به گزارش سرویس جامعه ساعدنیوز به نقل از خبرگزاری فارس، خورشید هنوز طلوع نکرده بود که پیام دایرکتش را دیدم: «خواهر گلم، با این دعاها زندگیت متحول میشه، فقط انرژی مثبت بفرست و مبلغ رو واریز کن!». این اولین تجربه من با دنیای عجیب رمالی اینستاگرامی بود؛ دنیایی که گویی با جادوی پنهانش هزاران نفر را به دام میاندازد.
بازار خرافه در ویترین دیجیتال
در لابهلای تصاویر براق و شاداب اینستاگرام، صفحاتی پیدا میشود که مدعی “حل تمام مشکلات” هستند؛ از “باز کردن بخت” گرفته تا “بازگشت معشوق” و حتی “افزایش ثروت”. کافی است هشتگهایی مانند دعانویسی، رمالی یا طلسم را جستجو کنید تا با دنیای وسیعی از این صفحات روبهرو شوید. آنها با تصاویری از طلسمها، دعاهای دستنویس، و گاهی حتی احادیث جعلی سعی میکنند اعتماد مخاطبان را جلب کنند.یکی از این صفحات با بیش از 50 هزار دنبالکننده، به صورت روزانه تصاویر دعاهایی دستنویس را منتشر میکند و در کپشن مدعی است که این دعاها مخصوص رفع مشکلات فوری است.
صاحب صفحه، که خود را استاد بزرگ علوم غریبه معرفی میکند، میگوید که برای هر مشکل، نسخهای ویژه دارد.
مخاطبان؛ از کنجکاوی تا ناامیدی
بیشتر کسانی که به این صفحات مراجعه میکنند، به نظر میرسد که در شرایطی بحرانی یا ناامیدکننده قرار دارند.فرشته، دختری 28 ساله که تجربه تلخی از مراجعه به این صفحات دارد، میگوید: بعد از شکست عشقی، به هر راهی چنگ میزدم تا دوباره طرفم برگرده، وقتی با این صفحات آشنا شدم، حس کردم شاید جوابم رو پیدا کنم؛ اما فقط پولم رفت و هیچ اتفاقی نیفتاد.
پشت پرده؛ تجارتی سودآور
با بررسی چند صفحه معروف در این زمینه متوجه شدم که همه چیز به یک تجارت پر سود تبدیل شده است؛ هزینه دعاها از 200 هزار تومان شروع میشود و برای “طلسم”ها به چند میلیون تومان میرسد. جالب اینجاست که هیچ نظارتی روی این صفحات وجود ندارد و صاحبان آنها به راحتی از خلأ قانونی استفاده میکنند.طبق گفته یکی از متخصصان روانشناسی اجتماعی، علت گسترش این پدیده، ترکیب دو عامل اصلی است: عدم آگاهی عمومی و نیاز به امیدواری در شرایط دشوار. افراد به دلیل مشکلات اقتصادی، عاطفی یا اجتماعی، گاهی به هر ریسمانی چنگ میزنند، حتی اگر آن ریسمان سرابی بیش نباشد.
پروندهای واقعی از کلاهبرداری رئیس پلیس فتای خراسان جنوبی اخیراً از دستگیری فردی خبر داد که با ترفند دعانویسی و رمالی در اینستاگرام، مبلغ 2 میلیارد ریال از افراد کلاهبرداری کرده بود. سرهنگ قدرت الوانی در این باره اظهار کرد: چند نفر به پلیس فتا مراجعه و عنوان کردند که از طریق شبکه اجتماعی اینستاگرام با صفحه دعانویسی و رمالی آشنا شدهاند؛ ادمین این صفحه، که خود را دعانویس معرفی میکرد، برای انجام امور شماره حساب همسر خود را به آنها اعلام کرده بود.این افراد در چندین مرحله مبلغ 2 میلیارد ریال به حساب وی واریز کردند؛ اما پس از آن، این فرد آنها را تهدید به قتل، جنیشدن و نحسی کرد و گفت اگر مبلغ بیشتری واریز نکنند، با سحر و جادو آنها را خواهد کشت.با تلاش کارشناسان پلیس فتا و انجام اقدامات علمی و هوشمندانه، هویت اصلی متهم که در خارج از استان زندگی میکرد، شناسایی شد و با دستور مقام قضائی به پلیس فتا احضار گردید؛ مبلغ کلاهبرداری شده نیز با هماهنگی مقام قضائی به حساب قربانیان برگشت داده شد.
آگاهی، تنها راه مقابله
سرهنگ الوانی هشدار داد که رمالی و دعانویسی یکی از شگردهای مجرمان سایبری است و شهروندان باید در برابر این شگردها هوشیار باشند.او افزود: مجرمان سایبری با تبلیغات اغواکننده تحت عنوان رفع مشکلات خانوادگی، بچهدارشدن، دستیابی به ثروت و ازدواج کاربران را فریب داده و از آنها کلاهبرداری میکنند.وی تأکید کرد که شهروندان نباید اطلاعات مهم و شخصی خود را در اختیار افراد غریبه و ناشناس در فضای مجازی قرار دهند؛ همچنین سایت پلیس فتا به آدرس www.fata.gov.ir و شماره تماس 096380 آماده دریافت گزارشهای مردمی در خصوص این نوع کلاهبرداریها است.
پایان یک تجربه
هنوز پیامهای صفحه رمالی در دایرکت من باقی است، گاهی به آنها نگاه میکنم و فکر میکنم که چگونه میتوان جلوی این حجم از سوءاستفاده را گرفت؛ شاید راهش، همان چیزی باشد که خود این صفحات ادعا میکنند: “باور و امید”؛ البته این بار به آگاهی و حقیقت.