همه چیز در مورد آب استارت+ 4ترکیب مهم برای آب استارت
آب استارت چیست و چه اهمیتی دارد؟
آب استارت درواقع اولین و مهمترین اقدامی است که قبل از بیدار شدن و شروع فعالیت درختان، هنگامی که خاک همچنان سرد است و پدیدهی سرمازدگی مزرعه یا باغتان را تهدید میکند، باید برای درختان خود انجام دهید. شما با این اقدام میتوانید عناصر غذایی را در ابتدای فصل رشد در اختیار درختان خود قرار دهید، از سرمازدگی جلوگیری کرده و یک شروع قوی داشته باشید.
چه موقع بهترین زمان برای آب استارت است؟
باید به این نکته توجه کنید که بهترین و مناسب ترین زمان برای این اقدام با توجه به شرایط اقلیمی و آبوهوایی هر منطقه متفاوت است؛ اما بطورکلی این زمان از اواسط اسفند تا اوایل بهاراست.
در آب استارت چه عناصری اهمیت دارد؟
همهی گیاهان بهخصوص درختان برای رشد، افزایش عملکرد و تولید بیشتر گل و میوه با کیفیت بهتر در طول دورهی رشد و همچنین قبل از آن نیاز به عناصر و مواد مغذی بسیاری دارند که باید در زمان درست در اختیارشان قرار بگیرد تا بهترین عملکرد حاصل شود. در این قسمت میخواهیم به عناصری بپردازیم که درختان در زمان آب استارت، یعنی قبل از شروع فعالیتشان، به آنها نیاز دارند و باید همراه با آب آبیاری در اختیار ریشه گیاه قرار بگیرند.
افزایش ریشهزایی با عنصر فسفر: یکی از بهترین و موثرترین ترکیبات کودی که برای استفاده در زمان آب استارت پیشنهاد میشود، ترکیباتی هستند که حاوی درصد بالایی فسفر هستند که از مزایای آن میتوان به افزایش ریشهزایی و همچنین داشتن یک استارت قوی اشاره کرد. ترکیباتی مانند: اوره فسفات و ان پی کا های حاوی مقادیر بالای فسفر
اگر میخواهید یک استارت قوی داشته باشید از نیتروژن غافل نشوید: عنصر نیتروژن جزو یکی از پر مصرف ترین عنصرها میباشد و نقشهای مختلفی برای گیاهان دارد. کودهای نیتروژن دار عبارتند از: اوره، نیترات کلسیم و سولفات آمونیوم
جلوگیری از کاهش رشد و ریزش گل و میوه با دو عنصر بور و روی: یادتان باشد که در آب استارت حتما از عناصر بور و روی استفاده کنید؛ زیرا کمبود آنها موجب ریزش گل و میوه، کم شدن فاصله میانگرهها و همچنین رشد کم شاخهها میشود.
آب استارت بهترین و درستترین زمان برای جذب کلسیم توسط ریشه: یکی از عناصری است که بهخاطر شرایط فیزیولوژیکی ریشه در طول دورهی رشد به راحتی جذب نمیشود، به همین دلیل است که باید در زمان خاصی مصرف شود و یکی از این زمانها در دورهی آب استارت است. اهمیت این عنصر به این دلیل است که کمبودـ آن باعث ریزش گل و میوه میشود.
عنصر پرمصرف هیومیک اسید، به تنهایی جایگزین چندین نوع کود: اگر باغ شما دارای خاک با خواصیت قلیایی است حتما این دغدغه را دارید که هیچ کودی در آن جذب نمیشود، اینجاست که عنصر هیومیک اسید به کمک شما میآید. این عنصر با تامین ماده آلی باعث کاهش اسیدیته و جذب موادغدایی برای خاک میشود. از دیگر مزایای این عنصر که میتوان به آن اشاره کرد افزایش فعالیت ریشه و همچنین کاهش استرس درخت است. برای استفاده از هیومیک اسید به این نکته توجه کنید که اگر از نوع مایع آن استفاده کنید سریعتر در خاک جذب میشود.
گوگرد آلی یکی دیگر از عناصر قابل استفاده در آب استارت: استفاده از گوگرد مایع آلی در زمان آب استارت باعث افزایش مقاومت درختان در مقابل سرمازدگی میشود.
نکات قابل توجه در مورد استفاده از این عناصر در آب استارت
حتما توجه کنید که استفاده از این عناصر باید همراه با آب آبیاری باشد و استفاده از آنها به صورت محلولپاشی هیچ تاثیری نخواهد داشت. همچنین میزان استفاده از این عناصر نیز به عوامل مختلفی نظیر: سن درخت، آزمون خاک، شوری خاک و غیره دارد.
آب استارت مهمترین مراحل شروع فعالیت درختان پسته
همانطور که میدانید عوامل نامساعد طبیعی مانند گرما یا سرمای زیاد، شوری، خشکی و غیره را نمیتوان بهصورت قطعی برطرف نمود اما میتوان با مدیرت تغذیه، کود دهی درست و همچنین آبیاری مناسب عملکرد درختان و کیفیت محصولات را تا حد زیادی افزایش داد. اینکه چه نوع کودی در چه زمانی و به چه روشی استفاده شود بسیار مهم است؛ همچنین توجه به این نکته که این کودها حتما قابلیت حل شدن در آب را داشته باشند و آب آبیاری نیز با کیفیت باشد از عوامل مهم دیگر به شمار میرود.
جبران کمبود کلسیم و نیتروژن درختان پسته با مصرف کود نیترات کلسیم
این کود نیز مانند سایر کودهای مورد استفاده در آب استارت، محلول در آب است و حاوی 19 درصد کلسیم است. درختان پسته در فصل بهار (نیمه دوم فروردین) که هنگام تشکیل پوسته استخوانی است بیشترین نیاز را به کلسیم دارند از این رو مصرف این کود در زمان درست باعث افزایش محصول، رشد رویشی، جوانهزنی و گلدهی میشود. توجه کنید که میزان مصرف کود نیترات کلسیم در آب استارت 25 تا 50 کیلوگرم در هر هکتار میباشد و هنگام استفاده باید این کود را در یک طرف درخت و سایر کودهارا در طرف دیگر بدهیم تا با مشکل اختلاط روبرو نشویم. اگر درختانتان از نوع کلهقوچی و اکبری است باید بیشتر مراقب باشید، زیرا این دو نوع از درختان پسته نسبت به کمبود کلسیم بسیار حساس هستند و سریعتر واکنش نشان میدهند.
کود سولفات روی کمک کنندهی گلدهی و تشکیل میوه در درختان پسته
هنگامی که در باغتان باز شدن جوانههای رویشی و زایشی درختان به تاخیر افتاد یا جوانههای رویشی باز شدند اما برگهای انتهایی شاخههای درختان، کوچک و بهصورت کلافهای ریز برگ شدند؛ یعنی شما در باغتان با کمبود روی مواجه هستید که این نشانهها در اوایل فصل رشد خود را نشان میهد. کمبود عنصر روی در بافتهای جوان بیشتر دیده میشود و اگر به موقع این کمبود تشخیص داده نشود، سرشاخهها خشک میشوند و دانههای پسته را روی شاخههای کوچک و قرمزتر از دانههای سالم دیده میشوند. برای استفاده به موقع از کود روی سولفات و جلوگیری از بروز این مشکلات کافسیت در ابتدای کار آزمون برگ انجام دهید؛ اگر حد بحرانی این عنصر روی برگ درختان پسته 10 تا 15 میکروگرم بر گرم باشد یعنی حتما باید از این کود در آب استارت درختانتان استفاده کنید. همچین بد نیست بدانید مقدار حد بحرانی این عنصر در خاک 2 میلیگرم بر کیلوگرم میباشد. از دیگر مزایای استفاده از این عنصر ریزمغذی میتوان به اثر روی فعالیت آنزیمها، تولید هورمون رشد، باروری و تشکیل میوه اشاره کرد.
استفاده از عنصر فسفر بهصورت اوره فسفات در آب استارت درختان پسته
یکی از مشخصههای اصلی کمبود فسفر در درختان پسته این است که برگهای پیر در آن به رنگ سبز تیره در میآیند و همچنین در سرشاخهها نیز برگها ارغوانی شده و میریزند، همچنین حالت درختان برهنه شده و رشد ریشه محدود میشود. به این دلیل که درخاک باغهای پسته اغلب آهک وجود دارد، عنصر فسفر در این خاکها تثبیت میشود؛ بنابراین لازم است علاوهبر مصرف همهی کودهایی که در بالا توصیه کردیم، از عنصر فسفر نیز بهصورت اوره فسفات، آمونیوم فسفات یا اسید فسفریک در آب استارت استفاده شود. همچنین باید به میزان آهک، بافت خاک، اسیدیته خاک و کلسیم تبادلی در خاک توجه شود. البته توصیه میشود قبل از مصرف این کود حتما آزمون برگ گرفته و بعداز بررسی نتایج درصورت مشاهده کمبود فسفر، به میزان 15 تا 25 کیلوگرم در هر هکتار از کودهای فسفره استفاده کنید. لازم است بدانید حد بحرانی فسفر در خاک 15 ppm و در برگ 1 تا 14 درصد است.
کود ازته سولفات آمونیوم برای زیاد شدن دانه در خوشهها
کمبود ازت در اوایل فصل رشد باعث کمرنگ شدن برگهای پایینی درخت، کاهش سطح برگ و کاهش رشد شاخه و تاج است. همچنین کمبود آن در اواخر فصل رشد نیز باعث کاهش مغز و سبکی دانههای پسته میشود. از مزایای این کود این است که علاوهبر اینکه اثر تخریبی کمتری نسبت به سایر کودها روی محیطزیست دارد، توسط گیاهان نیز به راحتی جذب میشود.همچنین خواصیت اسیدیته خاک را تنظیم و باعث جذب آسانتر عناصر میکرو (مس، روی، آهن و منگنز) میشود. در ترکیبات این کود گوگرد وجود دارد، در نتیجه مزایای مصرف گوگرد را نیز با خود همراه دارد و به دلیل اینکه تمایلی برای جذب آب ندارد باعث کلوخی شدن زمین نمیشود. هنگام استفاده از کود ازت بهصورت سولفات آمونیوم باید به این نکته نیز توجه کنید که اگر قبلا در باغ خود از کود مرغی استفاده کردهاید، حتما میزان ازت در این کود را کاهش دهید زیرا باعث شلاقی شدن شاخهها میشود.
سخن پایانی
بنابراین همانطور که میدانید مصرف کودهای شیمیایی در باغات و مزارع برای حل مشکلات در مدت زمان کوتاه استفاده میشود و شاید برای کشاورز و باغدار بسیار هم خوشایند باشد، اما نباید اثرات منفی و مضر استفاده از این کودهای شیمیایی را در دراز مدت روی محیطزیست فراموش کنیم. پس لطفا از استفاده غیرضروری و غیراصولی این کودها بپرهیزید و حتما قبل از استفاده، از متخصصان و مشاوران در این زمینه کمک بگیرید تا به بهترین نتیجه و عملکرد برسید. امیدوارم از محتوای آشنایی با آب استارت نهایت استفاده را برده باشید و برای کسانی که به گل و گیاه علاقمند هستند، میتوانید ارسال نمایید. همچنین برای مشاهده ی مطالب مرتبط دیگر میتوانید به بخش سبک زندگی ساعدنیوز مراجعه نمایید. از همراهی شما بسیار سپاسگزارم.