همه چیز درباره دروغگویی پاتولوژیک

  چهارشنبه، 12 بهمن 1401   زمان مطالعه 8 دقیقه
همه چیز درباره دروغگویی پاتولوژیک
دروغگوهای پاتولوژیک دروغ‌های اجباری بدون انگیزه مشخص می‌گویند. این نوع از دروغگویی‌ها متفاوت از دروغگویی‌های غیرپاتولوژیک که اغلب به نوعی سودمند است، می‌باشد. در ادامه همراه ما باشید تا بیشتر با دروغگویی پاتولوژیک آشنا شویم.

اکثر انسان ها در بعضی از لحظات زندگی دروغ می گویند . فهمیدن دروغگویی دیگران اصلا کار سختی نیست . گاهی اوقات دروغ گویی راحت تر از اعتماد کردن و گفتن حقیقت است اما دروغگویی هم می تواند انواع مختلفی داشته باشد که در این قسمت انواع مختلف آن را به شما معرفی می کنیم . یکی از این دروغگویی ها دروغگویی پاتولوژیک است که به طور مفصل در این مقاله راجع به آن صحبت می شود.

دروغگویی پاتولوژیک چیست؟

به زبان ساده می توان گفت دروغگویان پاتولوژیک افرادی هستند که نمی توانند دروغگویی خود را کنترل کنند . آن ها بدون توجه به نتایج کار دروغ می گویند ؛ حتی اگر فرد مقابل به اندازه کافی به آن ها اعتماد داشته باشد . در حالت طبیعی انسان ها زمانی دروغ می گویند که دروغگویی را لازم ببیند اما افراد دروغگوی پاتولوژیک این گونه نیستند .

انواع دروغگویی پاتولوژیک

  • دروغگویی رویایی:این نوع دروغگویی یک نوع دروغگویی رویایی است که اشخاص بین خیالات و واقعیت گیر می کنند و دروغگویان مبتلا به این نوع دروغگویی نمی توانند مشخص کنند که چه چیزی واقعیت دارد و چه چیزی در رویای آن ها است.
  • دروغگویی عادتی :همانگونه که از اسمش پیداست، این دروغگویی پاتولوژیک نتیجه عادت شخص می باشد زیرا همیشه تلاش کرده یک دروغ را تکرار کند و در طولانی مدت این رفتار به یک عادت تبدیل شده است .
  • دروغگویی تکانشی :خیلی از اشخاص به علت اثر اختلالات کنترل تکانه دروغ می گویند. در حقیقت در عمق درون خود یک احتیاج اساسی دارد که احتیاج به دروغ گویی است.

دلایل دروغ پاتولوژیک

در دروغگویی پاتولوژیک فرد بدون رسیدن به هیچ منفعتی دروغ می گوید. در برخی از مطالعاتی که انجام شده نشان می دهد که مواردی که بر سیستم عصبی مرکزی تاثیر می گذارد ممکن است فرد را به دروغگویی بیمارگونه مبتلا کند.مشخص نیست که دروغ پاتولوژیک خود نشانه یک بیماری روانی است و یا خود یک نوع اختلال روانی است. به عنوان مثال دروغگویی بیمارگونه از ویژگی های اختلالات روانی مانند اختلال ساختگی و اختلال شخصیت است.

اختلال ساختگی (Factitious disorder)

اختلال ساختگی که گاهی اوقات سندروم مونشهاوزن نامیده می شود، نوعی اختلال روانی جدی است. در این نوع اختلال فرد طوری رفتار می کند که بیماری روانی و جسمی دارد. سندروم مونشهاوزن با وکالت زمانی رخ می دهد که شخص بیمار درباره اینکه دیگران اختلالات روانی و یا جسمی دارند اظهار نظر می کنند. از دلایل ابتلا به این نوع اختلال می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • علل بیولوژیکی یا ژنتیکی
  • سوء استفاده و یا بی توجهی در دوران کودکی
  • عزت نفس پایین
  • مبتلا بودن به اختلال شخصیت
  • سوء مصرف الکل و مواد مخدر
  • افسردگی

اختلالات شخصیت (Personality disorders)

دروغ پاتولوژیک می تواند یکی از نشانه های ابتلا به اختلالات شخصیت از جمله اختلالات زیر باشد:

  • اختلال شخصیت مرزی
  • اختلال شخصیت خودشیفته
  • اختلال شخصیت ضداجتماعی

اختلال شخصیت مرزی نوعی اختلال روانی است که در آن فرد توانایی تنظیم احساساتش را از دست می دهد. افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی ممکن است دچار تغییرات خلقی شدید شوند، احساس بی ثباتی و ناامنی را تجربه کنند و از نظر احساسی تعادل نداشته باشند.اختلال شخصیت خودشیفته اختلالی است که در آن فرد تمایل غیرعادی به تحسین خود دارد.

محققان بر این باورند در حالی که ممکن است دروغ بیمارگونه یکی از نشانه های اختلال شخصیت ضداجتماعی باشد اما افرادی که به این اختلال مبتلا هستند معمولا از دروغ برای لذت و منافع خود استفاده می کنند.یک فرد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی و یا اختلال شخصیت خودشیفته ممکن است از دروغگویی بیمارگونه برای تناسب آن دروغ با احساسات خود استفاده کنند.این اختلالات شخصیتی می تواند با روابط بین فردی به چالش های قابل توجهی منجر شود.

فراموشی پیشانی گیجگاهی

مطالعاتی نشان داده است که دروغگویی بیمارگونه می تواند یکی از نشانه های این بیماری باشد. فراموشی پیشانی گیجگاهی نوعی زوال عقل است که بر نواحی پیشانی و گیجگاهی مغز تاثیر می گذارد و باعث تغییر رفتار و تغییر زبان گفتاری می شود. این تغییرات رفتاری می تواند شامل موارد زیر باشد:

  • رفتار اجتماعی نامناسب
  • عدم همدلی
  • از دست دادن بینش در مورد رفتار دیگران و خود
  • تغییر در اشتها
  • رفتار اجباری
  • دلزدگی
  • تحریک پذیری

دروغگو

علائم دروغگویان پاتولوژیک​

انواع مختلفی از این دروغگویی ها وجود دارد که آن را به شما معرفی کردیم که هر کدام تعریف متفاوتی دارند اما تمام آن ها معمولا علائم یکسانی را از خودشان نشان می دهد که می توان با مشاهده این علائم در طولانی مدت این افراد را شناسایی کرد . البته بعضی از افراد این علائم را به طور کاملا واضح در خودشان نشان می دهند اما بعضی دیگر نیاز به تحقیق و بررسی بیشتر دارند .

  • اغراق​:اول این که دروغگویان پاتولوژیک سخنوران خوبی هستند . آن ها مهارت استفاده از موقعیت های مختلف را دارند که آن هم مهارت دروغگویی است و می توانند هر زمان و هر جایی دروغ بگویند . آن ها معمولاً در مکالمات خود بیش از حد اغراق می کنند .
  • ایجاد حاشیه امن​:این علامت مربوط به محیط می شود. این افراد عاشق این هستند که در اطراف خود تا جایی که می توانند راحتی را فراهم کنند . در واقع زمانی که احساس ریلکس بودن و راحتی کنند ، می توانند با فراغ بال دروغ های بزرگی بگویند . قدرت تصور و خیال پردازی آن ها نیز افزایش پیدا می کند. در واقع بعضی از آن ها با ایجاد این حاشیه امن و دروغگویی دوست دارند از افراد دیگر مثلاً جنس مخالف خود امتیاز کسب کنند و به خودشان افتخار کنند .
  • جلب توجه​:یکی از علامت های خاص در مورد دروغگویان پاتولوژیک این است که آن ها مدام به دنبال جلب توجه هستند و شبیه به یک کودک که برای جلب توجه مادرش گریه می کند ، او هم برای جلب توجه دیگران هر دروغی را می گوید تا عاملی برای جذابیت بیشترش باشد .
  • بهتر کردن اوضاع​:گاهی اوقات دروغگویان پاتولوژیک از کلمات فیک و تقلبی برای ایجاد احساس بهتر استفاده می کنند . در واقع آن ها نمی توانند لحظات سخت و ناخوشایند زندگی را بپذیرند و در نتیجه تمایل دارند دوباره از دیدگاه خودشان آن اتفاقات را بازسازی کنند و به دروغ هم که شده احساس ارامش پیدا کنند .
  • عزت نفس پایین​:این افراد معمولاً دیدگاه خوبی نسبت به خودشان ندارند و از مشکلاتی مثل اختلالات شخصیتی ، اختلالات دو قطبی ، افسردگی و هرگونه اختلال ذهنی رنج می برند که همین امر باعث ایجاد عزت نفس پایین در آن ها می شود .
  • برآورده کردن تمایلات خود در گذشته​:بعضی از این افراد ترجیح می دهند دروغ بگویند تا دیگران آن ها را تایید کنند و با این کار به خودشان افتخار کنند . در واقع آن ها دوست دارند تمایلات سرکوب گذشته خود را جبران کنند.
  • دفاع از خود​:یکی از تفاوت هایی که بین یک دروغگوی معمولی با یک دروغگوی پاتولوژیکال وجود دارد ، این است که این افراد اصلاً برنمی تابند که کسی مانع صحبت کردن آن ها شود . این افراد دوست دارند همیشه در حاشیه امن و راحتی خود دروغ بگویند و در نتیجه زمانی که صحبت آن ها را قطع کنید، به شدت عصبانی می شوند و از خودشان دفاع می کنند .
  • احساس درک​:دروغگویان پاتولوژیک احساس درک بسیار خوبی دارند . در واقع آن ها می دانند که چه زمان هایی باید دروغ بگویند . اگر احساس کنند که حرف های آن ها توسط دیگران پذیرفتنی نیست ، به سرعت یک دروغ جدید می گویند تا دروغ قبلی را پوشش دهند .
  • اعتیاد های خاص​:مطالعات در مورد علائم دروغگویی پاتولوژیک نشان می دهد که این دروغگویان اغلب یک یا چند اعتیاد دارند که آن ها را مجبور به دروغگویی می کند . مثلاً اعتیاد به الکل ، اعتیاد به دارو اعتیاد به شرط بندی جزو این اعتیاد هاست .

تشخیص دروغ پاتولوژیک

تشخیص دروغ پاتولوژیک برای روانشناسان سخت بوده است چون این می تواند علامتی از مشکل دیگری یا عادت از بچگی باشد. بیشتر ، روانشناسان به جای اینکه تنها افسانه پردازی کنند ، به دنبال دلیل اصلی این اتفاق می گردند و برای رفع آن کوشش می کنند. بیماری های روانی که بعضی وقتها به دروغ پاتولوژیک مربوط می شوند شامل اختلال استرس بعد از سانحه ، اختلال شخصیت خودشیفته و اختلال دو قطبی هستند.

درمان دروغگویان پاتولوژیک​

علائم دروغگویی پاتولوژیک نیازمند درمان هستند . این افراد همیشه افراد بدی نیستند و بعضی از آن ها نمی توانند خودشان را کنترل کنند و بنابراین بسیار مهم است که به آن ها کمک کنیم.اولین قدم ، برای شروع درمان این است که این فرد وضعیت و شرایط خودش را بپذیرد زیرا بسیاری از دروغگویان در دنیای فانتزی خودشان زندگی می کنند و از دروغگویی خود آگاه نیستند . بنابراین باید اول مشکل خود را بپذیرند .فرقی ندارد که تکنولوژی چقدر پیشرفت کرده باشد ، در هر صورت برای درمان دروغگویی پاتولوژیک باید کاری کرد که این افراد خودشان تمایلی به انجام این کار داشته باشند و در کنار آن روان درمانی هم کمک کننده خواهد بود .متخصص روان درمانی علائم فرد را شناسایی می کند و کم کم آن ها را ریشه یابی می کند . اگر این علائم مرتبط با بیماری ذهنی و هرگونه اختلال باشد ، متخصص احتمالاً از تراپی های مختلف استفاده خواهد کرد .


دیدگاه ها
  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
همسر رهبر معظم انقلاب: آقای ما اجازه نمی‌دهد که در خانه، غیر از برنج کوپنی استفاده کنیم و آن هم کفاف خوراک ما را بیش از یک بار در هفته نمی‌دهد (671 نظر) نگاهی به سفره مفصل و تمام و کمال حضرت ابوالفضل در منزل شاه نشین علی دایی+عکس/ از گل آرایی و شمع‌دان‌هایی طلایی تا پَک هایی لاکچری و جذاب (197 نظر) (فیلم) ورود جالب و معنادار رهبر انقلاب به حسینیه امام خمینی (ره) به همراه مسعود پزشکیان و شعار حیدر حیدر جمعیت (69 نظر) درخت خرمای بزرگ حیاط باصفای خونه ویلایی زهرا گونش/ نخل های هم قد والیبالیست مشهور ترکیه ای (57 نظر) میز غذای ساده رهبر معظم انقلاب و خوردن غذا در بشقاب استیل/ ساده زیستی ایشان همیشه مثال زدنی است+عکس (33 نظر) بنز آخرین مدلی که رهبر معظم انقلاب آن را رد کرد: ببرید اینها را بفروشید! (24 نظر) ریحانه سادات دختر بزرگ شهید رئیسی: سجاده نماز پدرم را در اندونزی تکه تکه کردند و به عنوان تبرّک بین مردم پخش کردند+ویدیو (22 نظر) حضور ساده و بدون تشریفات همسر رهبر معظم انقلاب در یک درمانگاه/ ایشان گفتند من نمی‌خواهم پارتی بازی بکنم+ویدیو (19 نظر) رهبر معظم انقلاب: بعد از فوت پدرم همه‌ی موجودی خانه‌اش 45 هزار تومان شد که نمی‌شد با آن گاز یا یخچال خرید (18 نظر) خلاقیت تحسین برانگیز مغازه دار یزدی در ایام محرم/آدم حظ میکنه از اینهمه درک و شعور+فیلم (15 نظر) هنرمندان و ورزشکارانی که در مراسم نذری پوریا پورسرخ بازیگر سریال کیمیا حضور داشتند/ علی پروین هم بود+عکس (14 نظر) پارسا پیروزفر سَرَش را از ته تراشید؛ تغییر چهره آقای بازیگر قابل شناسایی نیست (12 نظر) (ویدئو) آخرین لحظات ثبت شده بازیگران فوت شده در کنار همسر و فرزندانشان/ یادی کنیم از هنرمندانی که در بین ما نیستند، روحشان شاد😢 ماهچهره خلیلی، حسام محمودی ، حسن جوهرچی و .. (10 نظر) نگاهی به حیاط قدیمی خانه ترلان پروانه در تولد 21 سالگیش +عکس/ مبارکا باشه (9 نظر) نگاهی به خلوت احساسی آزاده نامداری، مجری پرانرژی در ماه محرم و شال سبزرنگ زیبایش/ حیف جوونیش+عکس (9 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
روایتی از مخالفت همسر رهبر معظم انقلاب با هدیه ای که به رهبر داده بودند/ ما این غذاهایی که می‌خوریم، با این ظرفها جور درنمی‌آید، اینها را رد کنید، برود
تیمار جوجه لک لک مصدوم روستای قراجه محمد مرند توسط اهالی آن
فال روزانه امروز پنجشنبه 28 تیر ماه 1403
فال ابجد روزانه پنج‌شنبه 28 تیر 1403
حرمت شکنی دختران بی‌حجاب در دسته عزاداری کرج!
فال قهوه با نشان روز پنجشنبه 28 تیر ماه 1403
فال حافظ با تفسیر امروز پنجشنبه 28 تیر 1403+فیلم
فال شمع روزانه امروز پنجشنبه 28 تیر 1403
نگاهی به جواهرات مجلل و باشکوه خانواده آمبانی که پربازدید شد/ از زمرد نماد عشق آقای داماد تا گردنبند دستساز مادر شوهر جنجالی+عکس
پایان رابطه عاشقانه زهرا گونش ستاره 2 متری والیبال ترکیه و نامزد پولدار و خوش استایلش/ چقدرهم جذاب و باکلاس+عکس
7 روش تضمینی و قطعی رفع بوی بد سینک ظرفشویی
مبل‌های کثیف خانه را چگونه تمیز کنیم؟ / یک راه سریع و تضمینی
چرا کارگردان مختار نگذاشت بازیگر نقش حضرت عباس (ع) در فیلم یا سریالی دیگر بازی کند؟
نامه زیرکانه و دلبرانه انیس الدوله، بانوی اول حرمسرا به ناصرالدین شاه / یا به من وام بدهید یا شهرستانک را از من بخرید!
رفع فیلترینگ به طور کامل در دست شخص رئیس جمهور است
منتخب روز   
(فیلم) خرید دکتر مسعود پزشکیان از یک سوپرمارکت در تهران به همراه نوه‌ها و عروسش با کارت بانکی شخصی / نوه‌ها پدربزرگ را به خرج انداخته‌اند اقدام منحصربفرد و زیبای طلافروش یزدی به احترام دختر سه ساله امام حسین(ع)+عکس/ این جور تصاویر مخصوص ایران ماست والسلام👌 (فیلم) رهبر معظم انقلاب: به من می‌گویند شما گفتید سوءاستفاده جویان را افشا نکنید / ما حق نداریم افراد را به صرف گمان متهم کنیم سکانس خوشحالی قُباد از بارداری شهرزاد/ قُباد: من تا الان نمیدونستم از این دنیا و از این زندگی چی میخوام اما الان.... (عکس) هدایای ارزشمندی که پزشکیان در پشت صحنه یک هیئت دریافت کرد / خوشا راهی که آغازش با حسین است ... (ویدئو) شعر سوزناک شهریار برای مادر بزرگش که با شنیدنش اشک از چشمانتان سرازیر خواهد شد به یادماندنی ترین سکانس عاشقانه سریال شهرزاد / از بله گفتن شهرزاد تا مرگ مرگ بزرگ آقا نقش دختر رهبر انقلاب در ترمیم دست مجروح ایشان/ فرزند دختری که به پدر اُنس داشت (عکس) شوخی ظریف با آقای ظریف؛ از مقایسه ظریف با مِسی تا انداختن ماسک به شکل آقای رئیس جمهور!! واکنش عضو دفتر رهبر انقلاب به پست اینستاگرامی پسرش با هشتگ برای ایران، پزشکیان