قلعه بابک
یکی از معروفترین جاهای دیدنی کلیبر قلعه بابک است. دژ بابک دوره ساسانی ساخته شده، ولی بابک خرمدین در حول و حوش مبارزه با حکومت عباسیان، به این دژ آمد و اسم اینجا هم وامگرفته شده از اسم اوست. قلعه در ارتفاع ۲۳۰۰ متری ساخته شده. آن بالا که برسید منظره نفسگیری زیر پایتان است.
از شهر که برای دیدن این قلعه راه بیفتید، فقط سه کیلومتر با آن فاصله دارید. مسیر آسفالت است، اما اگر اهل کوهپیمایی هستید، میتوانید از راه خاکی و باتوم به دست بالا بروید. البته در نهایت دو مسیر یکی میشوند.
آن بالا که برسید باید از پلههای سیمانی زیادی بالا بروید تا به دژ برسید. بیشتر از نصف پلهها را که بالا رفتید، کافهای میبینید که برای استراحت و چای خوردن خیلی مناسب است. هوای پاک و ملایم و منظره درختان جنگل ارسباران، حسابی خستگی راه را از تن بیرون میکند.
جنگل ارسباران
یکی از دیدنیهای معروف شهرستان کلیبر جنگل قره داغ یا ارسباران است؛ جنگلی پردارو درخت و سرسبز که درختان متنوع و جورواجور دارد و حیوانات مختلفی در آن زندگی میکنند.
تا چشم کار میکند جنگل است. شاید تصورش سخت باشد که ۱۰۸۰ گونهی گیاهی در قره باغ وجود دارد. بیشتر از همه گردو، بلوط، ممرز، گیلاس وحشی، افرا و سرخدار میبینید.
در پارک ملی ارسباران بیشتر از ۳۲۰ گونه جاندار زندگی میکند. عقاب، شاهین، کبک، گرگ، روباه، شغال و خرس قهوهای در این جنگل خانه دارند. اگر هوس کردید این جنگل را از نزدیک ببینید، بهتر است تا هوا سرد نشده چمدانتان را ببندید.
پارک جنگلی مکیدی
در دره سرسبز و دیدنی مکیدی در ۲۰ کیلومتری کلیبر، روستایی به همین نام وجود دارد. در دره مکیدی پارک جنگلی ساختهاند تا توریستها راحتتر از آن دیدن کنند.
اینجا پر است از درختان میوه، مثل زغالاخته، گردو، تمشک و فندق. گیاهان دارویی و جنگلی زیادی هم پیدا میشود، مثل شیرین بیان، آویشن و بومادران.
این پارک جنگلی پارکینگ، آلاچیق و بوفه دارد، ولی از رستوران خبری نیست. ما که میگوییم بساط پیکنیک همراه داشته باشید.
از قلعه بابک تا پارک جنگلی مکیدی حدود ۱۴ کیلومتر یعنی نیم ساعت فاصله دارید. با ادامه جادهی آسفالت قلعه به سمت غرب، از روستاهای شجاعآباد، هجراندوست، آغویه و علیآباد میگذرید تا به مکیدی برسید.
منطقه حفاظتشده آینالو
اگر کمی وقت بگذارید و ۴۵ کیلومتر از کلیبر دور شوید، به منطقه گردشگری اینالو میرسید. اینجا آنقدر سبز و خرم است که خستگی راه را فراموش میکنید.
از جاده قلعه بابک که حرکت کنید، بعد از ۴۵ کیلومتر در سمت چپ تابلوی آینالو را میبینید که مسیر فرعی را به شما نشان میدهد.
درواقع آینالو در بکرترین جای جنگل ارسباران قرار گرفته. این منطقه حفاظتشده بهشت طبیعتدوستها و طبیعتگردهاست. پوشش گیاهی خیلی قشنگی دارد و انواع درختان را میتوانید در آن ببینید. گونههای جانوری در آینالو متنوع است، اما شهرت آن بهخاطر احیای نسل مارال است.
شاید ندانید اسم آینالو از کجا آمده. طومانیاس، از تاجران ارمنی دوره قاجار در این منطقه زندگی میکرده. عمارت او سقف فلزی داشته که نور را مثل آیینه بازتاب میداده. به همین دلیل محلیها آنرا آیینهلو مینامیدند و به آینالو معروف شد.
قلعه پیغام
در جنوب شهرستان کلیبر قرار دارد. قلعه پیغام، در کوهپایه و در نزدیکی رودخانه کیلیبر بنا شده است. متاسفانه به علت عدم توجه مسئولین و دستبردها و حفاریهای غیراصولی، این قلعه آسیبهای بسیاری دیده است. قلعه پیغام را منسوب به دورانی اشکانی میدانند و گویا به منظور حفاظت از شهر کلیبر ساخته شده است.
پل خداآفرین
این پل در شهرستان خداآفرین و بر روی رودارس ایجاد شده است. خداآفرین درواقع دو پل مجزا بوده که متاسفانه یک ازآنها از بین رفته است. این دوپل با فاصلهی ۸۰۰ متر از یکدیگر و با ویژگیهای سازهای متفاوتی در مناطق قره داغ و قره باغ ساخته شده اند.
عمارت طومانیانس
یک بنای بسیار زیبا در میان دشتی پهناور و در زمان قاجار ساخته شده است. این عمارت دو طبقه، با مقرنسهای شاهکار خود از بی نظیرترین بناهای آن زمان بوده است. عمارت طومانیانس، دارای یک ایوان و چهار برج و است به سبک قلعههای قرن نوزدهم اروپایی معماری شده است.
قلعه پشتو
پشتاب نام دیگر قلعه پشتو است که در فاصلهی میان دو روستای پشتاب و کوجان و در قلهای در ارتفاع ۳۰۰۰ متری واقع شده است نقش نظامی و دفاع از شهر را داشته است. کنار عمارت طومانیاس، جای مناسبی برای برپا کردن چادر وجود دارد. ولی همه وسایل موردنیاز مثل خرد و خوراک و آب همراه ببرید.