ضرب المثل جالب و خواندنی آب نطلبیده مراد است
در فرهنگ ما ایرانیان آب نشانه روشنی و آبادانی و مقدس است. به همین دلیل آب ارج و منزلت خاصی در میان مردم ما دارد و معمولاً هنگام نوشیدن، مردم ابتدا آن را به دیگران تعارف می کنند؛ به خصوص افراد کوچکتر را برای نوشیدن آب بر خود مقدم می دارند، حتی اگر خود به شدت تشنه باشند. معمولاً هنگام تعارف کردن آب گاهی به طور اتفاقی انسان آب را به کسی تعارف می کند که تشنه هم هست. این اتفاق خوشایند است و آن را به فال نیک می گیرند. در ادامه با معانی و مفهوم اصلی این ضرب المثل ایرانی و قدیمی آشنا می شوید با ساعدنیوز همراه باشید.
کاربرد ضرب المثل آب نطلبیده مراد است
-
زمانی این ضرب المثل را به کار می برند که کسی بدون اینکه از دیگری درخواست آب کند، به او آب دهند. در اینصورت این اتفاق را به فال نیک می گیرند و می گویند به زودی به مراد دلت هم می رسی!
-
معنی واژه مراد: آرزو، حاجت، خواسته قلبی، مطلوب / یعنی آبی که به صورت نطلبیده به دستت دهند، نشان از حاجتی دارد که برآورده خواهد شد.
-
معمولا این اصطلاح بین ایرانی ها رواج دارد. در فرهنگ ایرانی، آب نماد پاکیزگی، حیات و به طور کلی نماد مثبتی محسوب می شود. برای احترام، معمولا وقتی کسی در جمعی آب می نوشد، به دیگران هم تعارف می کند. یا وقتی کسی از راه می رسد، برای رفع خستگی اش سریع به او یک لیوان آب می دهند.
حالا اگر کسی تشنه باشد یا اصلا تقاضای آب هم نکرده باشد اما همان لحظه کسی برایش آب بیاورد، خوشحال خواهد شد و از آن برداشت خیر و نیکی می کند. البته ممکن است چنین چیزی حقیقت نداشته باشد اما همین که انسان به امید زنده است، خیلی ارزشمند است.
جایگاه آب در فرهنگ ایرانی اسلامی
آب آبادانی می آورد . کنار دريا ، رود ونهر هميشه زندگي جاری است . از همين رو جربان آب همراه حيات خاکی به حيات فکری امان نيز راه برده است. « صافی» ،« روشنی » ، « پاکی» با ابن مايع حيات بخش در باورمان عجين شده است. جداي از اين باور جهان شمول ، « آب » در آيين ما ايرانيان مقدس است که هستی از آن مي جوشد، نطلبيده اش مراد است و بر راه مسافر و پشت پايش که ريخته مي شود روشنی راهش خواهد شد. قصه ها و غصه ها داريم ما از اين آب که گاه افسانه وار ما را از هفت دريا می گذراند و به دريای جاودانگی می برد و دل می سوزاند و ديده پرآب می کند گاهی که از تشنه لب کربلا دريغ میشود.
عنصر آب، اساس هستی و سنگ زيرين خلقت بشری است. آب در دفتر هستي و عالم وجود، اولين آفريده خداوند و عنصر اوليه حيات مادي و نيز آشناترين واژه برای هر انساني است كه در اين عالم زيسته و میزيد. همان گونه كه خداوند در قرآن در اين باره میفرمايد: وجعلنا من الماء كل شیء حی(از آب هر چيزی را زنده گردانيديم. سوره انبيا، آيه30). بنابراين آب در حيات انسان، حيوان و نبات نقشي اساسی دارد. همان گونه كه آب منشأ حيات معرفی شده، همچنين نشانه صفا و پاكيزگی درون است و كنايه از تحرك و پويايی و جوشش معرفت ذاتی است. آب دارای جايگاهی ويژه در دستگاه خلقت و نظام آفرينش دارد و محل استقرار عرش الهی است.
موقعيت جغرافيايی ايران و كمبود منابع طبيعی آب در اين سرزمين باعث شده است كه ايرانيان براي آن مقام ويژه اي قائل شوند. آب در آيين زردشت مقدس بوده و پس از آمدن اسلام به ايران نيز حرمت خود را حفظ كرده است. رواج تشيع در ايران و عموميت يافتن عزاداري سالار شهيدان، همچنين تكرار مداوم وقايع تاريخي كربلا و تكيه خاصي كه در نقل آن وقايع بر موضوع ممانعت از رسيدن آب به خاندان امامت میشود، و ماجرای شهادت حضرت ابوالفضل العباس(ع) كه در آن واقعه جان خود را در راه رساندن آب به تشنگان كربلا از دست می دهد، همگی سبب شد بار ديگر آب نزد ايرانيان و اين بار به دليلی ديگر، مورد احترام قرار گيرد كه البته اين حرمت، بيشتر جنبه مذهبی داشته است.
به هر حال اهميت آب نزد ايرانيان بسيار بالا بوده است و هميشه به آن به ديده احترام نگريسته اند. ايرانيان از گذشته، آب را منشأ خير و بركت دانسته، از در سپاس از آن برآمده و آيين هايی ويژه برای آن داشته اند. از تقدس آب نزد ايرانيان همين بس كه ميهن و زادگاه را «آب و خاك» مینامند.
همراهان عزیز ساعدنیوز ، امیدواریم استفاده لازم را از این مطلب برده باشید. خواهشمندیم نظرات خود را درباره این ضرب المثل با ما به اشتراک بگذارید. بی صبرانه منتظر نظرات مفید و ارزشمندتان درباره ضرب المثل آب نطلبیده مراد است هستیم.