دسته بندی ها

سیاست
جامعه
حوادث
اقتصاد
ورزش
دانشگاه
موسیقی
هنر و رسانه
علم و فناوری
بازار
مجله خانواده
ویدیو
عکس

جستجو در ساعدنیوز

مجله خانواده / سبک زندگی / پرورش گل و گیاه /

کدام گیاهان را باید از پایین آبیاری کنیم؟ 

سه شنبه، 04 مرداد 1401
آبیاری گیاه اصلی ترین نکته در مراقبت از آن است. روش جدید آبیاری گیاه از پایین در سالم و شاداب ماند گیاه بسیار موثر است اما باید روش صحیح و نوع گیاه را بشناسید. همراه ساعد نیوز باشید.

آب دادن به گیاهان اهمیت بسیار زیادی دارد؛ اما همیشه آنقدر هم که فکر می کنید ساده نیست. یکی از بهترین روش های آبیاری گیاه از قسمت ته یا زیرین می باشد که باعث می شود گل خشک بماند و خاک هم به طور کامل و به اندازه مورد نیاز داخل آب غوطه ور شود. در این قسمت از ساعد نیوز همه چیز در مورد آبیاری گیاه از ته را به شما توضیح خواهیم داد؛ پس با ما همراه باشید. آبیاری گیاه از قسمت زیرین یا از ته به معنای این است که خاک به آرامی و به صورت تدریجی از قسمت پایین خیس می شود. انجام این کار تضمین می کند که خاک به اندازه کافی آب خورده باشد و از به هم ریختگیِ آن جلوگیری می کند و باعث کاهش خطر بیماری و زرد شدن برگ ها می شود؛ البته شاید پروسه آب دادن را طولانی کند و خطر بیش از حد آب خوردن گیاه هم وجود داشته باشد.

چرا آبیاری گیاه از ته و قسمت زیر گیاه؟

حتماً عادت دارید که از قسمت بالا به گیاه آب می دهید که این کار برای بسیاری از گیاهان مناسب است؛ اما محدودیت هایی را هم به وجود می آورد. زمانی که از بالا به پایین به گیاه آب می دهید، ممکن است خاک به اندازه کافی مرطوب نشود. شاید گیاه ظاهراً خوب آب خورده باشد؛ اما قسمت های زیرین همیشه بدون آب باقی می مانند. به خاطر همین در چنین حالتی آبیاری گیاه از ته را توصیه می کنیم که یک راه سالم است و از ایجاد بیماری و قارچ جلوگیری خواهد کرد. برای آبیاری از قسمت ته باید یک مخزن باریک از آب را زیر گیاه قرار دهید و اجازه دهید که رطوبت و آب به سمت بالا برود و به قسمت سطحی خاک برسد . این روش هم برای خاک فشرده و هم غیر فشرده جواب می دهد و برای گلدان های کوچک تا متوسط هم مناسب است.

روش صحیح آبیاری گیاه از ته و قسمت پایین گیاه

همه چیز بستگی به سایز گلدان و ظرفیت زهکشی دارد؛ اگر سایز گلدان متوسط باشد، در عرض 10 دقیقه کل گیاه آب می خورد؛ در واقع زمان دقیقی برای قرار دادن گیاه داخل لگن وجود ندارد؛ اما معمولاً نیم ساعت زمان ایده آلی است. در نظر داشته باشید که قرار دادن گیاه به مدت چند ساعت داخل لگن کار خوبی نیست و باعث بیش از حد آب خوردن گیاه می شود. برای آبیاری گیاهان خود به این روش طبق دستورالعمل زیر پیش بروید:

  • یک لگن یا یک مخزن بردارید؛ به اندازه ای بزرگ باشد که بتواند گیاه را نگه دارد.
  • سپس گیاه را داخل ظرفِ موردنظر بگذارید و کمی از آن را با آب پر کنید.
  • گیاه را تا جایی داخل آن نگه دارید که به طور کامل آب بخورد.

در صورتی میتوانید از این روش آبیاری استفاده کنید که موارد عنوان شده در زیر، وجود داشته باشند:

  • بعضی از گیاهان خاص: این نوع آبیاری برای بعضی از گیاهان که نیاز به خاک مرطوب دارند گزینه مناسبی است، زیرا به سرعت تشنه می شوند و نگه داشتن رطوبت داخل خاک برایشان سخت است. گیاهانی مانند ارکیده، بنفشه آفریقایی یا حتی اکسالیس هم گزینه مناسبی برای انجام این کار هستند، زیرا هرگز نباید به گل آن ها آب بخورد.
  • خاک خشک: آبیاری گیاه از ته راهی مناسب برای گیاهانی است که خاک شان به طور کامل خشک شده است که اگر به اندازه کافی آب نخورد، گیاه دچار پدیده ای به نام هیدروفیلیک می شود. اگر خاک خیلی خشک باشد، آب از کناره ها به پایین می رسد و وسط خاک مرطوب نمی شود که در چنین حالتی آبیاری گیاه از ته را توصیه می کنیم.
  • تنگ بودن فضای ریشه: اگر ریشه فضای تنگی داشته باشد و خاک خیلی به گلدان بچسبد، احتمال این که آب داخلش جریان پیدا کند، کم می شود که در چنین حالتی آبیاری گیاه از ته را توصیه می کنیم.
  • دیده نشدن خاک: شاید برای تان سخت باشد که ببینید چه زمانی باید از این روش استفاده کنید؛ اما اگر متوجه شدید که نمی توانید خاک را ببینید و فضای گلدان خیلی شلوغ شده، بهتر است به سراغ روش آبیاری گیاه از ته بروید.
  • گیاهی که دچار قارچ شده است: آبیاری گیاه از ته ابزاری مناسب برای مبارزه با مشکلات مربوط به خاک از جمله قارچ می باشد. اگر گیاه قارچ زده بود، می توانید این روش را امتحان کنید.
  • وجودِ خاک سنگین: بهتر است که خاک سنگین و خاک فشرده را با روش آبیاری گیاه از ته سیراب کنید که در غیر اینصورت گیاه به اندازه کافی آب نمی خورد.

اشتباهات رایج حین آبیاری گیاه از ته

آبیاری گیاهان و آموختن روش صحیح آبیاری، یکی از مهم ترین نکات آموزشی برای نگهداری گیاهان در خانه است. آبیاری گیاهان در فصول مختلف و شرایط محیطی گوناگون، متفاوت است. آبیاری گیاهان یکی از اعمال حتمی برای زیست آنها محسوب می شود. یک گیاه برای ادامه حیات، چند نیاز اساسی دارد. نور ، خاک و آبیاری گیاهان همان نیازهای اساسی هستند. باید بدانید که بسیاری از افراد با آبیاری گیاهان به صورت افراطی باعث نابودی گیاه خود می شوند. توجه داشته باشید که یکی از علايم آبیاری گیاهان بیش از نیاز آنها ، زرد شدن برگ تحتانی آنهاست چنانچه تصمیم به انجام این روش آبیاری دارید، به نبایدهای آن نیز باید دقت داشته باشید که شامل:

  • خارج نکردن گیاه: زمانی که گیاه را داخل لگن می گذارید، باید حواس تان باشد که بعد از نیم ساعت آن را بیرون بیاورید و در غیر این صورت ریشه ها پوسیده می شوند.

  • آب با کیفیت پایین: بسیار مهم است که از آب با کیفیت استفاده کنید. اگر می خواهید از آب شیر استفاده کنید، بدانید که کیفیت مناسبی ندارد و برای این نوع آبیاری مناسب نخواهد بود.

مزایا و معایب آبیاری از ته

لازم نیست درباره ی اینکه کدام روش آبیاری را انتخاب کنید، تصمیم قطعی بگیرید. در واقع، بهتر است که همیشه از روش آبیاری از ته استفاده نکنید. آشنایی با مزایا و معایب هر یک از این روش ها به شما کمک می کند تا تصمیمات آگاهانه ای در این زمینه بگیرید. همراه ساعد نیوز باشید.

  • اشباع کامل: آبیاری از ته مرطوب شدن کل توده ی خاک را تضمین می کند. برخلاف آبیاری از بالا به پایین که ممکن است برخی نقاط خشک باقی بمانند، خیساندن از پایین به بالا نفوذ یکنواخت آب را تضمین می کند. اثر مویینگی باعث می شود آب به داخل منافذ ریشه های خشک تراوش کند. آبیاری از ته به داخل خاکِ سنگین یا متراکم نفوذ می کند، اگرچه ممکن است زمان خیس خوردگی طولانی تر شود.
  • به خاک خشک مجدداً آب رسانی می کند: اگر یک جلسه آبیاری را از دست داده اید و گیاه شما از خاک خشک رنج می برد، آبیاری از ته احیاگری فوق العاده است. اگر گیاه به طور دائمی خراب نشده باشد، آبیاری از ته بهترین روش برای احیای کامل گیاهان پژمرده است. آبیاری از ته تضمین می کند که حتی خشک ترین بخش های خاک دوباره آبرسانی می شوند. این روش نوشیدنی ملایم و طولانی مدتی را برای گیاهان تشنه و حساس تامین می کند.
  • شاخ و برگ گیاه را به خطر نمی اندازد: آبیاری از ته نه تنها از ایجاد لک بر روی برگ های حساس گیاه جلوگیری می کند، اجازه نمی دهد آب بر روی برگ ها بشیند یا مدت زیادی در محل اتصال شاخه به ساقه باقی بماند. بدین ترتیب از شرایطی که باعث بروز مشکلات قارچی و پوسیدگی می شود، جلوگیری می کند. اگر هوا گرم باشد و شاخ و برگ گیاه بتواند به سرعت خشک شود، هر گیاهی به چنین مراقبت دقیقی نیاز نخواهد داشت. با این حال، فراموش نکنید که این شرایط برای رشد قارچ نیز ایده آل است.
  • کوددهی آسان: افزودن محلولی رقیق از کود به آب مخزن، تغذیه ی کلیه ی ریشه ها را تضمین می کند. این کار مواد مغذی را به طور یکنواخت از طریق خاک پخش می کند. اگر گیاهان زیادی را آبیاری می کنید،کوددهی از طریق آبیاری از ته مزیت دیگری نیز دارد. فقط کافیست یک بار فرمول آنرا بدست آورید! مقدار کود به صورت خودکار با حجم خاک موجود در هر گلدان و بر اساس میزان خیس شدن آن تنظیم می شود.
  • رشد طبیعی ریشه را تقویت می کند: یکی از مشکلات آبیاری از بالا به پایین این است که رطوبت ابتدا سطح را اشباع می کند: این کار ریشه ها را تشویق می کند تا برای جذب آب به سمت بالا رشد کنند. تا زمانی که آب به طور کامل به قسمت های پایین تر خاک نفود کند، ریشه های گیاه در نزدیکی سطح خاک جمع می شوند- جایی که بیشتر در معرض خشک شدن و فرسایش قرار می گیرند. آبیاری از ته خاک زیر گیاه را مرطوب می کند؛ بنابراین، باعث می شود که ریشه ها به طور طبیعی به سمت پایین رشد کنند. حتی خیساندن مختصر کف که به سطح خاک نمی رسد، نواحی پایین تر خاک را مرطوب می کند.
  • حشرات و هیره های موجود در خاک را کاهش می دهد: وجود حشرات خاکی مشکلی رایج است. آبیاری از بالا به پایین تضمین می کند که آنها به خاک سطحی مرطوب لازم برای تکثیر دسترسی دارند. اگر با مشکل حشرات خاکی روبرو هستید، پیش از تزریق حشره کش های سمی به خاک، آبیاری از کف را امتحان کنید. آبیاری از کف سطح خاک را غرق آب نمی کند؛ بنابراین، سطح خاک با استفاده از این روش سریع تر خشک می شود. بهتر است که نگذاریم آب کاملاً به سطح خاک نفوذ کند؛ اما حتی در این صورت نیز آبیاری از کف همچنان به کاهش تجمع حشرات کمک می کند.
  • فرسایش خاک را کمینه می کند: آبیاری از ته خاک سطحی را از فرسایش حفظ می کند و این برای مواقعی که چیدمان یا آرایش روکاری دارید و می خواهید آنرا سر جای خود نگه دارید، بسیار عالی است. آبیاری از ته بذرها را از شیار آنها بیرون نمی ریزد و یا ریشه ی گیاهان کوچک را از خاک خارج نمی کند. علاوه بر این، آبیاری از ته یکی از راه های مقابله با غول پرلیت شناور در خاک های سبک است. با آبیاری از بالا معمولاً پرلیت به سمت سطح حرکت می کند و در هوا پخش می شود یا از لبه ی گلدان به بیرون می ریزد. آبیاری از ته خاک را به هم نمی ریزد؛ بنابراین، پرلیت در خاک مدفون می ماند!
  • خطر سرایت را کاهش می دهد: یکی از راه های انتشار قارچ و سایر بیماری ها از گیاهی به گیاه دیگر از طریق پاشیدن قطرات آب است. از آنجا که هیچ گونه پاشش یا اسپری کردنی در آبیاری از ته وجود ندارد، این روش انتقال تصادفی عوامل بیماری زا را کمینه می کند.
  • باعث صرفه جویی در زمان می شود: بسته به اینکه چگونه زمان نگهداری از گیاه خود را سازمان دهی می کنید، آبیاری از ته می تواند مدت زمان آبیاری را کوتاه کند. اگر تعدادی گلدان کوچکتر و لگنی با اندازه ی مناسب داشته باشید تا همه ی آنها همزمان خیس بخورند، این روش بهترین کارایی را خواهد داشت. به جای اینکه از گیاهی به گیاه دیگر بروید و به هر کدام چند قطره آب بدهید، خیلی ساده مخزن را از آب پر کنید و گلدان ها را درون آن قرار دهید. بدین ترتیب، فرصت دارید تا آنها خیس می خورند به کارهای دیگر خود برسید. فراموش نکنید که تایمر را تنظیم کنید!
  • زمان زیادی به طول می انجامد: اگرچه پیش تر توضیح دادیم که آبیاری از ته چگونه باعث صرفه جویی در زمان می شود، واقعاً بسته به شرایط هر دو حالت ممکن است رخ دهد. آبیاری از ته به زمان عملی واقعی کمتری نیاز دارد، اما خود فرآیند خیس خوردن زمان بیشتری به طول می انجامد. اگر باید زود خودتان را به جایی برسانید، بهترین زمان برای بیرون کشیدن لگن مخصوص خیساندن نیست. همچنین، به یاد داشته باشید که آبیاری از ته مستلزم این است که شما برای خارج کردن گیاهان از لگنِ آب در دسترس باشید.

  • خاک را شستشو نمی دهد: آشکارترین اشکال آبیاری از ته این است که خاک را شستشو نمی دهد. از آنجا که پسماند کودهای استفاده نشده و سایر مواد شیمیایی در گلدان باقی می ماند، ممکن است این مواد به مرور زمان خاک را مسموم کنند. شستشو یکی از مزایای طبیعی آبیاری از بالا به پایین است. اگر آب اضافی بتواند از میان سوراخ های زهکشی ظرف عبور کند، آبیاری از بالا خاک را «می شوید» و پسماندهای ناخواسته را از آن می زداید. این مثالی بود از اهمیت اینکه چرا باید هر دو روش آبیاری را بشناسید و بدانید هر کدام برای چه منظوری بهترین هستند. اگر به طور مرتب گیاهان خود را از ته آبیاری می کنید، این روش را یک بار در ماه با شستشوی بالا به پایین جایگزین کنید تا خاک به خوبی شسته شود.

امیدوارم از محتوای نحوه ی پرورش و نگهداری پرورش گیاه لذت را برده باشید و برای کسانی که گیاه دوست هستند، میتوانید ارسال نمایید. همچنین برای مشاهده ی مطالب پر محتوای دیگر میتوانید به بخش سبک زندگی ساعدنیوز مراجعه نمایید. از همراهی شما بسیار سپاسگزارم.


پسندیدم دیدگاه ها

استخاره آنلاین
فال حافظ آنلاین
فال امروز دوشنبه 17 اردیبهشت
از سراسر وب
دیدگاه خود را ثبت نمایید
چگونه پایان نامه را به کتاب تبدیل کنیم؟
هزینه استخراج مقاله ISI از پایان نامه
مراحل چاپ کتاب با بهترین کیفیت
پذیرش و چاپ مقاله در مجلات خارجی ISI، SCOPUS، PUBMED، ISC
اکسپت فوری مقاله برای دوره دکتری
مراحل اکسپت مقاله
سابمیت مقاله چیست؟
چاپ مقاله در مجله (ISI, SCOPUS, ISC, PUBMED و علمی پژوهشی) معتبر+ صفر تا صد+ ویدئو آموزشی
محاسبه آنلاین هزینه چاپ کتاب
تبدیل پایان نامه به مقاله علمی پژوهشی