هُرمُز جزیره ای بیضی شکل و گنبدی نمکی در خلیج فارس و در ۸ کیلومتری بندرعباس است. این جزیره را به علت موقعیت جغرافیایی آن و مجاورت با تنگه هرمز، کلید خلیج فارس می دانند. همین موقعیت است که آن را در طول تاریخ، از نظر راهبردی و بازرگانی از اهمیت خاصی برخوردار ساخته است.
تاریخچه جزیره هرمز
هرمز نام بندری معتبر در مصب رود میناب با خلیج فارس بوده است.شهر میناب کنونی بر روی خرابه های این بندر ساخته شده است. هرمز قدیم در اوایل عهد مغول تجارت پر رونقی داشته است. با هجوم مغولان در حدود سال ۷۰۰ هجری، مردم شهر هرمز ابتدا به جزیره قشم و سپس به جزیره هرمز که در آن زمان زرون (معرب آن جرون که بعدها نام بندری در محل بندرعباس کنونی شد و به تلفظ پرتغالی بندر گمبرون خوانده شد) نام داشت کوچ نمودند و شهری در آن بنا کردند و نام آن را به یاد شهر قدیم خود هرمز گزاردند.به تدریج و طی قرون بعد این شهر نام خود را به همه جزیره داد و بندر جرون (گمبرون بعدی) نام خود را از آن وام گرفت. عظمت شهر و جزیره هرمز به قدری شد که دو قرن بعد و تا زمانی که توسط پرتغالی ها اشغال شد مرکز ولایات خلیج فارس از جمله بحرین بوده است.شاه عباس در سال ۱۶۲۲ میلادی جزیره هرمز و سواحل جنوبی ایران در خلیج فارس را از اشغال پرتغالی ها خارج ساخت و شهرهای هرمز و گمبرون را تخریب نمود و بندر عباس فعلی را بر خرابه های گمبرون استوار کرد. هرمز امروز به هیچ عنوان رونق گذشته را ندارد.
جاهای دیدنی هرمز کجاست؟
جزیره هرمز درست مانند جزیره کیش بستر بی نظیر شگفتی های طبیعی است. وقتی به هرمز سفر می کنید، باید بدانید که لیست بزرگی از دیدنی های بی نظیر در انتظار شماست. در ادامه جذاب ترین دیدنی های هرمز را به شما معرفی خواهیم کرد.
دره رنگین کمان
جذاب ترین جاذبه جزیره هرمز، دره رنگین کمان است. رسوبات معدنی متفاوت در این منطقه از هرمز، باعث به وجود آمدن طیف رنگ های متفاوت شده اند. هرکسی از دیدن اینهمه رنگ روی خاک کنار هم شگفت زده می شود.رنگ های قرمز، مشکی، نقره ای و زرد بیشترین رنگی است که در خاک دره رنگین کمان به چشم می خورد. این رنگ ها مانند فرشی طبیعی روی زمین گسترده شده و چشم ها را نوازش می دهد. این دره مثل دره ستارگان از دیدنی های طبیعی منطقه است.
قلعه پرتغالی ها
حتما می دانید که بندرعباس و منطقه تنگه هرمز، جزو اولین مناطق ایران بودند که به دام استعمار افتادند. پرتغالی ها با لشکرکشی به تنگه هرمز و تصرف آن، قصد داشتند بر مناطق استراتژیک دنیا مسلط شوند. نتیجه این روند استعماری، اشغال هرمز به مدت طولانی بود. هنوز هم بقایای لشکر پرتغالی ها در بندرعباس، جزیره قشم و جزیره هرمز قابل مشاهده است. یکی از این بقایا، قلعه پرتغالی ها است. بنایی جالب که از دوران استعمار پرتغال در خلیح فارس باقی مانده است. توپ ها و دیوارهای سنگی و مستحکم، اولین چیزی است که با ورود به قلعه پرتغالی ها توجه تان را جلب خواهد کرد.در ورودی قلعه پرتغالی ها هم بازارچه ای محلی دایر است که بهترین مکان برای خرید سوغاتی هرمز محسوب می شود. می توانید صنایع دستی زنان هرمز، مانند سوزن دوزی های زیبا را با قیمت های مناسب از این بازارچه بخرید.اگر گذارتان به قلعه پرتغالی ها خورد، بازدید آب انبار این قلعه را از دست ندهید.
دره مجسمه در جزیره هرمز
اگر حدود نیم ساعت تا ساحل هرمز پیاده روی کنید، به منطقه ای می رسید که دره مجسمه نام دارد. عوارض زمین شناختی جالب سنگ های رسوبی و آهکی، باعث شده اند تا سنگ هایی که از دل آب سر برآورده اند مثل مجسمه های طبیعی شکل داشته باشند. شما می توانید بسته به خلاقیت دیدتان شکل حیوانات یا اشیا مختلف را در سنگ های فرم گرفته ببینید. این جزیره بهترین سوژه ها برای عکاسی را در اختیارتان قرار می دهد.
جنگل حرا
حرا یا مانگرو، گونه ای از گیاهان آب شور است که در بسیاری از نقاط خلیج فارس رشد کرده است. دسته ای از جنگل های حرای خلیج فارس در اطراف جزیره هرمز قرار گرفته اند.درختان حرا خاصیت جالبی دارند. آنها می توانند شوری را از آب بگیرند و درواقع یک آب شیرین کن طبیعی به حساب می آیند. جنگل های حرا طاقت سرما را ندارند و در دمای کمتر از 5 دره سانتی گراد آسیب جدی می بینند. این درختان در حالت مد در آب فرو می روند و در جزر حتی می توانید ریشه های آنها را ببینید. می توانید بعد از رسیدن به جزیره هرمز، از قسمت شمال شرقی آن سوار قایق موتوری شوید و از جنگل های حرا بازدید کنید.
جزیره هنگام و خاک های درخشان
بدون شک زیباترین ساحل ایران، ساحل نقره فام هنگام است. خاک ساحل هنگام به خاطر رسوبات مختلفی، به شکل براق و نقره ای به نظر می رسد. آب ساحل هنگام به خاطر وجود فیتوپلانکتون های آب، درشب درخشنده و رویایی هستند.اگر به جزیره هرمز رفتید می توانید با اجاره یک قایق موتوری از ساحل هنگام و دلفین های بامزه ای که اطراف این جزیره پرسه می زنند، دیدن کنید. البته در اکثر مواقع اجازه دسترسی و پیاده شدن در این جزیره را نخواهید داشت. متاسفانه رفتار نامناسب گردشگران با خاک هنگام باعث شده مسئولان محیط زیست استان هرمزگان، از ورود گردشگران به این ساحل زیبا جلوگیری کنند.
غار مراقبه یا الهه نمک
یکی از عجایب جزیره هرمز، غار مراقبه است. علت نامگذاری این غار، سکوت مثال زدنی این غار است. علت سکوت و آرامشی که در این غار وجود دارد، وجود بلور نمک در آن است. بلور نمک، سروصدای اضافی محیط را به خود جذب می کند که باعث می شود انرژی مثبتی در غار جریان داشته باشد. یادتان باشد که حتما به این غار سر بزنید و کلی انرژی بگیرید. البته پیمودن این غار کار سختی نیست و اگر به غارنوردی و صخره نوردی وارد نیستید، هوس غارنوردی نکنید!این غار درست مثل تنگه چاهکوه یکی از زیباترین دیدنی های طبیعی است که حال عاشقان طبیعت را خوب خواهد کرد.
غواصی در اطراف هرمز
یکی از جذاب ترین فعالیت هایی که می توانید در جزایر خلیج فارس انجام دهید، غواصی است. اطراف هرمز به خاطر شرایط مساعد آب و عمق دریا، یکی از مناسب ترین مکان های غواصی در خلیج فار به حساب می آید. مخصوصا برای افرادی که غواصی بلد نیستند و تجربه شنا در آب های آزاد را ندارند.دیدن کف دریا، ماهی ها و مرجان های دریایی در عین جذابیت، بسیار آرامش بخش است. برای غواصی در اطراف هرمز باید یکی از تورهای نیم روزه غواصی درهرمز را رزرو کنید. همه تجهیزات غواصی به شما داده می شود و هر دونفر با یک مربی وارد آب می شوند. نکته مهم اینکه مربی خانم های غواص هم خانم است.
فرش خاکی در جزیره هرمز
هنرمندان جزیره هرمز با استفاده از خاک های رنگی این جزیره، اقدام به خلق آثار هنری متفاوتی می کنند. یکی از جذاب ترین این آثار فرش خاکی است که در جای جای ساحل هرمز به چشم می خورد. البته این کار از لحاظ زیست محیطی چندان درست نیست و به زیست بوم هرمز ضربه می زند؛ اما با رفتن به هرمز حتما به فرش های خاکی برخواهید خورد.
هزینه های سفر به جزیره هرمز
جدا از هزینه ای که باید برای رسیدن به بندرعباس یا قشم برای دیدنی جاهای دیدنی قشم بپردازید، سفر به هرمز یکی از کم هزینه ترین سفرهای شما خواهد بود. بسته به اینکه چقدر از بندرعباس فاصله دارید و با چه وسیله نقلیه ای خودتان را به این بندر می رسانید باید بین 100هزار تا 1میلیون تومان برای رفت و آمد به بندرعباس کنار بگذارید.اما برای رسیدن به هرمز، باید چیزی حدود 20 هزارتومان هزینه کنید. قیمت تفریح هایی که در هرمز برای خودتان در نظر می گیرید، بسته به کیفیت و کمیت قیمت ها متغیر هستند. مثلا برای اجاره یک ساعته موتور سه چرخ سی هزارتومان می پردازید و برای تور نیم روزه غواصی حدودا بین 100 تا 150 هزار تومان در نظر بگیرید. اکثر مناطق دیدنی هرمز ورودی رایگان دارند و فقط برای بازدید از قلعه پرتغالی ها باید 2 هزارتومان ورودی بدهید.اقامت در هرمز مثل کیش بسته به کیفیت محل اقامت قیمت های متفاوت دارد. تنها هتل هرمز، برای هرشب اقامت از مسافران 160 هزار تومان دریافت می کند. علاوه بر هتل، می توانید از هاستل ها و اقامتگاه های بومگردی هرمز هم استفاده کنید. قیمت اقامت در این اقامتگاههای سنتی، از 50 هزارتومان شروع می شود و بسته به امکانات گاه تا 300 هزارتومان هم می رسد. البته شما می توانید در ساحل هرمز کمپ بزنید که رایگان هم هست. فقط رفت وامد آب هنگام جزر و مد را هم درنظر بگیرید.هر وعده غذا درجزیره هرمز، دست کم 50 هزارتومان هزینه بر است. توصیه می کنم حتما غذاهای دریایی که با سس های محلی درست می شوند را امتحان کنید. سس های محلی که ساخته دست زنان هرمزی است، در ترکیب خود خاک سرخ هرمز هم دارد که طعم بسیار جالب و متفاوتی دارد.
چند توصیه برای سفر به هرمز
- در سفر به هرمز حتما لباس های خنک زیاد به همراهتان داشته باشید. مخصوصا اگر درفصل های گرم تر سال به این جزیره سفر می کنید. پیاده روی های طولانی در این جزیره برای دیدن مناظر طبیعی، نیاز شما را به تعویض لباس افزایش می دهد.
- برای کمپ زدن در ساحل هرمز، حتما میزان بالا آمدن آب در هنگام مد را از محلی ها بپرسید. ممکن است حواستان نباشد و هنگام مد، اتفاق ناخوشایندی برای خودتان یا وسایل الکترونیکی تان بیفتد.
- پاور بانک در سفر از اوجب واجبات است. فراموش نکنید آن را خودتان به هرمز ببرید تا دربه در شارژر نشوید! سعی کنید حتما ضدآفتاب و کلاه لبه دار را هم در وسایل تان بگنجانید تا موقع برگشت از هرمز، تبدیل به زغال نشده باشید.
- به هیچ وجه هوس نکنید قسمتی از خاک هرمز را به عنوان یادگاری با خودتان ببرید! بااین کار طبیعت هرمز در طول چندسال نابود خواهد شد. ضمن اینکه این کار ممنوع هم است و در فرودگاه بندرعباس اجازه نخواهید داشت خاک را با خودتان جایی ببرید.
- و حرفی تکراری که در انتهای همه مقاله های مربوط به بومگردی می گویم این است که: یادمان نرود که مردم روستاهای توریستی، بعد از بازدید ما هم قرار است به زندگی شان در آن روستاها ادامه بدهند. پس با محیط زندگی شان همانطوری برخورد کنیم که دوست داریم با محیط زندگی مان برخورد شود.
- یادمان باشد که هر منطقه ایران، فرهنگ و سنت مخصوص به خودش را دارد. مهربانی و مهمان نوازی اقوام مختلف ایرانی، به ما مجوز دستکاری بافت فرهنگی و سنتی مناطق مختلف را نمی دهد. سعی کنیم تا جایی که می توانیم با فرهنگ و سنت اقوام ایرانی با احترام برخورد کنیم و به هیچ وجه شکل سنتی مناطق را بهم نزنیم.