ساعدنیوز
ساعدنیوز

همه چیز در مورد ماده 211 قانون مجازات اسلامی!

  سه شنبه، 12 اردیبهشت 1402   زمان مطالعه 4 دقیقه
همه چیز در مورد ماده 211 قانون مجازات اسلامی!
قانون گذار، ادله اثبات در امور حقوقی و کیفری را به طور جدا گانه، در آیین دادرسی مدنی و کیفری، مشخص کرده که دلایلی که فردی در دعاوی کیفری و حقوقی، با کمک آن ها، می تواند اقدام به دفاع و دعوا نماید، علی رغم تشابه، دارای تفاوت هایی نیز هستند. در ادامه ساعد هر آنچه که باید در مورد ماده 211 قانون بدانید ارائه خواهد داد. همراه ما باشید.

یکی از ادله اثبات دعوا در امور کیفری که بر هر دلیلی ارجح است، علاوه بر قانون آیین دادرسی کیفری، در ماده 211 قانون مجازات اسلامی نیز مورد تصریح قرار گرفته و قواعد، شرایط و نکات حقوقی آن، ذکر گردیده که با توجه به اهمیت اطلاع از قواعد و ضوابط ادله اثبات دعوا و تاثیری که بر نتیجه خواهند گذاشت، ضرورت اطلاع از متن، شرح و تفسیر و نکات حقوقی ماده 211 قانون مجازات اسلامی، ایجاب می گردد. از این رو، در محتوا حاضر، قصد داریم، متن ماده 211 قانون مجازات اسلامی جدید، مصوب سال 1392 با اصلاحات سال 1399 را ارائه کرده و پس از ذکر شرح و تفسیر متن ماده 211، نکات حقوقی مهم آن را بگوییم.

پوستر مسائل حقوقی

متن ماده 211 قانون مجازات اسلامی

متن ماده 211 قانون مجازات اسلامی، در خصوص یکی از مواردی که می تواند، مستند حکم دادگاه ها در دعاوی قرار گیرد، تعیین تکلیف می کند که در این بخش از مقاله، متن ماده 211 قانون مجازات اسلامی و در تیتر های بعدی، شرح و تفسیر و نکات حقوقی این ماده را ارائه خواهیم کرد. متن ماده 211 قانون مجازات اسلامی مقرر می دارد:

"علم قاضی، عبارت از یقین حاصل از مستندات بیّن در امری است که نزد وی، مطرح می‌ شود. در مواردی که مستند حکم، علم قاضی است، وی موظف است قرائن و امارات بیّن مستند علم خود را به طور صریح در حکم قید کند. تبصره- مواردی از قبیل نظریه کارشناس، معاینه محل، تحقیقات محلی، اظهارات مطلع، گزارش ضابطان و سایر قرائن و امارات که نوعا علم آور باشند، می‌ تواند مستند علم قاضی قرار گیرد. در هر حال، مجرّد علم استنباطی که نوعا موجب یقین قاضی نمی‌ شود، نمی‌ تواند ملاک صدور حکم باشد."

پوستر مسائل حقوقی

تفسیر ماده 211 قانون مجازات اسلامی

تفسیر ماده 211 قانون مجازات اسلامی، از اهمیت زیادی برخوردار است، به این علت که در خصوص یکی از ادله اثبات دعوا بوده و آگاهی از شرح و تفسیر متن ماده 211 که در خصوص یکی از مهم ترین و اثر گذارترین دلیل در اثبات دعوای کیفری و صدور حکم به استناد آن، تعیین تکلیف می کند، ضرروی به نظر می رسد. در تفسیر متن ماده 211 قانون مجازات اسلامی باید گفت، اولا، علم قاضی، می تواند به عنوان یکی از ادله اثبات دعوا، در دعاوی کیفری، نظیر سرقت، قتل، تجاوز و... مورد استفاده قرار گیرد و اعتبار آن، به اندازه ای است که می تواند، مستند حکم صادره از سوی دادگاه باشد. البته، در تفسیر متن ماده 211 قانون مجازات اسلامی، باید مد نظر داشت که تنها، علمی که نوعا، موجب یقین قاضی باشد، می تواند مستند حکم دادگاه شود نه علم استنباطی که نوعا، موجب یقین قاضی نمی‌ شود. در ادامه، نکات حقوقی متن ماده 211 قانون مجازات اسلامی را خواهیم گفت.

نکات حقوقی ماده 211 قانون مجازات اسلامی

در تیترهای قبلی مقاله، متن و شرح و تفسیر ماده 211 قانون مجازات اسلامی، مورد بررسی قرار گرفت و ارائه شد. در این بخش از مقاله، نکات حقوقی ماده 211 قانون مجازات اسلامی، مورد بررسی قرار خواهند گرفت که با توجه به متن ماده 211 و سایر مواد قانون مجازات، به شرح زیر می باشد:

  • علم قاضی، بالاترین دلیل در ادله اثبات دعوا در امور کیفری است؛

  • در صورت تعارض علم قاضی با سایر ادله، تنها در صورتی علم قاضی، ارجح بر سایر دلایل، نظیر اقرار، سوگند و... خواهد بود که علم قاضی، با وجود تعارض با دلایل دیگر، بیّن باقی بماند، در غیر این صورت، باید به سایر ادله، اعتبار داد و آن ها باید، مبنای صدور حکم، قرار گیرند؛

  • چنانچه علم قاضی، در تعارض با ادله دیگر، بیّن باقی بماند، مبنا و مستند صدور حکم قرار خواهد گرفت و قاضی، این حق را خواهد داشت که به سایر ادله، وقعی ننهد؛

  • در صورتی که قاضی، در تعارض ادله و علم بیّن خود، بخواهد اقدام به صدور حکم نماید، باید مستندات علم قاضی و رد جهات دیگر، توسط وی، ذکر گردند و سپس، رای صادر گردد؛

  • مستند تمام نکات حقوقی ذکر شده در بالا، ماده 212 قانون مجازات اسلامی است که مقرر داشته:"در صورتی که علم قاضی با ادله قانونی دیگر در تعارض باشد اگرعلم، بیّن باقی بماند، آن ادله برای قاضی معتبر نیست و قاضی با ذکر مستندات علم خود و جهات رد ادله دیگر، رای صادر می کند. چنانچه برای قاضی علم حاصل نشود، ادله قانونی معتبر است و بر اساس آنها رای صادر می‌ شود."

  • همچنین، مستفاد از تبصره ماده 211 قانون مجازات اسلامی، "نظریه کارشناس، معاینه محل، تحقیقات محلی، اظهارات مطلع، گزارش ضابطان و سایر قرائن و امارات "، می توانند از مستندات علم قاضی قرار گیرند، البته، به شرطی که نوعا، علم آور باشند و صرف علم استنباطی، یعنی علمی که بر اساس حدس و گمان است، نمی توان، رای صادر نمود و بنابراین، قاضی نباید و نمی تواند، علم استنباطی خود را مبنای صدور حکم قرار دهد و این، صرفا علم بیّن است که مبنای صدور حکم، قرار خواهد گرفت.

سخن پایانی

بنابراین شرایط تخفیف مجازات در جرایم مواد مخدر، بر اساس قانون جدید، آن است که مرتکب، به نحوی با نیروی انتظامی یا سازمان های مربوطه همکاری کرده که این همکاری، منجر به کشف شبکه ها گردد. با ارائه یک نمونه لایحه تخفیف مجازات، دادگاه صادر کننده حکم، می تواند مجازات تعزیری را تا نصف حداقل آن جرم، تخفیف دهد. امیدوارم از محتوای مسائل حقوقی نهایت استفاده را برده باشید و برای کسانی که دچار مشکل حقوقی هستند، میتوانید ارسال نمایید. همچنین برای مشاهده ی مطالب مرتبط دیگر میتوانید به بخش آموزش ساعدنیوز مراجعه نمایید. از همراهی شما بسیار سپاسگزارم.


  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
پزشک رهبر معظم انقلاب: به رهبری توصیه کردیم که میوه بخورند اما ایشان بعد از پرسیدن قیمت میوه‌ها ارزانترین میوه را انتخاب کردند که همه مردم توان خرید آن را دارند+ویدئو (1172 نظر) خداداد عزیزی: 17 سالم بود آرزو داشتم چلوکباب بخورم؛ واقعا تو یخچالمون هیچی پیدا نمیشد؛ مادرم بخاطر بی پولی فوت کرد / مصاحبه تکان دهنده خداداد+ ویدئو (107 نظر) اقدام قابل تقدیر بازیکن تیم ملی؛ مهدی طارمی هزینه تحصیل دختر دانش آموزی که مدیر از مادرش درخواستی غیرمنتظره کرده بود را برعهده گرفت (100 نظر) الهام حمیدی: تا حالا بوتاکس نکردم؛ مخالف عمل زیبایی نیستم اما احساس می‌کنم برای من زوده+ ویدیو (98 نظر) محمود احمدی‌نژاد: مهران مدیری به من پیغام داد که من یه سریال ساختم و مجوز نمیدن پرسیدم و به من گفتند این داره دوره ریاست‌جمهوری تو رو نقد میکنه+ویدیو (84 نظر) واکنش تحسین برانگیز هادی چوپان به حمله اسرائیل: شهادت برای مادرمان ایران تسلیت ندارد تبریک دارد/ پرسنل غیور ارتش و نیروی انتظامی شهادت هم رزمتان مبارک! (62 نظر) خلاقیت خنده دار مادر شیرازی برای طراحی پرچم ایران روی قرمه سبزی حماسه آفرید+عکس/ هنر نزد ایرانیان است و بس! (57 نظر) ترافیک چهره‌های سیاسی کشور در مراسم دامادیِ پسر علی لاریجانی؛ از قدردانی داماد از فرزند رهبر معظم انقلاب به خاطر حضور در مراسم تا چهره شاد علی مطهری به عنوان دایی داماد+عکس (59 نظر) ناصرالدین‌شاه: این شهر زن‌های بسیار خوشگل دارد /دخترهای مثل حوری را نگاه می‌کردم و افسوس‌ها می‌خوردم (53 نظر) پریوش نظریه: من به خاطر دخترم جدا شدم/ ما آدم هم نبودیم اصلا چیز شرم آوری نیست/ ترجیح دادم که بچم تو یه محیط آروم بزرگ بشه+فیلم (40 نظر) خلاقیت جذاب و هوشمندانه شهرداری در ایجاد دستگاهی برای گرم کردن دست شهروندان در زمستان+عکس/ ذهن پویا در خدمت به مردم👌 (37 نظر) علی دایی: اگر مطالباتم را از فدراسیون بگیرم برای اینکه ثابت کنم به این پول نظری ندارم یک یتیم‌خانه می‌سازم؛ زمانی که دانشجو بودم کارگری می‌کردم+عکس (36 نظر) نگاهی به کیک تولد محمود احمدی نژاد با خلاقیت بی نظیر اُوستا قنّاد در طراحی کیک با عکس آقای سیاستمدار و شمع تولد 61 سالگی/ مبارکاا باشه (35 نظر) اکبر عبدی: شاید 4،5 سال دیگه زنده باشم ولی اونقدر پول جمع کردم که خانواده‌ام نیاز مالی نخواهند داشت، من نیاز به پول کسی ندارم +ویدیو (32 نظر) خلاقیت تحسین برانگیز یک میوه فروش بامرام شیرازی حماسه آفرید/ به ایشون باید گفت فرشته زمینی+عکس (31 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
فال قهوه با نشان روز پنجشنبه 10 آبان ماه 1403
10 روش عالی برای پرورش خلاقیت کودکان + بایدها و نبایدهای پرورش کودک با ذهن خلاق
فال حافظ با تفسیر امروز پنج شنبه 10 آبان 1403 + فیلم
آسان ترین روش برای طرز تهیه کباب تابه‌ای خانگی + نکات تکمیلی برای پخت کباب تابه‌ای مجلسی
فال ابجد روزانه پنجشنبه 10 آبان 1403
پربازدیدشدن ازدواج جنجالی یک مرد 43 ساله؛ یک مدرسه را به عقد خود درآورد!+عکس
متلک سنگین یک نماینده مجلس مشهور به سعید جلیلی بعد از قاف بودجه ای: "او نمی داند که بودجه را با کدام ج می نویسند!"
رامین رضائیان نقره داغ شد! موسیمانه با هیچ کس شوخی ندارد/ غیبت ستاره 100 میلیاردی استقلال مقابل تراکتور با تصمیم آقای سرمربی
10 درمان خانگی و بدون ضرر برای از بین بردن شپش موی سر؛ معضلی که در پاییز گریبان‌گیر والدین دارای فرزند مدرسه‌ای می‌شود
شبنم قلی خانی: کارت عروسی‌ را همسرم طراحی کرد در پایان هم نوشتیم خواهشمندیم از آوردن هرگونه دوربین خودداری کنید!
نظر رهبر معظم انقلاب درباره تصاویر پروفایل؛ آیا قرار دادن عکس زنان به عنوان تصویر پروفایل اشکال شرعی دارد؟
همه چیز درباره بی خوابی شبانه، علل و تکنیک­‌های درمان / درمان سریع بی خوابی با روش‌های خانگی
کشف شهر گمشده و «اهرام» پنهان در جنگل‌های مکزیک
راهنمای خرید بهترین شوینده پوست چرب / معرفی 4 محصول پرفروش و کاربردی برای شتشوی پوست چرب
انتخاب جنین های باهوش تر ممکن میشود!
منتخب روز   
انتخاب جنین های باهوش تر ممکن میشود! حیات وحش ؛ مستند حیات وحش حیوانات / جنگ واقعی بین عقرب زهری و تارانتولا پیشنهاد وسوسه‌انگیز دختر جوان، پسر دکوراتیو را راهی زندان کرد پایان گروگانگیری 4 روزه در نقطه صفر مرزی /گروگان 4 روز در اتاقک کامیون زندانی بود سکانس عاشقانه عاشق شدن قباد سر سفره عقد و بی قراری های فرهاد/ بی من چه شیرین می روی من دوستت دارم هنوز + فیلم 7 مورد از عجیب ترین واقعیت های زمان از ماموت ها گرفته تا اهرام مصر و ایستگاه های فضایی/باور کردنشون سخته! اعترافات دردناک زنی که همسرش را کشت: پدرم مرا به شوهرم فروخته بود پایان شوم دوستی اینستاگرامی/ آزیتا دختر 17 ساله 48 ساعت بیهوش بود تا اینکه معجزه رخ داد غمگین ترین و دردناک ترین سکانس فیلم عاشقانه شهرزاد/ مرگ جمشید خان در آغوش رفیق صمیمی اش با حسرت لبخند شهرزاد اشکال حک شده روی دیوار که نشان میدهند مصری‌های باستان شکل وسایل نقلیه آینده را پیش بینی کرده اند! رقابت عشقی دو پسر جوان رنگ خون گرفت پشت پرده شهر ممنوعه چین و رازهایی که در قلب پکن نهفته‌ است!