حباب سکه را چگونه محاسبه می کنند؟

  پنجشنبه، 18 اردیبهشت 1399   زمان مطالعه 5 دقیقه
حباب سکه را چگونه محاسبه می کنند؟
کارشناسان خرید و فروش سکه، وقتی که حباب سکه بالا است سرمایه‌گذاری روی آن را توصیه نمی‌کنند چرا که در این شرایط قیمت واقعی سکه کمتر است و با کاهش و از بین رفتن حباب سکه ارزش پول شما کاهش خواهد یافت؛ در نتیجه بهترین زمان خرید سکه وقتی است که حباب سکه وجود نداشته باشد و یا بسیار کم باشد.

به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، معمولاً در قیمت سکه حباب بیشتری را مشاهده می کنیم به این دلیل که سکه طلا یک مسکوک است و سالانه به تعداد مشخصی زیر نظر بانک مرکزی ضرب می شود و گاهی اوقات در بازار کمیاب می شود به همین دلیل است بسیاری از مردم عادی خرید سکه را برای سرمایه گذاری انتخاب می کنند چون معتقدند خرید و فروش سکه علاوه بر اینکه پر سود است ریسک پذیری کمتری نسبت به خرید و فروش شمش طلا یا مصنوعات طلا دارد.

حباب سکه هم مانند حباب قیمت طلاست همانطور که گفتیم حباب سکه به فاصله قیمت حقیقی سکه و قیمت معاملاتی آن نیز می گویند که بر اثر عرضه و تقاضا و عوامل روانی ایجاد می گردند. مثلا فرض کنید اگر قیمت سکه به طور طبیعی 2.500,000 تومان باشد ولی در بازار به قیمت 3,000,000 تومان معامله شود؛ به این معنیست که 500,000 تومان یا 17 درصد حباب است که به معنای معامله سکه به ارزشی 17 درصد بالاتر از ارزش ذاتی آن است و حباب سکه مثبت است. اما اگر برعکس این موضوع اتفاق بیوفتد، می گویند حباب سکه منفی هست.

علت تشکیل حباب سکه

در بسیاری از روزهای سال که قیمت طلا و دلار حباب ندارند اما باز هم شاهد حباب در قیمت بعضی از سکه ها هستیم. چرا؟ چون برخی از مدل سکه ها یا بعضی از سکه ها از نظر وزنی طرفداران بیشتری دارند؛ مثلا تفاوت بین قیمت سکه طرح امامی و سکه طرح قدیم هم بر می گردد به عرضه و تقاضای متفاوت آن ها که منجر به تفاوت ارزش حباب آن ها شده است. یعنی چون تقاضای سکه های امامی در بازار بیشتر از سکه های طرح قدیم است، طبیعتاً حباب قیمتی سکه های طرح امامی نیز بیشتر از سکه های طرح قدیم است.

یا مثلاً این تفاوت حباب قیمتی را در نیم سکه و ربع سکه هم داریم؛ چون قیمت ربع سکه و نیم سکه از یک سکه کامل پایین تر است از آنها بیشتر به عنوان کادو یا پس انداز استفاده می کنند به همین خاطر نیم سکه و ربع سکه در بازار متقاضی بیشتری دارند پس قیمت های آن ها نیز با حباب بیشتری نسبت به نصف تمام سکه و یک چهارم تمام سکه است؛ با اینکه وزن نیم سکه دقیقا برابر است با نصف تمام سکه (وزن سکه نیم برابر است با ۴.۰۶۶ گرم) و وزن ربع سکه برابر است با یک چهارم تمام سکه (وزن سکه ربع برابر است با ۲.۰۳۳ گرم) اما می بینیم که قیمت نیم سکه بیشتر از نصف تمام سکه و ارزش ربع سکه بیشتر از یک چهارم تمام سکه است.

محاسبه ی حباب سکه

حتماً اگر از چندین مغازه قیمت سکه را بپرسیم همه به ما یک قیمت را نمی گویند و برخی از سکه فروشان ممکن است 50 هزار تومان هم بالای قیمت بازار سکه، قیمت بدهند!

حال سوالی که در ذهن همه ی ما به هنگام خرید سکه پیش می آید این است که فروشندگان سکه بر چه مبنایی اعداد را در ماشین حساب هایشان وارد می کنند؟ یا چگونه قیمت سکه را محاسبه می کنند؟ اگر ما کمی حوصله به خرج دهیم و قبل از خرید سکه یا طلا کمی مطالعه کنیم و با اصطلاحات طلافروشان و نحوه محاسبه قیمت طلا فروشان و زرگران آشنا شویم با خیال راحتتری سکه و یا مسکوکات طلا را خریداری می کنیم.

سکه ضرب شده ی بانک مرکزی دارای مشخصات ثابتی می باشد. یعنی عیار آن 900 و وزن تمام سکه، نیم سکه و ربع سکه به ترتیب 8.133 ، 4.066 و 2.033 گرم است. برای آن که بدون هیچ ابهامی بتوانید میزان حباب سکه را مشخص کنید مراحل زیر را طی کنید و به توضیحاتی که در ادامه ی آن می دهیم توجه کنید.

  1. ابتدا باید پول طلای سکه را محاسبه کنیم. که با فرمول مظنه قیمت یک گرم طلای عیار 900 را محاسبه می کنیم.
  2. قیمت یک گرم طلای عیار 900 را در وزن سکه ضرب می کنیم. با این کار قیمت طلای سکه ای که می خواهیم بخریم به دست می آید.
  3. سپس این قیمت را از قیمتی که سکه فروش به ما داده است کم می کنیم عددی که به دست می آید برابر است با حباب سکه ای که قصد خریدش را داریم.

برای محاسبه قیمت سکه بهار آزادی قیمت اونس جهانی طلا در نرخ آزاد دلار ضرب و حاصل آن تقسیم بر وزن هر اونس که معادل 31.1 گرم هست، می شود. سپس این رقم ضرب در کسر عیار اونس جهانی طلا و سکه بهار آزادی می شود که عدد 0.9 است.

همچنین عدد 0.9 را می شود از این طریق نیز بدست آورد: عیار طلای معامله شده در بازارهای جهانی یا اونس ۲۴ و عیار سکه بهار آزادی ۲۲ است و با تقسیم عدد ۲۲ بر ۲۴ عدد 0.9 به دست می آید که از این عدد در فرمول زیر استفاده می کنند:

تصویر

معمولاً بانک مرکزی در محاسبه قیمت سکه عددی را نیز تحت عنوان حق ضرب لحاظ می کند که برخی معتقدند حدود ۵ الی ۷ هزار تومان است و این رقم را نیز باید به قیمت بدست آمده اضافه کرد.
روش ساده تری برای محاسبه ی حدودی قیمت سکه وجود دارد که رئیس کل بانک مرکزی نیز آن را تایید می کند؛ می دانیم که هر ۴ سکه تقریبا یک اونس است اگر فرض کنیم قیمت هر اونس ۱۴۸۷ دلار است و این رقم تقسیم بر ۴ کنیم قیمت یک سکه به دلار به دست می آید که در نهایت در نرخ یک دلار نیز ضرب می شود و قیمت سکه مشخص می شود. اگر بخواهیم به زبان ریاضی قیمت یک سکه را محاسبه کنیم بدین صورت است:

تصویر

برای آن که این حساب و کتاب ها را به درستی یاد بگیرید پیشنهاد می کنیم چندین بار با قیمت دلارهای مختلف، قیمت نیم سکه، ربع سکه و سکه تمام را محاسبه کنید.


دیدگاه ها

  دیدگاه ها
نظر خود را به اشتراک بگذارید
از سراسر وب   
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
آخرین ویدیو ها