جیمز دیویی واتسون (به انگلیسی: James Dewey Watson) (زادهٔ ۶ آوریل ۱۹۲۸ میلادی در شیکاگو، ایلینوی) زیست شناس مولکولی، زیست فیزیک دان، جانورشناس و متخصص علم ژنتیک آمریکایی و برنده جایزه نوبل فیزیولوژی و پزشکی سال ۱۹۶۲ است. او به همراه فرانسیس کریک و موریس ویلکینز و روزالیند فرانکلین نقشی مهم در کشف ساختار مولکولی دی ان ای بازی کرد. ماده ای که اساس انتقال موروثی و اطلاعات ژنتیکی در جانداران به نسل های بعدی به شمار می رود. واتسون جایزه نوبل فیزیولوژی و پزشکی را در سال ۱۹۶۲ میلادی به همراه دو دانشمند دیگر (کریک و ویلکینز) دریافت کرد. او در سن ۱۵ سالگی وارد دانشگاه شیکاگو شد.
دوران کودکی و جوانی جیمز واتسون
جیمز دوی واتسون، آوریل 6، 1928 در شیکاگو متولد شد. او در عشق و شادی رشد کرد. به محض این که پسر در میز مدرسه نشسته بود، معلمان در حال حاضر در حالی که یکی صحبت کرد که کمی جیمز است هوشمند فراتر از سال های او. پس از اتمام کلاس سوم دبیرستان، او به رادیو رفت تا در یک مسابقه فکری برای کودکان شرکت کند. پسر توانایی های شگفت انگیز را نشان داد. بعد از مدتی، جیمز برای تحصیل در دانشگاه شیکاگو چهار ساله دعوت شده است. در آنجا او علاقه واقعی به عرفان را نشان می دهد. پس از دریافت مدرک لیسانس در علوم طبیعی، جیمز برای ادامه تحصیل در دانشگاه هند در بلومینگتون فرستاده می شود.
علاقه به علم جیمز واتسون
در طول تحصیلات خود در دانشگاه، جیمز واتسون به طور جدی علاقه مند به ژنتیک است. در توانایی وی، توجه هرمن جان مولر، شناخته شده ژنتیک و همچنین باکتری شناس Salvador Lauria را جلب می کند. دانشمندان می گویند که او با هم کار می کند. بعد از مدتی، جیمز پایان نامه ای درباره "اثر اشعه ایکس بر گسترش ویروس هایی که باکتری ها را آلوده می کند" نوشت. جیمز واتسون مطالعه باکتریوفاها را در دانشگاه کپنهاگ، در دانمارک دور ادامه داد. در دیواره های بدن او خواص DNA را مطالعه می کند. با این حال، همه اینها به سرعت دانشمند است. او می خواهد نه تنها خواص باکتریوفاژ ها، بلکه ساختار مولکول DNA که ژنتیک آن را خیلی زود بررسی می کند، مطالعه کند.
کشف DNA توسط دکتر جیمز واتسون
جیمز واتسون 24 ساله اهل شیکاگو و کریک 36 ساله اهل نورتامپتون انگلستان با خوش حالی زیاد از در آزمایشگاه کاوندیش دانشکده کمبریج بیرون آمدند و با هیجان وشادی زیاد به بحث و گفت و گو پرداختند . هنگامی که دیگر دانشجو یان از آن ها سوال کردند که موضوع چیست ، کریک با گفتن از یکسری واژه و کلمه اظهار کرد: « ما سر معاش را کشف کردیم » . در آخر آن روز در سال 1953 دو دانشمند ناشناخته ، شکل دو رشته ای دواوکسی ریبونوکلوئیک یا همان DNA خودمان را کشف کردند که در درون آن مارپیچ های بسیار از رموزی مانند : وراثت ، بیماری ،کهنسالی و در انسان ها هوش و ذکاوت و حافظه هم پنهان است . هیچ کدام از آن دانشجویان تصور نمی کرد که آن دو بتوانند به شکل مشترک با موریس ویکینز جایزه نوبل سال 1962 را به دست آورد . واتسون هم زمان بر روى شکل و ساختار تى ام وى ( TMV ) با استفاده از تکنیک هاى ناکامی ( انکسار ) اشعه X آزمایشات بسیاری انجام بخشید با این انگیزه که آیا ساختار شیمیایى آن ها هم صورتى مارپیچى دارا ست یا این که خیر که در ژوئن ۱۹۵۲ بعد از پژوهش ها بسیار در پایان معین شد که ویروس هم ساختارى مارپیچى دارد . واتسون از سال ۱۹۵۳ تا سال 1955 در انستیتو تکنولوژى دانشکده کالیفرنیابه عنوان مسئول پژوهش ها بیولوژى کالج مشغول شد و با همکاری « الکساندر ویچ » پژوهش ها مبسوطى را در رابطه RNA به انجام رساندند . او پس از آن به « کاوندیش » رجوع و در خلال 1 سال حضورش ، مقاله ها علمى بسیاری را در مود اصول عمومى ساختار ویروس منتشر کرد . ابتدای سال ۱۹۵۶ بود که واتسون به عنوان یکی از افراد هیات علمى دانشکده زیست شناسى دانشگاه هاروارد برگزیده شد و در مدت سه سال موفق شد به مقام استادى در این دانشگاه نائل آید . او در این زمان همه فکر خود را بر روی یافتن نقش RNA در سنتز پروتئین صرف کرد.
فروش جایزه نوبل توسط جیمز واتسون
جیمز واتسون تمام عمر خود را به تحقیق پرداخته است . او از سال ۲۰۰۷ با مشکلات مالی و پایین آمدن درآمد مواجه شد و این علت نداشتن توانایی تعمین پرداخت هزینه ی بعضی از کار های تحقیقاتی خود در نتیجه سال ۲۰۱۴ تصمیم گرفت تا مدال نوبل خود را برای فروش به مناقصه بگذارد . مدال نوبل دکتر واتسون به قیمت ۴.۱ میلیون دلار به فروش رسید اما خریدار بلافاصله مدال را به وی بازگرداند . گفته می شود این تصمیم با کاهش درآمد واتسون پس از سخنان نژاد پرستانه او در سال ۲۰۰۷ ، ارتباط دارد. جیمز واتسون در زمان عمر علمى خود افتخارات زیادی را از آن خود کرد که مى توان به جایزه « جان کالین وارن » ، جایزه « الى لیلى » در زمینه بیوشیمى اشاره کرد . او هیچگاه ازدواج نکرد و همیشه اوقات فراغت خود را به پیاده روى و تماشاى پرندگان گذراند .
فعالیت سیاسی جیمز واتسون
واتسون در دورهٔ فعالیت خود به عنوان استاد در هاروارد در اعتراضات سیاسی گوناگونی شرکت کرد.
- جنگ ویتنام: در کنار ۱۲ عضو هیئت علمی دانشکده زیست شناسی بیوشیمیایی و مولکولی از جمله یک برنده دیگر نوبل قطعنامه ای برای بازگردانی فوری نیروهای ایالات متحده از ویتنام را صادر کرد.
- گسترش سلاح هسته ای و محیط زیست گرایی: او در ۱۹۷۵ و در سی اُمین سالگرد بمباران اتمی هیروشیما همراه بیش از ۲۰۰۰ دانشمند و مهندس، علیه گسترش سلاح هسته ای بخاطر عدم وجود راه حلی نهایی برای دفع زباله های هسته ای و نیز ناکافی بودن پروسه های امنیتی علیه سرقت تروریستی پلوتونیوم تولیدشده و پیامد آن به خطر افتادن آزادی آمریکایی و امنیت بین المللی، به رئیس جمهور فورد نامه نوشتند.
- واتسون در سال ۲۰۰۷ گفته: «به مخالفی برای جناح چپ تبدیل شدم زیرا آن ها ژنتیک را دوست ندارند، زیرا ژنتیک تأیید می کند که گاهی در زندگی ما شکست می خوریم چون ژن های بدی داریم. آن ها می خواهند دلیل همه شکست ها در زندگی را ناشی از سیستمی شیطانی قلمداد کنند»
نظرات جیمز واتسون در مورد تفاوت نژادی
واتسون در سال ۲۰۰۷ در مصاحبه ای با روزنامه تایمز گفت: «ذاتاً نسبت به آینده آفریقا بدبین ام» زیرا «تمام سیاست های اجتماعی ما بر اساس این واقعیت بنا شده است که هوش آفریقایی ها هم سطح ماست در حالی که تمام تست ها نشان می دهد که واقعاً اینطور نیست.» او با اشاره به اینکه امیدوار بوده است که همه برابر باشند گفته بود افرادی که با کارکنان سیاهپوست کار می کنند فهمیده اند که این فکر نادرست است. دیدگاه ها و نظرات واتسون توجه و انتقادهایی بیشتر در انگلستان به خود جلب کرد. واتسون عنوان نموده که هدف او برای ترویج دانش است و نه نژادپرستی، اما برخی از آمفی تئاترهای انگلستان حضور وی را لغو نمودند و او در ادامه مجبور به لغو بقیه تور علمی خود شد. در سال ۲۰۱۹ واتسون در فیلم مستند «استادان آمریکایی: رمزگشایی از واتسون» گفت: ژن ها باعث تفاوت در میزان هوش سیاه پوستان و سفیدپوستان می شود و متوسط آی کیوی سیاهان و سفیدها با هم متفاوت است. به دنبال اظهارات نژادپرستانه وی در این مستند «لابراتوار کولد اسپرینگ هاربر» در آمریکا که برای سال ها ریاست آن بر عهده جیمز واتسون بوده است، در بیانیه ای علاوه بر قابل سرزنش دانستن اظهارات واتسون، اعلام کرد که این دانشمند را به دلیل اظهارات بدون پشتوانه علمی و بی خردانه از عناوین افتخاری مانند شانسلر امریت و دیگر عناوین محروم می کند.