به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، در چند سال اخیر افراد بی شماری در مورد خرید و فروش بیت کوین و قابلیت های این ارز دیجیتال صحبت می کنند. از افراد تازه کار تا حرفه ای های دنیای فناوری ارزهای دیجیتال، همگی به این پدیده ی نوظهور و خاص قرن حاضر علاقه مند شده اند. اما افراد کمی در مورد اصلی ترین فناوری زیرساختی بیت کوین یعنی بلاک چین(Blockchain) که در واقع اساس بیت کوین بر پایة این تکنولوژی بنا شده است تحقیق کرده و اطلاعات کافی دارند. حتی در مورد این واقعیت که بلاک چین فقط به بیت کوین محدود نمی شود و هر نوع ارز دیجیتال دیگر نیز بر پایه همین فناوری ساخته شده اطلاعات چندانی ندارند.
بلاک چین چیست؟
ما برای انجام یک تراکنش مالی از یک واسطه نظیر بانک استفاده می کنیم. اما بلاک چین این امکان را به خریداران و فروشندگان (ارسال کنندگان و دریافت کنندگان پول مجازی) می دهد که به صورت مستقیم با هم در ارتباط باشند و نیاز به یک شخص ثالث به عنوان واسطه از بین برود. این شکل از تراکنش را «همتا به همتا» می نامند.
بلاک چین از رمزنگاری به منظور ایجاد امنیت درتبادلات و حتی خرید و فروش ارزدیجیتال استفاده می کند. بر خلاف سیستم های بانکی که دارای یک موقعیت مشخص و در اصطلاح متمرکز عمل می کنند، مرکزداده ای که بلاک چین ها در آن قرار دارند کاملا غیرمتمرکز بوده و در سراسر جهان پخش هستند. محل نگهداری بلاک چین ها را در اصطلاح «دفتر کل توزیع شده» می نامند. این دفتر کل برای همه اعضای شبکه و با جزئیات در دسترس است و حتی حساب، کتاب ها برای همه به صورت شفاف وجود دارد. این شبکه در واقع زنجیره ای از رایانه هایی است که درستی تراکنش های صورت گرفته بین شما و طرف مقابل تان را تایید می کنند و پس از تایید، آن را نیز به بلاک چین اضافه می کنند.
ساختار بلاک چین به زبان ساده
هر یک از بلوک های موجود در بلاک چین از قسمت های دیجیتالی اطلاعات که شامل سه بخش است تشکیل شده اند:
۱) اطلاعات مربوط به تراکنش های شما: به عنوان مثال تاریخ، زمان و مبلغ آخرین خرید بیت کوین شما.
۲) اطلاعات شرکت کنندگان در معاملات: استفاده از امضای دیجیتال به جای نام واقعی شما، خرید شما بدون هیچ گونه اطلاعات شناسایی با استفاده از یک “امضای دیجیتال” منحصر به فرد ثبت می شود.
۳) هر بلوک اطلاعات متمایزی با دیگر بلوک ها دارد: همانطور که هریک از ما اثر انگشت داریم تا بتوانیم از یکدیگر متمایز شویم، هر بلوک کد منحصر به فردی به نام “هش” (hash) را ذخیره می کند که به ما امکان می دهد آن را از هر بلوک دیگر تشخیص دهیم. به این ترتیب بلوکهای مربوط به دو معامله با جزئیات یکسان، به دلیل کدهای منحصر به فرد آنها، از هم قابل تفکیک هستند.
بلاک چین چگونه کار می کند؟
بیایید برای درک بهتر کارکرد بلاک چین به تراکنش های بیت کوین بپردازیم. بلاک چین تمامی اطلاعات و جزییات تک تک تراکنش های صورت گرفته با این ارز دیجیتال را در خود ذخیره می کند و اگر یک کاربر بخواهد یک بیت کوین را بیش از دو بار معامله (یعنی کلاهبرداری کند) مانع آن می شود.
هر بلوک زمانی که داده های جدید را ذخیره می کند به بلاک چین اضافه می شود. و این گونه با زنجیره ای از چندین بلوک که بهم وصل شده اند عنوان کلی بلاکچین پدید می آید برای اینکه یک بلوک به بلاک چین اضافه شود، باید چهار اتفاق رخ دهد:
۱) یک معامله باید انجام شود.
۲) پس از خرید، معامله شما باید تأیید شود. این کار را شبکه رایانه ها که بیش از هزاران رایانه هستند و در سراسر جهان گسترده اند انجام می دهند. این شبکه از طریق رایانه بررسی می کند که معامله مطابق سفارش شما انجام شده باشد.
۳) جای ذخیره هر معامله باید در دل یک بلوک باشد. پس از تأیید درستی معامله شما، اطلاعات در یک بلوک اختصاصی ثبت می شود. در آنجا، اطلاعات معامله شما در کنار بی شمار تراکنش مشابه قرار می گیرد.
۴) به هر بلوک باید هَش (کد) داده شود: پس از تأیید همه معاملات یک بلوک، باید به آن بلوک یک کد شناسایی منحصر به فرد به نام هَش داده شود. پس از گرفتن هَش اختصاصی، آن بلوک به بلاک چین اضافه می شود.
مزایا فناوری بلاکچین
- حذف واسطه ها
- کاهش هزینه ها
- سرعت بالاتر
- امنیت بالاتر
- شفاف سازی و غیر قابل دستکاری شدن
- نیاز کمتر به منابع انسانی و اعتماد
معایب فناوری بلاکچین
- نیاز به تکنولوژی جدید
- مشکل سرعت در حجم های بالا
- عدم قابلیت اصلاح اطلاعات اشتباه
- وابستگی شدید امنیت به کلید خصوصی
کاربردهای روزمره بلاک چین چیست؟
بلاک چین امروزه کاربرد های بیشماری دارد. ما قصد داریم به صورت خلاصه کاربرد های روزمره این فناوری جدید را به شما معرفی کنیم.
بلاک چین فقط شبکه ای برای بیت کوین نیست و در صنایعی مثل پزشکی، مالی،نظامی و حتی غذایی کاربرد های زیادی دارد. استفاده از بلاک چین برای صنایع و شرکت های مختلف باعث امنیت بیشتر و تمرکز زدایی می شود.
مثلا فرض کنید زمانی که بیمار شوید اطلاعات شما روی یک بلاک چین انحصاری ذخیره شود و با مراجعه به پزشک بعدی کلی دارو ها و عمل های گذشته تان در بالک چینتان برای پزشک جدید قابل دسترس باشد. این اطلاعات غیر قابل دستکاری هستند و این باعث تقلب کمتر و جرائم احتمالی کمتر می شود.
یا مثلا در یک سیستم که نیاز ویژه ای به سرور مرکزی هست، بلاک چین میتواند این تمرکز را از بین ببرد و با ذخیره اطلاعات بر روی اعضای استفاده کننده شبکه، باعث کاهش هزینه های نگهداری و امنیت سرور شود.
آیا بلاک چین امن است؟
در بلاک چین نوشتن هر رویداد جدید توسط هر گره قابل انجام است، اما ثبت نوشته در یک بلاک باید مورد تایید حداقل ۵۰% کاربران قرار بگیرد. این باعث شفاف سازی اسناد و مدارک می شود که برای امنیت یک اکسیر محسوب می شود.
دقیقا مثل یک اتاق شیشه ای که اگر در آن کسی عمل مجرمانه ای مثل قتل انجام دهد، اما به دلیل شیشه ای بودن برای همه َکار می شود. پس میتوان گفت بلاک چین امن ترین تکنولوژی روز دنیاست که استفاده از آن با رعایت نکات ایمنی هیچگونه خطری نخواهد داشت.
برای نفوذ به این شبکه نفوذگران باید حداقل ۵۰% کل گره های شبکه را در اختیار داشته باشند که به حملات ۵۱%به بلاک چین معروف است. همچنین هک و فیشینگ با استفاده از روش های مهندسی اجتماعی و پیدا کردن کلید خصوصی قربانی بسیار مرسوم است.
سرعت بلاک چین چقدر است؟
سرعت شبکه بلاک چین بنا به استفاده متفاوت است. مثلا بلاک چین ریپل و بیت کوین سرعتشان متفاوت است.
برای سنجش سرعت، از تعداد تراکنش بر ثانیه استفاده میکنند. مثلا بیت کوین فقط ۷ تراکنش در ثانه انجام می دهد که نسبت به ارز های دیجیتال جدید تر بسیار کمتر است. اما با گسترش تکنولوژی امروزه ارز هایی به وجود آمده اند که تا ۱۲۰۰ تراکنش در ثانیه را انجام میدهند و این فوق العاده است!
آینده بلاک چین کجاست؟
بلاک چین اولین بار به عنوان یک پروژه تحقیقاتی در سال ۱۹۹۱ پیشنهاد شد و امروزه در سن ۲۷ سالگی نامش بر زبان همه بازار های مالی است! نه فقط در حد مفاهیم کوچکی مثل بیت کوین و ارز دیجیتال بلکه به عنوان کلمه کلیدی بر سر زبان هر سرمایه گذار در جهان است.