به گرانی در 100 روز (254 نظر) 10 ایده تبلیغات مؤثر برای کسب‌وکارهای کوچک (246 نظر) (تصاویر) سفر به عصر قاجار؛ منظره‌های «کلاردشت»، 158 سال قبل (244 نظر) داریوش ارجمند: زنی که وزنه برداری می کند نه رَحِم دارد و نه تخمدان ریش درآورده نه می‌تواند شوهر کند و نه می‌تواند بچه داشته باشد! (243 نظر) مهران مدیری: من رفتم مسافرت و بهترین هتل اون شهر رو پیدا کردم ولی من رو نشناخت و گفت اتاقامون پُره، من هنوزم که هنوزه فکر میکنم دارم خواب میبینم+ویدیو (192 نظر) آخرین جشن تولد ساده و خلوت بهاره سرگل زایی، یکی از استعدادهای برتر کشورمان/ روحت شاد بانوی کرمانی+عکس (99 نظر) مهراب قاسم خانی: معرفی میکنم عضو جدید خانواده/ چه پشمالو و گوگولی هم هست+عکس (77 نظر) شهرام قائدی: دنیا دیگه نمیزاد مادرهای مارو، مادر من هیچوقت کرم به دستش نزد، نفهمید مو رنگ کردن چیه لباس خونه با مهمونی چه فرقی داره...+ویدیو (65 نظر) بهاره رهنما: من کاهل نماز بودم که بعد از شرط گذاشتن همسر دومم درباره نماز خواندن الان نمازم را میخوانم و دیگه کاهل نماز نیستم (61 نظر) رونالدو: برای اولین بار جورجینا را برای شام دعوت کردم متعجب بود چون باورش نمی شد که به جای اتوبوس با بوگاتی به خانه برمی گردد+فیلم (52 نظر) مازیار لرستانی: ای کاش به جای روز زن و روز مرد، روز شرف و انسانیت داشتیم+عکس (44 نظر) خلاقیت خنده دار پدر ایرانی با طراحی سینما در توالت خانه اش حماسه آفرید+عکس/ هنر نزد ایرانیان است و بس😂 (41 نظر) پریناز ایزدیار؛ هرچقدر هم شلوغ باشم بازم وقت دارم که به ازدواج فکر کنم، شرایط خانواده‌مون این مدلی نیست که ازدواج حتما باید سنتی باشه یا نباشه، ولی خودم دوست دارم همسرم رو انتخاب کنم (39 نظر) مهران مدیری: شایعه نیست؛ هواپیمای شخصی دارم سوئیچ رو هم دادم به بچه‌های پشت صحنه! / برشی از برنامه تلویزیونی جذاب «دورهمی» با اجرای بی‌نظیر مهران مدیری (39 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
رونمایی از سند ازدواج در زمان قاجار؛ آداب عجیب خواستگاری رفتن بدون خبر دادن به صاحبخانه+ عکس
یک فیلم ایرانی نداریم که مردها در آن نرقصند!
بشار اسد و نبیه بری به پیام رهبر انقلاب چه جوابی دادند؟
واکنش ایران به قطعنامه ضد ایرانی شورای حکام چیست؟
تصویب قطعنامه ضدایرانی کشورهای غربی در آژانس اتمی
ابلاغیۀ رئیس جمهور مبنی بر اصلاح مصوبۀ ماده واحدۀ تأسیس سازمان ملی هوش مصنوعی
ویدیو | فلسفۀ زندگی از نگاه حسین پناهی: عشق یک جفت النگو، عدالت نیم کیلو سیب‌زمینی!
معنا و مفهوم ضرب المثل «هر چی سنگه، مال پای لنگه» در ادبیات فارسی / ضرب المثل در حقیقت یک باور هست، و هر باور یک ماتریکس!
اجاره خانواده برای ازدواج مجدد پنهانی / مواظب باشید سرتان کلاه نرود!
ویدیو/ شعر مفهومی و فی‌البداهۀ مهران مدیری برای سربازان/ تمجید و تحسین سروش صحت و نادر سلیمانی
بهترین سن یادگیری زبان انگلیسی در کودکان چه سنی است؟ / این یک هشدار است؛ قبل از 18 سالگی یک زبان جدید بیاموزید!
شوخی با تاریخ/ وقتی «خشایارشا» اینستاگرامی می‌شود؛ شاهنشاه هخامنشی در جستجوی فالوور + عکس
ویدیو| دکلمه‌ای که به عمق روح می‌نشیند؛ دکلمه شعر زیبا و حزن‌انگیز "خوار گشتم" از استاد شهریار / من از بازار دنیا زار گشتم ...
قبل از دیر شدن، این 5 ارز دیجیتال را به سبد سرمایه‌گذاری خود اضافه کنید
ویدئو| معماری شگفت‌انگیز هخامنشی‌ها؛ شیرهای خشمگین یا خندان؟ راز چهره‌های دوگانه مجسمه‌های سنگی تخت‌جمشید
منتخب روز   
هدیه‌ دست‌ساز مادران سرزمین آفتاب، سیستان و بلوچستان به مسعود پزشکیان+ویدیو استفاده از ویروس کووید 19 برای مبارزه با سرطان! تب دنگی خطرناک شد؛ شیوع در جنوب شرقی ایران! سردار آزمون: وقتی دو تا گل میزنیم فکر میکنیم بازی رو بردیم و این ایراد بزرگ ماست/ناراحتی سردار آزمون بعد از بازی با قرقیزستان جزئیات پرونده آزار و اذیت دختر 16 ساله مشهدی از طرف 2 برادر ناتنی و پناه بردن او به کلانتری / از چند سال قبل که 2 برادر ناتنی ام به مصرف شیشه اعتیاد پیدا کردند مدام مرا کتک می زدند... مرگ پسر جوان بعد از خوردن الکل ضدعفونی اولین تمرین تیم ملی در استادیوم شهر بیشکک/ماشالله به این انرژی گروگانگیری افغان‌ها در تهران توسط 3 پاکستانی اخاذ اندروید 15 برای شیائومی و سامسونگ کی میاد؟ /لیست کامل تبلت‌هایی که اندروید15 سامسونگ را دریافت می‌کنند سلیقه‌ی خاص همسر پوریا پورسرخ برای سوپرایز تولد شوهر خوش‌تیپش با دیزاین شیک و کیک روکش طلا/ چه تیپ خفنی زده شادوماد! تصاویری از اولین تمرین ستاره های همیشه درخشان تیم ملی ایران، از طارمی گرفته تا بیرانوند و... در بیشکک قبل از بازی با قرقیزستان/به امید پیروزی✌ قتل خانمی جوان به دست یک مرد 43 ساله در تبریز/ پول و جواهرات انگیزه متهم از قتل بود