ساعدنیوز
ساعدنیوز

کاخن یا کاخون چه نوع سازی می باشد؟

  یکشنبه، 05 اردیبهشت 1400   زمان مطالعه 7 دقیقه
کاخن یا کاخون چه نوع سازی می باشد؟
کاخون یا کاخن (به اسپانیایی: Cajón) تلفظ:[kaˈxon] نوعی ساز کوبه‌ای است. کاخن لغتی اسپانیایی به معنی جعبه، صندوق یا صندوقچه است که به نوعی ساز کوبه‌ای اطلاق می‌شود.

کاخون یا کاخُن

کاخون یا کاخُن (به اسپانیایی: Cajón) تلفظ:[kaˈxon] نوعی ساز کوبه ای است.

کاخن لغتی اسپانیایی به معنی جعبه، صندوق یا صندوقچه است که به نوعی ساز کوبه ای اطلاق می شود.

نوازنده کاخن بر روی آن می نشیند و با ضربات کف دست و انگشتان که بر روی صفحه جلویی (تاپا) و صفحات کنار و بالای ساز می کوبد، صدا تولید می کند.

همچنین از ابزارهای نوازندگی دِرام و دیگر سازهای پرکاشن نظیر مَلِت ها(mallets)، استیک ها(sticks) و بِراش ها(brushes) در نواختن کاخن هم استفاده می شود.

کاخن عمدتاً در موسیقی آفرو-پِرویی و همین طور سبک های معاصر فلامنکو و جَز(جاز) مورد استفاده قرار می گیرد. اصطلاح کاخن به سایر آلات کوبه ای جعبه ای شکل مورد استفاده در موسیقی آمریکای لاتین مانند cajón de rumba (مورد استفاده در موسیقی رومبای کوبایی) و cajón de tapeo (مورد استفاده در موسیقی محلی مکزیک) اطلاق می شود.

تاریخچه ساز کاخون

کاخُن (cajon - کاخون ) که گاها به کاخِن نیز خوانده می شود ، ( در زبان اسپانیایی به معنی جعبه و کمد) یکی از سازهای بومی کشور پرو می باشد. این ساز کوبه ای نخستین بار در اوایل قرن هجدهم میلادی زمانی که کشور پرو مستعمره اسپانیا بود ، توسط بردگان و خدمتکارانی که در ناوگان کشتیرانی اسپانیا مجبور به کار می شدند به دنیای آن زمان معرفی شد. هرچند که داشتن این ساز ممنوع بود و متخلفان مجازات می شدند اما آنها از جعبه های چوبی ایی که برای نگهداری میوه و حمل بار استفاده می شد اقدام به ساخت ساز کاخن می کردند تا علاوه بر حفظ سنت های بومی خود صدای اعتراض خود را در قالب نواختن کاخن به اربابان خود برسانند. بعدها به تدریج کاخن تکامل پیدا کرد و بصورت رسمی به عنوان یک ساز شناخته شد. در حال حاضر بعنوان یک نماد ملی برای مردم کشور پرو به شمار می آید و ابزاری جدا نشدنی در اجراهای موسیقی بومی و سنتی در پرو می باشد.

روایت های بسیاری را هم می توان در از دیگر کشور آمریکای جنوبی ، کوبا در مورد کاخن یافت که چگونه کاخن مورد استفاده توده ی مردم ناراضی قرار گرفت.در اوایل سال 1960 زمانی که فیدل کاسترو از شروع اعتراضات ضد کمونیستی مخالفان خود در خیابانها خشمگین شده بود دستور ممنوعیت نگهداری و استفاده از ساز کاخن را صادر کرد ، زیرا این ساز کوبه ای همچون گذشته تبدیل به صدای اعتراض مخالفان شده بود ،آنها از جعبه های میوه که در آن زمان به وفور در هر گوشه ای از خیابان یافت می شد برای ساخت کاخن استفاده می کردند و زمانیکه پلیس و ماموران امنیتی اقدام به گشت زدن می کردند ، مردمی رو می دیدند که روی جعبه های میوه نشسته اند و مشعول کارهای روزانه خود می باشند!

نمونه ی اولیه و بومی آن فاقد تجهیزات داخلی مانند سیم های اسنر بود اما در طول زمان این ساز دست خوش تغییراتی شد و تکامل پیدا کرد و امروزه انواع مختلف آن مورد استفاده نوازندگان و علاقه مندان به موسیقی قرار می گیرد، آموزش ساز کاخن ساده و آسان است و در نوع رایج آن نوازنده می تواند با نشستن روی آن اقدام به ضرب آهنگ و نواختن کند.

ساختار و اجزای ساز کاخن

کاخن یک جعبه ی مکعب مستطیل چوبی و توخالی است. چوب های این ساز، ضخامتی بین ۱.۳ تا ۱.۷ سانتی متر دارند. نوازنده برای نواختن این ساز روی آن می نشیند و بر سطح آن ضربه می زند. سطحی که نوازنده بر آن ضربه می زند را تاپا می نامند. وجه پشتی یا کناری کاخن دارای چند سوراخ است که صدای ساز آز آن ها بیرون می آید. ممکن است با خود فکر کنید، هر جعبه چوبی با چند سوراخ می تواند یک ساز کاخن باشد. اما باید گفت قسمت اصلی صدای این ساز از ارتعاش سیم های تعبیه شده درون جعبه این ساز تولید می شود. جالب است بدانید جنس سیم های به کاررفته در ساز کاخن مانند گیتار است. البته این دو ساز صدای مشابهی ندارند. علاوه بر این چوب تمامی صفحات کاخن مشابه نیست. در حقیقت برای ساخت صفحه ای که نوازنده به آن ضربه می زند یا صفحه ی تاپا، از چوب سه لایه ی درخت گیلاس یا ماهون و افرا استفاده می شود، درحالی که چوب به کاررفته در سایر قسمت های ساختمان کاخن از درخت کاج یا صنوبر ساخته شده است.

صفحه ی تاپا را می توان مانند یک در برای ساز کاخن در نظر گرفت. چراکه به طور کامل به ساز متصل نیست و تنها در چند نقطه اتصال پیچی دارد. این ویژگی باعث ایجاد یک صدای لرزشی در ساز کاخن می شود. حال که تا حدودی با ساختار ساز کاخن آشنا شده اید، بد نیست کمی دقیق تر به معرفی اجزای این ساز کوبه ای بپردازیم:

صفحه ی تاپا

صفحه ی که نوازنده به آن ضربه می زند و با پیچ به ساختمان اصلی ساز کاخن متصل شده است. ساختار اصلی این صفحه چوب سه لایه است و ضخامتی متفاوت از سایر صفحه های مکعب مستطیل دارد.

قاب کاخن

تمامی وجوه ساز به جز صفحه ی تاپا را در برمی گیرد. ارتفاع قاب کاخن معمولاً حدود ۵۰ سانتی متر است البته در ابعاد کوچک تر نیز ساخته می شود. باید دقت داشته باشید که ارتفاع این ساز و همچنین ساختار ساز کاخن علیرغم سادگی آن، در نوع صدای تولیدشده از آن بسیار مؤثر است.

حفره رزونانس

حفره رزونانس، سوراخی است که معمولاً در پشت صفحه ی تاپا می شود و قطری حدود ۴ سانتی متر دارد. وظیفه ی اصلی این حفره، خروج صدای سیم های درون کاخن است. محل قرار گرفتن این حفره در پشت ساز متفاوت است. با توجه به صدا و سفارش نوازنده، می تواند در قسمت های مختلف قرار داشته باشد.

فنر

در قسمت درونی صفحه ی تاپا، یعنی درست پشت چوبی که نوازنده به آن ضربه می زند، دو نوع فنر تعبیه شده است. البته در سبک پرو معمولاً به جای فنر از سیم استفاده می شود.

اهرم کوک

در قسمت جانبی بعضی از سازهای کاخن یک اهرم وجود دارد. نوازنده می تواند با حرکت این اهرم باعث چسبیدن یا فاصله گرفتن فنرها از صفحه ی تاپا بشود. این کار درواقع باعث تغییر در صدای ساز خواهد شد.

انواع کاخن

هم اکنون کاخن ها را می توان از نظر قابلیت کوک شدن به دو دسته اصلی کاخن های ثابت و کارخانه های رگلاژی طبقه بندی کرد:

کاخن های ثابت

این نوع سازها صدای یکنواختی تولید می کنند و اصطلاحاً و قابلیت کوچک شدن و یا رگلاژ را ندارند که این موضوع ربطی به حرفه ای بودن و یا نبودن این دسته از سازها ندارد.

کاهن های رگلاژی

این دسته از سازهای کاخن قابلیت تغییر صدا را نیز دارد و نوازنده می تواند برای زیر تر شدن و یا بم تر شدن صدا از مکان هایی که در ساز تعبیه شده است اقدام به کوک کردن ساز نماید.

همچنین ساز کاخن را می توان از نظر متریال داخلی به کار برده شده در ساز نیز طبقه بندی کرد.

کاخن های فنری

این دسته از سازهای کاخن عمدتاً قیمت پایین تری نسبت به کاخن های سیم گیتاری دارند. فنری که در این نوع از کاخن ها استفاده می شود عمدتاً فنر سایدرام میباشد.

کاخن های سیم گیتاری

این دسته از ساز های کاخن عمدتا دارای صدایی بهتر و قیمت بالاتری می باشند. بسته به نظر طراح و قیمت ساز تعداد این سیم های گیتار به کار برده شده در ساز بین اعداد ۳، ۴، ۶ ویا ۹ متغیر است.

نحوه نواختن کاخن

نوازنده کاخُن بر روی آن می نشیند و با ضربات کف دست و انگشتان که بر روی صفحه جلویی (تاپا) و صفحات کنار و بالای ساز می کوبد، صدا تولید می کند.

همچنین از ابزارهای نوازندگی دِرام و دیگر سازهای پرکاشن نظیر مَلِت ها (mallets)، استیک ها (sticks) و بِراش ها (brushes) در نواختن کاخن هم استفاده می شود.

کاخن عمدتاً در موسیقی آفرو-پِرویی و همین طور سبک های معاصر فلامنکو و جَز(جاز) مورداستفاده قرار می گیرد. اصطلاح کاخن به سایر آلات کوبه ای جعبه ای شکل مورد استفاده در موسیقی آمریکای لاتین مانند cajón de rumba (مورد استفاده در موسیقی رومبای کوبایی) و cajón de tapeo (مورد استفاده در موسیقی محلی مکزیک) اطلاق می شود.


دیدگاه ها


  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
رهبر معظم انقلاب: برای صبحانه مهمان داشتیم و پنیری در خانه نداشتیم مجبور شدم از دوستان یک مقدار پنیر بخواهم+ویدیو (668 نظر) (فیلم) استاد تحصیلکرده در آمریکا: اگر در مورد حجاب سخت گیری نشود، ایران تبدیل به سوریه می‌شود! (252 نظر) (ویدئو) مازیار لرستانی: کارِ من شرعی و قانونی و عُرفیه، من کشورمو ترک نمی‌کنم، کار من فرهنگ‌سازیه/ با مازیار خانوم گفتن لج من درنمیاد! (160 نظر) شادی مختاری: بارها مخالف کمک به سوریه بودم، مگه ما خودمون کم مشکل و دردسر داریم؟! (107 نظر) (ویدئو) مازیار لرستانی:حتما به وقتش قصد ازدواج دارم، با اینکه 56 سالمه ولی هورمون‌هام اندازه پسر 15 سالست/ بیشتر از جمع‌های زنونه دوست دارم تو جمع‌های مردونه باشم (58 نظر) دست رد علی دایی به سینه سیاستمداران؛ از عکس نگرفتن با استاندار و نرفتن به ضیافت شام تا سفر با هزینه شخصی و نرفتن به هتل تدارک دیده شده (50 نظر) مریم امیرجلالی خطاب به مازیار لرستانی: برای ادب و شخصیت تو خیلی ها ارزش قائلند خودتو درگیر حرف های احمقانه نکن+عکس (48 نظر) تعریف تمجید ساعد سهیلی از چهره همسرش: فتبارک الله احسن الخالقین/ بزرگ و پر برکت است خدایى که بهترین خلق‌کنندگان است+عکس (44 نظر) نعیمه نظام دوست تاریخ عقد و عروسی اش را مشخص کرد/ گلوریا هاردی: من خیلی دوست داشتم نعیمه یکشنبه عروسی بگیره (37 نظر) الهه منصوریان: یکبار عاشق شدم ولی آن فرد حاضر به ازدواج با من نشد ؛ بعد یه مدت همو دیدیم الان از خداشه با من ازدواج کنه ولی دیگه وقتش نیست ؛ حداقل منو واسه مسابقه ممنوع الخروج نکنه! (33 نظر) (عکس) بیست و پنجمین جشنواره تجلیل از برگزیدگان پژوهش و فناوری استان آذربایجان شرقی در دانشگاه تبریز (33 نظر) ارسلان قاسمی: من عاشق ترلان نیستم و هم اکنون شخص دیگری در زندگی من هست خوشم نمی آید اسمم را کنار ترلان پروانه بیاورید+فیلم (32 نظر) (ویدئو) نعیمه نظام‌دوست: آقای علیخانی میای پایین یا من میاما/ احسان علیخانی: تو صورت خانوم سعادت نگاه کن یکم خجالت بکش😁/ خنده‌های از ته دل نعیمه رو از دست ندید (32 نظر) (عکس) نگاهی به باکسِ گل فوق لاکچری و منحصربه‌فرد شب یلدای بهرام رادان و همسرش مینا مختاری/ باکسِ گل با مینا خانوم هم‌قدوقوارست/ چه کرده بهرام خان (30 نظر) دبیر ستاد امر به معروف: خرج میلیاردی از بیت‌المال برای تیم‌های فوتبال، منکر است (28 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
از ارزهای دیجیتال چه خبر؟ | قیمت بیت کوین، اتریوم و ارزهای پرطرفدار امروز جمعه 30 آذر 1403 + جدول
از بازار چه خبر؟ | قیمت خودروهای خارجی و وارداتی امروز جمعه 30 آذر 1403
7 و 8 اردیبهشت؛ آغاز توزیع کارت ورود به جلسه کنکور 1404
مشمولان غایب مجاز به ادامه تحصیل نیستند/ دانشگاه‌ها امکان ثبت نام آنان را ندارند
از بازار چه خبر؟ | قیمت خودروهای داخلی و مونتاژی، امروز جمعه 30 آذر 1403
(ویدئو) چالش شگفت‌انگیز یادگیری «زبان آلمانی» در 30 روز با سوفیانیوز؛ روز سی‌ام: مکالمات سفر و تعطیلات
(تصویر) کشف قدیمی‌ترین نقشه جهان از مصر باستان؛ شاهکاری 4000 ساله که دانشمندان را شگفت‌زده کرد!
از بازار چه خبر؟ | قیمت سکه و طلا امروز جمعه 30 آذر 1403 + جدول
از بازار چه خبر؟ | قیمت دلار و یورو امروز جمعه 30 آذر 1403 + جدول
ویدیو / آموزش تلفظ صحیح کلمات پر کاربرد "ترکی استانبولی" که به غلط تلفظ می‌شوند!
ادعای پوتین درباره خارج کردن 4000 ایرانی از سوریه / فرمانده سپاه: ما اصلا این تعداد نیرو در سوریه نداشتیم
مهران غفوریان: نمی‌دانم چه کسی این سرمربی را به تیم ما انداخت؟! / استقلالی بودم، وقتی دیدم پرسپولیس همیشه استقلال را می برد، پرسپولیسی شدم!
ویدیو| زهرا جهرمی، بازیگر سوجان، با دفاع از پایان‌نامه دکتری خود خوش درخشید
ویدیو / حکایت جالب و شنیدنی از «کلیله و دمنه»؛ این داستان "الاغ ساده لوح"
با یک کلیک، شخصیتت را کشف کن! تست شخصیت‌شناسی با نمادهای جذاب
منتخب روز   
ایده‌های یلدایی/ 15 چیدمان متفاوت و خاص میوه‌ در شب یلدا / میوه اسلایسی یا درسته؟ یلدای امسال شیک و با کلاس میزتو بچین👌 عکس روز/ تغییر چهره چشم‌نواز و بهت‌آور مصطفی زمانی و الهام حمیدی؛ یوزارسیف و آسنات سریال «یوسف پیامبر» بعد از 16 سال در 42 سالگی و 47 سالگی نوستالژی امروز/ انیمیشنی جذاب و خاطره انگیز از یلدای کارتون‌های دهه60/ از پینوکیو و پلنگ صورتی گرفته تا حنا دختری در مزرعه و ملوان‌زبل (ویدئو) نعیمه نظام دوست یه تنه با خنده‌هاش از روی همه جوکری‌ها رد شد🤣/ تا شما باشین پیش نعیمه پز شوهراتونو ندین برنامه قطعی برق امروز جمعه 30 آذر در تمامی استان ها اعلام شد / جدول زمانبندی و لینک (ویدئو) حیات وحش ؛ مستند حیات وحش حیوانات / نبرد وحشتناک و نفس‌گیر 20 کفتاری که شیر، سلطان جنگل رو تنهایی گیر آوردن و محاصرش کردن! (ویدئو) آوای جادویی سینا سرلک، روح تازه‌ای به سریال «شهرزاد ترکیه‌ای» بخشید/ سینا سرلک خواننده سریال شهرزاد شد خطای دید در ویدئویی از پزشکیان که به عنوان بی احترامی به هدیه عنوان شد+ویدیو ویژه‌ روز مادر/ عاشقانه‌های هنرمندان ایرانی با مادرانشان+ شعر معروف و خاطره‌انگیز استاد شهریار برای مادربزرگش/ از احسان علیخانی و بازیگران جوکر2 تا همایون شجریان و سحر دولتشاهی اشعار فارسی استاد شهریار؛ قسمت 4- آمدی جانم به قربانت ولی حالا چرا/ ترانه‌ی "آمدی" با صدای استاد بنان+ ماجرای واقعی سروده شدن این شعر زیبا کشف موجودات عجیب‌الخلقه ناز و دوست‌داشتنی در کوهستان‌های اقیانوس کانادا+ تصاویر مجموعه غزلیات حافظ و سایر شعرهای یلدایی دلنشین مخصوص شب یلدا برای ساخت یک شب فراموش نشدنی + ویدئو