وقتی یک هنرجو قصد ثبت نام در کلاس سنتور دارد و می خواهد یادگیری را شروع کند، می خواهد مسیر روشنی برای پیشرفت خود تجسم کند و فاکتور زمان یکی از معیارهایی است که اکثر افراد در این مورد مبنای اصلی قرار می دهند.
دقت کنید که عوامل زیادی در یادگیری شما نقش دارند. عواملی مثل میزان علاقه شما به یادگیری، زمانی را که برای تمرین اختصاص می دهید، روش درسی که مدرس شما انتخاب می کند و …
بطور کلی در مدت زمان یادگیری سنتور می توان به سه عامل بسیار مهم اشاره کرد:
- استعداد
بدون شک یادگیری هر فن و هنری به حداقلی از استعداد و علاقه نیاز دارد. البته اگر فردی استعداد داشته باشد اما با تلاش و پشتکار تمرین نکند، در این راه موفق نخواهد شد.
- علاقه
- فاکتور با اهمیت دیگر میزان تلاش، پشتکار و تمرین مداوم شماست. با هفته ای یک الی دو ساعت تمرین سنتور، به نقطه ی قابل توجهی در سنتورنوازی نخواهید رسید و باید حداقل روزی یک الی دو ساعت تمرین را داشته باشید.هنرجویانی که در خانواده های اهل موسیقی بزرگ می شوند و همیشه صدای ساز در گوششان است، احتمالا در کلاس سنتور پیشرفت سریعتری خواهند داشت.البته هنرجویان دیگر که علاقمند هستند، می توانند با پشتکار و تمرین مداوم، این کمبود را جبران کرده و حتی گوی سبقت را از هنرجویان با استعداد موسیقی بربایند.
- تلاش
فاکتور با اهمیت دیگر میزان تلاش، پشتکار و تمرین مداوم شماست. با هفته ای یک الی دو ساعت تمرین سنتور، به نقطه ی قابل توجهی در سنتورنوازی نخواهید رسید و باید حداقل روزی یک الی دو ساعت تمرین را داشته باشید.
نکات دیگر درباره مدت زمان یادگیری سنتور
توجه کنید که مطالب گفته شده در بالا تنها مربوط به بخش هنرجو بود، بخش دیگری از پروسه ی یادگیری هنرجویان مرتبط با مدرس سنتور خوب است که ویژگی های لازم را داشته باشد. همچنین شما می توانید با گوش دادن به قطعات موسیقی سنتی ایرانی، تماشای ویدئوهای اساتید قدیم و جدید، شرکت در کنسرت ها و محافل موسیقی، علم و تجربه ی موسیقایی خود را بیشتر کنید.
توجه کنید تمام نکات بالا تکمیل کننده ی یکدیگر هستند و با انجام دادن یک یا دوتا از آن ها به سطح قابل قبول در سنتور نخواهید رسید.
نکته بعدی مشخص کردن سطح انتظار هنرجوی موسیقی از یادگیری سنتور است که باعث می شود زمانهای متفاوتی را برای آن در نظر گرفت.به عنوان مثال اگر توقع یادگیری سنتور در حد درآوردن صدای ساز و نواختن تعدادی قطعه را داشته باشید حدود 1 تا2سال زمان می برد،اما در صورتیکه قصد تسلط کامل بر ساز،یادگیری تکنیکهای مختلف نوازندگی سنتور،همراهی با سازهای دیگر و همراهی باگروه را داشته باشید این زمان ممکن است در حدود4تا5 سال طول بکشد.
معمولا اگر شخص در جه 1 یا 2 در خانواده هنرجو ، هنرمند باشد می توان گفت هنرجو ژنتیک یادگیری موسیقی را در زمان های کوتاه تر دارد.
البته این به این معنا نیست که دیگر علاقه مندان مستعد یادگیری سنتور نباشند در خیلی موارد افراد معمولا با تلاشی که در تمرینات روزمره خود داشته اند در زمانهای بسیار کوتاهی از دیگر افراد با سابقه ژنتیکی پیشه گرفته اند.
یکی دیگر از عوامل موثر در یادگیری این ساز انتخاب یک آموزشگاه موسیقی و یک استاد سنتور که بسیار دلسوزانه و اصولی با ارائه مسیر صحیح در جهت آموزش سرعت یادگیری را دوچندان کند.
نکته مهم بعدی تمرین مداوم و روزانه است.هنرجویانی که طبق یک برنامه ریزی منظم، هر روز ساعتی را به تمرین سنتور اختصاص می دهند قطعا مدت زمان کمتری طول می کشد تا روی ساز خود مسلط شوند.تمرین صحیح و منظم تاثیر بسیاری در پیشرفت هنرجویان دارد و اساتید سنتور نیز دقیقا همین توصیه را به هنرجویان می کنند و پایه اصلی پیشرفت در آموزش موسیقی را تمرین مستمر می دانند.
اگر می خواهید در آینده نوازنده سنتور خوبی باشید باید وقت مناسبی را برای تمرین های پایه ای اختصاص دهید.تمرینات پایه ای برای آشنایی شما با ساختار ساز، نحوه صدادهی، چگونگی نشستن و ضربه زدن به سیم ها طراحی می شوند.هر چه وقت بیشتری را به این نوع تمرین ها اختصاص دهید در آینده نتایج آن را در پیشرفت نوازندگی خود خواهید دید.
آیا بعد از یک سال حرفه ای شدن در سنتور امکان پذیر است؟
اگر همه موارد گفته شده در بالا به خوبی پیش رود هم هنرجو کار خود را درست انجام دهد و هم مدرس و آموزشگاه فضای مناسبی را برای یادگیری فراهم کنند بعد از یک سال هنرجو به باروری و شکوفا شدن نزدیک می شود.
در اینجا لقب حرفه ای را نمی توان به هنرجو اطلاق کرد اما بعد از یک سال هنرجو در دسته میانی قرار می گیرد که برای حرفه شدن و پیشرفت مستعد است.
مراحل یادگیری سنتور
مرحله اول
خرید یک ساز با صدای گوش نواز می باشد انتخاب ساز از اهمیت زیادی برخوردار هست که باعث میشه زمان تمرین صدای درست ساز را بشنویم و انگیزه مان افزایش پیدا کند.
سازهای خوش صدا معمولا کیفیت بهتری دارند و هنگام کوک کردن بسیارآسان تر کوک می شوند در هر صورت ابتدای کار برای خرید ساز شاید تمایل نداشته باشیم زیاد هزینه کنیم
مرحله دوم
خوب اما در این مرحله باید یک آموزشگاه موسیقی پیدا کنیم که اساتید با سابقه ای را دارد پس سعی کنید با اتخاب بک مدرس ساز سنتور یادگیری سنتور را آسان تر کنید.
مرحله سوم
انجام تمرین های تکنیکی ساده و معنادار در ابتدای کار می باشد انجام این تمرینات به بهتر عمل کردن انگشتان و مچ ها کمک می کند و همچنین روشهای مضراب زنی به سیم را تسهیل می کند
فراموش نکنید این تمرینات تنها عملکرد فیزیکی شما را افزایش می دهند که قبل از شروع تمرینات موسیقیایی کلاس آموزش سنتور بسیار حائز اهمیت است.
مرحله چهارم
در شروع اموزشها اگر بتوانیم روزی نیم ساعت وقت بزاریم و تمرین کنیم بعد از حدودا 3 ماه می توانیم اجرای نواختن ساز بصورت ساده اجرا کنیم.
مرحله پنجم(آخر)
در این مرحله ما باید چند فرم موسیقیایی را انتخاب کرده و یاد بگیریم چرا که اگر بخواهیم اجرا یا کنسرتی داشته باشیم این فرم های موسیقیایی شامل: ضربی ، فرود ، آواز و تصنیف بوده که در موسیقی ایرانی بکار برده می شود.
آموزش سنتور از چه سنی امکان پذیر است؟
- بسیاری از افراد این سوال برایشان پیش می آید که یادگیری سنتور از چه سنی می باشد؟
- آیا برای آموزش موسیقی دیر نیست؟
- آیا در هر سنی می توان موسیقی را یاد گرفت؟
اگر بخواهیم بی پرده با شما صحبت کنیم یادگیری ساز سنتور در هر سنی امکان پذیر هست اما اگر بخواهیم بهترین سن را بگوییم بین 3 تا 6 سالگی می تواند بهترین سن برای فراگیری نواختن سنتور می باشد.
علت تعیین این سن شکل گیری قابلیت های ذهنی کودک بوده و از قدرت یادگیری بسیار بالایی برخوردار است.
اما مطرح کردن این سن علت بر ان نیست که در سنین بالاتر نمی توان موسیقی را یاد گرفت.