در صورت مفقودی مدارک، بسته به نوع مدرک که اسناد هویتی و مدارک شناسایی است یا چک و گواهینامه و... جهت اعلام مفقودی و پیگیری های بعدی، فرد باید به دفاتر پیشخوان، اداره ثبت احوال و پست، بانک، مراکز تعویض پلاک و سایر مراجع صالح مربوط به مدرک گم شده، مراجعه کرده، اعلام مفقودی کند و درخواست صدور مدرک المثنی را داشته باشد.
از این رو، لازم است تا افراد، مطلع باشند که در صورت مواجه شدن با مفقودی مدارک، به چه مرجعی مراجعه کنند، چه اقداماتی را انجام دهند و چگونه، پس از اعلام مفقودی، پروسه گم شدن مدارک هویتی یا سایر اسناد خود را پیگیری نمایند.
رایج ترین سوالی که پس از گم شدن مدارک شناسایی، اعم از شناسنامه و کارت ملی مطرح میگردد، مبنی بر این است که برای اعلام مفقودی مدارک شناسایی به کجا مراجعه کنیم؟ در پاسخ به پرسش مطروحه باید گفت؛
هنگامی که مفقودی مدارک شناسایی برای فردی رخ میدهد، او باید در وهله اول، به اداره ثبت احوال یا دفاتر اصلی پیشخوان دولت، مراجعه کرده و پس ازدرخواست صدور مدارک شناسایی المثنی، درفرم، علت آن رامفقودی مدارک اعلام نماید.دراین صورت، فردمدرکی دارد تااگرباسوء استفاده از مدارک گم شده، مواجه گردید، بتواندبه آنها استنادکند. شایان ذکر است که در سایت پست یافته امکان ثبت مفقودی وجود دارد که راهنمای تصویری آن در تیتر های بعدی، ارائه می گردد.
مرجع دیگری که شخص می تواند در صورت مواجه شدن با مفقودی مدارک شناسایی به آن مراجعه نماید، کلانتری و سپس، دفاتر خدمات الکترونیک قضایی است. در کلانتری، اعلام مفقودی، صورت جلسه می گردد و در دفاتر خدمات، دادخواست این امر ثبت و به مرجع صالح، ارسال می شود.
یکی دیگر از مراجعی که فرد، پس از مفقودی مدارک شناسایی و طی مراحل فوق، می تواند به آن مراجعه کند، روزنامه های کثیر الانتشار، نظیر روزنامه اطلاعات است. پس از مراجعه و تکمیل فرم های لازم، همچنین پرداخت هزینه، آگهی مفقودی مدارک شناسایی ثبت و منتشر خواهد شد و بدین ترتیب، فرد مدرکی داشته تا هنگام مواجه شدن با سوء استفاده های احتمالی، آن را به مرجع صالح، ارائه دهد.
در گم شدن تمامی اسناد، در اولین مرحله، اشخاص باید به نهاد صادر کننده آن سند، مراجعه کرده و اعلام مفقودی نماید و سپس، با مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی و مراجعه به یکی از روزنامه های کثیر الانتشار، به ترتیب، دادخواست مفقودی اسناد و آگهی مفقودی مدارک را ثبت کنند. همچنین، از طریق اداره پست و یا نهاد صالح صادر کننده مدرک گم شده نیز می توانند، اقدام به پیگیری و پرسش در این خصوص نموده که آیا، مدارک مفقود شده آن ها، توسط یابنده، به آن مراجع، تحویل شده است یا خیر.
در صورتی که فرد، مدارک مربوط به اموال غیر منقول خود، نظیر سند خانه و ملک را گم کند، در اولین مرحله باید، به اداره ثبت اسناد اعلام کرده و درخواست ابطال سند قدیمی و صدور سند المثنی را نماید و چنانچه مدرک گم شده، مدارک شناسایی باشند، باید به دفاتر پیشخوان و یا اداره ثبت اسناد و احوال مراجعه کرده و پس از اعلام مفقودی، درخواست صدور مدارک المثنی را داشته باشد.
در صورتی که مدرک مفقود شده، پاسپورت یا گذرنامه باشد، حسب مورد، بسته به اینکه پاسپورت دارای اعتبار بوده یا فاقد اعتبار، فرد باید به ترتیب به اداره گذرنامه شهر یا استان محل سکونت خود و دفاتر پلیس +10 مراجعه کرده و تقاضای صدور گذرنامه المثنی یا جدید را داشته باشد. با این توضیح که در مفقودی پاسپورت فاقد اعتبار، نیاز به صدور درخواست المثنی نیست و کافی است فرد، با ارائه مدارک و پرداخت هزینه، تقاضای صدور پاسپورت جدید را بنماید.
شایان ذکر است که برنامه پلیس من نیز امکانی را برای اعلام مفقودی گذرنامه، در اختیار افرادی که این اپلیکیشن را بر روی تلفن همراه خود نصب نموده اند قرار داده که افراد می توانند، پس دانلود برنامه پلیس من و نصب برنامه، بر روی گزینه گذرنامه، کلیک کند.
پیگیری مدارک شناسایی مفقود شده از پست و ثبت احوال به دو صورت امکان پذیر است، یکی با مراجعه حضوری به هر یک از این ادارات و دیگری، مراجعه به سامانه اینترنتی هر یک از آن ها که در زیر، نحوه پیگیری مدارک شناسایی مفقود شده از سایت پست و سایت ثبت احوال، ضمن یک راهنمای تصویری، توضیح داده خواهد شد.
درصورتی که پس از جست و جوی آدرس سایت پست یافته و ورود به صفحه، شخص گزینه جست و جو با مشخصات هویتی را انتخاب کند.باید در صفحه ای مشابه صفحه بالا،نوع مدرک را تعیین و پس از درج نام و نام خانوادگی و نام پدر ،گزینه جستجو را انتخاب کند.
برای پیگیری مفقودی مدارک شناسایی از سایت ثبت احوال،فردباید آدرس درگاهخدماتالکترونیکی سازمان ثبت احوالکشورsabteahval.irراجستجو نمایدوپس ازورودبهصفحه ای مشابه صفحه بالا، بر روی گزینه مدارک پیدا شده، کلیک کند.
در این مرحله، لازم است تا شخص، شماره ملی، همچنین اعداد تصویر امنیتی را در کادرهای مربوطه وارد کند و بر روی گزینه جستجو، کلیک نماید.
شایان ذکر است که این جستجو، تنها از میان مدارکی صورت خواهد گرفت که در اختیار سازمان ثبت احوال قرار گرفته اند، لذا، توصیه می گردد که افراد، نسبت به پیگیری از طریق مراجعه حضوری به سازمان ثبت احوال یا اداره پست، کوتاهی نکنند.
یکی از مهم ترین اقداماتی که انجام آن، بلافاصله پس از مواجه شدن با مساله مفقودی مدارک و سندها، به افراد توصیه می گردد، ثبت آگهی مفقودی مدارک در روزنامه کثیرالانتشاری نظیر روزنامه اطلاعات است. این امر، به فرد، از دو جنبه، کمک خواهد کرد؛
اول اینکه در صورتی که شخصی، مدارک مفقود شده وی را پیدا نماید، آن را به وی یا به نزدیک ترین مرجع صلاحیت دار، نظیر پست، اداره ثبت احوال، بانک محال علیه، کلانتری، پلیس +10 و... تحویل خواهد و به تبع، در پی پیگیری های متقاضی، به وی تحویل خواهد شد.
دوم اینکه، چنانچه فردی، قصد سوء استفاده از مدارک را داشته و اقدام به انجام این امر نیز نماید یا با استفاده از آن ها، جرمی نظیر کلاهبرداری مرتکب گردد، شخص می تواند از آگهی مفقودی مدارک، استفاده کرده و از سوء استفاده کننده، شکایت نماید یا در صورت انتساب عنوان مجرمانه به او، از خود، دفاع کرده و سلب مسئولیت کند.
مفقودی اطلاعات و مدارک و اسناد یکی از خطرناک ترین اتفاقات ممکن میتواند برای فرد باشد. باید در حفظ مدارک و اسناد خود بکوشید، اما اگر ناخواسته اتفاقی افتاد در این مقاله برایتان بصورت مبسوط و واضح توضیح دادیم که چیکار میتوانید انجام دهید.امیدواریم برایتان مفید باشید.