ساعدنیوز
ساعدنیوز

زندگینامه کازوئو ایشی گورو نویسنده‌ی ژاپنی‌

  پنجشنبه، 06 آبان 1400   زمان مطالعه 9 دقیقه
زندگینامه کازوئو ایشی گورو نویسنده‌ی ژاپنی‌
«کازوئو ایشی گورو»، نویسنده‌ی ژاپنی‌تبار است که در تاریخ 8 نوامبر 1954 در شهر «ناکازاکی» متولد شد و در همان سنین کودکی، به همراه خانواده، به انگلستان مهاجرت کرد. او در «دانشگاه کنت» مقطع کارشناسی خود را گذراند و سپس از «دانشگاه ایست‌آنجلیا» با مدرک کارشناسی ارشد فارغ‌التحصیل شد. سپس در یک موسسه خیریه مربوط به بی‌خانمان‌ها مشغول به کار گشت.

کازوئو ایشی گورو (به ژاپنی: Kazuo Ishiguro) (زاده ۸ نوامبر ۱۹۵۴ در ناگاساکی) نویسندهٔ انگلیسی ژاپنی تبار است که خانواده اش وقتی پنج ساله بود به انگلستان مهاجرت کردند. ایشی گورو مدرک کارشناسی خود را در زبان انگلیسی و فلسفه از دانشگاه کنت در سال ۱۹۷۸ و مدرک کارشناسی ارشد را در رشته نویسندگی خلاقانه در سال ۱۹۸۰ از دانشگاه شرق انگلستان دریافت کرده است. او یکی از شناخته شده ترین نویسندگان معاصر انگلستان است و در سال ۱۹۸۶ برای کتاب هنرمندی از جهان شناور برندهٔ جایزهٔ وایت برِد و در سال ۱۹۸۹ برای کتاب بازماندهٔ روز برندهٔ جایزهٔ بوکر شد. از بین آثار او کتاب های وقتی یتیم بودیم و هرگز رهایم مکن نیز به فهرست نهایی جایزهٔ بوکر راه یافتند. در سال ۲۰۰۸، مجله تایمز او را در رده ۳۲ در بین ۵۰ نویسنده برتر انگلیسی از سال ۱۹۴۵ قرار داده است. ایشی گورو در سال ۲۰۱۷ برنده جایزه نوبل ادبیات شد.رمانهای بازمانده روز و هرگز رهایم مکن او به صورت فیلم سینمایی درآمده اند.

کازوئو ایشی‌گورو

دوران تحصیل کازوئو ایشی گورو

در بیوگرافی کازوئو ایشی گورو آمده است که او از کودکی به داستان های غربی و معمایی علاقه فراوانی داشت و بدون اینکه برای نوشتن جاه طلب باشد، می توانست بنویسد. بیداری خلاقیت برای او در 13 سالگی با کشف آهنگ های «باب دیلن» اتفاق افتاد. او سال های بعدی زندگی اش را صرف یادگیری گیتار، نوشتن آهنگ و بررسی آثار باب دیلن، «لئونارد کوئن»، «جونی میچل» و دیگر خوانندگان و آهنگ سازان آن دوران کرد. کازوئو ایشی گورو پس از فارغ التحصیلی از مدرسه «گرامر وکینگ» در شهر «سوری»، یک سال مرخصی گرفت و به آمریکا و کانادا رفت. او یک نسخه اولیه از آهنگش را همراه با خود برد که به استودیوهای آهنگ سازی ارائه کند.

زندگی حرفه ای کازوئو ایشی گورو

اولین رمان ایشی گورو، یعنی کتاب نمایی کم رنگ از تپه ها، در سال 1982 و زمانی که او 27 سال داشت، منتشر شد. داستان این رمان درباره زنی ژاپنی بود که در انگلیس زندگی می کند و وقایع زندگی خودش در ژاپن را روایت می کند در عین اینکه باید با خودکشی دخترش کنار بیاید. این رمان توانست «جایزه یادبود وینفرد هولتبی» را از آن خود کند. سال بعد نیز اسم ایشی گورو در لیست بهترین نویسندگان جوان انگلستان قرار گرفت و او به نویسنده ای مشهور تبدیل شد. همان طور که پیش تر اعلام کردیم، در سال 1986 دومین رمان ایشی گورو به نام هنرمندی از جهان شناور چاپ شد. داستان یک نقاش ژاپنی که با وقایع پس از جنگ جهانی دوم در کنش است. این کتاب نامزد جایزه بوکر و برنده جایزه «کاستا» شد. کازوئو پس از دو رمان تحسین شده اش که مرتبط با ژاپن بودند، تصمیم گرفت رمان بعدی را در فضای کشوری که بیشتر سال های عمرش را در آن گذرانده بنویسد. او شیفته ی تاریخ قرن 20 انگلیس بود و به مدت چهار هفته، تمام کارهای خانه را به لورنا سپرد و مشغول نگارش شد. او در این مدت به جز نوشتن، فقط غذا می خورد و می خوابید و پس از اتمام چهار هفته، اولین پیش نویس از رمان سومش را آماده کرد. سپس چند ماه را به اصلاح آن گذراند و در نهایت، رمان آماده ی چاپ شد. این کتاب در سال 1989 چاپ شد. در سراسر جهان به فروش رسید و موفقیت های زیادی کسب کرد. ایشی گورو توانست سایر کارهایش را رها کرده و به عنوان یک نویسنده ی حرفه ای مشغول به کار شود. سپس از روی همین رمان فیلمی نیز ساخته شد که توانست نامزد هشت جایزه اسکار شود. وی سپس چند رمان دیگر نوشت و در بسیاری از نوشته هایش موفق عمل کرد. در کتاب وقتی یتیم بودیم از ساختار ادبیات پلیسی استفاده کرد و در کتاب هرگز رهایم نکن به جهانی تخیلی پرداخت. جهانی در گذشته ای نامعلوم که انسان ها را به وجود می آورند و پرورش می دهند که از اعضای بدن شان استفاده کنند. در بستر این فضا داستانی عاشقانه پیش می رود و از روی این رمان نیز فیلمی ساخته شد. همچنین موفقیت هایش در ادبیات باعث شد او با گروه های موسیقی نیز همکاری کند و بتواند اشعار خود را به آهنگ تبدیل کند.

ویژگی های ادبی آثار ایشی گورو

تعدادی از رمان های او در زمان گذشته اتفاق می افتند. رمان هرگز رهایم مکن بن مایه های تخیلی و آینده گرا دارد اما در سال های ۱۹۸۰ و ۱۹۹۰ روی می دهد. به همین دلیل داستان در دنیایی خیالی می گذرد. رمان چهارم او، تسلی ناپذیر، در شهری بی نام در اروپای مرکزی اتفاق می افتد. بازمانده روز هم در خانه ای اشرافی حول و حوش از جنگ جهانی دوم روی می دهد. هنرمندی در دنیای شناور در شهری بی نام در ژاپن در دوران بازسازی پس از تسلیم در جنگ جهانی دوم اتفاق می افتد. رمانهای ایشی گورو اغلب از زبان اول شخص نقل می شوند و راوی عموماً کاستی های شخصیتی دارد. شیوه ایشی گورو این است که به راوی اجازه دهد این ویژگی ها را به تدریج در خلال داستان آشکار سازد. از این رو نویسنده حس شفقتی در خواننده ایجاد می کند که باعث می شود ایرادهای راوی را ببیند و در عین حال با او حس همدردی داشته باشد. این احساس شفقت غالباً از عمل راوی یا اغلب از انفعال او ریشه می گیرد. در بازمانده روز آقای استیونز، سرپیش خدمت خانه، احساسات عاطفی خود را نسبت به خانم کنتن، سرخدمتکار خانه، نادیده می گیرد چون توانایی برقراری تعادل بین زندگی خصوصی و حس وظیفه شناسی و خدمت گذاری اش را ندارد. داستان های او اغلب بدون نتیجه گیری مشخص هستند. مشکلات پیش روی شخصیت های داستان های او در گذشته مدفونند و حل ناشده باقی می مانند. به همین دلیل ایشی گورو خیلی از داستان هایش را با نوعی تسلیم و کنار آمدن غم انگیز به پایان می برد. شخصیت هایش گذشته خود و آنچه حالا شده اند را می پذیرند و اغلب درمی یابند که این پذیرش برایشان آرامش به ارمغان می آورد و به آشفتگی های ذهنیشان را به پایان می رساند. این را می توان نوعی بازتاب ادبی پدیده مونو نو آواره در فرهنگ ژاپنی دانست.

ایشی گورو و ژاپن

ایشی گورو در ژاپن به دنیا آمده و اسمی ژاپنی دارد. حروف اسمش در ژاپنی به معنای سنگ و سیاه هستند. دو رمان اول او در ژاپن اتفاق می افتند با این حال خود او در مصاحبه های متعدد تأکید کرده که با ادبیات ژاپن آشنایی چندانی ندارد و آثارش شباهتی به ادبیات ژاپن ندارند. ایشی گورو در مصاحبه ای در سال ۱۹۹۰ می گوید: «اگر اسم مستعاری انتخاب می کردم و کس دیگری پیدا می کردم که از عکسش به جای عکس خودم استفاده کنم مطمئنم کسی به ذهنش نمی رسید که بگوید این آدم مرا یاد فلان نویسنده ژاپنی می اندازد.» هرچند بعضی نویسندگان ژاپنی تأثیری دورادور بر کار او داشته اند، ایشی گورو خود تأثیر سینماگران ژاپنی مانند یاسوجیرو ازو و میکیو ناروسه را بیشتر می داند. ایشی گورو ژاپن را در سال ۱۹۶۰ ترک کرد و تا سال ۱۹۸۹ که به عنوان بازدیدکننده موقت بنیاد ژاپن به آنجا سفر کرد به ژاپن برنگشت. در مصاحبه ای با کنزابورو اوئه، ایشی گورو تأیید می کند که صحنه پردازی دو رمان اولش تخیلی بوده است. «من با تصویر بسیار واضحی از کشور دیگر در ذهنم تربیت شدم. کشور دیگر بسیار مهمی که بستگی های عاطفی به آن داشتم. [...] در انگلیس تمام مدت داشتم این تصویر را در ذهنم می ساختم. یک ژاپن خیالی.» هنگام بحث دربارهٔ میراث ژاپنی و تأثیر آن بر تربیتش ایشی گورو می گوید: «من کاملاً مثل انگلیسیها نیستم چون پدر و مادری ژاپنی در خانه ای ژاپنی زبان مرا بزرگ کرده اند. پدر و مادرم فکر نمی کردند که قرار است مدتی به این طولانی ای در این کشور زندگی کنیم. آنها احساس مسئولیت می کردند که ارتباط مرا با ارزش های ژاپنی حفظ کنند. من پیشینه ای متمایز دارم. جور دیگری فکر می کنم و دیدگاه هایم اندکی با بقیه فرق دارد.» وقتی از او پرسیدند تا چه اندازه خود را ژاپنی یا انگلیسی می داند گفت: «مردم دو سوم یک چیز و بقیه اش چیز دیگر نیستند. اخلاق، شخصیت و دیدگاه چیزی نیست که قسمت بشود. تکه ها به وضوح از هم جدا نمی شوند. تبدیل به مخلوط یکنواخت بامزه ای می شوی. این چیزی است که در قسمت اخیر قرن حاضر بیشتر رواج پیدا کرده - آدم هایی با زمینه فرهنگی مختلف و پیشینه نژادی مختلف. دنیا دارد به این سمت می رود.»

کازوئو ایشی‌گورو

آثار ایشی گورو

رمان

  • (۱۹۸۲) منظر پریده رنگ تپه ها (ترجمه امیر امجد)
  • (۱۹۸۶) هنرمندی از جهان شناور (ترجمه یاسین محمدی)
  • (۱۹۸۹) بازماندهٔ روز (ترجمه نجف دریابندری)
  • (۱۹۹۵) تسلی ناپذیر (ترجمه سهیل سمی)
  • (۲۰۰۰) وقتی یتیم بودیم (ترجمه مژده دقیقی)
  • (۲۰۰۵) هرگز رهایم مکن (هرگز ترکم نکن) (ترجمه سهیل سمی) / هرگز ترکم مکن (ترجمه مهدی غبرایی)
  • (۲۰۱۵) غول مدفون ترجمهٔ فرمهر امیردوست
  • (۲۰۲۱) کلارا و خورشید

فیلمنامه

  • (۲۰۰۳) غمناک ترین موسیقی دنیا
  • (۲۰۰۵) کنتس سفید

داستان کوتاه

  • (۱۹۹۰) شام خانوادگی
  • (۲۰۰۱) دهکده پس از تاریکی
  • (۲۰۰۹) شبانه ها: پنج داستان موسیقی و شب
  • (۲۰۱۸) شام خانوادگی (ترجمه اسدالله حقانی) - مجموعه ۷ داستان که قبلاً جمع آوری یا ترجمه نشده بودند

جایزه های ایشی گورو

  • ۱۹۸۲: جایزه یابود وینفرید هولتبی برای منظره پریده رنگ تپه ها
  • ۱۹۸۳: بهترین رمان نویس جوان بریتانیایی به انتخاب گرانتا
  • ۱۹۸۶: جایزه وایت برد برای هنرمندی از جهان شناور
  • ۱۹۸۹: جایزه بوکر برای بازمانده روز
  • ۱۹۹۵: نشان افسر والا مقام امپراتوری بریتانیا
  • ۱۹۹۸: شوالیه ادب و هنر فرانسه
  • ۲۰۰۸: از ۵۰ نویسنده برتر بریتانیایی از ۱۹۴۵ به انتخاب تایم
  • ۲۰۱۷: جایزه نوبل ادبیات
  • ۲۰۱۸: نشان خورشید فروزان

به جز منظره رنگ پریده تپه ها همه رمان ها و مجموعه داستان های کوتاه او نامزد جایزه های معتبر ادبی شده اند.مهم تر از همه چهار کتاب هنرمندی از جهان شناور، بازمانده روز، وقتی یتیم بودیم و هرگز رهایم مکن همگی نامزد دریافت جایزه بوکر بوده اند.

ازدواج کازوئو ایشی گورو

کازوئو در حین کار در در پناهگاه بی خانمان ها و با وجود سختی های بسیار در زندگی اش با مددکار اجتماعی جوانی به نام «لورنا مک دوگل» آشنا شد و آن ها عاشق یک دیگر شدند. برای زندگی شان برنامه ریزی کرده و سپس در سال 1986، همزمان با انتشار دومین رمان او، با یکدیگر ازدواج کردند.


دیدگاه ها


  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
علی پروین خطاب به علی دایی: بیا مصاحبه کن/ دایی: من صدا و سیما را دوست ندارم! (34 نظر) (عکس) عذرخواهی همسر قالیباف از پزشکیان بعد از گریه رئیس جمهور به خاطر عشق پاک قدیمی به همسرش ... (29 نظر) مهران غفوریان: نمی‌دانم چه کسی این سرمربی را به تیم ما انداخت؟! / استقلالی بودم، وقتی دیدم پرسپولیس همیشه استقلال را می برد، پرسپولیسی شدم! (11 نظر) (ویدئو) حیات وحش ؛ مستند حیات وحش حیوانات / مار، قورباغه، رتیل سیاه، هزار پا (10 نظر) فریبا نادری: کسایی که پول دارند همه چیز دارند / پولدارها رو آدما بیشتر قبول دارند+فیلم (8 نظر) مازیار لرستانی: هورمون تراپی نکردم چون اجاره نشینم/بازیگران زن مثل خواهرم هستند، حرمت و حریمشون مشخصه+ویدئو (7 نظر) ساعد سهیلی: دعوای من و گلوریا اینطوری نیست، مثلا یه حرفی من میزنم متوجه نمیشه یه جواب دیگه میده، خندمون میگیره دعوا تموم میشه+ویدئو (4 نظر) همسر رهبر معظم انقلاب با دیدن ظروف چینی خارجی در منزلشان: غذاهایی که ما می‌خوریم، با این ظرف‌ها جور درنمی‌آید، این‌ها را رد کنید (3 نظر) (ویدئو) مهران مدیری: شب یلدا برای پدری که دست خالی میره خونه، بلندترین شب ساله، برای مادری که شبکه‌های تلوزیون رو عوض میکنه تا بچه‌هاش اون چیزایی رو که ندارن، نببینن، بلندترین شب ساله (2 نظر) علی دایی تغییر چهره داد ؛ قیافه آقای اسطوره بانمک شد (2 نظر) ایده‌های یلدایی/ 15 چیدمان متفاوت و خاص میوه‌ در شب یلدا / میوه اسلایسی یا درسته؟ یلدای امسال شیک و با کلاس میزتو بچین👌 (2 نظر) قاب تاریخ امروز/ عکس یلدایی ملکه ژست‌های عکاسی حرمسرای قاجار با انار/ زیباترین دختر ناصرالدین شاه قاجار در شب یلدا+ ترانه شب یلدای حرمسرای قاجار (2 نظر) پرستو بازی ابطحی در لبنان و عکس با مایو در ساحل! / هر چه گشتم در لبنان پرستو پیدا نکردم! (2 نظر) بغض خداداد عزیزی هنگام صحبت درباره علی انصاریان و مهرداد میناوند/خداداد عزیزی: طبیعتا حق داره مادر علی که بیهوش بشه و غش کنه از گریه و ناراحتی (2 نظر) اگر یک بار تنگه هرمز را ببندیم تا شریعتمداری دلش خوش بشود و حکومتی هم به جلیلی بدهیم، دیگر همه چیز تمام و مشکلات حل می‌شود (2 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
متلک جمهوری اسلامی به ارباب فیلترینگ: از جیب مردم هزینه می‌کنند و برای مردم هزینه‌تراشی می‌نمایند
وقتی دوستی با آمریکا، حتی تذکر حجاب را هم زیباتر می‌کند!+عکس
ایده های جذاب پالتو رنگ سرمه ای / این روزها که همه زرشکی میپوشن تو متفاوت باش و سرمه ای بپوش + عکس
پژمان جمشیدی: اگر دختر بودم بالاخره یک روز به خاطر حاملگی باید جراحی می شدم! خودم را اینگونه مجاب می کردم که تو دختر نیستی پس برای همین شکمم را پاره نمی کنند
تا دیروز الجولانی یک تروریست بود اما امروز او را جای یک رهبر جا می زنند!
دستور جدید پزشکیان به علی دایی / آرامش را کنار بگذارید و به فوتبال برگردید
اگر کارها درست نمی‌شود پس مسئولان چه‌کاره هستند؟
پاسخ جالب رهبر معظم انقلاب به سوال چالشی: حکم شرعی شبیه‌سازی صدای مردگان با استفاده از هوش مصنوعی؟
قرار نیست تک تک پیام‌های کاربران در سکو‌های ایرانی و خارجی خوانده شود
بازگشت سازمان سنجش به ساختار پیشین با ابلاغ دکتر پزشکیان؛ آیا تفکیک «سنجش» از «پذیرش» سرنوشت کنکور را تغییر می‌دهد؟
از ارزهای دیجیتال چه خبر؟ | قیمت بیت کوین، اتریوم و ارزهای پرطرفدار امروز پنجشنبه 6 دی 1403 + جدول
در لابه‌لای تحریم‌ها و فیلترینگ؛ آینده فضای مجازی ایران به کجا می‌رود؟
از بازار چه خبر؟ | قیمت خودروهای خارجی و وارداتی امروز پنجشنبه 6 دی 1403
بازی فکری؛ اگه چشمات به تیزبینی عقابه زیر 5 ثانیه گوسفند رو از میان بابانوئل‌ها پیدا کن
از بازار چه خبر؟ | قیمت خودروهای داخلی و مونتاژی، امروز پنجشنبه 6 دی 1403
منتخب روز   
جنجال برانگیزترین درخت کریسمس در آلمان / 5 میلیون دلار فقط برای درخت؟! + تصاویر 10 غذای سنتی کریسمس در کشورهای مختلف جهان پیشخوان روزنامه‌ها؛ مهم‌ترین عناوین ورزشی پنجشنبه 6 دی 1403 در یک نگاه! /خاطرات علی دایی با آهنگ های عباس قادری پاسخ جالب رهبر معظم انقلاب به سوال چالشی: حکم شرعی شبیه‌سازی صدای مردگان با استفاده از هوش مصنوعی؟ (ویدئو) صحبت‌های جنجالی داریوش کاردان درباره مهران مدیری: رفتارهایی از مهران مدیری دیدم، انگار از اینکه توسط من وارد تلوزیون شده ناراحت بود/ در مقابل خیلی از حرف‌ها سکوت کردم! باورتون میشه غار ساحلی زلال و زمردی که تو فیلم ها می‌دیدیم تو ایران خودمون هم هست؟!😍 + ویدئو عکس روز/ تغییر چهره چشم‌نواز و بُهت‌آور مانی نوری و مریم سعادت بازیگران سریال «زی‌زی‌گولو» بعد از30 سال در 35 سالگی و 66 سالگی شاخص آلودگی هوا امروز پنج شنبه 6 دی تهران، تبریز، اصفهان، مشهد و اهواز + وضعیت آب و هوای کلان شهرها جدول زمانبندی قطعی برق امروز پنج شنبه 6 دی تهران، تبریز، مشهد، اصفهان و... منتشر شد + لینک عکس روز/ تغییر چهره چشم‌نواز و بُهت‌آور ملیکا زارعی و علیرضا جعفری بازیگران سریال «متهم گریخت» بعد از 20 سال در 38 سالگی و 31 سالگی (ویدئو) حیات وحش ؛ مستند حیات وحش حیوانات / کفتارها و تمساح (ویدئو) نعیمه نظام دوست: همه رژیم‌ها رو واسه لاغر شدن امتحان کردم ، بالن معده گذاشتم و معدمو گشادتر کرد و شدم 150 کیلو/ فک کنم بمیرم لاغر میشم!