ساعدنیوز
ساعدنیوز

همه چیز درباره اختلال ادراک پریشی چهره ای یا کوری چهره

  سه شنبه، 13 دی 1401   زمان مطالعه 6 دقیقه
همه چیز درباره اختلال ادراک پریشی چهره ای یا کوری چهره
اغلب ما چهره افرادی را که از قبل می‌شناسیم، به راحتی تشخیص می‌دهیم، اما افرادی وجود دارند که نمی‌تواند چهره دیگران را حتی کسانی را که قبلا با آن‌ها مکالمه رودرو داشته‌اند، به یاد آورند. در ادامه همراه ما باشید تا این اختلال را بررسی کنیم.

کوری چهره، ادراک پریشی چهره ای و یا پروزوپانوزیا یک اختلال مغزی است. در این شرایط فرد دیگر نمی تواند چهره را تشخیص دهد یا متمایز کند. منابع خارجی بر این امر تاکید می ورزند که افراد مبتلا به این بیماری نمی توانند چهره افراد غریبه را از افراد آشنا تشخیص دهند. آنگونه که آمارها نشان می دهند 2 درصد از افراد در سراسر دنیا مبتلا به این بیماری هستند.

علائم بیماری ادراک پریشی چهره ای

شایع ترین علامت کوری چهره ناتوانی در تشخیص یا تمایز بین صورت ها است. این بیماری می تواند بر برقرراری روابط اجتماعی تاثیر بگذارد و همین امر سبب می شود افرادی که به این بیماری مبتلا هستند در محیط کاری و حرفه ای با مشکلات زیادی رو به رو شوند. زیرا نمی توانند با همکاران خود ارتباط برقرار کنند. این بیماری به سه دسته خفیف، متوسط و شدید تقسیم بندی می شود. افراد مبتلا به پروسوپانوزیا خفیف ممکن است برای تمایز یا شناسایی چهره افراد غریبه یا افرادی که آنها را به خوبی نمی شناسند دچار مشکل شوند، اما پس از مدتی تلاش تاحدی می توانند چهره افراد را تشخیص دهند.

افرادی که دارای پروسوپانوزیا متوسط ​​تا شدید هستند چهره اعضای خانواده و دوستان نزدیک خود تشخیص نمی دهند و نمی توانند آنها را به یاد بیاورند. این بیماری می تواند باعث اضطراب یا افسردگی اجتماعی شود. افراد مبتلا به کوری چهره به طور دائم نمی توانند چهره را به یاد بیاورند. به طور مثال، اگر فرزند شما دچار کوری چهره است، با مشکلات زیر رو به رو می شود:

  • در دوست یابی دچار مشکل می شوند
  • در محیط مدرسه اعتماد به نفس ندارند
  • کمرو هستند

ادراک پریشی چهره ای

علت ابتلا به بیماری ادراک پریشی چهره ای

از رایج ترین نشانه های ابتلا به این بیماری می توان عدم توانایی در ایجاد تفاوت های چهره به شمار آورد. به طور کلی این اختلال می تواند در نحوه ارتباطات اجتماعی تاثیر منفی گذاشته و در نهایت فرد را در حیطه های کاری و حرفه ای نیز به مشکلاتی برخورد نماید. این شرایط به دلیل عدم ارتباط و بر قراری با همکاران و دیگر افراد جامه است. به طور کلی این بیماری را می توان در ۳ گروه خفیف، متوسط و شدید طبقه بندی کرد. این به گونه ای است که افراد مبتلا در گروه خفیف بعد از آنکه به خوبی تشخیص چهره را انجام ندادند با تلاش فکر کردن به مرور می توانند فرد را شناسایی کنند.

در این حالت کسانی که این بیماری را به صورت شدید مبتلا هستند در تشخیص چهره آشنایان و خانواده نیز به مشکل می خورند و این کار را نمی توانند به خوبی انجام دهند، چرا که چهره آشنا و دوستان خود را به طور کلی از یاد برده اند و با هر بار فکر کردن نیز نمی تواند آن را تجدید خاطره کند. این بیمار به مرور زمان می تواند زمینه ابتلا به بیماری های افسردگی و اضطراب اجتماعی را فراهم آورد. این دسته از افراد به شکلی هستند که نمی توانند چهره افراد را به صورت دائمی به یاد آورند. به طور کلی اگر شخصی از اعضای خانواده در اطراف شما به این عارضه مبتلا شوند در پیدا کردن دوست و داشتن اعتماد به نفس در محیط مدرسه و کار ناتوان هستند که این عامل به مرور آن ها را به فردی خجالتی و کمرو تبدیل می کند.

طی تحقیقات انجام شده در نهایت مشخص شد که ابتلا به این بیماری می تواند به دلیل ورود آسیب و صدمه به چین خوردگی های مغز و یا بروز اختلال و ناهنجاری باشد که در اصطلاح پزشکی به آن شکنج راست شکل نیز می گویند. این عضو در بدن نقش بسیار پررنگی دارد و آن به صورتی است که در هماهنگی سیستم عصبی فرد و حافظه و درک صورت او تاثیر گذار است. همچنین این بیماری می تواند به دلیل بروز سکته مغزی، صدمه به مغز و یا ابتلا به برخی عارضه های عصبی ایجاد گردد. همچنین در برخی از مواقع این بیماری به صورت مادرزادی معرفی می شود که به علت جهش های ژنتیکی بر روی فرد چنین اثری را خواهد گذاشت.باید توجه داشته باشید که این اختلال در یادگیری و آسیب به حافظه نقش چندانی ندارد و تنها این فرد از نظر تشخیص چهره و شناسایی افراد از آشنا به غریبه به مشکل بر می خورد.

تشخیص بیماری عدم تشخیص چهره ادراک پریشی چهره ای

در صورتی که علائم ابتلا به این بیماری را مشاهده کردید با مراجعه به پزشک های معتبر در رابطه با مغز و اعصاب می توانید این بیماری را در خود تشخیص دهید. به طور کلی پزشک با در نظر گرفتن موارد به مانند زیر می تواند به صورت قطعی بیان کند که آیا به این بیماری مبتلا هستید یا خیر.به طور کلی از مراجعه کننده خواسته می شود که چهره افراد آشنا را از غریبه تا حدودی که می تواند تشخیص دهد.از او چنین درخواست می شود که تفاوت و شباهت های چهره افراد را به همراه ویژگی های متمایز کننده در آن ها را برای پزشک شرح دهد.همچنین او را از نظر تشخیص سن و جنسیت افراد ارزیابی می کند.

به طور کلی پزشکان با استفاده از دو آزمایش به نام های تشخیص چهره بنتون و وارنیگتون به بررسی وضعیت بیمار می پردازند. این در حالی است که بسیاری از پزشکان بر این باورند که تنها به نتیجه ای که از این آزمایش های حاصل می شود، نمی توان تکیه کرد و از این رو باید روش های قابل اعتماد و اطمینان تری پیدا کرد. گفتنی می باشد که در این رابطه برخی از تست های آنلاین در سایت های معتبر موجود می باشند که چنین ادعا دارند می توانند وجود این بیماری را در افراد بررسی و تشخیص دهند.

روش های درمان ادراک پریشی چهره ای

با کمال تاسف باید چنین گفت که به طور کلی روش درمان قطعی برای این عارضه وجود ندارد و از این رو پزشکان در حال تلاشند تا از روش های مناسب برای کنترل این بیماری استفاده کنند. به طور کلی به افراد بیمار در این روش های کنترل چنین آموزش می دهند که در خاطر داشته باشند چه کسانی دارا موی صاف و لخت هستند، چراکه این عامل در به یاد آوری افراد با توجه به ویژگی و مشخصات ظاهری آن ها امکان پذیر است.

همچنین برخی دیگر از پزشک ها در حال تلاش اند تا با تجویز برخی از قرص و دارو های پیشگیری کننده از بروز سکته مغزی به کنترل این بیماری به مراتب زمان بپردازند. همانطور که تا به کنون متوجه شده اید این بیماری در قابلیت و توانایی های افراد به مرور زمان تاثیر می گذارد و این می تواند در زمینه های کاری و اجتماعی فرد از عزت نفس ناتوان سازد. همچنین بروز افسردگی و اضطراب از دیگر اختلال هایی است که در پی این بیماری برای فرد پدید می آیند. به طور کلی روش های دیگری برای جلوگیری از ابتلا به آن وجود دارد که به شرح زیر می باشد.

  • انجام مشاوره درمانی
  • مصرف دارو های ضد افسردگی
  • استفاده از قرص های ضد اضطراب

مقابله با نابینایی صورت

نابینایی صورت می تواند بر توانایی فرد برای برقراری روابط شخصی و حرفه ای تأثیر بگذارد.این می تواند منجر به اضطراب اجتماعی یا افسردگی شود. یادگیری نحوه شناسایی افراد به روشی که متکی به تشخیص مستقیم چهره آنها نیست می تواند کمک کننده باشد.اگر به دلیل نابینایی صورت دچار اضطراب اجتماعی یا افسردگی شدید، با یک درمانگر مشورت کنید. آنها می توانند به شما در توسعه تکنیک های دیگر کمک کنند:

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
الهام چرخنده: من برای همه کسانی که کتکم زدند، باعث بیماری قلبی شدند نفرین ندارم اما الهی که به درد من دچار بشید+ویدیو (110 نظر) عرض ارادت فریبا نادری به امام خمینی(ره): مرد بزرگ جایت خالی است در میان مردمان سرزمینِ نور؛ ممنون که این انقلاب رو برایمان رقم زدی+ عکس (107 نظر) مازیار لرستانی: ای کاش به جای روز زن و روز مرد، روز شرف و انسانیت داشتیم+عکس (104 نظر) تذکر جدی علی دایی به اعجوبه طنز ایران: دفعه آخرت باشد که ادای من را درآوردی! (79 نظر) علی دایی در واکنش به تقلید صدایش در مراسم استقلالی‌ها: در گذشته پادشاهان دلقک‌هایی داشتند که وظیفه‌شان تقلید صدا و خنداندن مردم بود+عکس (62 نظر) سحر زکریا خطاب به شهاب حسینی: این جماعت چه می دانند که در خیابان با من چه کردید از اینکه یورش آوردید برای زدن من فراموش نمی کنم! +عکس (54 نظر) شعرخوانی زیبا و دلنشین رهبر معظم انقلاب: ای تکیه گاه و پناه زیباترین لحظه های پرعصمت و پر شکوه تنهایی و خلوت من+ویدیو (54 نظر) شیلا خداداد: موهامو رنگ نمیکنم چون همینجوری و نچرال بودن رو دوست دارم؛ وقتی عروسی برم لاک میزنم و برمیگردم پاک میکنم+ ویدیو (39 نظر) مریم مومن: تمام پسرهای محله رو زدم هیچکس بدون اجازه من نباید از کوچه رد میشد باید زنگ در رو میزدن بعد رد میشدن+فیلم (36 نظر) سحر زکریا: بهنوش بختیاری نخود هر آشه در حد من نیست که بخوام باهاش دهن به دهن بشم! خانم بختیاری در بین همکاران جوک هستن!+فیلم (35 نظر) ژیلا صادقی: من زنی هستم، آزاد/ در فطرت من حیا نهاده شده/می‌دانم از کجا باید شروع کنم و کجا می‌شود رها شد (32 نظر) لیلا اوتادی: من ترک هستم، منتها نه تُرک تبریز و اردبیل؛ ترک قشقاییِ شیراز هستم+ویدیو (30 نظر) امام جمعه پردیسان: از رهبری تقاضا دارم اجازه ساخت بمب اتم را صادر کنند +فیلم (27 نظر) مهراوه شریفی نیا، بازیگر سریال کیمیا با پوششی متفاوت و با گوشواره هایی با طرح انگور در شبکه تلویزیونی افغانستان حضور یافت+ویدیو/ تعریف و تمجید خانم بازیگر از مهمان نوازی مردم در کابل (27 نظر) پژمان جمشیدی: من رفتم بانک یه چک برگشتی داشتم متصدی منو نشناخت گفت کارت شناسایی لطف کن یا میرفتم سوپرمارکت...+فیلم (24 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
منتخب روز   
تهران گردی / معرفی 36 پارک تفریحی و جذاب تهران؛ پایتخت را بهتر بشناسید آلبوم تصاویر ورزشی و خصوصی محمدهادی ساروی کُشتی گیر چشم ابرو مشکی ایرانی ؛ از کافه گردی و پاریس گردی تا پُشتک روی تُشک و مدال طلا مفاخر ورزشی ایران/ غلامرضا تختی از تولد تا مرگ گزارش تصویری دیدار تاریخی بسیجیان با ولی امر مسلمین جهان در سالروز تشکیل بسیج 20 میلیونی استقلال و پرسپولیس روی لبه تیغ/ روی مرز بین صعود و سقوط (فیلم) نظر رهبر معظم انقلاب درباره تخت جمشید / افتخاری ندارد، خدا می‌داند چقدر بیگناه مقابل تخت طاغوت‌های زمان به قتل می‌رسیدند ... کرکره خنده؛ بدل مهران مدیری: مدیری برای همیشه از ایران رفت اونور آب شبکه ای برای خودش تاسیس کرده به نام جوج تی وی من هم بدل مدیری هستم اسمم نعمت برزو کلایه است!+فیلم نگاهی به تیپ و استایل خوشرنگ و پرانرژی بهنوش بختیاری در اتاق گریم جوکر/ میکس زیبای سفید و قرمز👌 حضور بی شرمانه احسان کرمی و برزو ارجمند در عروسی مختلط ساسی مانکن به بهانه پاشیدن نمک روی زخم آبادانی ها+عکس واضح وام 680 میلیارد تومانی آقای مدیرعامل از بانک خودش! نگاهی به چیدمان سنتی و شیک اتاق پذیرایی مسعود کیمیایی، کارگردان خائن‌کشی و برنده تندیس حافظ/ خودنمایی مبلمان چرمی و تابلوهای زیبای نقاشی ایده ست کردن ست چهارخانه‌ پاییزی با این بازیگران مشهور ایرانی / از الناز شاکردوست تا پریناز ایزدیار و سمیرا حسن پور + عکس