حساسیت طرد شدن و راه های تقویت حس دوست داشته شدن

  جمعه، 23 اردیبهشت 1401   زمان مطالعه 7 دقیقه
حساسیت طرد شدن و راه های تقویت حس دوست داشته شدن
اهمیت زندگی به شیوه گروهی در انسان‌ها به حدی زیاد است که تقریباً تمامی آن‌ها طرد و کنار گذاشته شدن از اجتماع را موضوعی ناخوشایند دانسته و تلاش می‌کنند تا از بروز چنین اتفاقی برای خودشان جلوگیری کنند. به همین خاطر در این مطلب سعی می‌کنیم تا شمارا با مفهوم حساسیت به طرد آن آشنا کنیم پس تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.

حساسیت به طرد چیست و راهکارهای درمانی آن کدام اند؟ اهمیت زندگی به شیوه گروهی در انسان ها به حدی زیاد است که تقریباً تمامی آن ها طرد و کنار گذاشته شدن از اجتماع را موضوعی ناخوشایند دانسته و تلاش می کنند تا از بروز چنین اتفاقی برای خودشان جلوگیری کنند. بااین حال، گروهی از افراد به این مسئله بیش ازحد واکنش نشان می دهند. واکنش های شدید نسبت به کنار گذاشته شدن از یک جمع و رفتارهایی که به دنبال آن از فرد سر می زند، معمولاً مشکلاتی را برای خود فرد و اطرافیان ایجاد می کند. به همین خاطر در این مطلب سعی می کنیم تا شمارا با مفهوم حساسیت به طرد آن آشنا کنیم پس تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.

حساسیت به طرد چیست؟

گروهی از افراد همواره در حالت گوش به زنگی برای دریافت نشانه های طرد شدن هستند. آن ها ساده ترین رفتارها را به عنوان دلایلی برای طرد تلقی می کنند و به دنبال چنین برداشتی، معمولاً رفتارهایی انجام می دهند که اگرچه نامتناسب با شرایط محیط و اجتماع است، اما با استنباطی که آن ها در ذهن دارند، کاملاً همخوان است.

برای مثال، یک فرد دارای حساسیت بالا به طرد، در حین مکالمه با یک دوست، متوجه می شود که دوستش گاهی به تلفن همراه خود نگاه می کند. توجه به تلفن همراه ازنظر چنین فردی به این معناست که دوستم حتماً حوصله مرا ندارد، او نمی خواهد با من صحبت کند، می خواهد به من بفهماند که باید خداحافظی کنم، او احتمالاً می خواهد ارتباطش را برای همیشه با من قطع کند و.... به دنبال چنین دریافت و باوری، این فرد واکنشی نسبتا شدید به رفتار دوستش نشان خواهد داد، این واکنش می تواند از رفتارهایی مانند یک خداحافظی نابهنگام و ترک قرار تا یک پرخاشگری تمام عیار باشد. واکنش هرچه که باشد، نکته اینجاست که ازنظر چنین فردی، هیچ دلیل دیگری برای این رفتار نمی توان متصور شد.

حساسیت به طرد

واکنش ها به ادراک طرد

هر فردی بر اساس شخصیت و روحیاتی که دارد، به شکلی منحصربه فرد به احساس طرد شدن پاسخ می دهد. به طورکلی می توانیم انواع پاسخ ها به حساسیت بالا نسبت به طرد را در چند گروه، طبقه بندی کنیم.

1. افرادی که به دنبال تایید و محبت دیگران برمی آیند

این گروه از افراد، به دلیل ترسی که از طرد شدن و از دست دادن نزدیکانشان دارند، همواره تلاش می کنند تا از بروز کوچک ترین اختلاف نظر و دلخوری جلوگیری کنند. آن ها همواره به دنبال تایید و محبت از جانب دیگران هستند؛ درنتیجه بیش ازحد محبت می کنند، در همه حال، دیگران و شرایط آن ها را درک کرده و مقدم بر خود می دانند. می توان گفت که این گروه از افراد، خود را به عنوان یک فرد مستقل، از یاد برده و کاملاً بر اساس برنامه ها و نیازهای دیگران زندگی می کنند.

2. افرادی که با پرخاش و بدرفتاری تلاش می کنند توجه دیگران را جلب کنند

یکی از شایع ترین واکنش ها در مقابل احساس طردشدگی، خشم است. افرادی که در مقابل بی توجهی دیگران از کوره در می روند و یا آن هایی که با زورگویی سعی در حفظ یک رابطه دارند، در این گروه قرار می گیرند. این افراد اگرچه در ظاهر خودخواه به نظر می رسند و به شکلی وانمود می کنند که دیگران نسبت به آن ها در مرتبه پایین تری قرار دارند اما در حقیقت به شدت نسبت به تنها شدن و از دست دادن اطرافیانشان آسیب پذیر هستند.

3. افرادی که بخاطر حساسیت به طرد تنهایی را برمی گزینند

انتخاب تنهایی، می تواند یک پیش دستی هوشمندانه در مقابل حساسیت بالا به طرد شدن باشد. به عبارتی این افراد باور دارند که قرار است از جانب نزدیکان و عزیزانشان طرد شوند و از این طرد، ناراحتی بسیاری را تجربه کنند. به همین خاطر سعی می کنند تا از ابتدا وارد روابط اجتماعی نزدیک نشوند تا نهایتاً طرد را تجربه نکنند. افرادی که از شروع روابط صمیمانه واهمه دارند و هنگامی که یک رابطه صمیمانه شکل می گیرد سعی می کنند تا رابطه را از بین ببرند و همچنین آن هایی که تلاش می کنند تا روابطشان را همواره منطقی نگه دارند در این دسته قرار می گیرند.

طرد شدن

چرا حساسیت بالا به طرد ایجاد می شود؟

تقریباً تمامی روانشناسان به اهمیت سال های اولیه کودکی و رابطه مادر و فرزند، باور داشته و معتقدند که کیفیت این رابطه، چگونگی روابط بعدی فرد در طول زندگی را تعیین می کند. اگر کودکان در سال های نخستین زندگی، به این نتیجه برسند که مادر و یا هر فرد دیگری که مسئولیت مراقبت از آن ها را دارد، همواره برای رفع نیازهایشان حاضر است و آن ها را تنها نمی گذارد، در آینده نیز چنین تصوری را راجع به شریک احساسی شان خواهند داشت؛ اما اگر کودک احساس کند که مادر همواره برای پاسخگویی به نیازهای وی آماده نیست و گاهی نیازهایش را بی جواب می گذارد، این بی اعتمادی به کلیه روابط بعدی فرد نیز سرایت می کند.

درمان حساسیت به طرد

برای درمان حساسیت به طرد شدن باید راهکارهای زیر را مد نظر قرار دهید:

1. پذیرش از راهکارهای درمان حساسیت به طرد

اولین قدم برای ایجاد هر تغییری آن است که بپذیریم در چه وضعیتی قرار داریم. تا زمانی که نپذیرفته ایم که در کجا ایستاده ایم نمی توانیم برای عقب یا جلو رفتن برنامه ریزی کنیم.

2. در نظر گرفتن همه احتمالات از راهکارهای درمان حساسیت به طرد

هنگامی که احساس می کنید رفتاری به این معناست که طرف مقابل قصد طرد کردن شمارا دارد، چند نفس عمیق بکشید، خودتان را آرام نگه دارید و سعی کنید در ذهنتان به این سال پاسخ دهید چه دلایل دیگری غیر از طرد شما، برای رفتار او وجود دارد؟

3. باور کنید واقعیت غیرقابل تغییر نیست

اگر تجربه ناخوشایندی داشتید که شمارا نسبت به طرد شدن از جانب دیگران حساس کرده است، باور کنید در دنیا قرار نیست همواره یک تجربه برایتان تکرار شود، شاید در تجربیات جدیدتان، نتیجه ای متفاوت بگیرید. برای رسیدن به این باور باید شروع کنید و رفتاری متفاوت از قبل در روابطتان پیش بگیرید.

4. از کنار گذاشته شدن نترسید

حساسیت به طرد، از آنجایی نشات می گیرد که فرد نبودن اطرافیان را به مثابه یک فاجعه تعبیر می کند. این باور را در خودتان تقویت کنید که در زندگی هر یک از انسان ها، افراد بسیاری می آیند و می روند و این مسئله، چندان هم ترسناک نیست.

طرد شدن

نقش اطرافیان در حساسیت به طرد

حساسیت به طرد، براثر تجربیات فرد در زندگی ایجاد می شود به همین خاطر، برای کاهش نشانه ها و از بین بردن چنین طرز فکری در فرد، می بایست بامحبت بی قیدوشرط به او نشان دهید که دوستش دارید و قصد رها کردنش را ندارید. محبت بی قیدوشرط به این معناست که شما می بایست با رفتارتان به طرف مقابل نشان دهید که علی رغم دلخوری هایی که به صورت طبیعی در یک رابطه پیش خواهد آمد و تمام اختلاف نظرهای موجود، همواره او را دوست می دارید و تصمیمی برای رها کردنش ندارید. همواره این نکته را در نظر داشته باشید که ایجاد چنین تفکری، به مرورزمان و براثر تجربیات مختلفی در فرد ایجادشده است، پس برای از بین بردن آن نیز، به زمان و صبر نیاز است.

چه افرادی بیشتر در معرض آسیب نسبت به حساسیت به طرد هستند؟

افرادی که به هر دلیلی نظیر فوت والدین، جدا شدن از والدین، بی توجهی والدین به نیازهایشان و...، رابطه والد فرزندی باکیفیتی در دوران کودکی شان نداشته اند و یا افرادی که در معرض تجربیات طرد شدن از سوی دیگران بوده اند، نسبت به این باور مخرب آسیب پذیرتر هستند.

چگونه می توانیم حساسیت به طرد را در خودمان از بین ببریم؟

برای ضعیف کردن باور به طرد شدن از جانب دیگران، در مرحله اول باید به این درک برسید که این، صرفاً یک حساسیت و باور اشتباه در ذهن شماست و می بایست با آن مبارزه کنید، سپس سعی کنید تا دلایل دیگری برای رفتارهایی که ازنظر شما دال بر طرد هستند بیابید.


دیدگاه ها
  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
همسر رهبر معظم انقلاب: آقای ما اجازه نمی‌دهد که در خانه، غیر از برنج کوپنی استفاده کنیم و آن هم کفاف خوراک ما را بیش از یک بار در هفته نمی‌دهد (598 نظر) رهبر معظم انقلاب: در ایستگاه منتظر قطار بودم که فردی که اصلا نمی شناختمش شروع کرد به مسخره کردن من+ویدیو (211 نظر) نگاهی به سفره مفصل و تمام و کمال حضرت ابوالفضل در منزل شاه نشین علی دایی+عکس/ از گل آرایی و شمع‌دان‌هایی طلایی تا پَک هایی لاکچری و جذاب (185 نظر) میزبانی رهبر معظم انقلاب از مهمانش در ضیافتی به صرف شام +عکس/سفره ای که اُملت تنها غذای آن بود... (147 نظر) (فیلم) ورود جالب و معنادار رهبر انقلاب به حسینیه امام خمینی (ره) به همراه مسعود پزشکیان و شعار حیدر حیدر جمعیت (67 نظر) نگاهی به کیک تولد آیتک سلامت کاپیتان چشم آبی تیم ملی والیبال بانوان و رقیب زهرا گونش/ مبارکا باشه (60 نظر) درخت خرمای بزرگ حیاط باصفای خونه ویلایی زهرا گونش/ نخل های هم قد والیبالیست مشهور ترکیه ای (55 نظر) نگاهی به میز عقد ساده و با دیزاین مختصرِ زینب سلیمانی دختر کوچکِ سردار سلیمانی و همسر لبنانی‌اش+عکس/ استندهای اسم و شمع های تک رنگ (49 نظر) در خانه شهید رئیسی به روی همه مردم باز می شود (45 نظر) میز غذای ساده رهبر معظم انقلاب و خوردن غذا در بشقاب استیل/ ساده زیستی ایشان همیشه مثال زدنی است+عکس (26 نظر) خلاقیت هوش پران مغازه دار کاشانی برای کشاندن مشتری به مغازه حماسه آفرید/ مغزشو باید طلا گرفت+عکس (25 نظر) ریحانه سادات دختر بزرگ شهید رئیسی: سجاده نماز پدرم را در اندونزی تکه تکه کردند و به عنوان تبرّک بین مردم پخش کردند+ویدیو (22 نظر) خلاقیت بی نظیر راننده تهرانی، با نوشته جالب پشت پژو پارس حماسه آفرین شد/ آدم حَظ میکنه از این درک و فهم بالا (21 نظر) بنز آخرین مدلی که رهبر معظم انقلاب آن را رد کرد: ببرید اینها را بفروشید! (20 نظر) حضور ساده و بدون تشریفات همسر رهبر معظم انقلاب در یک درمانگاه/ ایشان گفتند من نمی‌خواهم پارتی بازی بکنم+ویدیو (19 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
تیمار جوجه لک لک مصدوم روستای قراجه محمد مرند توسط اهالی آن
فال روزانه امروز پنجشنبه 28 تیر ماه 1403
فال ابجد روزانه پنج‌شنبه 28 تیر 1403
حرمت شکنی دختران بی‌حجاب در دسته عزاداری کرج!
فال قهوه با نشان روز پنجشنبه 28 تیر ماه 1403
فال حافظ با تفسیر امروز پنجشنبه 28 تیر 1403+فیلم
فال شمع روزانه امروز پنجشنبه 28 تیر 1403
نگاهی به جواهرات مجلل و باشکوه خانواده آمبانی که پربازدید شد/ از زمرد نماد عشق آقای داماد تا گردنبند دستساز مادر شوهر جنجالی+عکس
7 روش تضمینی و قطعی رفع بوی بد سینک ظرفشویی
مبل‌های کثیف خانه را چگونه تمیز کنیم؟ / یک راه سریع و تضمینی
چرا کارگردان مختار نگذاشت بازیگر نقش حضرت عباس (ع) در فیلم یا سریالی دیگر بازی کند؟
نامه زیرکانه و دلبرانه انیس الدوله، بانوی اول حرمسرا به ناصرالدین شاه / یا به من وام بدهید یا شهرستانک را از من بخرید!
رفع فیلترینگ به طور کامل در دست شخص رئیس جمهور است
منظور ظریف از دولت وفاق ملی چیست؟
خرید کردن پسر رهبر معظم انقلاب: از ایستادن در صف و رعایت نوبت تا لحن عادی فروشنده با ایشان مثل دیگر مشتری ها
منتخب روز   
(فیلم) خرید دکتر مسعود پزشکیان از یک سوپرمارکت در تهران به همراه نوه‌ها و عروسش با کارت بانکی شخصی / نوه‌ها پدربزرگ را به خرج انداخته‌اند اقدام منحصربفرد و زیبای طلافروش یزدی به احترام دختر سه ساله امام حسین(ع)+عکس/ این جور تصاویر مخصوص ایران ماست والسلام👌 (فیلم) رهبر معظم انقلاب: به من می‌گویند شما گفتید سوءاستفاده جویان را افشا نکنید / ما حق نداریم افراد را به صرف گمان متهم کنیم سکانس خوشحالی قُباد از بارداری شهرزاد/ قُباد: من تا الان نمیدونستم از این دنیا و از این زندگی چی میخوام اما الان.... (عکس) هدایای ارزشمندی که پزشکیان در پشت صحنه یک هیئت دریافت کرد / خوشا راهی که آغازش با حسین است ... (ویدئو) شعر سوزناک شهریار برای مادر بزرگش که با شنیدنش اشک از چشمانتان سرازیر خواهد شد به یادماندنی ترین سکانس عاشقانه سریال شهرزاد / از بله گفتن شهرزاد تا مرگ مرگ بزرگ آقا نقش دختر رهبر انقلاب در ترمیم دست مجروح ایشان/ فرزند دختری که به پدر اُنس داشت (عکس) شوخی ظریف با آقای ظریف؛ از مقایسه ظریف با مِسی تا انداختن ماسک به شکل آقای رئیس جمهور!! واکنش عضو دفتر رهبر انقلاب به پست اینستاگرامی پسرش با هشتگ برای ایران، پزشکیان