همه چیز درباره تلسکوپ خارق العاده جیمز وب و توضیح تصاویر شاهکار آن + فیلم

  پنجشنبه، 23 تیر 1401   زمان مطالعه 11 دقیقه
همه چیز درباره تلسکوپ خارق العاده جیمز وب و توضیح تصاویر شاهکار آن + فیلم
چند روزی است دنیا تحت تاثیر یک نام است : جیمز وب و همه از آن صحبت می کنند. جیمز وب شاهکار اخیر ناسا می باشد. اگر شما هم می خواهید اطلاعات دقیقی از جیمز وب به دست آورید تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.

جیمز وب که بود؟

جیمز ادوین وب (به انگلیسی: James E. Webb; ۷ اکتبر ۱۹۰۶ – ۲۷ مارس ۱۹۹۲) یک سیاست مدار اهل ایالات متحده آمریکا بود. جیمز ادوین وب یک مقام دولت آمریکایی بود که از ۱۴ فوریه ۱۹۶۱ تا ۷ اکتبر ۱۹۶۸ به عنوان دومین مدیر منصوب ناسا خدمت می کرد. وب از ابتدای دولت کندی تا پایان دولت جانسون بر ناسا نظارت داشت؛ بنابراین بر اولین پرتاب های مهم انسان در عطارد از طریق برنامه های جوزا، تا قبل از اولین پرواز آپولو، نظارت داشت. در سال ۲۰۰۲، تلسکوپ فضایی نسل بعدی (NGST) به عنوان ادای احترام به وب، تلسکوپ فضایی جیمز وب تغییر نام داد.

جیمز وب

تلسکوپ جیمز وب چیست؟

جیمز وب نام تلسکوپی است که چهارم دی ماه سال 1400 به فضا پرتاب شد و اهداف جذابی برای آن تعریف شد. جیمزوب یک تلسکوپ فضایی است که عمدتاً برای مطالعه اخترشناسی فروسرخ طراحی شده است؛ این تلسکوپ قدرتمندترین تلسکوپی است که تاکنون به فضا پرتاب شده و وضوح و حساسیت مادون قرمز آن نسبت به سایر تلسکوپ های مشابه بسیار بهتر است. ویژگی و تکنولوژی که تلسکوپ فضایی جیمزوب دارد، این امکان را به تلسکوپ می دهد تا اجرامی که فاصله بسیار دوری دارد را نیز مشاهده و مورد بررسی قرار دهد.

تلسکوپ جیمز وب

برای ساخت این تلسکوپ حدود ۴۰ میلیارد دلار هزینه شده و نزدیک به ۱۴ کشور و ۲۹ ایالت نیز در ساخت آن نقش داشته اند. در سال ۱۹۹۶ ساخت این تلسکوپ آغاز شد، اما به دلایل مختلفی پرتاب آن به تأخیر افتاد که این موضوع باعث اعمال تغییراتی در آن و به روز شدن تلسکوپ شد. در سال ۲۰۱۸ قرار بود این تلسکوپ به فضا پرتاب شود، اما یکی از قسمت های محافظ خورشیدی دچار مشکل شد و پس از آن با شیوع ویروس کرونا روبه رو شدیم و تقریباً پرتاب آن سه سال به تأخیر افتاد.

جیمز وب در حال حاضر در کجا واقع است؟

تلسکوپ فضایی جیمزوب برخلاف هابل که درحال حاضر در فاصله ۵۰۰ متری زمین قرار گرفته، بسیار دور است و نزدیک به یک میلیون و ۶۰۰ هزار کیلومتر دورتر از سطح زمین و در نقطه دو لاگرانژی قرار دارد.

اهداف تلسکوپ جیمز وب

ناسا هفدهم تیرماه ۱۴۰۱ فهرستی از اهداف تلسکوپ فضایی جیمزوب معرفی کرد که در ادامه لیست این اهداف را مشاهده می کنید:

  • سحابی شاه تخته یا کارینا
  • سیاره فراخورشیدی WASP 96b
  • سحابی حلقه جنوبی
  • پنج قلوی استفان
  • خوشه کهکشانی SMACS 0273

در این فهرست لیستی از اجرام مشاهده می شد که تلسکوپ فضایی جیمزوب از آن ها عکس برداری کرده و تصاویر توسط ناسا بررسی شده است. نخستین تصاویر دقیق و باکیفیت تلسکوپ فضایی جیمزوب سه شنبه بیست ویکم تیرماه_ به اشتراک گذاشته شد.

چرا تصاویر جیمز وب شاهکار است؟

زیبایی بصری این عکس ها شگفتی و تحسین عمومی را برانگیخته است، با این حال بسیاری نمی دانند که چرا ستاره شناسان از این تصاویر حیرت زده شده اند و اهمیت این عکس ها در چیست؟ در ادامه به سراغ تصاویر منتشره میرویم و به ترتیب نگاهی می اندازیم به اطلاعاتی که در پشت سر آن ها نهفته است.

۱- عمیق ترین و واضح ترین تصویر از کیهان

ناسا این تصویر را «عمیق ترین و واضح ترین» تصویر کیهان خوانده است که تا کنون بشر توانسته به آن دست پیدا کند و مملو از جزئیات حیرت انگیز است.

تصویر جیمز وب

این تصویر که از سوی ناسا «اولین میدان عمیق جیمز وب» نام گرفته، برشی بسیار کوچک از پهنه آسمان را نشان می دهد. به این معنی که اگر بخواهیم مقایسه کنیم، نسبت آن به کل جهان تقریبا به اندازه نسبت یک دانه شن به کل کره زمین است.در این عکس نقاط روشن زیادی دیده می شوند اما باید دانست که هیچکدام از آن ها ستاره نیستند، بلکه کهکشان هایی هستند که از میلیاردها ستاره تشکیل شده اند. در این تصویر که با دوربین مادون قرمز جیمز وب گرفته شده هزاران کهکشان مارپیچی و بیضوی از جمله شماری از کم نورترین و دورترین کهکشان هایی که در سال های ابتدایی پیدایش جهان به وجود آمده اند با عرض تنها چند پیکسل به چشم می خورند.

دوربین مادون قرمز جیمز وب که به طور کامل توسط مؤسسات آمریکایی ساخته شده، یکی از چهار دوربین موجود در این تلسکوپ است و توانایی دیدن کهکشان های دور را دارد. دلیل اینکه جیمز وب از دوربین مادون قرمز استفاده می کند این است که بتواند از میان لایه های گاز و غبار غلیظ عبور کند و نوری را که از کهکشان ها و ستاره های پشت سر اجرام آسمانی ساطع می شود، در هوا بگیرد.در واقع مشکل عکسبرداری با نور مرئی این است که این طیف نور نمی تواند از موانع جلوی خود عبور کند و جذب کهکشان ها یا ستاره های سر راه می شود و در نتیجه به ما نمی رسد. اما طیف مادون قرمز می تواند از درون این موانع عبور کند و ما می توانیم اجرام آسمانی زیادی را با این روش ببینیم.

از آن جا که نور شماری از این کهکشان ها ۱۳ میلیارد سال طول کشیده تا به چشم ما برسد، احتمالا بسیاری از آن ها دیگر وجود ندارند و در فعل و انفعالات کیهانی از میان رفته اند. برای این که این عکس به دست بیاید، دانشمندان تلسکوپ را روی یک نقطه هدف متمرکز کرده اند (همچون انسانی که به یک نقطه از آسمان زل بزند) و با ۱۲ ساعت نوردهی، تصویر را گرفته اند. تلسکوپ پیشین یعنی هابل برای کاری مشابه به بیش از ۲۰۰ ساعت تمرکز و نوردهی نیاز داشت.گرفتن این تصویر به لطف یک پدیده جالب فیزیکی امکان پذیر شده که برای اولین بار نزدیک به یک قرن پیش آلبرت انیشتین آن را در نظریه نسبیت عام خود پیش بینی کرد. این پدیده «عدسی گرانشی» نام دارد و ستاره شناسان از آن به عنوان یک ذره بین برای دیدن اجرام دور استفاده می کنند.توصیف این پدیده به زبان ساده این است که وقتی نور در مسیر رسیدن اش به چشم ما به یک جرم آسمانی بزرگ نظیر یک خوشه کهکشانی برخورد می کند، به دلیل کشش گرانشی این خوشه از مسیر خود منحرف می شود و به عنوان یک عدسی عمل می کند که می تواند نور کهکشان های دورتر را در پشت سر خود بزرگ کند.در این عکس خوشه کهکشانی «اس ام ای سی اس ۰۷۲۳» که ۴.۶ میلیارد سال عمر دارد نقش همان عدسی یا ذره بین را بازی کرده و دانشمندان به لطف آن موفق شده اند نور کهکشان هایی با طول عمر بیش از ۱۳ میلیارد سال در پشت سر آن را ببینند.

۲- سحابی حلقه جنوبی

سحابی ها توده های عظیمی از غبار و گاز هستند که در انتهای عمر یک ستاره به وجود می آیند. دو سحابی «حلقه جنوبی» و «شاه تخته» که عکس آن ها منتشر شده است، از شناخته شده ترین سحابی های کیهان برای انسان هستند. تصاویری قبلا از آن ها موجود بود ولی اکنون با لنز مادون قرمز جیمز وب که قدرتمندترین تصویرگر طیف نور غیرمرئی ساخته دست بشر است می توانیم آن را با جزئیات بیشتر ببینیم.

سحابی حلقه جنوبی

برای اولین اکتشافات علمی جیمز وب در زمینه سحابی ها، دانشمندان آینه های تلسکوپ را بر دو سحابی شاه تخته یا کارینا که در فاصله ۸۵۰۰ سال نوری از زمین قرار دارد و سحابی حلقه جنوبی که در فاصله ۲ هزار سال نوری واقع است متمرکز کردند.

بزرگترین مانع برای دیدن دقیق آنان این بود که معمولا مردمک چشم ما، و حتی لنز تلسکوپ های عظیمی مانند تلسکوپ فضایی هابل، نمی توانند به پرده های گازی سحابی ها نفوذ کنند و ببینند که پشت آن ها چیست و چه خبر است. تلسکوپ جیمز وب اما با کمک ابزارهای تصویر برداری مادون قرمزش به راحتی از آن عبور می کند تا نمای داخل سحابی و همچنین ساختار بیرونی آن را با وضوحی فوق العاده به تصویر بکشد.

دقت بالای تلسکوپ در تصویر برداری از سحابی ها منجر به یافتن قطعاتی تازه ای از جهان نامرئی می شود. برای مثال در عکس سمت راستی در بالا اگر به مرکز چشم نگاه کنیم دو ستاره را می بینیم؛ یکی در سمت راست که ستاره ای درخشان در حال مرگ را نشان می دهد و یکی در سمت چپ که قرمز تر و پرنور تر به نظر می رسد. وجود این ستاره دوم پیشتر فقط به صورت تئوری ثابت شده بود و برای اولین بار است که موفق می شویم آن را با چشم ببینیم.

همچنین، در تصویر سمت راست، اگر به سمت چپ بالا نگاه کنید، یک خط آبی کوچک مرموز خواهید دید که به نظر می رسد از سحابی به بیرون پرتاب شده باشد. این رگه آبی نشان دهنده یک کهکشان است.

کهکشان کنار سحابی حلقه جنوبی
کارل گوردون، اخترشناس در سازمان ناسا، می گوید: «من شرط بندی کرده بودم که این تکه بخشی از خود سحابی است. اما شرط را باختم چرا که وقتی با دقت بیشتری به تصاویر گرفته شده نگاه کردیم دریافتیم که به وضوح یک کهکشان لبه دار است».

۳- سحابی شاه تخته

این تصویر نمایی خیره کننده از یک سحابی به نام «ان جی سی ۳۳۲۴» را نشان می دهد که در آن ما با «مهدکودک های ستاره ای» مواجه هستیم. در واقع این سحابی خانه هزاران ستاره است که در ابتدای عمر خود قرار دارند و در حال شکل گرفتن هستند.پیش از این دانشمندان به دلیل گرد و غبار غلیظ دور سحابی نمی توانستند داخل آن را ببینند، اما جیمز وب برای نخستین بار به درون لایه بیرونی سحابی رسوخ کرده و تصاویری از آن ستاره های در حال زایش را در اختیار ما قرار داده است.ستاره شناسان با اطلاعات جدید اکنون می توانند نوع مواد ستاره ساز را روشن کرده و حتی مکانیزم وزش بادهای داغ و توفان های شدید ستاره ای را تشریح کنند. امبر استراون، اخترفیزیکدان در ناسا، درباره این عکس می گوید: «ما حالا نمونه ساختارهایی را می بینیم که صادقانه بگوییم، حتی نمی دانیم آنها چیستند.»تصویر به ظاهر سه بعدی جیمز وب که صخره های کیهانی نامیده می شود، مانند کوه های سنگی در یک عصر مهتابی به نظر می رسد. بلندترین قله های موجود در این تصویر حدود ۷ سال نوری ارتفاع دارند.

سحابی شاه تخته

۴- پنج قلوی استفان

این عکس نمایی دراماتیک از پنج کهکشان در هم تنیده را به تصویر می کشد که برای اولین بار در قرن نوزدهم کشف شدند. این منطقه از فضا محل وقوع یک موج شوک عظیم است که به دلیل برخورد دو کهکشان با سرعت بسیار زیاد به هم به وجود آمده است.

تصویر پنج قلوی استفان
از میان تصاویر منتشر شده جیمز وب، پنج قلوی استفان دورترین اجرام از زمین هستند و بین ۳۹ تا ۳۴۰ میلیون سال نوری از سیاره ما فاصله دارند. ما تقریباً ۱۵۰ سال است که «رقص گرانشی» آن ها را از زمین مشاهده می کنیم و هابل نیز تصاویر خیره کننده ای از این گروه اجرام آسمانی گرفته است، اما هرگز آن ها را به این شکل ندیده بودیم.

دانشمندان می گویند این صحنه با شکوه چنان پرجزئیات است که به معنای واقعی کلمه می توانیم ستاره های منفرد را در کهکشان ها ببینیم. به خصوص در سمت چپ نمایی پرستاره به تصویر کشیده شده که منظره ای از جهان افسانه ای را در چشم انسان تداعی می کند.شاید باورنکردنی ترین جنبه این عکس مربوط به بالاترین کهکشان است که از دور آرام به نظر می رسد. با این حال یک هسته کهکشانی فعال در آن به چشم می خورد که به طرز مهیبی پر جنب و خروش و ترسناک است؛ یک سیاهچاله بسیار پرجرم با جرمی ۲۴ میلیون برابر خورشید در مرکز آن از سویی اجرام آسمانی دیگر را به داخل خود می کشد و از سویی دیگر انرژی نوری معادل سوختن ۴۰ میلیارد خورشید را بیرون می ریزد.اگر تصویر بزرگنمایی شود تعداد زیادی کهکشان های دیگر نیز در پس زمینه آن به چشم می خورند. این امر در نوع خود یک اتفاق بسیار خوشحال کننده برای دانشمندان به شمار می رود چرا که این داده های طیفی منابعی ارزشمند برای تحقیقات علمی آنان فراهم می کند.ناسا می گوید تنها چیزی حدود یک هفته طول کشیده تا تمام تصاویر بالا گرفته شوند. به گفته بیل نلسون، مدیر ناسا، «از حالا ما هر هفته اکتشافاتی از این دست انجام خواهیم داد.»

فیلم مقایسه تصاویر ارسالی از هابل و جیمز وب

در فیلم زیر می توانید تفاوت کیفیت تصاویر ارسالی از سوی هابل و جیمز وب را ببینید:

بررسی میزان عمق نفوذ تصویر مخابره شده به زمین از سوی جیمز وب

در فیلم زیر تصویر مخابره شده از جیمز وب زوم بک می شود و می توان مشاهده کرد که چقدر عمق تصویر ارسالی از جیمز وب زیاد است و این تصویر کجا را نشان می دهد.

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
ترافیک چهره‌های سیاسی کشور در مراسم دامادیِ پسر علی لاریجانی؛ از قدردانی داماد از فرزند رهبر معظم انقلاب به خاطر حضور در مراسم تا چهره شاد علی مطهری به عنوان دایی داماد+عکس (236 نظر) امیر نوری و حاشیه‌های پستش راجع به مهاجرتش به اسرائیل: من از رژیم‌صهیونیستی پیشنهاد دریافت کردم اطلاعات زیادی دارم؛ ما رفتیم بای بای+عکس (201 نظر) ساغر عزیزی بازیگر نقش فرح پهلوی: فحش‌هایی در اینستاگرام به من می‌دهند که برای آنها خیلی گریه کردم من فرح دیبا نیستم با سیاست هم کاری ندارم (125 نظر) اقدام قابل تقدیر بازیکن تیم ملی؛ مهدی طارمی هزینه تحصیل دختر دانش آموزی که مدیر از مادرش درخواستی غیرمنتظره کرده بود را برعهده گرفت (119 نظر) خداداد عزیزی: 17 سالم بود آرزو داشتم چلوکباب بخورم؛ واقعا تو یخچالمون هیچی پیدا نمیشد؛ مادرم بخاطر بی پولی فوت کرد / مصاحبه تکان دهنده خداداد+ ویدئو (118 نظر) خلاقیت تحسین برانگیز یک میوه فروش بامرام شیرازی حماسه آفرید/ به ایشون باید گفت فرشته زمینی+عکس (113 نظر) خلاقیت خنده دار مادر شیرازی برای طراحی پرچم ایران روی قرمه سبزی حماسه آفرید+عکس/ هنر نزد ایرانیان است و بس! (87 نظر) رهبر معظم انقلاب پاسخ می‌دهند؛ حکم شرعی رقص زنان در برابر مردان در مجالس عروسی روستایی (89 نظر) نصرالله رادش: سیگار می‌کشم تا زشتی‌هایم دیده شود! دوست دارم همه بدانند علاوه بر قیافه ام من این زشتی ها را دارم! +فیلم (76 نظر) واکنش تحسین برانگیز هادی چوپان به حمله اسرائیل: شهادت برای مادرمان ایران تسلیت ندارد تبریک دارد/ پرسنل غیور ارتش و نیروی انتظامی شهادت هم رزمتان مبارک! (67 نظر) سحر زکریا: مهران مدیری به جای پول به من چند تا قابلمه داد! مدیری کسی بود که اگر ما سر کار موسیقی گوش می‌دادیم می‌ترسیدیم بیاید و مسخره‌مان کند (66 نظر) آخرین جشن تولد ساده آیت الله هاشمی رفسنجانی با حضور همسرشان در طبقه دوم خانه/ مبلمان راحتی بدون زرق و برق، کیک شکلاتی و زیر میزی هنری زیبا+عکس (64 نظر) محمدرضا گلزار: می‌دانم خواننده خوبی نیستم؛ به فرض که صدایم خوب نیست چرا اینقدر دغدغه فکریتان شده است؟! (63 نظر) نگاهی به چیدمان شیک و مدرن آشپزخانه سیاه و سفید خانه شاهرخ استخری + ویدئو (45 نظر) علی دایی: اگر مطالباتم را از فدراسیون بگیرم برای اینکه ثابت کنم به این پول نظری ندارم یک یتیم‌خانه می‌سازم؛ زمانی که دانشجو بودم کارگری می‌کردم+عکس (42 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
فال شمع روزانه امروز یکشنبه 13 آبان 1403
فال روزانه امروز یکشنبه 13 آبان ماه 1403
صفر تا صد خامه‌ کشی کیک اسفنجی در منزل + با این ترفند سه سوته خامه کشی حرفه ای کن
ایده های حرفه ای و آسان برای چیدمان کمد دیواری رختخواب/نو عروس ها دیگه نگران چیدمان جهازتون نباشین
8 راه کار موثر برای اینکه بعد از جدایی حس بهتری داشته باشید / بپذیرید که همه چیز بین شما تمام شده است!
ترفند تضمینی جلوگیری از سفت و لیز شدن خورشت بامیه + رمز و راز لذیذی این خورشت مقوی
ماجرای صید یک ماهی عجیب الخلقه و ترسناک در بندر انزلی
فال قهوه با نشان روز یکشنبه 13 آبان ماه 1403
فال ابجد روزانه یکشنبه 13 آبان 1403
مقایسه میزان دارایی هریس و دونالد ترامپ / ترامپ چقدر ثروت دارد؟
فال حافظ با تفسیر روز یکشنبه 13 آبان 1403 + فیلم
5 روغن طبیعی برای درمان شکستگی ناخن در خانه / روش‌های استفاده از روغن برای تقویت ناخن
خانه‌داری یک کدبانو؛ طرز تهیه لواشک خرمالوی خوشمزه و ملس به 3 روش؛ جلوی آفتاب، روی بخاری و داخل فر+ فوت و فن ریز برای نتیجه عالی
فال انبیاء روزانه یکشنبه 13 آبان 1403
نتایج باورکردنی کرکس فضایی و برخورد 2 کهکشان با تلسکوپ "هابل" و "جیمز وب"
منتخب روز   
پسر 17ساله بدون گواهینامه، جان خود و 4 دوست نوجوانش را در تصادف گرفت صحنه های آخرالزمانی سیل مرگبار در والنسیای اسپانیا با 205 کشته در حال حرکت به سوی کاتالونیا + ویدئو / عکس جزئیات پرونده دختر سارق که هدف او آزادی برادرش از زندان بود / اخاذی به قیمت یک عمر در زندان ماندن با سوادترین روستای ایران کجاست؟ شیائومی 15 معرفی شد/اولین گوشی جهان با اسنپدراگون 8 الیت خانه نورانی معتمدی اصفهان با درهای چوبی ،شیشه های رنگارنگ و دکوراسیون اصیل ایرانی چشمانتان را جلا میدهد جزئیات قتل فجیع مادر و خواهرناتنی توسط دختر تهرانی و نامزدش / جنایتی که در تجریش رخ داد! انتخاب جنین های باهوش تر ممکن میشود! حیات وحش ؛ مستند حیات وحش حیوانات / جنگ واقعی بین عقرب زهری و تارانتولا پیشنهاد وسوسه‌انگیز دختر جوان، پسر دکوراتیو را راهی زندان کرد پایان گروگانگیری 4 روزه در نقطه صفر مرزی /گروگان 4 روز در اتاقک کامیون زندانی بود سکانس عاشقانه عاشق شدن قباد سر سفره عقد و بی قراری های فرهاد/ بی من چه شیرین می روی من دوستت دارم هنوز + فیلم