چه اولین بارداری شما باشد و چه دومی و سومی...، یک بارداری سالم و ایمن بسیار حیاتی است. به همین دلیل قبل و حین بارداری توجه به داروهایی که می خورید برای حفظ سلامت جنین اهمیت بسیار زیادی دارد. اگر طبق تجویز پزشک متفورمین مصرف می کنید، ممکن است نگرانی هایی در مورد مصرف متفورمین در بارداری و تأثیر این دارو بر جنین داشته باشید. بیایید مزایا و خطرات استفاده از متفورمین در بارداری را بررسی کنیم.
متفورمین چیست؟
متفورمین یک داروی خوراکی است که برای درمان دیابت نوع 2 استفاده می شود. این دارو همچنین برای درمان سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) نیز کاربرد دارد. دیابت نوع 2 بیماری است که باعث افزایش سطح قند خون می شود. PCOS نوعی اختلال هورمونی است که در زنان در سن باروری اتفاق می افتد.انسولین هورمونی است که به بدن کمک می کند تا سطح قند خون شما را کنترل کند. مشکل اصلی مرتبط با دیابت نوع 2 وضعیتی به نام مقاومت به انسولین است. این به عدم توانایی بدن در استفاده صحیح از انسولین اشاره دارد.متفورمین معمولاً برای تسکین مقاومت به انسولین در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 استفاده می شود. این به بدن شما کمک می کند از انسولین استفاده کند و در نتیجه سطح قند خون شما را کنترل خواهد کرد. متفورمین نقشی مشابه در کمک به درمان PCOS ایفا می کند. این به این دلیل است که مقاومت به انسولین با PCOS در ارتباط است و ممکن است مشکلات مرتبط با آن را بدتر کند.
داروی متفورمین چه عملکردی دارد؟
متفورمین یک داروی خوراکی است که برای درمان دیابت نوع 2 استفاده می شود. علاوه بر این در مواردی برای درمان سندروم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) هم استفاده می شود. دیابت نوع 2 یک بیماری است که در آن قند خون از محدوده طبیعی بالاتر می رود. سندروم تخمدان پلی کیستیک بیماری است که در زنان در سنین باروری رخ داده و با علائمی از قبیل آکنه، موهای زائد و نازایی خودش را نشان می دهد.
انسولین هورمونی است در بدن که وظیفه تنظیم قند خون را برعهده دارد. مقاومت به انسولین، سبب می شود تا بدن نتواند پاسخ صحیحی به انسولین بدهد و درنتیجه قند خون بالا رفته و زمینه برای ابتلا به دیابت فراهم شود. متفورمین دارویی است که عموماً برای برطرف کردن مقاومت به انسولین در مبتلایان به دیابت نوع 2 تجویز می شود. علاوه بر این از آن جایی که مبتلایان به PCOS هم ممکن است علائم مقاومت به انسولین را تجربه کنند، این دارو در مان این بیماران هم کاربرد دارد.
آیا استفاده از متفورمین در دوران بارداری ایمن است؟
مصرف متفورمین در طی بارداری عموماً بی خطر است. علیرغم این که متفورمین از جفت عبور می کند، اما مطالعات تاکنون عوارضی برای جنین نشان نداده است. بنابراین درصورتی که پیش از بارداری متفورمین مصرف می کردید، پزشک ممکن است شما را تشویق کند که مصرف آن را بعد از بارداری هم ادامه دهید. با این حال درمان خط اول دیابت در بارداری، انسولین است؛ بنابراین پزشک براساس سوابق قبلی بیماری ها و شرایط شما داروی مناسب را برایتان تجویز می کند.حتا اگر پیش از بارداری متفورمین مصرف نمی کردید، پزشک ممکن است در طول بارداری برایتان متفورمین تجویز کند. برای مثال ممکن است درکنار انسولین به منظور کنترل بهتر قند خون، متفورمین هم برای شما تجویز کند. علاوه بر این در صورتی که پزشک تشخیص دهد که شانس ابتلایتان به دیابت بارداری بالا است، ممکن است برای شما متفورمین تجویز کند. متفورمین می تواند این خطر را کاهش دهد.
طریقه مصرف متفورمین در دیابت بارداری
یکی دیگر از چیزهایی که باید در مورد دوران بارداری بدانید، این است که برخی مطالعات نشان می دهد زنان مبتلا به سندروم تخمدان پلی کیستیک که داروی متفورمین را در دوران بارداری مصرف می کنند، ممکن است که خطر سقط جنین کاهش دهند و همینطور زایمان و عوارض برای نوزاد شما را کاهش می دهد.این دارو قبل از حاملگی و در دوران بارداری ایمن است، همچنین در هنگام شیردهی برای شما و فرزندتان نیز مناسب و ایمن می باشد، متفورمین درون شیر مادر تشخیص داده شده است اما به روز و پیشرفته نوزاد صدمه نمی زند.
اگر باردار هستید، یا در حال برنامه ریزی برای بارداری می باشید، قبل از استفاده از هر دارویی، از جمله متفورمین همیشه قبل از مصرف، به پزشک خود اطلاع دهید و مشورت کنید.مطالعه ای در میان زنان بارداری که از دیابت نوع 2 رنج میبرند، انجام شد و متوجه شدند کسانی که متفورمین مصرف می کردند، نسبت به کسانی که انسولین مصرف کردند، وزن کمتری را اضافه نمودند.همچنین یک مطالعه ای نشان داد نوزادانی متولد شده از زنانی که متفورمین مصرف می کنند، چربی کمتری دارند و باعث کاهش مقاومت انسولین در زندگی میشود، بدین معنی است، کودکانی که مادرانشان متفورمین مصرف کردند تا بزرگسالی نیز ممکن است در برابر این بیماری مقاوم باشند، این فقط یک فرضیه است که به مطالعات طولانی مدت نیاز دارد.
خطرات و عوارض جانبی متفورمین در بارداری
متفورمین زمانی که به درستی و به اندازه مصرف شود، خطرات و عوارض جانبی نسبتاً کمی دارد، بعضی از افراد ممکن است که عوارض جانبی را تجربه کنند که شایع ترین آنها عبارتند از:
- گاز معده
- سوزش سردل
- اسهال
- دل درد
- حالت تهوع و مشکلات گوارشی
برای زنان باردار این علائم ممکن است احساس بیماری صبحگاهی را بدتر کند، مهم است که آن را در پایین ترین دوز موثر برای کاهش و جلوگیری از عوارض جانبی مصرف کنید. متفورمین همچنین ممکن است باعث کاهش بیش از حد قند خون شود، که هیپوگلیسمی را ایجاد می کند.
مقدار مصرف متفورمین در بارداری
مقدار دوز مصرفی متفورمین برای افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ از فردی به فرد دیگر و براساس سابقه پزشکی، سطح حساسیت به انسولین و حساسیت به عوارض جانبی متفاوت است.برای زنان بارداری که برای کنترل دیابت نوع ۲ انسولین مصرف می کنند نیز ممکن است برای کمک به علائمی که در دوران بارداری ایجاد می شوند، متفورمین تجویز شود.دوز مصرفی این دارو در زنان مبتلا به PCOS یا همان سندرم تخمدان پلی کیستیک نیز بر اساس واکنش آنها به دارو متفاوت است. اگر عوارض جانبی قابل کنترل نباشد، پزشکان اغلب سعی می کنند دوز دارو را کاهش دهند یا به دنبال گزینه های دیگر باشند.برای به حداقل رساندن عوارض جانبی، پزشکان درمان را با دوز های بسیار کم شروع می کنند و به تدریج این دوز را افزایش می دهند و به صورت مداوم علائم بررسی می شوند. در صورت استفاده صحیح، این دارو دارای شاخصه های ایمنی بالایی است.
جایگزین قرص متفورمین برای بارداری
زنان بارداری که مبتلا به دیابت بارداری یا دیابت نوع 2 هستند معمولا قرص متفورمین برای بارداری، از جمله داروهای تجویزی رایج برای آنهاست. لازم به یادآوری است که در صورت واکنش های متفاوت به دارو، تغییر در سیستم گوارش یا تمایل نداشتن به خوردن این دارو، جایگزین دیگری برای فرد در نظر گرفته می شود.بااین اوصاف بهترین جایگزین قرص متفورمین برای تنبلی تخمدان و همچنین بارداری، درمان با انسولین است که باعث ثبات سطح قند خون می شود.