به گزارش سایت خبری ساعد نیوز به نقل از فارس، «محسن هاشمی» در یادداشتی در روزنامه اعتماد با عنوان «بانیان وضع موجود» نوشت: «استفاده پر رونق از اصطلاح بانیان وضع موجود در دولت جناب آقای رییسی در تحلیل ها و مقالات زیادی دیده می شود. اکثراً می نویسند دولت فعلی و همراهان نقشی در وضعیت موجود نداشته، گویا این دولت در نتیجه یک دگرگونی و انقلاب به قدرت رسیده است، البته به این نوع قضاوت و نتیجه گیری ابهامات متعددی وارد است که تلاش دارم در مجموعه یادداشت ها با تأمل در موضوع «بانیان وضع موجود» به کالبدشکافی آن بپردازم.»
در ادامه این مطلب آمده است: «استفاده کنندگان این اصطلاح تخریبی، متوجه نیستند که در نظام ولایت فقیه اکثر راهبردهای کلان و کلیدی در امور مختلف از جمله روابط خارجی، فرهنگ، اجتماع و اقتصاد، امنیت و... در دست دولت نیست. عبور کنیم و به سبک دیگری به مساله نگاه کنیم. نمی توان وضع موجود را که حاصل 44 سال جمهوری اسلامی و نظام حکومت دینی است از ولایت فقیه جدا دانست و طبیعتاً در ساختاری که در رأس آن ولی فقیه قرار دارد، بیشترین تاثیرگذاری را در راهبردهای حاکمیت و عملکرد مسوولان مربوط به مقام رهبری است و درحالی که آیت الله خامنه ای ده ها بار به صراحت از کلیت عملکرد نظام دفاع کرده اند، نمی توان به اسم مخالفت با وضع موجود تیشه بر ریشه 44 ساله انقلاب زد و آن را در دست فتنه گران یا خائنان یا غرب زده ها دانست.»
این اظهارنظر تأمل برانگیز محسن هاشمی با استقبال رسانه های معاند مواجه شد. در همین رابطه سایت ضدایرانی رادیو فرانسه با ذوق زدگی به بازنشر یادداشت این فعال اصلاح طلب پرداخت.
گفتنی است که محسن هاشمی پیش از این اذعان کرده بود که از 40 سال بعد از انقلاب 32 سال قدرت در دست اصلاح طلبان و اعتدال گرایان بوده است. «محسن هاشمی» همچنین- تیر ۹۹- در مصاحبه با روزنامه شرق با اشاره به کارنامه اصلاح طلبان در شهرداری تهران گفته بود: «شما مسئله توسعه مترو را در نظر بگیرید. دستگاه های حفار مدرنی که برای کندن تونل های مترو و ساخت سازه تونل در دوره گذشته از سوی خودم تأمین و به کشور وارد شده بود، الان سه سال است که بی کار افتاده و در این سه سال حتی یک کیلومتر مترو در تهران ساخته نشده است؛ درحالی که اصولاً ساخت تونل مترو بسیار کم هزینه است و مشکل مالی یا اجرائی ندارد و می توان اعتبار آن را از طریق بودجه غیرنقد تأمین کرد.»
وی در ادامه گفته بود: «اگر این دستگاه ها در سه سال گذشته فعالیت می کردند، الان سه خط جدید مترو داشتیم یا در حوزه تکمیل و راه اندازی ایستگاه ها هم با وجود آنکه هزینه سنگینی نداشت و قرار بود ماهانه یک ایستگاه مترو افتتاح شود، متوسط هر سه ماه یک بار هم شاهد افتتاح ایستگاه مترو نیستیم.»
هاشمی - تیر ۱۴۰۰- نیز در مصاحبه با روزنامه ایران گفته بود: «سیستم حمل ونقل عمومی یکی ازنقاط ضعف این دوره مدیریت شهری بود که نتوانستیم طبق برنامه به تجهیز اتوبوسرانی و مترو بپردازیم...تعداد اتوبوس های تهران در حال حاضر حدود نصف میزان پیش بینی شده در برنامه است و این تعداد موجود هم اکثراً فرسوده شده اند، در مترو نیز با وجود بهره برداری از سه خط در سال های اخیر واگن و تجهیزات لازم برای این خطوط تأمین نشده و در واقع متروی تهران با نصف ظرفیت خود کار می کند.»
وی در ادامه تاکید کرده بود: «اینکه ثبات در مدیریت در کارآمدی و موفقیت تأثیری بسزا دارد قابل انکار نیست و سه بار تغییر شهردار در این دوره موجب بروز بی ثباتی شد.»
2 سال پیش
2 سال پیش