علل و عوامل فرار از سربازی | سرباز فراری
برای خیلی از افراد ممکن است سربازی وحشت آورترین قسمت زندگیشان باشد. تصوری که تقریبا همه ما از سربازی داریم این است که سربازی یک محیط سخت، با نظم و انضباط خشک ، خشن، اختیار نداشتن از خود و … است. همین مقدار کافی است تا اشخاص از رفتن به سربازی سر باز زنند و آن را هدر دادن عمر خود بدانند البته که بعضی افراد آن را یک وظیفه می دانند اما عده ای نمی توانند سربازی رفتن را تحمل کنند. عوامل بسیاری موجب فرار مردان از سربازی می شود.
عواقب فرار از سربازی | سرباز فراری
در ماده 60 قانون نیرو های مسلح عواقب فرار کردن از سربازی را ذکر کرده است با وجود اینکه می دانیم خدمت سربازی به علت شرایط سختی که در پادگان ها وجود دارد بسیار طاقت فرسا است اما فرار کردن راه حل خوبی برای این مسئله نیست چون سختی کار را دو چندان می کند و سرباز به جای گذراندن 2 سال خدمت مجبور خواهد شد 3 سال به عنوان اضافه خدمت به سربازی برود و حتی ممکن است به حبس محکوم شود، مجازاتی که قانون برای افراد فراری در نظر گرفته است به این شرح است:
اگر سرباز برای بار اول از سربازی فرار کند به ازای هر 60 روز 3 ماه غیبت می خورد و اگر این غیبت طولانی باشد ممکن است 1 سال هم اضافه خدمت بخورد. و همینطور مجازات شدید تر حبس نیز در نظر گرفته شده است و سربازان فراری ممکن است به 2 تا 6 ماه حبس محکوم شوند. در صورتی که سرباز از کاری که کرده پشیمان شده باشد می توانند مجازات او را به جزای نقدی تغییر دهند.در صورتی که شما کارمند اداره دولتی هستید و سرباز همان جا شده باشید مثل سپاه و اقدام به فرار از سربازی کنید اگر شخصا خودتان را معرفی کنید به مدت 3 تا 6 ماه از ترفیع یافتن محروم می شوید و یا به 2 تا 6 ماه حبس ممکن است محکوم شوید ولی اگر دستگیر شوید به حبس از 6 ماه تا 2 سال محکوم و یا 6 ماه تا 2 سال از ترفیع محروم می شوید. البته این در صورتی است که غیبت شما از 6 ماه نگذشته باشد وگرنه از کار خود اخراج خواهید شد. فرار از خدمت برای مرتبه دوم قانون برای فرار از سربازی برای دومین بار قوانین سخت تری در نظر گرفته است و سربازانی که برای بار دوم فرار می کنند به حبس از 2 ماه تا 6 ماه محکوم می شوند.
جریمه سربازان فراری
در جریمه فرار از خدمت سربازی به بررسی دو ماده ی قانونی که در این زمینه تهیه و تنظیم شده می پردازیم تا شما را با نص صریح قانون در خصوص مجازات سربازان فراری آشنا سازیم. ماده شماره 59 قانون مجازات جرایم نیرو های مسلح مطابق این قانون اگر سربازی در هنگام صلح بیشتر از 15 روز متوالی به یگان خدمتی خود مراجعه نکند و غیبت داشته باشد و نیز عذر موجهی نیز برای غیبت خود نداشته باشد فراری بوده و مشمول جریمه فرار از خدمت سربازی خواهد بود. چنین سربازی اگر دستگیر شود به یکی از دو مجازات زیر محکوم شده و برای او منظور خواهد شد:
- از 3 ماه تا 1 سال حبس
- از 3 ماه تا 1 سال اضافه خدمت
اضافه خدمت غیبت سربازی چقدر است؟
در خصوص میزان اضافه خدمت مشمولان غایب، باید گفت: مشمولانی که مدت غیبت اولیه آن ها تا سه ماه و در زمان جنگ تا ۱۵ روز بوده است، سه ماه اضافه خدمت برای آن ها اعمال می شود. همچنین اگر در زمان صلح، مدت غیبت اولیه آن ها بیش از ۳ ماه و در زمان جنگ بیش از ۱۵ روز باشد، به شش ماه اضافه خدمت محکوم می شوند. البته با توجه به شرایط توجیه غیبت سربازی، امکان معافیت از این مجازات ها وجود دارد. علاوه بر این، کارفرمایانی که مشمولان غایب را استخدام کنند نیز مشمول جرایم تعیین شده غیبت و فرار از خدمت سربازی خواهند شد: این جریمه برای بار اول، معادل هزینه سالانه یک سرباز خواهد بود. اما چنانچه بار دوم باشد، علاوه بر جریمه به سه ماه انفصال خدمت نیز مجازات می شود. در مرتبه سوم و بالاتر همراه با جریمه، به انفصال از خدمات دولتی نیز مجازات خواهد شد.
مبلغ جریمه نیز متناسب با همان سال مشخص می شود برای مشمولان دارای معافیت موقت یا دفترچه آماده به خدمت، اشتغال تنها در مدت زمان اعتبار کارت معافیت امکان پذیر است و پس از اتمام اعتبار، تخلف محسوب می شود. همچنین افراد اگر پس از اتمام مهلت اعتبار معافیت موقت تا یک ماه برای رسیدگی مجدد به وضعیت نظام وظیفه خود اقدام نکنند، غایب حساب شده و طبق قانون با آن ها برخورد می شود.
جریمه ریالی غیبت از سربازی و خرید خدمت
درباره مشمولانی که غیبت اولیه سربازی آن ها در زمان صلح از یک سال و در زمان جنگ از دو ماه تجاوز کند، علاوه بر خدمت، سرباز فراری به حساب خواهند آمد و به مراجع قضائی معرفی می شوند. در ادامه پاسخ به این سوال که اضافه خدمت سربازی چقدر است؟ باید اضافه کنیم که در قانون جدید که در تیرماه امسال اعلام شد، برای مشمولان غیبت سربازی، دیگر بخشش اضافه خدمت لحاظ نمی شود و مطابق قانون مجازات تعیین شده غیبت و فرار از خدمت سربازی با فرد متخلف برخورد می شود. همچنین جریمه ریالی سربازی و یا فروش سربازی نیز دیگر انجام نشده و مشمولان نباید منتظر اعمال مجدد این قوانین باشند. در این راستا علاوه بر تشدید مجازات مشمولان غیبت سربازی، لازم به ذکر است که با کارفرمایان و افرادی که مشمولان غیبت را استخدام می کنند نیز برخورد شده و به مراجع قضائی معرفی خواهند شد.