به صورت کلی به فرش هایی که دو لچک در بالا دارند اما در پایین بدون لچک هستند و در مرکزشان فضایی طاقدار مانند محراب مساجد به تصویر کشیده شده، فرش سجاده ای محرابی می گویند. این فرش ها در رول های طویل بافته می شوند و محراب ها در کنار یکدیگر قرار می گیرند. هر طرح محراب، سجاده یک نمازگزار محسوب می شود.
فرش سجاده ای از نظر تکنیک بافت و مواد اولیه تفاوتی با دیگر انواع فرش ماشینی ندارند. این نوع فرش در کشورهای مسلمان نشین طرفداران بی شماری دارد. بزرگ ترین بازار فروش فرش های سجاده ای محرابی ایرانی، بیروت، و اکثر همه کشورهای حاشیه خلیج فارس و بعضی از کشورهای اروپایی هستند.
انواع فرش سجاده ای
فرش سجاده ای یکی از انواع فرش های یکپارچه و بدون دوخت است. فرشهای ماشینی یکپارچه همان فرش های سفارشی و بدون دوخت است که کمک میکند تمامی نقاط محیط مورد نظر خود را به صورت یکسان و یک دست و با یک نقشه و طرح فرش نمایید. به تازگی گرایش بسیاری برای استفاده از سجاده فرش به خاطر نظم و اراستگی خاصی که در طراحی و طرح محراب آن دارد وجود دارد .
فرش سجاده ای در انواع طرح محرابی و طرح تشریفاتی (فرش مخصوص راهرو ها،پله ها، سالن های کنفرانس و هتل ها) تولید می شوند.
طرح های فرش سجاده ای
اجزای تشکیل دهنده طرح محرابی به گونه ای است که ریشه در باورهای مذهبی ایرانیان دارد و به صورت نمادین آنها را بازگو می کند. به عبارت دیگر این اشکال و نمادها بازتابنده گرایشات و باورهای آیینی ایرانیان است. نقشه های محرابی فرش سجاده ای یکی از این طرح ها هستند که ویژه مکان های مذهبی و مقدس طراحی شده اند. گروهی از پژوهشگران برآنند این نوع نقشه فرش با ظهور دین اسلام و گرویدن ایرانیان به دین آخرین پیامبر خدا زاده شد و گسترش یافت. اما گروه دیگری معتقدند این طرح، ریشه در گذشته های دور تاریخی ایرانیان دارد.
طرح اصلی سجاده معمولاً محراب است. نقش قندیل، ستون و سر ستون هم در سجاده معمول است. دوران طلایی بافت سجاده اوایل سدهٔ هفدهم م. ( یازدهم ه. ق.) بوده است. . اصلی ترین نقش روی آن تصویر یک محراب در مرکز فرش سجاده ای است. با توجه به آموزه های اسلام مبنی بر ساده زیستی، متن این فرش های سجاده ای نسبت به طرح های دیگر فرش ایرانی ساده تر است و نقش ونگار كمتری دارد. فرش های سجاده ای از دو قسمت بدنه و گردنگاه تشكل شده اند. بدنه محل نشست و برخاست نمازگزار و گردنگاه محل سر او به هنگام سجده است. اما جای سر باریك و در حد گردن است و این موضوع برای دوری از شباهت و صورت سازی است كه در هنرهای اسلامی از آن اجتناب شده است.
الیاف فرش سجاده ای
فرش سجاده ای در بافت و الیاف تفاوتی ندارد اما یکی از نمونه های سفارشی و بدون دوخت است که طرح در سرتاسر آن به صورت یکنواختی تکرار می شود . که در کشورهای مسلمان طرفداران زیادی دارد بخصوص در عربستان ، بیروت و کشورهای حاشیه خلیج فارس
دلایل استفاده از فرش سجاده ای در مساجد و نمازخانه ها :
یکی از سوالاتی که زمان خرید فرش برای نمازخانه و مساجد مطرح میشه فرق بین فرش های سجاده ای و فرش های سنتی است.
تفاوت های زیادی بین فرش سجاده ای و فرش های سنتی وجود دارد مهمترین دلیل آن اندازه فرش های سجاده ای به نسبت فرش های سنتی با سایز های تعریف شده است. مفروش کردن و نصب سجاده فرش بسیار راحت تر از فرش ماشینی است. فرش سجاده، قابلیت این را دارد که کل فضای داخلی مسجد یا نمازخانه را به صورت کامل بپوشانند.از انجایی که فرش سجاده ای را می توان با هر شکل و اندازه ای تولید کرد ، مساجد نیازی به کناره ها و فرش های حاشیه برای پر کردن فضاهای خالی ندارند.همچنین ترمیم و یا تعویض سجاده فرش ها بسیار با صرفه تر از تعویض فرش ماشینی است. فرش سجاده، رنگ بندی ها و طرح های مختلفی را داراست که با توجه به رنگ پنجره ها و دکور داخلی مسجد می توان نوع طرح آن را انتخاب نمود. در ادامه سایر دلایل برتری فرش سجاده ای نسبت به فرش های معمولی را بخوانید
- امکان مفروش نمودن تمام فضای داخلی نمازخانه یا مسجد توسط فرش سجاده ای
- نظم و یکپارچگی صفوف نمازگزاران و هم راستا شدن نمازگزاران ایستاده در یک صف
- امکان مفروش نمودن نمازخانه یا مسجد بدون هیچگونه محدودیت ساختار هندسی مکان
- امکان بافت فرش سجاده دقیقا متناسب با پلان مسجد و عدم پرداخت هزینه های اضافی جهت پر نمودن فضاهای خالی با سایر فرش های کوچک و زرع و نیم
- امکان مفروش نمودن نمازخانه یا مسجد به اندازه مساحت ارایه شده توسط نرم افزار اتوکد
- امکان تشخیص قبله با توجه به جهت و راستای فرش های سجاده نصب شده
- امکان انتخاب ترکیب بندی و ماهیت فرش سجاده بر مبنای دکوراسیون داخلی مسجد ( اعم از انتخاب رنگ و شفافیت زمینه متناسب با رنگ محیط همانند رنگ محراب ، رنگ پرده ها و رنگ پنجره ها ، انتخاب نوع طرح متناسب با سلایق و نیاز همچون طرح های ترنج دار و بدون ترنج، طرح های بدون ستون و... )
- شستشوی آسان فرش های سجاده ای نسبت به سایر فرش های ماشینی
- ترمیم سریع تر فرش سجاده نسبت به فرش ماشینی( به عنوان مثال در صورت بروز هرگونه مشکل در فرش سجاده تنها کافیست یک عدد سجاده ترمیم یا تعویض گردد ولی در صورت آسیب پذیری یک تخته فرش 12 متری لازم است کل فرش ترمیم گردد)
- تعویض سریع فرش سجاده نسبت به فرش های ماشینی با ابعاد 6،9و 12 متر امکان بافت یک سجاده جهت جایگزین شدن فرش سجاده معیوب بسیار راحت تر از بافت یک تخته فرش 12 متری و تعویض فرش می باشد . در ضمن تنوع طرح های فرش ماشینی بسیار بیشتر از فرش های سجاده ای بوده و در صورت بروز مشکل بافتن فرش سجاده با همان طرح آسان تر از یافتن یک تخته فرش 12 متری با طرح قبلی می باشد .
- جمع کردن و مفروش نمودن فرش سجاده نسبت به سایر فرش های ماشینی آسان تر است .
- یکپارچگی و نظم در طرح فرش های سجاده ای مفروش شده ( فرش های سجاده ای به دلیل یکپارچگی در طرح نسبت به فرش های ماشینی که ممکن است در طرح های مختلف باشد ، زیبایی بیشتری به محیط نمازخانه یا مسجد می دهد )
- پرداخت هزینه کمتر جهت تعویض و ترمیم فرش سجاده ای نسبت به سایر فرش های ماشینی
- امکان مفروش شدن نمازخانه های بسیار کوچک با مساحت کمتر از 6 متر توسط فرش سجاده
نصب فرش سجاده ای
ﺑﻪ ﻣﻨﻈﻮر ﻧﺼﺐ ﯾﮑﭙﺎرﭼﻪ ﻓﺮش ﺳﺠﺎده اي داﺧﻞ ﻣﺴﺠﺪ ﯾﺎ ﻧﻤﺎزﺧﺎﻧﻪ ﺑﻬﺘﺮ اﺳﺖ ﺗﻮﻟﯿﺪ ﻓﺮش ﺑﺮ ﻃﺒﻖ ﺳﺎﺧﺘﻤﺎن ﻣﺴﺠﺪ ﯾﺎ ﻧﻤﺎزﺧﺎﻧﻪ ﺑﺎﺷﺪ .ﺑﺪﯾﻦ ﻣﻌﻨﯽ ﮐﻪ اﻧﺪازه ﺳﺠﺎده ﻓﺮش ﻫﺎ دﻗﯿﻘﺎ ﺑﺮاﺑﺮ ﺑﺎ اﻧﺪازه ﻃﻮل ﺻﻒ ﻧﻤﺎز ﺑﺎﻓﺘﻪ و ﻧﺼﺐ ﻣﯽ ﮔﺮدد. اﻟﺒﺘﻪ در ﻣﻮرد ﻧﻤﺎزﺧﺎﻧﻪ ﻫﺎ ﯾﺎ ﻣﺴﺎﺟﺪي ﮐﻪ داراي ﻗﺒﻠﻪ ﻣﺘﻤﺎﯾﻞ ﻫﺴﺘﻨﺪ اﻣﮑﺎن ﺑﺎﻓﺖ ﻓﺮش ﻫﻢ اﻧﺪازه ﻃﻮل ﺻﻒ ﻧﻤﺎزﮔﺰاران ﻣﺸﮑﻞ اﺳﺖ .
ﻻزم اﺳﺖ ﮐﻪ ﻗﺒﻞ از ﻣﻔﺮوش ﮐﺮدن ﻣﺴﺠﺪ، ﻧﺼﺎب ﺟﻬﺖ ﻗﺒﻠﻪ را ﺑﺎ اﺳﺘﻔﺎده از ﻗﺒﻠﻪ ﻧﻤﺎ، ﺑﻪ ﺻﻮرت دﻗﯿﻖ ﻣﺸﺨﺺ ﻣﯽ ﮐﻨﻨﺪ .در اﻧﺠﺎم اﯾﻦ ﮐﺎر ﺑﺎﯾﺪ دﻗﺖ ﻻزم ﻣﺒﺬول داﺷﺘﻪ ﺷﻮد، ﭼﺮا ﮐﻪ در ﺻﻮرت اﺷﮑﺎل در ﺗﻌﯿﯿﻦ دﻗﯿﻖ ﻗﺒﻠﻪ در ﻫﻨﮕﺎم ﻧﺼﺐ ﻣﻤﮑﻦ اﺳﺖ در ﻃﻮل رول ﻫﺎ ﮐﻮﺗﺎه ﺷﻮد و ﯾﺎ ﺿﺎﯾﻌﺎت ﻧﺎﺷﯽ از ﻧﺼﺐ اﻓﺰاﯾﺶ ﯾﺎﺑﺪ.
روش ﻧﺼﺐ ﻓﺮش ﺳﺠﺎده:
ﻓﺮش ﻫﺎي ﺳﺠﺎده اي ﻣﺴﺎﺟﺪ را ﻣﯽ ﺗﻮان ﺑﻪ دو روش ﯾﮑﯽ در ﻣﯿﺎن و ﯾﺎ ﻣﻮازي ﻧﺼﺐ ﻧﻤﻮد. در روش ﻣﻮازي ﺳﺘﻮن ﻫﺎي ﻓﺮش ﺳﺠﺎده در ﺗﻤﺎﻣﯽ ردﯾﻒ ﻫﺎ دﻗﯿﻘﺎ ﻣﻘﺎﺑﻞ ﯾﮑﺪﯾﮕﺮ ﻗﺮار ﻣﯽ ﮔﯿﺮﻧﺪ وﻟﯽ در روش ﯾﮑﯽ در ﻣﯿﺎن ﺳﺘﻮن ﻓﺮش ﺳﺠﺎده اي (ﻓﺮش ﻣﺴﺠﺪي) ردﯾﻒ ﺑﻌﺪي در روﺑﺮوي ﻧﻘﻄﻪ وﺳﻂ ﺳﺠﺎده ردﯾﻒ ﻗﺒﻠﯽ ﻗﺮار ﻣﯽ ﮔﯿﺮد. ﭘﯿﺸﻨﻬﺎد ﻣﯽ ﮔﺮدد از روش ﯾﮑﯽ در ﻣﯿﺎن اﺳﺘﻔﺎده ﮔﺮدد زﯾﺮا اﺣﺘﻤﺎل ﺑﺮﺧﻮرد ﻧﻤﺎز ﮔﺰار در ردﯾﻒ ﺑﻌﺪي ﺑﺎ ﻧﻤﺎزﮔﺰار ردﯾﻒ ﻗﺒﻠﯽ ﺑﺮاﺑﺮ ﺻﻔﺮ اﺳﺖ وﻟﯽ در روش ﻣﻮازي اﻣﮑﺎن ﺑﺮﺧﻮرد ﻧﻤﺎزﮔﺰاران در ﺻﻔﻮف ﻧﻤﺎز ﺑﺴﯿﺎر زﯾﺎد ﻣﯽ ﺑﺎﺷﺪ .
ﻋﻮاﻣﻠﯽ ﮐﻪ در ﺣﯿﻦ ﻧﺼﺐ ﻓﺮش ﺳﺠﺎده اي ﺑﺎﯾﺪ ﺑﻪ اﻧﻬﺎ ﺗﻮﺟﻪ ﺷﻮد:
- ﺑﺮش دﻗﯿﻖ دور ﺳﺘﻮن ﻫﺎي ﻧﻤﺎزﺧﺎﻧﻪ ﯾﺎ ﻣﺴﺠﺪ و ﭼﺮﺧﺎﻧﺪن ﺳﺠﺎده ﻧﻤﺎز ﺑﻪ دور ﺳﺘﻮن ﺑﺎ زاوﯾﻪ ﻣﻨﺎﺳﺐ
- ﺑﺮش ﮐﻨﺎره ﻫﺎ و ﺣﺎﺷﯿﻪ دﯾﻮارﻫﺎ ﺑﺪون ﻫﺮﮔﻮﻧﻪ اﻧﺤﺮاف و اﺿﺎﻓﯽ ﮔﺬاﺷﺘﻦ ﻓﺮش ﺳﺠﺎده ﺑﺮ روي ﻟﺒﻪ دﯾﻮار
- دور دوزي و زﯾﮕﺰاگ ﺳﺠﺎده ﻓﺮش ﻫﺎي ﺑﺮش ﺧﻮرده ﺑﻪ ﻣﻨﻈﻮر اﺳﺘﺤﮑﺎم ﻻزم و زﯾﺒﺎﯾﯽ
انتخاب و خرید سجاده فرش
بهتر است کسی برای خرید فرش سجاده ای مساجد بانی شود و آن را انتخاب کند که سلیقه ی خوبی داشته باشد.زیرا هم طرح و هم رنگ فرش سجاده ای در زیباتر به نظر رسیدن مسجد و فضا تاثیر دارد. و بهتر است که رنگ سجاده فرش با رنگ کاشی ها و تم مسجد هماهنگ شود. و از رنگ های گرم و اصیل برای فرش ها انتخاب کنید تا چشم نمازگزار را نوازش دهد.
همچنین استفاده از طرح های شلوغ در مساجد کوچک کار غلطی است. زیرا فضا را شلوغ جلوه داده و نشستن طولانی مدت افراد را در محیط مسجد در مراسمات تحت تاثیر قرار می دهد و ممکن است آرامش بصری را از فرد بگیرد.
بررسی کیفیت سجاده فرش
سجاده فرش هم مثل سایر فرش ها طرح ها و قیمت های متنوعی دارد. که با توجه به تراکم و جنس فرش قیمت آن تعیین می گردد. اما شما هم می توانید هنگام خرید فرش سجاده ای کارشناس فرش خود بوده و اصل یا فرع آن را تشخیص داده و بررسی کنید.پشت فرش را از لحاظ کوبیدگی و یکنواختی طرح بررسی کنید.شانه و تراکم فرش را بررسی کنید تا مطابق مشخصات درج شده در پشت فرش باشد.رنگ و طرح فرشتان را همیشه در زیر نور طبیعی بررسی کنید.از یک فروشگاه با ارائه ی ضمانت فرش خود را تهیه کنید. زیرا بررسی رول ها شاید امکان پذیر نباشد، اما شما اگر سجاده فرشی تهیه کنید که مناسب نباشد و در طول رول تفاوت ها و اشتباهاتی داشته باشد، می توانید به واسطه ی ضمانت ارائه شده آن را تعویض و یا به احسنت تبدیل کنید.طرح سجاده فرش باید قرینه باشد و محیطی منظم را بیافریند. به اشکال متن سجاده فرش دقت کنید. و هر خط یا شاخه ای از طرح تمام شده و نا تمام گذاشته نشده باشد. و طرح ان با معنی و همخوانی لازم را با محیط روحانی داشته باشد.