ساعدنیوز
ساعدنیوز

هرآنچه که باید درباره قانون تملک آپارتمانها بدانید!

  دوشنبه، 04 دی 1402   زمان مطالعه 4 دقیقه
هرآنچه که باید درباره قانون تملک آپارتمانها بدانید!
ساختمان و سازه های انسانی همیشه یکی از دغدغه های انسانی بوده و هست . با گسترش شهرنشینی و به تبع آن آپارتمان‌نشینی ، مشکلات و مسائلی بروز پیدا کرد که برای رفع و کنترل آنها نیاز به وضع قوانین مخصوصی بود . قانونگذار برای رفع این مشکل قانون تملک آپارتمانهارا وضع کرد. با ساعد نیوز همراه باشید تا بیشتر در این باره آشنا شویم.

برای نخستین بار در سال 1343 قانون تملک آپارتمان‌ها به تصویب رسید . این قانون در 11 ماده و یک تبصره در تاریخ 2 دی ماه 1343 به تصویب مجلس سنا و در 16 اسفند 1343 به تصویب مجلس شورای ملی رسید . این قانون سپس در سال 1376 مورد بازنگری و اصلاح قرار گرفت . طبق قانون اصلاحی اخیر الذکر مواد 12 ، 13 ، 14 و 15 نیز به این قانون اضافه گردید.

تشریح قانون تملک آپارتمان ها


در قانون از تملک آپارتمان ها ، تعریف خاصی از آپارتمان نشده است . این واژه از فرهنگ غربی به فرهنگ کشورمان وارد گردیده است . از همین رو معادل این واژه در فرهنگ ایرانی خانه ، منزل و سرا است. این قانون، بیان کننده مقررات مرتبط با آپارتمان، من جمله، قوانین پارکینگ آپارتمان می باشد. ماده 1 این قانون در خصوص مالکیت بخش های مختلف یک آپارتمان اینگونه مقرر می‌دارد : « مالکیت در آپارتمان‌های مختلف و محل‌های پیشه و سکنای یک ساختمان شامل دو قسمت است : ‌مالکیت قسمت‌های اختصاصی و مالکیت قسمت های مشترک . »

بنابراین همانطور که مشاهده می کنید قانون گذار مالکیت را در سه عنوان مشابه تبیین کرده است . این سه عنوان : آپارتمان‌های مختلف ، محل‌های پیشه و سکنای یک ساختمان هستند . این ابهام در واژگان زیر وجود دارد که منظور از این موارد چیست .

ماده 2 این قانون در خصوص قسمت های مشترک یک ساختمان اینگونه مقرر می‌دارد : « قسمتهای مشترک مذکور در این قانون عبارت از قسمتهایی از ساختمان است که حق استفاده از آن منحصر به یک یا چند آپارتمان یا محل‌پیشه مخصوص نبوده و به کلیه مالکین به نسبت قسمت اختصاصی آنها تعلق می‌گیرد به طور کلی قسمتهایی که برای استفاده اختصاصی تشخیص داده‌ نشده است یا در اسناد مالکیت ملک اختصاصی یک یا چند نفر از مالکین تلقی نشده از قسمتها مشترک محسوب می‌شود مگر آن که تعلق آن به قسمت‌ معینی بر طبق عرف و عادت محل مورد تردید نباشد . » .

بنابراین از جمله موارد قسمت های مشترک ، سیستم گرمایش و سرمایش مشترک ، انشعاب برق مشترک ، آسانسور ، راهروها و راه‌پله‌ها ، لوله‌ها و سیم‌های برق ، اسکلت ساختمان ، پشت بام ، در و پنجره‌های قسمت عمومی ، حیاط ، نمای ساختمان و … هستند که همگی جزءِ قسمت‌های مشترک هستند .

در خصوص این موارد باید توجه کرد که وقتی شخصی مالک قسمتی اختصاصی از یک آپارتمان است ، مالک بخشی از قسمت‌های مشترک نیز هست و این دو غیرقابل تفکیک‌اند . پس نمی‌توان ملکی را بدون قسمت‌های مشترک به شخصی فروخت و وقتی شخصی مالک قسمتی معین از یک آپارتمان می‌شود ، به‌صورت قهری و اجتناب‌ناپذیر مالک قسمتی از بخش مشترک نیز خواهد بود .

مواد 3 و 4 این قانون به غیر قابل تفکیک بودن قسمت های مشترک و اختصاصی یک ساختمان اشاره دارد . در همین راستا انتقال قسمت مشترک را در کنار قسمت اختصاصی لازم و قهری دانسته است به عبارتی توافق بر خلاف آن نیز ممکن نیست ( بین فروشنده و خریدار) چون با حقوق و تکالیف سایرین نیز در ارتباط است . از این رو هر گونه اختیار از مالک سلب گردیده است . چرا که استفاده از قسمت اختصاصی ملازمه کامل با حق استفاده از قسمت اشتراکی دارد.

ماده 4 به تعیین میزان سهم هر یک از شرکا نسبت به هزینه های جاری ساختمان اشاره کرده است . این ماده در این خصوص به این شرح مقرر می دارد که : « حقوق و تعهدات و همچنین حصه هر یک از مالکین قسمت های اختصاصی از مخارج قسمت های مشترک متناسب است با نسبت مساحت ‌قسمت اختصاصی به مجموع مساحت قسمت های اختصاصی تمام ساختمان به جز آنچه که به موجب این قانون استثناء شده باشد یا این که قرارداد ‌مالکین ترتیب دیگری را برای تقسیم حقوق و تعهدات و مخارج پیش‌ بینی کرده باشد. »

قانون تملک آپارتمانها

بررسی قانون تملک آپارتمانها

اداره امور آپارتمان


ماده 6 قانون تملک آپارتمان ها اداره امور آپارتمان را با توافق شرکا ممکن دانسته است . این ماده همچنین جایی که قراردادی بین طرفین برای اداره آپارتمان منعقد نمی گردد اینگونه مقرر می دارد که : « چنانچه قراردادی بین مالکین یک ساختمان وجود نداشته باشد کلیه تصمیمات مربوط به اداره و امور مربوط به قسمت‌های مشترک به‌ اکثریت آراء مالکینی است که بیش از نصف مساحت تمام قسمت‌های اختصاصی را مالک باشند . ‌تبصره - نشانی مالکین برای ارسال کلیه دعوتنامه‌ ها و اعلام تصمیمات مذکور در این قانون همان محل اختصاصی آنها در ساختمان است مگر این‌ که مالک نشانی دیگری را در همان شهر برای این امر تعیین کرده باشد. »

هنگامی که آپارتمانی دارای مالکین متعدد است باید برای اجرای قوانین از طرف همه‌ ی آنها نماینده‌ای تعیین شود . اما در صورتی که تعداد مالکین بیش از سه نفر باشد باید مجمع عمومی ساختمان تشکیل شود تا از میان خود مدیر یا مدیرانی را برای اداره‌ی ساختمان انتخاب کنند . ماده 8 این قانون در این زمینه مقرر می دارد که : « در هر ساختمان مشمول مقررات این قانون در صورتی که عده مالکین بیش از سه نفر باشد مجمع عمومی مالکین مکلفند مدیر یا مدیرانی‌ از بین خود یا از خارج انتخاب نمایند طرز انتخاب مدیر از طرف مالکین و وظایف و تعهدات مدیر و امور مربوط به مدت مدیریت و سایر موضوعات‌ مربوطه در آیین‌نامه این قانون تعیین خواهد شد. »

کلام آخر

فرهنگ آپارتمان نشینی یک از مسائل روز در جامعهخ است که اکثر ساکنین آپارتمانها به آن توجهی ندارند. بدین معنی که هرکاری که می‌خواهند انجام میدهندو باقی افراد را در نظر نمی‌گیرند و رعایت احوال و ساعت را نمیکنند. به همین دلیل در محاکم اکثر پرونده ها وجود دارد که در موضوع عدم رعایت حقوق آپارتمان نشینی ساکنین است. در این مبحث خواستیم تا با قانون تملک آپارتمانها آشنا شوید و بتوانید به حقوق همدیگر احترام بگذارید. امیدواریم تا برایتان مفید باشد.

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
رهبر معظم انقلاب: از وقتی که رهبر شده‌ام آجیل نخوردم؛ چون رهبر باید مثل فقرا زندگی کند! (505 نظر) 10 اقدامِ منجر به گرانی در 100 روز (254 نظر) 10 ایده تبلیغات مؤثر برای کسب‌وکارهای کوچک (246 نظر) (تصاویر) سفر به عصر قاجار؛ منظره‌های «کلاردشت»، 158 سال قبل (244 نظر) داریوش ارجمند: زنی که وزنه برداری می کند نه رَحِم دارد و نه تخمدان ریش درآورده نه می‌تواند شوهر کند و نه می‌تواند بچه داشته باشد! (243 نظر) مهران مدیری: من رفتم مسافرت و بهترین هتل اون شهر رو پیدا کردم ولی من رو نشناخت و گفت اتاقامون پُره، من هنوزم که هنوزه فکر میکنم دارم خواب میبینم+ویدیو (194 نظر) آخرین جشن تولد ساده و خلوت بهاره سرگل زایی، یکی از استعدادهای برتر کشورمان/ روحت شاد بانوی کرمانی+عکس (99 نظر) مهراب قاسم خانی: معرفی میکنم عضو جدید خانواده/ چه پشمالو و گوگولی هم هست+عکس (77 نظر) شهرام قائدی: دنیا دیگه نمیزاد مادرهای مارو، مادر من هیچوقت کرم به دستش نزد، نفهمید مو رنگ کردن چیه لباس خونه با مهمونی چه فرقی داره...+ویدیو (65 نظر) بهاره رهنما: من کاهل نماز بودم که بعد از شرط گذاشتن همسر دومم درباره نماز خواندن الان نمازم را میخوانم و دیگه کاهل نماز نیستم (61 نظر) رونالدو: برای اولین بار جورجینا را برای شام دعوت کردم متعجب بود چون باورش نمی شد که به جای اتوبوس با بوگاتی به خانه برمی گردد+فیلم (57 نظر) مازیار لرستانی: ای کاش به جای روز زن و روز مرد، روز شرف و انسانیت داشتیم+عکس (44 نظر) خلاقیت خنده دار پدر ایرانی با طراحی سینما در توالت خانه اش حماسه آفرید+عکس/ هنر نزد ایرانیان است و بس😂 (41 نظر) الهام چرخنده: من برای همه کسانی که کتکم زدند، باعث بیماری قلبی شدند نفرین ندارم اما الهی که به درد من دچار بشید+ویدیو (39 نظر) پریناز ایزدیار؛ هرچقدر هم شلوغ باشم بازم وقت دارم که به ازدواج فکر کنم، شرایط خانواده‌مون این مدلی نیست که ازدواج حتما باید سنتی باشه یا نباشه، ولی خودم دوست دارم همسرم رو انتخاب کنم (39 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
رونمایی از سند ازدواج در زمان قاجار؛ آداب عجیب خواستگاری رفتن بدون خبر دادن به صاحبخانه+ عکس
یک فیلم ایرانی نداریم که مردها در آن نرقصند!
بشار اسد و نبیه بری به پیام رهبر انقلاب چه جوابی دادند؟
واکنش ایران به قطعنامه ضد ایرانی شورای حکام چیست؟
تصویب قطعنامه ضدایرانی کشورهای غربی در آژانس اتمی
ابلاغیۀ رئیس جمهور مبنی بر اصلاح مصوبۀ ماده واحدۀ تأسیس سازمان ملی هوش مصنوعی
ویدیو | فلسفۀ زندگی از نگاه حسین پناهی: عشق یک جفت النگو، عدالت نیم کیلو سیب‌زمینی!
معنا و مفهوم ضرب المثل «هر چی سنگه، مال پای لنگه» در ادبیات فارسی / ضرب المثل در حقیقت یک باور هست، و هر باور یک ماتریکس!
اجاره خانواده برای ازدواج مجدد پنهانی / مواظب باشید سرتان کلاه نرود!
ویدیو/ شعر مفهومی و فی‌البداهۀ مهران مدیری برای سربازان/ تمجید و تحسین سروش صحت و نادر سلیمانی
بهترین سن یادگیری زبان انگلیسی در کودکان چه سنی است؟ / این یک هشدار است؛ قبل از 18 سالگی یک زبان جدید بیاموزید!
شوخی با تاریخ/ وقتی «خشایارشا» اینستاگرامی می‌شود؛ شاهنشاه هخامنشی در جستجوی فالوور + عکس
ویدیو| دکلمه‌ای که به عمق روح می‌نشیند؛ دکلمه شعر زیبا و حزن‌انگیز "خوار گشتم" از استاد شهریار / من از بازار دنیا زار گشتم ...
قبل از دیر شدن، این 5 ارز دیجیتال را به سبد سرمایه‌گذاری خود اضافه کنید
ویدئو| معماری شگفت‌انگیز هخامنشی‌ها؛ شیرهای خشمگین یا خندان؟ راز چهره‌های دوگانه مجسمه‌های سنگی تخت‌جمشید
منتخب روز   
هدیه‌ دست‌ساز مادران سرزمین آفتاب، سیستان و بلوچستان به مسعود پزشکیان+ویدیو استفاده از ویروس کووید 19 برای مبارزه با سرطان! تب دنگی خطرناک شد؛ شیوع در جنوب شرقی ایران! سردار آزمون: وقتی دو تا گل میزنیم فکر میکنیم بازی رو بردیم و این ایراد بزرگ ماست/ناراحتی سردار آزمون بعد از بازی با قرقیزستان جزئیات پرونده آزار و اذیت دختر 16 ساله مشهدی از طرف 2 برادر ناتنی و پناه بردن او به کلانتری / از چند سال قبل که 2 برادر ناتنی ام به مصرف شیشه اعتیاد پیدا کردند مدام مرا کتک می زدند... مرگ پسر جوان بعد از خوردن الکل ضدعفونی اولین تمرین تیم ملی در استادیوم شهر بیشکک/ماشالله به این انرژی گروگانگیری افغان‌ها در تهران توسط 3 پاکستانی اخاذ اندروید 15 برای شیائومی و سامسونگ کی میاد؟ /لیست کامل تبلت‌هایی که اندروید15 سامسونگ را دریافت می‌کنند سلیقه‌ی خاص همسر پوریا پورسرخ برای سوپرایز تولد شوهر خوش‌تیپش با دیزاین شیک و کیک روکش طلا/ چه تیپ خفنی زده شادوماد! تصاویری از اولین تمرین ستاره های همیشه درخشان تیم ملی ایران، از طارمی گرفته تا بیرانوند و... در بیشکک قبل از بازی با قرقیزستان/به امید پیروزی✌ قتل خانمی جوان به دست یک مرد 43 ساله در تبریز/ پول و جواهرات انگیزه متهم از قتل بود