از واقعیت تا ساخت فیلم عنکبوت
سعید مردی معتقد و به روایتی خشک مذهب است که اعتقادات مخصوص به خودش را دارد و عقاید و نظراتش در زندگی را به خانواده اش تحمیل کرده است، این مساله را به خوبی در صحنه ای که متوجه آزار و اذیت همسرش از جانب یک راننده می شود درک می کنیم، زمانیکه سعید به قدری از دست همسرش عصبانی و از کوره در رفته است که همین امر باعث بدبین شدن او به همسر و زنان در جامعه می شود و همین امر آغاز قتل های زنجیره ای اوست.
«عنکبوت» روایتگر داستانی جنایی است و زندگی مردی را روایت میکند که قصد دارد ریشه فساد را خشک کند. سعید حنایی یکی از قاتلان زنجیره ای دهه هفتاد است که در شهر مشهد چندین زن خیابانی را به قتل رساند.جالب آنکه وی در حدود یک سال یازده مورد قتل این چنینی داشت و پس از بازداشت به پنج فقره دیگر اشاره کرد که مجموع تعداد مقتولین به شانزده مورد رسید.
داستان فیلم عنکبوت
فیلم با برشی از زندگی سعید آغاز می شود و صحنه های ابتدایی فیلم به خوبی معرف هویت واقعی او می باشد، مردی که یک بنای ساده است و خرج زندگی اش را از این راه در می آورد و خانه ای ساده دارد و به همراه همسر و مادرش و دو کودک گذران عمر می کند، ساره بیات در نقش همسر سعید نیز زنی ساده است و به این سبک زندگی عادت کرده است و آنطور که از صحنه های فیلم پیداست، از زندگی اش نیز کاملا راضی است. سعید وقتی می بیند به همسرش تعرض شده، به جای اینکه از راه قانونی ماجرا را پیگیری کند و فرد متجاوز را به سزای عملش برساند، خود دست به کار می شود تا به گفته خودش مشهد را از فساد و فحشا پاک کند. حنایی در این راه شانزده زن خیابانی را با فریب و دروغ به خانه اش می کشاند و آنها را با روسری همسرش خفه می کند. در دادگاه این قاتل سریالی به قاضی پرونده اعلام کرده بود که هیچ گناهی انجام نداده است و فقط شهر را از آلودگی و فساد پاک کرده و مردم ایران به او افتخار خواهند کرد.
داستان و روایت عنکبوت آنقدر مهیج و جذاب است که مخاطب پس از تماشای حدود شصت دقیقه از فیلم اصلا احساس خستگی نمیکند و اتفاقا دوست ندارد که فیلم پایان یابد. سعید که از طریق روزنامه های کثیر الانتشار در جریان روند قتل هایش و پیگیری پلیس قرار گرفته است، کمی محتاط تر شده و در یکی از صحنه های جنایت بند را آب می دهد، به گونه ای که پلیس تقریبا به او مشکوک می شود و نهایتا وقتی یکی از طعمه هایش در هنگام خفه شدن از خود دفاع می کند و برای زنده ماندن سماجت به خرج می دهد و نهایتا از خانه مرگ می گریزد، سعید پس از شانزده فقره قتل بازداشت می شود.
آنچه در فیلم و نیز در واقعیت تعجب برانگیز است، عدم ابراز پشیمانی سعید از جنایت هولناکی است که او مرتکب گردیده است و جالب آنکه انتظار تقدیر و تشکر از جانب مقامات لشکری و کشوری را نیز دارد، چراکه معتقد است ماموریتی را که آنان در انجامش موفق نبوده اند، او انجام داده است و در خشکانیدن ریشه فساد در جامعه به آنان کمک کرده است.
حنایی می گوید نباید «قاتل» خطاب شود چون کار او «اقدام علیه زنان خیابانی» بوده. او در واکنش به صادر شدن حکم اعدامش می گوید: «من فقط یک نفر هستم. در استخر ماهی ها با کم شدن یکی اتفاقی نمی افتد. مهم آن است که آب مسموم نشود.» همچنین خانواده و دوستان سعید حنایی ضمن بی ارزش دانستن زندگی قربانیانش به دفاع از او می پردازند و حتی پسر حنایی می گوید به راه پدرش ادامه خواهد داد.
صحنه ی پایانی ملاقات سعید و همسرش نیز دیدنی است، جاییکه همسر سعید دستبند یکی از مقتولین را که همسرش به او هدیه داده است، بازمی گرداند و قصاص را حق شوهری می داند که با روسری هایش تعداد زیادی زن را در خانه ی خودش خفه کرده است و خودش را جای آن ها قرار می دهد و سعید نیز آنقدر از این قتل های زنجیره ای راضی هست که به همسرش بگوید هیچ هراسی از قصاص ندارد و با کمال تعجب از او می خواهد به شوهرش افتخار کند.
بازیگران فیلم سنمایی عنکبوت
محسن تنابنده، ساره بیات، شیرین یزدان بخش، ماهور الوند، گلنوش قهرمانی، علی باقری، مهدی حسینی نیا، حمیدرضا هدایتی راد، جواد یحیوی، آتیه جاوید، مهدخت مولایی، سحر عبدالهی، نیوشا علیپور، یوسف خسروی، حمید حاجی محمدزاده، میثم دامن زه، داود ذاکری و با حضور فرید سجادی حسینی از جمله بازیگران «عنکبوت» هستند.
سایر عوامل ساخت فیلم عنکبوت
کارگردان :ابراهیم ایرج زاد، تهیه کننده :جواد نوروزبیگی، نویسنده :اکتای براهنی، مدیر فیلمبرداری :محمود کلاری، طراح چهره پردازی :مجید اسکندری، طراح صحنه :آیدین ظریف، طراح لباس :نازنین خزاعی، مدیر صدابرداری :طاهر پیشوایی، مدیر تولید :شهاب علی بخشی، مدیر تدارکات :حسین میرزامحمدی، فیلمبردار :سام سلیمانی، دستیار اول کارگردان :محمدرضا کشمیری، برنامه ریز :سیدجواد حسینی، منشی صحنه :مرجان تاجیک، عکاس :حبیب مجیدی، پشت صحنه :باران جعفری، جلوه های ویژه کامپیوتری :سینا قویدل، جلوه های ویژه میدانی :آرش آقابیک.
این فیلم به دلیل سوژه جنجالی آن مورد بی مهری سی و هشتمین جشنواره ملی فیلم فجر قرار گرفت و در بخش خارج از مسابقه برای اهالی سینما به اکران در آمد که مورد استقبال قرار گرفت. پخش این فیلم سینمایی برعهده شرکت نمایش گستران است. باتوجه به اینکه «عنکبوت» فیلمی در ژانر جنایی است و کمتر فیلمی در این ژانر در سینمای ایران ساخته و اکران می شود، پیش بینی می شود اکران موفقی را پشت سر بگذارد.
بیوگرافی ابراهیم ایرج زاد
ابراهیم ایرج زاد متولد 28 تیر 1360 در مشهد، کارگردان است. وی دیپلم کارگردانی سینما از دبیرستان سوره مشهد دارد و توانست در همین حین دوره یک ساله کارگردانی فیلم، در انجمن سینمای جوانان مشهد را نیز بگذراند. او فارغ التحصیل مقطع کارشناسی کارگردانی سینما از دانشگاه سوره است. ابراهیم ایرج زاد عضو پیوسته انجمن فیلم کوتاه خانه سینما و به شکل رسمی عضو «آکادمی داوران» انجمن فیلم کوتاه خانه سینما می باشد. اولین فیلم سینمایی وی در سال 1395 به نام «تابستان داغ» ساخته شد و توانست به سی و پنجمین جشنواره فیلم فجر راه پیدا کند و توانست با نامزد شدن در 13 بخش رکورد داره جشنواره شود. وی پیش از ساخت اولین فیلم بلند داستانی خود،هفت فیلم کوتاه در کارنامه کارگردانی خویش به ثبت رسانیده است. دومین فیلم سینمایی ابراهیم ایرج زاد در سال 1398 به نام "عنکبوت (فیلم ۱۳۹۸) " و بر اساس زندگی قاتل زنجیره ایی زنان خیابانی مشهد سعید حنایی ساخته شد.